גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אין בועה בת"א, 6,500 דולר למ"ר זה לא יקר. צריך לעשות הפרדה; אין קרקעות במרכז העיר"

ברק רוזן, מבעלי קנדה ישראל: "מפרויקט blue בקאנטרי נרוויח 300-400 מ' ש'. אם אקירוב היה בונה את זה, היה מרוויח מיליארד שקל, כי היה מוכר עם סבלנות ב-8,000-9,000 דולר למ"ר"

לפני ארבעה חודשים נשבר שיא, עוד שיא, בענף המגורים הישראלי. קבוצת קנדה ישראל היממה את ענף הנדל"ן כשזכתה במכרז על מתחם רמז בתל אביב ושילמה את המחיר היקר ביותר ליחידת קרקע בהיסטוריה של הנדל"ן המקומי.

קנדה ישראל, בשותפות עם אקרו נדל"ן וטרה, גיבשו קבוצת רכישה להקמת "מגדל הגימנסיה" בן ה-29 קומות ו-108 דירות - מתחם ששילמו תמורתו 305 מיליון שקל, או 2.8 מיליון שקל ליחידת קרקע. בראיון ראשון ובלעדי ל"גלובס", מגלה בעל החברה ברק רוזן כי הוא לא עוצר בדרכו להשתלב בליגה של הגדולים. בימים אלה, למשל, הוא בוחן, עם שותפו לחברה אסי טוכמאייר, רכישה של אחת מחברות הנדל"ן הגדולות בישראל. במקביל, מתכננת קנדה ישראל קניון חדש ודיור מוגן בצמוד למתחם ההולך ונבנה Blue בן ה-300 דירות בצפון תל אביב, בהשקעה כוללת של לא פחות מ-1.5 מיליארד שקל.

"את מגדל הגימנסיה השלמנו במזומן, בלי בנק, ב-305 מיליון שקל. אנחנו לא חברה ממונפת, ואתם יכולים לשים כאן כמה סימני קריאה שאתם רוצים", אומר רוזן. "אין עוד חברת נדל"ן בהיקפים שלנו עם רמת מינוף כזו נמוכה".

- המבחן הוא בשורה התחתונה. כמה תרוויחו כשהמחיר ליחידת קרקע הוא 2.8 מיליון שקל?

רוזן: "הקרקע והבנייה עולות לנו 6,500 דולר למ"ר, ובפרויקט בארי-נהרדעא הסמוך מוכרים דירות ב-12 אלף דולר למ"ר, כך שעדיין יש פער גדול. אם תוסיפו את המע"מ שהרצל חבס שהפסיד במכרז צריך היה לשלם כיזם, הוא למעשה הציע לשלם יותר מאיתנו.

"תראו כמה שילמו ליחידת קרקע בפרויקט במתחם אסותא - הם משלמים לבנק מאות מיליוני שקלים, אין להם פרויקט ויש נגדם עתירה. אני קיבלתי מעיריית תל אביב מגרש עם תב"ע, זמין לבנייה. אנחנו מתחילים לבנות פרויקט מדהים. יש לך בגב את כיכר המדינה, מולך את הים, את אבן גבירול, את באזל. זה הצנטרום של הצנטרום. עשינו את זה כקבוצת רכישה - והרווח שלנו הוא רווח לא גדול. אם היו קונים את הדירות מיזם, הוא היה מרוויח יותר והיה עולה לאנשים פה עשרת אלפים דולר למ"ר.

"דירה במרכז תל אביב ב-6,500 דולר למ"ר זה יקר? זה לא יקר. היום בכל הפרויקטים החדשים בדרום תל אביב אי אפשר לקנות דירה בפחות מ-20 אלף שקל למ"ר, ובפרויקטים היוקרתיים - רוטשילד 1, מגדל הגימנסיה, בארי נהרדעא ואסותא - המחירים הם 6,500 דולר למ"ר וצפונה. אלה המספרים. אין עתודות קרקע וקשה מאוד למצוא קרקעות במרכז העיר".

- הנחת הבסיס באסטרטגיה העסקית שלכם היא שהמחירים בתל אביב יעלו. אתה חי בבועה?

"אני לא בבועה. אני חושב שאין בועה בתל אביב. פשוט אין מלאי של קרקעות. בטח כשאתה קונה מגרש כמו מגדל הגימנסיה, שהוא מגרש איכותי, פנינה ממש - זה לא פארק צמרת. שם אנחנו עדיין קונים קרקעות ב-950 אלף שקל ליחידת קרקע. אנחנו יודעים טוב טוב מה לקנות, אנחנו מובילים טוב טוב בשוק, אי אפשר להשוות את רמז למגרש בגוש הגדול ואי אפשר להשוות את הגוש הגדול לפרויקט Blue. צריך לדעת לעשות את ההפרדה, ואנשים לא עושים את ההפרדה. את מגדל הצעירים קנו ב-800 אלף שקל ליחידת קרקע, אז מה, זה דומה לרמז? רק העובדה שהוא יושב על איילון מוכיחה שזה לא אותו מגרש וזו לא אותה אוכלוסיה. רמז זה fine, רמז זה כיכר המדינה, רמז זה אנשים שרוצים לצאת בבוקר וללכת לבאזל ברגל".

- אחת הזרועות העיקריות שלכם היא ארגון קבוצות רכישה - תחום שמאוד סובל לאחרונה מכל הגזירות שהושתו עליו מסביב.

"אני לא חושש. אופי הפעילות של החברה כולל יזמות וכולל קבוצות רכישה ויש לנו גמישות. אנחנו מתאימים את עצמנו לשוק. הרגולציה תביא לסינון חסרי נסיון ולא מתאימים והם אולי יצאו החוצה. זה יפגע בלקוח הסופי, כי הוא ישלם יותר, אבל לנו אין בעיה. אנחנו בודקים את הלקוחות שלנו, יש סינון, הריביות שלנו יותר נמוכות וההשפעה על החברה שולית".

"הצנע לכת"

בינואר 2006 רכשה קבוצה בראשות קנדה ישראל חטיבת קרקע של 110 דונם בצומת הקאנטרי, המגרש הצפוני ביותר בתל אביב, ב-45 מיליון דולר. ב-2008 החל שיווק פרויקט המגורים Blue, בן שישה מבנים ו-300 יחידות דיור בסך הכול. מאז מכרה קנדה ישראל 200 יחידות דיור, אומר רוזן.

- בחצי השנה האחרונה שמרתם על שקט תעשייתי בכל הקשור לפרויקט Blue. לא בוער לכם למכור את השליש האחרון בפרויקט?

"יש לנו מכירות של כמעט מיליארד שקל ב-200 דירות. זה לא פרויקט שאנחנו עושים בפתח תקוה או בהוד השרון, בו אפשר למכור 300-400 דירות. זה פרויקט כבד בתל אביב. ומבלי לפגוע אני אומר את זה. גם אם לא הייתי עושה פה שום דבר, רק משביח את הקרקע ולא מוכר את יחידות הקרקע ולא את הדירות, והייתי יושב בחיבוק ידיים, הייתי מקבל על הקרקע היום 150 מיליון דולר, פי שלושה. בפרויקט הזה, מה שמכרתי אני בחיים לא אוכל לקנות באותו המחיר.

"ב-Blue, אנחנו בעלי הקרקע. בן אדם קונה מאיתנו דירה, אבל הוא קונה בשיטה דומה לקבוצת רכישה. נניח שהוא קונה דירת 3 חדרים בשני מיליון שקל, הוא קודם קונה מאיתנו את הקרקע במיליון שקל, משלם לנו דמי ניהול, ואז משלם על הביצוע, לפי התקדמות קצב הבנייה, עוד מיליון שקל.

"הפרויקט הזה הוא הצלחה גדולה. מכרנו ב-5,500 דולר למ"ר בשלב הראשון, ועכשיו אנחנו מוכרים בכ-7,000 דולר למ"ר. החזרתי את כל הכסף, אני לא חייב אפילו סנט לבנק, ואנחנו הולכים להרוויח בפרויקט הזה, במלוא הצניעות, בין 300 ל-400 מיליון שקל, שזה יפה מאד מאד.

"אני נותן כאן נתונים שאף אחד לא יודע, כי זו חברה פרטית ואני לא חייב לאף אחד שום דבר. אני נותן לכם נתונים כי זה חשוב לדעת שאם את הפרויקט היה בונה חבס או אקירוב, הם היו מרוויחים מיליארד שקל, כי הייתה להם יותר סבלנות והם היו מוכרים את הדירות ב-8,000-9,000 דולר למ"ר. כל 2,000 דולר למ"ר פה זה עוד 100 מיליון דולר. אבל האסטרטגיה שלנו היא לא להיות ממונפים. כל הלקוחות פה - גם יש להם מקום מעולה לגור בו במחיר מאוד אטרקטיבי, והם גם ירוויחו פה הרבה מאוד כסף".

- איפה חטיבות הקרקע שלכם בישראל?

"יש לנו חטיבות של קרקעות חקלאיות, ויש לנו את הסבלנות להפשיר אותן. אנחנו משלמים מחירים הוגנים, יש לנו את היכולת לקנות קרקע גם במזומן ויש לנו יכולת גם לארגן קבוצות. אנחנו לא יושבים ובוכים על קבוצות הרכישה, אנחנו מתאימים את עצמנו - פה אנחנו יזמים ושם אנחנו קבוצות רכישה, ובמקום אחר יש לנו חטיבות קרקע חקלאיות שאנחנו יושבים עליהן ארבע שנים.

"קנינו מתחם מדהים של אלף דונם בקדימה-צורן ב-22 מיליון דולר במכרז של בזק בסוף 2006. זו חטיבת קרקע ענקית בה אנחנו מובילים שינוי ייעוד לאלף קוטג'ים, והיום אנחנו מוכרים שם מגרשים ב-280 אלף שקל לדונם. מכרנו שם כבר 700 דונם. זו שכונה שבה בעוד שלוש-ארבע שנים תתחיל בנייה, אני מאמין. יש לנו גם מתחם גדול של 300 דונם ליד התחנה המטאורולוגית בראשון לציון, בו אנחנו שותפים עם שאול אלוביץ ודורון אביב".

- אתם בוחנים רכישה של חברת נדל"ן בישראל. למשל אפריקה מגורים?

"אני לא אומר שאני קונה את אפריקה מגורים, אני אומר שאנחנו בוחנים רכישה של אחת החברות הגדולות. היום, רוב חברות הנדל"ן שוות את ההון העצמי שלהן. אנחנו נקנה חברה במחיר שהוא יותר זול מהשווי שלה. כלומר, אנחנו נקנה חברה שיש לה חטיבות קרקע. אם אנחנו חושבים שהחטיבות שלה שוות איקס, אנחנו נקנה אותן באיקס מינוס משהו. זה כמו לקנות מגרש. אנחנו מסתכלים על חברות גדולות, אנחנו רוצים להיות בת"א 100 ולא במדד היתר. אנחנו רצים למרחקים ארוכים".

- איפה יהיו ברק ואסי בעוד חמש, עשר שנים?

"איפה הם יהיו? הם יהיו פה. הם ימשיכו לעבוד קשה, ימשיכו לייצר ערך למשקיעים שלהם. והם ימשיכו לעבוד בשקט, בלי רעש, בלי טלוויזיה, בלי עיתונים. אני לא אוהב להתראיין. ראובן אדלר, שהוא חבר טוב שלי, משקיע וגם יועץ, הזכיר לי פעם מה כתוב על חולצות בית הספר הריאלי בחיפה: 'הצנע לכת'. וזה מה שאנחנו עושים. לא צריך לדבר יותר מדי, צריך לעשות. כל בן אדם שמקים קבוצת רכישה, כל אחד שבונה בניין הוא כבר מתראיין ומדבר על השוק, וכל מנכ"ל יודע להסביר מה קורה. עזבו, פשוט תעבדו. התוצאות בשטח.

"לנו יש את קנדה ישראל, שהיא חברה פרטית בבעלות מלאה שלי ושל אסף, והיא אחת החברות הגדולות עם אחזקות של מאות אלפי מ"ר גם בארץ וגם בעולם. יש לנו את פאנגאיה נדל"ן, חברה עם הון עצמי של 200 מיליון שקל, שאנחנו מחזיקים שם בשליטה.

"אנחנו לא מתראיינים, לא מופיעים בטלוויזיה ולא עורכים כנסים. אנחנו לא אוספים את הלקוחות שלנו בגני התערוכה ולא בשום מקום אחר. יש לנו למעלה מ-1,500 משקיעים פרטיים שמכירים אותנו - רוב הפרויקטים לא יוצאים בכלל לפרסום, אנחנו מוכרים אותם בתוך הבית".

עוד כתבות

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

אילוסטרציה: shutterstock

הסעיף "הקטן" בעסקת נדל"ן שיתחיל לסבך אתכם עם רשות המסים

באילו מקרים השחקנים בשוק הנדל"ן "בני חורין" מהקשר שנכפה עליהם ככלל עם רשות המסים? ● גלובס עושה סדר בזכויות החוזיות והתנאים שמשחררים אתכם מחובת הדיווח לרשויות המס, לפחות בשלב עריכת החוזה

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היחסים עם ישראל ישתנו ללא היכר? ארה"ב צפויה לאמץ צעד דרמטי ואלה המשמעויות

בית הנבחרים האמריקאי אישר אתמול סיוע צבאי עצום ממדים לישראל, אך במקביל ארה"ב עשויה גם להעניש את ישראל ● ההחלה הממשמשת ובאה של 'חוק לייהי' על פעולות צבאיות של ישראל נגד אוכלוסייה פלסטינית שקולה כנגד הפחתה של דירוג האשראי המוסרי ● בינואר, הסנאט דחה את עצם הרעיון להעמיד את ישראל למבחן זכויות אדם ● עכשיו היא עומדת להיענש על פגיעה בהן

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מחצי מהתשואה נמחקה: הסיבות לירידות החדות בוול סטריט, ומה קרה לאנבידיה?

מדד הפחד מתקרב לשיא, S&P 500 נמצא ברצף הירידות הארוך ביותר מאז 2022, והשבוע האחרון היה הגרוע ביותר של הנאסד"ק מאז 2022 ● מה עומד מאחורי המגמה? האינפלציה, המצב הגיאו-פוליטי המורכב וגם הפסימיות בנוגע לענף השבבים

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים