גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לתשומת-לב העובדים: אפשר להאריך לכם את שעות העבודה

בלי שאיש שם לב, חוק ההסדרים החדש קובע כי שר התמ"ת יוכל להאריך את שבוע העבודה מעבר ל-45 שעות, בתנאי שייחתם בעניין הסכם קיבוצי ■ ההסתדרות בראשות עופר עיני תמכה במהלך: "אם יקבלו שכר גלובלי ראוי, זה עדיף להם מאשר כמה שעות נוספות"

צרפת. פברואר 2005. מאות אלפי עובדים מפגינים בכל רחבי המדינה נגד כוונת הממשלה להאריך את שעות העבודה במגזר הפרטי. שבוע העבודה ברפובליקה עמד עד אז על 35 שעות בלבד, עם אפשרות ל-3.75 שעות נוספות בממוצע לשבוע. לא שהעובדים הצרפתים לא רוצים להרוויח יותר, אבל החיים והחופש יקרים להם. המחאות לא עזרו: חודש לאחר ההפגנות הסוערות אישר רשמית הפרלמנט הצרפתי את הרפורמה החדשה - שבוע העבודה של 35 שעות אמנם נשאר בתוקף, אך המעסיקים והעובדים, בכל ענף או מקום עבודה, יוכלו לחתום על הסכמי עבודה פרטניים שיאריכו את שבוע העבודה. בנוסף נקבע כי ניתן יהיה לעבוד עוד שעה נוספת בממוצע לשבוע.

הישראלים יכולים רק לקנא בצרפתים, גם אחרי הרפורמה ההיא. שבוע העבודה בישראל עומד רשמית על 43 שעות, אולם את רוב העובדים במשק ניתן להעסיק גם שעות נוספות - עד 15 בשבוע. כלומר 58 שעות בשבוע, 232 שעות בחודש. אבל זה לא נגמר: חוק שעות עבודה ומנוחה כמעט שלא נאכף בישראל. "גלובס" חשף לאחרונה כי במסגרת קונספציה מעוותת של משרד התמ"ת, אכיפה יזומה מתבצעת רק בקרב מקומות עבודה המזוהים עם "צווארון כחול". מנהל של מוסד סיעודי סיפר לנו השבוע כי חלק מהעובדות שלו נאלצות לעבוד 270 שעות בחודש. שכר המינימום כל כך נמוך, הוא מודה, אז העובדות משלימות הכנסה.

למה טרחנו להעלות עכשיו את הנושא לסדר היום? מתברר כי בשקט-בשקט הממשלה אישרה במסגרת חוק ההסדרים לשנים 2011-2012 סעיף שמתקן את חוק שעות עבודה ומנוחה. על פי אותו סעיף, שר התמ"ת יוכל להאריך את שבוע העבודה מעבר ל-45 שעות אם ייחתם בעניין הסכם קיבוצי, ובכפוף לאמנות הבינלאומיות בתחום העבודה.

"חוק שעות עבודה ומנוחה קובע מגבלות שונות באשר לאורך יום העבודה ואורך שבוע העבודה, ומגביל את האפשרות להעסיק עובד בשעות נוספות וביום המנוחה" - כך נכתב בדברי ההסבר בחוק הסדרים. זו כמובן שטות מוחלטת: שבוע העבודה בישראל הוא מהארוכים במדינות העולם המערבי, גם מבחינת החוק הפורמלי, ובמיוחד במבחן המציאות. גבר ישראלי עובד בממוצע 2,000 שעות בשנה, לעומת 1,500 שעות בצרפת; 1,600 שעות בשבדיה, ברוסיה ובאיטליה; ו-1,650 שעות בבריטניה. אפילו בקנדה הגברים עובדים פחות מאיתנו (1,750-1,900 שעות). רק בארה"ב עובדים בדיוק כמונו. איפה עובדים יותר? בטורקיה, סין, יפן והודו.

איך זה שלא שמעתם על הסעיף הזה בחוק ההסדרים? משום שההסתדרות, בראשות עופר עיני, הסכימה לכך. עיני הוציא מחוק ההסדרים את הפרטת הדואר וטנק המרכבה, אבל לתיקון חקיקה שנוגע לקודש הקודשים של העובדים לא רק שהוא לא התנגד, הוא אף נתן את הסכמתו להשארת הסעיף.

רבות כתבנו כאן על ההבנה העמוקה של עיני לצורכי המעסיקים ועל הברית שלו עמם, אבל בהסתדרות מסבירים לנו היום כי דווקא צורכי העובדים הם שעמדו לנגד עיניהם. "אם העובדים יקבלו פיצוי הולם לשכר, אנחנו נסכים", אמרו בארגון. "הסכמנו לסעיף הזה כי הוא מגדיל את כוח המיקוח של העובדים", הוסיף דובר הארגון.

בהסתדרות מציינים כי הסכם קיבוצי בעניין לא חייב להיות בענף מסוים, וכי ההסתדרות תוכל לחתום גם על הסכם קיבוצי התקף במשק כולו. הסכם שכזה יכול להתייחס באופן פרטני לענפים מסוימים, ולקבוע למשל ששבוע העבודה הפורמלי בענף ההיי-טק יעמוד על 53 שעות, עם אפשרות לשעות נוספות. אם אכן תהיה הצמדה לאמנת העבודה הבינלאומית, עובדי התעשייה יוכלו לעבוד 48 שעות בשבוע במקום 43 שעות כיום. בהסתדרות מדברים על "עולם עבודה משתנה", ומצביעים לדוגמה על המקרה של מאבטחי אל-על, שטוענים כי יש לשלם להם לא רק על שעות העבודה במשמרת, אלא גם על השעות שהם נמצאים בחו"ל בין משמרות. אם הם יקבלו שכר גלובלי ראוי, מסבירים בהסתדרות, זה עדיף להם מאשר כמה שעות נוספות לפי החוק הנוכחי.

הסכם ענפי בהיי-טק

ואולם, "שכר גלובלי" הוא בדיוק מה שצריך להדאיג את העובדים. מה שהיה נחלתם של מנהלים בכירים ושל עובדים בתפקידים המחייבים אמון אישי מיוחד, הפך מזמן לנחלתם של חלק משמעותי מהעובדים במשק. בהסתדרות מדגישים כי אין כוונה להאריך את שעות העבודה בפועל, אלא רק לתגמל בהתאם עובדים שממילא עובדים הרבה. אך ייתכן כי במהלך הזה יש משום "הכשרת השרץ" - החוק הקיים מאפשר תגמול באמצעות שעות נוספות, בגובה 125% על השעתיים הראשונות ו-150% על השעה השלישית. ההסתדרות יכולה היתה לדרוש את אכיפת החוק, לפני שהיא מדברת על "פיצוי" תמורת הכשרת המצב הקיים.

בהסתדרות מבהירים כי שבוע העבודה יוארך "רק אם העובדים יסכימו", אולם כשבהסתדרות אומרים "עובדים" הם מתכוונים להסתדרות עצמה. אם ההסתדרות תסכים, יוארך שבוע העבודה. כיצד זה אפשרי? על פי החוק בישראל, ההסתדרות רשאית לחתום על הסכם קיבוצי כללי במשק שיחול על כלל העובדים, משום שהיא נחשבת לארגון העובדים הגדול במדינה. האפשרות הזו עוגנה בחוק בימים שבהם 80% מהעובדים היו חברי הסתדרות, אולם כיום מרבית העובדים אינם מאורגנים. החוק מאפשר בנוסף לארגון עובדים לחתום על הסכם קיבוצי שיחייב את כל העובדים בענף מסוים, גם אם בענף הזה ישנו רק עובד אחד שהצטרף לארגון. כל שההסתדרות צריכה להוכיח בשביל לחתום על הסכם כזה עם ארגון המעסיקים של אותו ענף, הוא שארגוני עובדים אחרים לא צירפו אליהם יותר עובדים. בהסתדרות אומרים לנו היום כי שאלת המנדט של ההסתדרות היא שאלה לדיון אחר לגמרי.

11

אין ערך לחופש

לכאורה לעובד שכבר כיום מועסק 10-12 שעות ביום, אין מה לחשוש מהארכת שבוע העבודה. אדרבא, כפי שטוענים בהסתדרות, אולי הוא יזכה סוף-סוף לתגמול נוסף. אך למעשה הדבר מורכב יותר: כשמגדירים במסגרת הסכם שיום עבודה סטנדרטי עומד על 11 שעות למשל, יש בזה אמירה - כבר לא מדובר בשעות נוספות, זו כבר לא "טובה" למעסיק או השלמת הכנסה יזומה של העובד. בפורום לאכיפת זכויות עובדים, הכולל בין היתר את האגודה לזכויות האזרח וארגון קו לעובד, כותבים בנייר עמדה שמופץ לחברי הכנסת: "ההצעה להאריך את יום העבודה תחזיר את העובדים לימים חשוכים שבהם לא היה ערך ומחיר לזמנם".

האם ההסכמה של עיני תספיק כדי שגם הכנסת תאשר את הסעיף בחוק ההסדרים? לא אם שואלים את יו"ר ועדת העבודה והרווחה, חיים כץ: "אנחנו לא עובדים בשביל הממשלה ולא בשביל ההסתדרות. זה יגיע לוועדה והוועדה תעשה מה שהיא חושבת. ההסתדרות יכולה להאריך את שבוע העבודה לעובדי המדינה אולי, לא ליתר העובדים. זה נשמע לי לא רציני, הרי כבר היום יכולים לעבוד 15 שעות נוספות בכל שבוע. מזמן לא דיברתי עם עיני, הם יכולים לשבת בשולחן העגול, אבל מה שנכנס לוועדה שלי לא יוצא ממנה אותו הדבר".

יו"ר ועדת העבודה והרווחה ב כנסת, חיים כץ, תקף בשיחה עם "גלובס" את המהלך הזה: "אנחנו לא עובדים בשביל הממשלה ולא בשביל ההסתדרות. זה יגיע לוועדה והוועדה תעשה מה שהיא חושבת. ההסתדרות יכולה להאריך את שבוע העבודה לעובדי המדינה אולי, אבל לא ליתר העובדים. זה נשמע לי לא רציני, הרי כבר היום יכולים לעבוד 15 שעות נוספות בכל שבוע. מזמן לא דיברתי עם עיני, הם יכולים לשבת בשולחן העגול, אבל מה שנכנס לוועדה שלי לא יוצא ממנה אותו הדבר".

עוד כתבות

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

מטבעות דיגיטליים / אילוסטרציה: Shutterstock

מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%; הביטקוין צמוד ל-70 אלף דולר למטבע

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על כ-69.7 אלף דולר למטבע ● נעילה ירוקה באסיה, מדד שנגחאי עלה ב-1%

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

צה"ל מאשר: חיסלנו את סגן מפקד יחידת הרקטות והטילים של חיזבאללה

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"