גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לחסום את ליאורה עופר

אין צורך בוועדה לבדיקת הריכוזיות, די ברגולטור שיבטל את עסקת מליסרון-בריטיש

האם לווה כספים יכול במקביל גם להלוות כספים? האם אפשר לשלוט על תאגידים ריאליים, לשלוט על אגד של חברות עסקיות, ובמקביל גם להיות שותף בגרעין שליטה בבנקים?

האם אנשי עסקים השולטים בקונגלומרטים רשאים לרכוש גם בנקים? האם רשאי בעל שליטה בבנק להיות בעלים של קונגלומרט ובכך לשלב בנק בתאגיד שלו? האם אפשר לשלוט על שורה של עסקים, צרכני הלוואות, במקביל לשליטה על בנקים, ספקי ההלוואות?

התשובה לכך אמורה להיות שלילית, כמובן, אבל למרבה הפלא, החוק הישראלי מעולם לא התייחס במפורש לשאלה האם מה שאסור לבנקים משיקולים של עודף כוח, מותר לבעלי השליטה בהם.

החוק צמצם במידה מסוימת את עודף הכוח הבנקאי בכך שהגביל את הבנקים ברכישת תאגידים ריאליים עד ל-20% מהמניות, אבל החוק מעולם לא התייחס למה שמותר או אסור לבעלי השליטה בבנקים.

חוסר הבהירות הזו ואי-גיבוש עמדה ברורה ועקרונית בנושא, יצרו בשנים האחרונות חברות אחזקה עסקיות שמשלבות גם בנקים בפורטפוליו. לבד מבנק לאומי, שנשלט על-ידי מנהליו, שאר ארבעת הבנקים הגדולים נשלטים על-ידי גורמים שלהם פעילות נרחבת למדי בסקטור העסקי. וכשאנחנו אומרים "נרחבת למדי", אנחנו מתכוונים בעיקר לבנק מזרחי ולמשפחת עופר על פלגיה.

סמי ויולי עופר ויורשיהם (במיוחד עידן עופר וליאורה עופר) הם חלק מגרעין השליטה בבנק מזרחי טפחות, הבנק הרביעי בגודלו בנתח שוק אך מוביל ברווחיות היחסית, שולט בשוק המשכנתאות ומתחזק באופן עקבי.

סמי ויולי הפרידו את עסקיהם הריאליים מזמן - עידן עופר שולט במקביל על החברה לישראל ודרכה בכימיקלים לישראל, בז"ן, טאואר וצים וגם בבטר פלייס, מונופול מתהווה של תשתיות חשמליות לכלי רכב. ליאורה עופר שולטת על מליסרון, חברת הקניונים, עם מטרה ברורה מאוד: התרחבות, התרחבות והתרחבות.

ליאורה עופר, מליסרון / צלם קובי קלמנוביץ

העסקה לרכישת בריטיש היא עדות טובה לכך. עופר אינה מהססת לומר זאת לגיליון האחרון של "ליידי גלובס": "אני כל הזמן מחפשת הזדמנויות, והן תמיד טובות יותר בזמן משבר, כך שייתכן שאוסיף נכסים". וקיים גם הקשר העקיף עם בנק נוסף, לאומי, שמחזיק 20% ממניות החברה לישראל.

יחד התגבש מרקם עסקי-אנושי שאינו בריא מבחינה משקית. אף שיולי וסמי הפרידו את עסקיהם, בנק מזרחי עדיין משותף לשניים ולפי עדותה של עופר ("הייתי אומרת שיש אצלנו חברות, יש קשר, ובעיניי זה נס משפחתי") היורשים שומרים על קשר טוב.

מדוע זה לא בריא? לא בגלל הריכוזיות והפופוליזם הנלווה אליה (עושק צרכנים וסכנה לדמוקרטיה כביכול) אלא בעיקר בגלל ריכוזיות המידע, שעליה דיברנו באחד הטורים האחרונים: מספר מצומצם מאוד של אנשים ויועציהם (והיועצים האלה הם בדרך כלל אותם יועצים, מגד סומך ועד רם כספי ופיני רובין), מרכזים מידע עצום שלא יסולא בפז, על הציר הרגיש של אשראי, מאות תאגידים, מצבם העסקי וההזדמנויות לעשיית כסף.

הבעיה העיקרית היא העברת וסחר במידע בין האנשים ובין העסקים, שעלולים ליצור אפליה עסקית. ככל שהעסקים יותר רחבים ויותר מגוונים ומחוברים גם למקור אשראי, הבעיה הולכת ומחמירה ובמקרה של משפחת עופר היא החמורה מכולן.

הקשרים האחרים הרבה פחות מסועפים: שותפם של יולי וסמי עופר בבנק מזרחי הוא מוזי ורטהיים, השולט בקוקה קולה ישראל (כולל פריגת, נביעות וטרה) ושותף בערוץ 2 (דרך קשת). אודי אנג'ל, בעלה לשעבר של ליאורה ובעל מניות בחברה לישראל של סמי עופר, שותף גם הוא בערוץ 2 (דרך רשת).

הלאה: צדיק בינו הוא הבעלים של פז, חברת האנרגיה הגדולה בישראל, כולל בית הזיקוק באשדוד, במקביל לשליטתו המוחלטת בבנק הבינלאומי. מתיו ברונפמן שותף בגרעין השליטה בבנק דיסקונט ומחזיק במקביל את איקאה. שרי אריסון שולטת על בנק הפועלים ובמקביל על שיכון ובינוי.

יש, כמובן, גם רובד שני, של חברות ביטוח וגופי השקעות הנשלטים על-ידי תאגידים (אי.די.בי-כלל ביטוח ודלק-הפניקס-אקסלנס).

שקשוקה שכבר נולדה

השקשוקה הזו בין ריאלי לפיננסי אינה בריאה ועדיף שלא הייתה באה לעולם, אלא שהיא כבר נולדה, בחסות מלאה של החוק, וכעת נותר רק לראות איך מתמודדים איתה: דרך אחת היא להשאיר את המצב על כנו, תחת מגבלות רגולטוריות אפקטיביות (שחלקן קיימות כבר עתה).

דרך אחרת היא לחתוך את הקשר, ולאלץ את בעלי השליטה לוותר על צד אחד בזוגיות של ריאלי-פיננסי. במצב הזה, ובהנחה שיולי וסמי עופר לא יוותרו על עסקיהם, ורטהיים לא יוותר על קוקה-קולה וברונפמן לא יוותר על איקאה (אריסון עשויה לוותר דווקא על שיכון ובינוי ולהישאר עם הפועלים), שלושה בנקים יונחו על המדף: מזרחי-טפחות, דיסקונט והבינלאומי.

השאלה הטבעית והברורה מאליה היא: מי יקנה? זו שאלה מצוינת שגם התשובה עליה ברורה מאליה: אין מי שיקנה. אפילו פישר לא הצליח להביא לכאן בנקים זרים, ואנשי עסקים אחרים, מהארץ או מחו"ל, אינם נראים באופק, בוודאי לא כאלו שיעמדו בדרישות המחמירות של בנק ישראל. אלא שהשאלה הזו כלל לא רלוונטית: מי צריך בכלל שיקנו בנקים? שמניות גרעין השליטה במזרחי, דיסקונט והבינלאומי ייזרקו לשוק - אל דאגה, יימצאו להם קונים. עדיף שלטון מנהלים נוסח בנק לאומי משלטון בעלים של תאגידים ריאליים.

רשת קשרים מעוררת חשש

אלא שהחלטות על ניתוק פיננסי מריאלי עלולות לקחת שנים במציאות הישראלית, בין אם במכירה או בהפרטה בורסאית, והשאלה שלנו נותרה על כנה: אז מה עושים כבר עתה? חוסמים את רכישת בריטיש על-ידי מליסרון של ליאורה עופר, זה מה שצריך לעשות. לכאורה, זה נראה אקט מרחיק לכת, אנטי קפיטליסטי, אנטי עסקי ואנטי יזמי.

יתר על כן, מליסרון היא כרגע לא בדיוק תאגיד ענק, שצריך לחשוש ממנו, אבל רשת הקשרים החברתיים והעסקיים בקבוצת המרכזת את עסקיה של משפחת עופר על פלגיה ועל קשריה, היא זו שמעוררת חששות.

לרונית קן, הממונה על ההגבלים העסקיים, יש מרחב תמרון גדול למדי לביטול העסקה ואפילו טיעון משפטי מצוין: החשש שייווצר דואופול של קניונים, מליסרון ועזריאלי, שעלול להשפיע בעתיד על מחירי השכירות של החנויות בקניונים, עלול לפגוע בתחרות עבור בעלי העסקים שנמצאים בקניונים ובסופו של דבר עלול להיות מגולגל לצרכן.

זו עוד דוגמה לכך שאין כל צורך בוועדת הריכוזיות. צריך רק להשתמש בכוח של הרגולטור, המוקנה לו שחור על גבי לבן מכוח החוק, כדי למנוע ריכוזיות בשוק מסוים.

eli@globes.co.il

עוד כתבות

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות