גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביהמ"ש מסיג לאחור את הזכויות הרכושיות של זוגות חד-מיניים

אם נדמה היה לחברי הקהילה ההומו-לסבית כי מערכת המשפט אימצה מדיניות שוויונית בנוגע לזכויות רכושיות של בני-זוג חד-מיניים - בא ביהמ"ש לענייני משפחה בב"ש וטרף את הקלפים

ב-6 השנים האחרונות חיה הקהילה ההומו-לסבית תחת ההנחה שבכל הנוגע לזכויות הירושה של בני-זוג מאותו מין - הם הגיעו למנוחה ולנחלה. כך, מאז פרשת ירושת המנוח ש"ר מקריית-שמונה, שבן-זוגו זכה לקבל את רכושו למרות התנגדות האפוטרופוס הכללי, ולאחר החלטת היועץ המשפטי לממשלה דאז לאמץ מדיניות שוויונית בכל הנוגע לזכויות רכושיות של בני-זוג חד-מיניים, לעומת זוגות הטרוסקסואליים. אלא שבשבועות האחרונים בא בית המשפט לענייני משפחה בבאר-שבע וטרף את הקלפים.

פסק דינו של השופט ישעיהו טישלר בנושא חלוקת העיזבון של ר' מגלה לא רק את עמדתו המשפטית בסוגיה שבמחלוקת, אלא גם, כפי שמתברר, את עמדתו האישית של השופט בנוגע להומואים ולסביות (ת"ע 1320/08 פלוני נ' הרשם לענייני ירושה).

התביעה שהתבררה בפני טישלר הוגשה על-ידי ב', מי שהיה בן-זוגו לחיים של ר' המנוח. ב' התנגד להעברת עזבונו של ר' לידי אחותו. אלא שהשופט נמנע מלהגדיר אותו "החבר של ר'" - והסתפק בהגדרה לקונית יותר, "חבר של ר'". יחי ההבדל.

ר' הותיר אחריו צוואה, שבה הוריש את רוב רכושו לאחותו, אך מינה אותה להוציא לפועל חלק נוסף של הצוואה, שבה אמור היה גם ב' לקבל חלק מהעיזבון.

ב' התנגד לקיום הצוואה, ובבקשה לבית המשפט הציג את עצמו כ"מי שהיה במהלך השנים בן-זוגו והידוע בציבור של המנוח". לדבריו, הם "ניהלו מערכת יחסים חזקה ויציבה, שהתבססה על אהבה כנה וגדולה, דאגה ואכפתיות". לדברי ב', בן-זוגו המנוח כתב צוואה מאוחרת יותר, שבה דאג לכל צרכיו של בן-זוגו לאחר לכתו, ואולם האחות מסתירה צוואה זו.

במקביל הגיש ב' תביעה לקבלת מזונות מן העיזבון, בשיעור של 11 אלף שקל בחודש, בטענה כי השניים היו ידועים בציבור, כהגדרתו של מושג זה על-פי חוק הירושה. האחות טענה כי בין ר' ל-ב' שרר קשר "אלטרואיסטי", אבל לא "רומנטי". לדבריה, השניים לא היו ידועים בציבור, וגם אם היו - אין לכך כל נפקות משפטית, בשל מינם הזהה.

כיצד פסק בית המשפט למשפחה בבאר-שבע? עוד נשוב לכך. אך קודם לכן, תזכורת לפסיקתו יוצאת הדופן של בית המשפט המחוזי בנצרת מלפני 5 שנים. מדובר היה בתביעה שהגיש ע"מ, בן-זוגו במשך 40 שנה של ש"ר שהלך לעולמו. השניים התגוררו יחד כידועים בציבור במשך שנים רבות, אלא שלאחר שש"ר הלך לעולמו, התברר כי הרכוש היה רשום על שמו בלבד, ובהיעדר צוואה - דרש האפוטרופוס הכללי לקבל את העיזבון לידיו, באין יורש.

בלא צוואה, ביקש ע"מ להסתמך על הוראות סעיף 55 לחוק הירושה, אלא שהסעיף הזה איננו נוקט לשון של "בני-זוג" או "ידועים בציבור", אלא נוקב בביטוי "איש ואישה". למרות זאת, בית המשפט המחוזי בנצרת קיבל את דרישתו, והחליט כי ניתן לפרש את הביטוי הזה כחל גם על "איש ואיש".

שופטי הרוב במחוזי קיבלו את הנימוק כי בעת חקיקת חוק הירושה ב-1965 חברי הכנסת לא היו מודעים לקיומן של משפחות חד-מיניות, ולכן, כך פירשו, המחוקק לא התכוון שלא לכלול גם בני-זוג מאותו מין בהוראות חוק הירושה.

איש ואשה - גם איש ואיש?

הפרשנות היצירתית של בית המשפט המחוזי ספגה ביקורת מצד אחד - בכל זאת, מתיחת משמעותו של הביטוי "איש ואישה" כך שיכלול גם "איש ואיש" ו"אישה ואישה" איננה מובנת מאליה - ושבחים מצד שני, בשל המדיניות המשפטיות המתקדמת הגלומה בה.

היועץ המשפטי לממשלה דאז, מני מזוז, החליט שלא לערער על פסק הדין לעליון, ובכך נתן חותמת אישור לפסיקת המחוזי. הוא לא הסתפק בכך, וכחודש לאחר פסק הדין, בדצמבר 2004, פירסם הנחיית יועץ חדשה, ולפיה מעמדם של בני-זוג מאותו מין בענייני רכוש וממון - ולא רק בענייני ירושה - יהיה זהה לזה של ידועים בציבור.

בהמשך, כשהתמנה פרופ' דניאל פרידמן לשר המשפטים, התברר כי בלחץ מפלגת ש"ס הוא הסכים שבחוק דיני ממונות, הידוע יותר בשם "הקודיפיקציה האזרחית", יחוקק סעיף הידועים בציבור פעם נוספת כ"איש ואישה".

הדבר עורר תרעומת, מאחר שלדברי נציגיה המשפטיים של הקהילה ההומו-לסבית, בתי המשפט לא יוכלו לשוב ולפרש סעיף זה, שהכנסת מחוקקת בשנות ה-2000, באותו אופן שבו פירשה את הסעיף המקורי מחוק הירושה שנחקק ב-1965.

פרידמן נסוג לבסוף מכוונתו, ואולם המחלוקת על ניסוח סעיף הידועים בציבור בפרק הירושה בקודיפיקציה היא זו שעדיין מעכבת את הגשת תזכיר החוק כולו לכנסת.

הימנעותו של מזוז מלערער לבית המשפט העליון גרמה לכך שפסיקתו של המחוזי בנצרת לא זכתה להתייחסות מצד הערכאה השיפוטית הבכירה, ולא הפכה לפיכך להלכה משפטית מחייבת. בתי משפט השלום מתייחסים, כידוע, לפסיקות העליון כאל הלכה מחייבת, אך פסיקות המחוזי נחשבות הלכה מנחה, שניתן לסטות ממנה. עם זאת, בית המשפט העליון התייחס לפסיקת המחוזי בכמספר הזדמנויות מאז, למשל בפסק הדין המורה למשרד הפנים לרשום נישואים חד-מיניים שהתקיימו בחו"ל.

לפני שבועות אחדים, בפסק דין שהורה לעיריית ירושלים להעביר תקציבים ל"בית הפתוח" של הקהילה הגאה (עע"מ 343/09), כתב השופט יצחק עמית כי "המשפט בישראל בעניינה של הקהילה הגאה וחבריה משקף את השינויים והתמורות שחלו במרוצת השנים בחברה הישראלית. קיימת הסכמה רחבה כי אין להצר צעדיהם של חברי הקהילה הגאה או להפלותם לרעה. ההתייחסות לחברי הקהילה הגאה היא אחד המדדים להיותה של מדינת ישראל מדינה ליברלית-דמוקרטית, להבדיל מהמצב ברובן-ככולן של מדינות המזרח-התיכון הקרובות והרחוקות, בהן נרדפים חברי הקהילה הגאה, הן על-ידי השלטונות והן על-ידי החברה".

מפתח שאינו מתאים למנעול

כל זה לא הפריע לשופט טישלר מבית המשפט לענייני משפחה בבאר-שבע. הוא דחה את התנגדותו של ב' הן בהיבט העובדתי והן בהיבט הנורמטיבי. עובדתית קבע השופט כי לא הוכח כי בין השניים אכן התקיימה מערכת יחסים זוגית, וכי הם שימשו ידועים בציבור. לא היתה מחלוקת שהם מעולם לא התגוררו יחד, ואולם בית המשפט לא קיבל את הטענה כי בשל החלטתו של ר' שלא "לצאת מן הארון", עובדה זו, שהשניים לא ניהלו משק-בית משותף, אינה צריכה להיות מכרעת בהחלטה האם הם היו ידועים בציבור.

אלא שהשופט המשיך הלאה, ופסק נגד ב' גם בהיבט הנורמטיבי. הוא דחה את פסיקתו של בית המשפט המחוזי בנצרת, בקובעו כי "מכיוון שמדובר ביסודו של דבר בעניין ערכי, ונוכח הדעות השונות הקיימות בהקשר זה, לא ראיתי בדברי בית המשפט בנצרת הלכה מחייבת. אתהפך 7 פעמים ולא אבין, כיצד זה ניתן 'למתוח' את הפרשנות הלשונית של הביטוי 'איש ואישה' לעבר הפרשנות שהכוונה היא גם לבני-זוג בני אותו מין".

טישלר גם מתנצח עם קביעת בית המשפט המחוזי בנצרת, ולפיה רוח הזמן השתנתה, הערכים החברתיים השתנו, ומאז נחקק חוק הירושה ב-1965, "הפכנו להיות פתוחים יותר, נאורים יותר, ליברליים יותר".

"זאת מאין?" תוהה טישלר, "אכן, אפשר שהציבור טולרנטי כיום יותר לגבי מציאות של בני-זוג חד-מיניים, מכפי שהיה עת שהחוק נחקק. אבל האם באמת ניתן לומר שמציאות זו משקפת את הערכים והנורמות המקובלים בחברה? דעתי היא שפרשנות לגיטימית של הביטוי 'איש ואישה' מאפשרת רק מסקנה אחת: זכר ונקבה. כל פרשנות אחרת נראית בעיניי מאולצת, גם אם היא באה לשרת מטרה של קידום ערכים של ליברליות ופתיחות חברתית".

אקורד הסיום של טישלר מעורר תחושה לא נעימה באשר לדימוי שבחר: "ניסיון החיים מורה אותנו שמפתח שאיננו מתאים למנעול יותיר אותנו עם מפתח לחוד ומנעול לחוד. מי שמחזיק בו, לא יצליח לפתוח את המנעול שהוא רוצה בפתיחתו. השימוש במפתח צריך להיות מושכל, שאם לא כן עלול המפתח להישבר, וגם המנעול עלול להינזק".

עם זאת, עו"ד דורי ספיבק מהקליניקות המשפטיות בפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב, שייצג בעצמו את ע"מ בבית המשפט בנצרת, מסרב להתרגש מפסק הדין החדש שניתן בבאר-שבע.

"להבנתי, המצב המשפטי לא השתנה", אומר ספיבק, "הסיטואציה העובדתית בפרשה החדשה היתה שונה, מאחר שהמנוח הותיר אחריו צוואה, והיה גם ברור שבני-הזוג לא התגוררו יחד מעולם. אולי בית המשפט היה צריך לדחות את התביעה על סמך העובדה שהתובע לא הוכיח כי הוא אכן היה בן-זוגו של המנוח, ולא להיכנס לפרשנות של חוק הירושה".

עוד כתבות

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד