גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשר אבל לא מריח טוב

אם הכול תקין בהסדר הטיעון עם פסגות, למה כה רבים מתנועעים באי-נוחות בכיסאם?

הכול נראה בסדר. בקושי 9 חודשים עברו מתחילת חקירת פסגות, וזוהר גושן, יו"ר רשות ניירות ערך, מרוויח מהעסקה סנקציות בזמן אמת, הרתעה עצומה לשוק והבטחת ודאות לעסקה הגדולה של השנה.

משה לדור, פרקליט המדינה, רושם תקדים משמעותי לעתיד, מרוויח את הקנס הכספי הגדול ביותר שהוטל אי-פעם על תאגיד בישראל, מקבל הכרה באחריות, חוסך הכרעה על הליך פלילי לתאגיד וחוסך הליכים משפטיים.

בדרך מישהו כבר עושה עבור שניהם את העבודה השחורה ומזיז החוצה שני מנהלים מוערכים, רועי ורמוס ושי ירון, בלי שהיו צריכים לשם כך לעמוד מולם בשימוע, בהוכחות, בבית משפט.

עודד שריג, המפקח על שוק ההון, מרוויח מעורבות בשוק. ג'רמי בלנק וחבריו בקרן יורק נפטרים מפסגות ומקבלים כסף. זהבית כהן ואנשי אייפקס שמים יד על עסקה שהשתוקקו לה, כשהיא נקייה מהסתבכויות. 140 מיליארד שקל של הציבור נרגעים.

מה הלחץ לגמור הכול בשישי-שבת?

אז למה התחושה לא נעימה? למה לא מעטים מתנועעים באי-נוחות בכיסאם, בעודם מבטיחים שהכול תקין והכול מצוין? מאין הצורך בתירוצים מאולצים, כמו אלה שהופיעו בהודעה לעיתונות של דובר משרד המשפטים? מה הלחץ לגמור הכול בשישי-שבת? מה הדחיפות ההיסטרית?

ממתי משרד המשפטים בראשותו של עו"ד יעקב נאמן עובד בשבת? נפגש בדחיפות עם עורכי הדין של אייפקס, אהוד סול ואילנית לנדסמן-יוגב ממשרד הרצוג פוקס נאמן ביום שישי, מעביר הודעות בשבת ומתדרך כתבים בשבת בצהריים? מה קרה, פרצה מלחמה?

פרקליט המדינה ויו"ר הרשות דרשו לקיחת אחריות. ג'רמי בלנק מיורק, הבעלים בעת האירועים והחקירה, סירב לקחת אחריות בשם החברה בשליטתו. אז זהבית כהן מאייפקס, מעשית שכמותה, היתה מוכנה להכיר באחריות ולהכיר בנזק.

לדור וגושן שמחו. השאלה היא למה ששו שני הרגולטורים לקבל אחריות קוסמטית כזו, ממישהו חיצוני, זר. הרי לאייפקס ולכהן לא היה כלל קשר למה שאירע או לא אירע בכספי הנוסטרו של פסגות. אז מה שווה ההכרה שלהם באחריות ובנזק?

שיקול-דעת "ייחודי"

מסתבר כי במסגרת הדיונים וההחלטות הוצגו לאנשי אייפקס "ממצאי החקירה". חקירת פסגות. כך כתוב בהודעה. ממתי הנדיבות הזו של הפרקליטות בהצגת ממצאי חקירה? בתור מה הוצגו לאייפקס ממצאי החקירה? כקונים עתידיים? האם גם אחרים, הקשורים לעניין, מקבלים את ממצאי החקירה לעיונם? זה דורש הסברים. זה יכול להגיע להאשמה לכאורה של שיבוש הליכי חקירה.

"חוסר עניין לציבור". שוב הבדיחה החבוטה הזו. ביום שישי הודיע משה לדור לאייפקס כי "לאחר שפסגות תיטול על עצמה את ביצוע כל הצעדים דלעיל ותשלימם הלכה למעשה, ייסגר התיק נגד פסגות מחוסר עניין לציבור". אם אין עניין לציבור, למה צריך לקחת אחריות, למה לשלם 150 מיליון שקל, למה לדרוש להעיף שני מנהלים? אם אין עניין, למה גושן ולדור עשו מזה כזה עניין?

פעמיים חוזרת ההודעה על המילה "ייחודי". "בנסיבות העניין הייחודיות" וגם "פרשה ייחודית זו". למה מתכוונים זוהר ולדור? אולי שבפרשיות שבהן מעורבים גופים ואישים פחות חזקים וידועים יהיה שיקול הדעת אחר, פחות "ייחודי"? אולי שהכול תלוי בסכום, וכשמדובר ב-150 מיליון שקל, שיקול-הדעת הוא מיוחד במינו?

ג'רמי בלנק, האיש של יורק בישראל, הוא ותיק בארץ, אבל עם כל הכבוד, כנראה עוד לא הבין בדיוק לאן הגיע. כבר במאי פנה בלנק לרשות ניירות ערך כדי להתחיל לבחון הסדר מינהלי במקום הליך פלילי, קיבל מזוהר גושן רשימת תנאים ומחיר להכרה באחריות והכרה בנזק, וסירב לתנאים.

מרגע שהרשות העבירה לפרקליטות את התיק, עם המלצה להעמיד את השניים לדין, כבר היה מאוחר מדי. חודשים אחרי, ביום רביעי האחרון בלילה קיבלה כהן מלדור את הרשימה ואת תעריפי האחריות. היא כן הסכימה.

עדיף שני מנהלים בחוץ על שלילת רישיון רשמית

רועי ורמוס ושי ירון בחוץ. ללא שימוע, ללא כתב אישום, לא עוד זכאי עד שתוכח אשמתו. ובכל זאת הם לא מגש הכסף לעסקה. לא קורבן. שניהם, וגם מנהלים בפסגות, ידעו שבכל מקרה, בדצמבר הקרוב היתה אמורה להתקבל הכרעה בעניינם.

לא הכרעה משפטית על כתב אישום כן או לא, שמצויה בידי הפרקליטות, אלא הכרעה של רשות ניירות ערך: או שהשניים זזים מהתפקיד - או שהרשות והמפקח על שוק ההון מושכים את רישיונות הפעילות של פסגות.

בין שני מנהלים בחוץ או שלילת רישיון פומבית - התשובה ברורה, אם זה יורק ואם זה אייפקס.

עוד כתבות

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

זהו הרבעון הטוב ביותר ל-S&P 500 מאז 2019 ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין