גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקרב הגדול: ניכוי אזילה

"ניכוי אזילה" - הטבה שההיגיון הכלכלי שלה חריג. אם שטייניץ ייכנע, הוא יהיה גמור פוליטית

1. ביטול ניכוי אזילה - זו המלחמה הגדולה של בעלי העניין בגז הטבעי. זה הכסף המיידי, היחיד, הבטוח, שייצא כבר בשנה הבאה מהכיס של בעלי העניין ויעבור לקופת הציבור. ביטול הניכוי המיוחד, המופחת מההכנסה החייבת במס ומביא להפחתה משמעותית של החיוב במס, הוא קריטי היום. עכשיו.

יתר ההמלצות הנובעות מדוח הביניים של ששינסקי, ובראשן ההיטל המיוחד על רווחי הגז והנפט, שיוטל רק אחרי שההכנסות מהפרויקט יעברו באופן משמעותי את כל ההוצאות, נוגעות בדרך כלל לאירוע עתידי עד עתידני. 7-8 שנים, אולי יותר.

אפשר לסמוך על כך שמנהלים, יועצים ולוביסטים עוד יגבשו דרכים "לתקן" את זה בממשלות הבאות; רואי חשבון ועורכי דין עוד יתכננו שלל תרגילים, חוקיים כמובן, שיאפשרו לעקוף או להחליש משמעותית את הנטל העתידי. לעומת זאת, המשמעות של ביטול ניכוי האזילה היא מיידית.

2. ההערכה היא שהמסקנות הסופיות יהיו מתונות, מרוככות משהו, מהמלצות דוח הביניים. אפשר שזו דרכן של ועדות הנוגעות בלב הכסף הגדול ובבעלי הכסף הגדול. אפשר שזו תוצאת השימועים. כך או כך, המאבק הגדול הוא על הסעיף הנוגע לניכוי האזילה.

לשני הצדדים ברור שזו התמצית של התמצית. לכן נעשים ניסיונות מצד בעלי עניין לדחות את החלתו של הביטול לעתיד, אפשר שלמועד שבו ייכנס לתוקף היטל המיוחד.

אם תהיה כניעה בסעיף הזה; אם ועדת ששינסקי או שר האוצר יובל שטייניץ ייכנעו ללחץ החברות הישראליות והזרות או ללחץ משרד התשתיות, שבראשות השר עוזי לנדאו, והשרים והח"כים מישראל ביתנו, שבראשם שר החוץ אביגדור ליברמן המתנגד לרפורמה, או בלחץ ראש הממשלה נתניהו, שירצה לרצות את ליברמן בתמורה למשהו - בפועל, היום, השנה, בשנים הבאות, לא יהיה כל ערך מעשי להמלצות ששינסקי ולרפורמת שטייניץ. הן ייקברו תחת הררי נייר ואבק.

3. "ניכוי אזילה" - ניכוי מס לבעלי זכות בנכס המפיק גז או נפט, המיוחס לאזילה של עתודות המשאבים - הוא הטבה תמוהה, ייחודית, שההיגיון הכלכלי שלה חריג במיוחד. אין ענף אחר במשק שנהנה מהטבה כזאת.

ההטבה נקבעה בשנות ה-50, והניכוי נעשה מדי שנה ונחשב הוצאה שוטפת. התקנה קובעת כי בעת חישוב ההכנסה החייבת במס, ניתן ניכוי בשל ההתרוקנות היחסית של מלאי הנפט או הגז מהמאגר באותה שנת מס. כלומר, המדינה נותנת לבעל הזכויות פיצוי כספי על העובדה שתוך כדי הפקת הגז, מכירתו ויצירת ההכנסות והרווחים ממנו, אוזל חלק ממלאי הגז שבאתר.

התיאוריה שעמדה מאחורי הניכוי היא שנחוץ תמריץ כדי לעודד השקעות בתעשייה עתירת הסיכון: כשהמאגר יתרוקן, תצטרך החברה להשקיע בחיפושים אחר מאגרים חדשים. ניכויי אזילה מקובלים במספר מדינות מצומצם: ארה"ב, קנדה, פקיסטן, ברבדוס והפיליפינים.

אלא שבעלי הזכויות בישראל הרי מעולם לא שילמו עבור המשאב שבמאגר, הם לא קנו אותו. המאגר, שלא כמו בארה"ב, למשל, אינו בבעלותם. מכך שגם הנכס שאוזל, כלומר הנפט או הגז המיוצרים מהמאגר, הוא כלל לא בבעלותם. להיפך, הגז המתרוקן מהמאגר הוא בבעלות המדינה, כלומר הציבור. לפיכך, אין כל הצדקה כלכלית או מבחינת המיסוי, להמשיך לאפשר ניכוי מס מפנק ונדיב כל כך, שבא כמובן נוסף על הטבות מס אחרות.

ההטבה הזו מאפשרת ניכוי של 27.5% מההכנסות ברוטו, בניכוי התמלוגים (הקבועים בחוק ל-12.5%, אולם בפועל הם נמוכים יותר, שכן לצורך חישובם מנכים את עלויות ההעברה מפתח הבאר לנקודות המכירה), אך לא יותר מ-50% מסך ההכנסה נטו הנובעת ממחצב הנפט או הגז. בכל מקרה, היקף החיסכון במס הניתן בכל שנה הוא משמעותי ביותר, ולכן ביטולו מטריד ביותר.

4. מבחינת הציבור, אין דרך חזרה. יותר נכון, אין דרך ישירה, גלויה והגונה לשוב לאחור (תרגילים מלוכלכים וספינים מתחכמים - תמיד אפשריים). יישום ההמלצות להעלאת הכנסות המדינה מהגז הטבעי, היום יותר מתמיד, הן מבחן אישי פוליטי-ציבורי-כלכלי של בנימין נתניהו, ראש הממשלה שנעל את פיו ולא אמר מילה עד היום. גם אם נראה או נחשד שהוא באיזשהו אי-שקט ענייני או לא ענייני, גם לו כבר אין דרך חזרה.

קודם כול, הוא אישר ותמך בהקמת ועדת ששינסקי. הוא ידע מה הכיוון של יובל שטייניץ, שדיבר והתייעץ איתו כתלמיד עם רבו. שנית, היועץ הכלכלי הבכיר שלו, פרופ' יוג'ין קנדל, הוא חבר פעיל ובעל מעמד בכיר בוועדה.

יתרה מכך, סטנלי פישר תומך, קרן המטבע תומכת, אנחל גורייה, מנכ"ל ה-OECD, חזר ותמך במו פיו, כמה פעמים, בביקורו בארץ בנובמבר האחרון. יו"ר ועדת הכספים, משה גפני, הביע דעה נחרצת: "מה שהקדוש ברוך הוא נתן במחצבי טבע שייך לאזרחי המדינה".

זה גם מבחן אישי, פוליטי, קריטי של שר האוצר, שהפך את הנושא לדגל, והדבר הביא אותו למעמד של אחד מגדולי שרי האוצר בשנים האחרונות. אם שטייניץ יתקפל, אם הוא יאפשר למישהו לכופף אותו - הוא גמור. זה עתידו הפוליטי.

עוד כתבות

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תפסה מסמכים של שני עורכי דין וחטפה ביקורת חריפה משופטי העליון

במסגרת חקירה קיבל פקיד שומה חקירות מבימ"ש השלום צו חיפוש במשרד של שני עורכי דין ● השניים טענו כי המסמכים נתפסו ע"י צו של בימ"ש השלום בהליך פלילי, אבל רשות המסים העבירה את ערעורם לביהמ"ש המחוזי בהליכים אזרחיים ● ביהמ"ש העליון פסק כי רשות המסים לא יכולה לזגזג בין הליך פלילי לאזרחי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בבורסה המקומית; אלקטריאון מזנקת ב-13%, אופקו ב-8%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.1% ות"א 90 יורד ב-0.7% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

עדי, עפרה ועירית שטראוס / צילום: אוסף פרטי

ילדיו של מיכאל שטראוס מוכרים מניות של החברה ב-327 מיליון שקל

שלושת ילדיו של מיכאל שטראוס, עפרה, עדי ועירית, מוכרים כ-4% ממניות שטראוס ● המכירה מגיעה לאחר שביולי אשתקד רכשו השלושה 24% מהקבוצה מילדיה של רעיה שטראוס בן דרור, אחותו של מיכאל

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בנעילת הבורסה; אופקו הלת' זינקה בכ-8%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● הבורסה מסכמת את הרבעון הראשון: "מדדי ת"א-35 ות"א-90 רשמו תשואה חיובית של כ-5% וכ-11%, בהתאמה" ● זינוק של כ-50% בצבר ההזמנות של רפאל ● ביל אקמן: "מניית בורסת ת"א זמינה במחיר מציאה" ● דלק תחלק דיבידנד בסך של רבע מיליארד דולר ● בנק ישראל לא יאפשר לאחים נאוי לשלוט בישראכרט עם שיעור החזקות נמוך מ-30%

אולם הקונצרטים בו התרחש הפיגוע במוסקבה / צילום: Reuters

הפיגוע במוסקבה הביא את אירופה להגביר כוננות מפני מתקפת דאעש

צרפת ואיטליה פרסמו אזהרות מפיגועי דאעש בשטחן, כשהחשש עולה לקראת חג הפסחא ● המתקפה ברוסיה העלה גם לפני השטח את האזורים העניים ביותר במדינה, בהם צובר ארגון הטרור השפעה

תוכנית בת גלים / הדמיה: דרמן ורבקל אדריכלות

1,300 דירות במקום בסיס חיל הים בחיפה

תוכנית 'בת גלים' להקמת שכונה חדשה אושרה בוועדה המחוזית חיפה ● הרשויות שיכולות לקבל תמיכה מהרשות להתחדשות עירונית ● וגם: מאות יחידות דיור חדשות בגליל המערבי ● חדשות הנדל"ן

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"