גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהם שוקי הנדל"ן החמים באירופה, אפריקה ודר' אמריקה?

האטרקטיביות של שוקי הנדל"ן ברחבי העולם משתנה כל הזמן, והשוק הלוהט של אתמול הוא לא תמיד גם האטרקציה של מחר

רגולציה נוקשה יותר, תוכניות צנע ממשלתיות, משבר חובות ריבוניים ושוק הלוואות שנשאר הדוק ממשיכים לאתגר את שוק הנדל"ן האירופי ב-2011, לפי סקירה משותפת של חברת PWC ו"מכון הקרקע האורבני" הבריטי, ULI.

התחזית לנדל"ן המסחרי (משרדי ושטחי מסחר), שמבוססת על חוות הדעת של 600 מומחים בענף, מנבאת שהשנה לא תהיה שנת מפנה חיובי ברור שהתעשייה ייחלה לו. גם השנה צפוי "שוק של שתי מהירויות" שירחיב את הפער בין אתרי ההשקעה הלוהטים כמו לונדון או ציריך, לשווקים מהליגה הנמוכה יותר.

פטריק פיליפס, מנכ"ל ULI, אמר ש"כמה מהמגמות שראינו בשנה שעברה באירופה בשוק המשרדים צפויות להימשך, כמו הבריחה לנכסים איכותיים ושוק מפוצל של התעניינות רבה בנכסים הטובים ביותר בערי הצמתים הגלובליים, ומעט התעניינות במקומות אחרים. ההבדל העיקרי בשנת 2011 הוא אי היכולת של הממשלות להצית ביקוש או לרכך את הכאב הכלכלי. השנה יש גם דגש ברור על העבודה הקשה של ניהול הנכסים: שדרוג שלהם כדי לעמוד בדרישות השוק, גישות יצירתיות לשמירה על ערך או הוספת ערך וניהול אפקטיבי וחסכני יותר.

מומחים הביעו חששות רציניים לגבי אזורים שמחוץ לאזורי הביקוש הגדול ביותר, גם בתוך אותה מדינה. כאשר ההון מתעב סיכונים, הערים ה"מנצחות" כמו מינכן, לונדון, פריז וציריך ימשיכו לקלוט השקעות, והביקוש המצטבר יישאר גבוה. הנה כמה אתרים חמים חדשים לשטחי משרד: איסטנבול, שטוקהולם, ברלין והמבורג. לעומתן, ערים כמו דבלין, אתונה, ליסבון ובודפשט ימשיכו להתרוקן מהשקעות בשטחי משרד.

אך גם בתוך הערים הנחשקות, המשקיעים יימשכו בעיקר לבניינים המובחרים. התוצאה תהיה ערכים מדוכאים לנכסים מדרגה שנייה ושלישית, בחודשים הקרובים לכל הפחות.

וכעת נעבור לשוק הדיור או הבתים/דירות, וכאן התמונה שונה מאוד. העיתון הבריטי "גרדיאן" מצביע על ארבע מדינות מפתיעות כאתרי השקעה חמים השנה, על אף ששתיים מהן שקועות במשבר החובות האירופי ואחת לא הייתה קיימת כלל על מפת ההשקעות עד לא מכבר - אלבניה.

פולין

לפולין יש גיאוגרפיה מגוונת מאוד, חוף ארוך על הים הבלטי, ערים היסטוריות ואתרים היסטוריים, פארקים לאומיים ומחירי בתים תחרותיים. מומחי הנדל"ן צופים לה צמיחה כלכלית מהירה בשנתיים-שלוש הבאות. מלבד היותה מדינת איחוד אירופי, פולין נהנית מהתעניינות עסקית בינלאומית אדירה ומהשקעה קבועה של האיחוד האירופי בסך 70 מיליון אירו בשנה. בשיא המשבר ירדו מחירי הבתים בעשרות אחוזים, אך בוורשה הם החזיקו מעמד יחסית. בינתיים השתפרה התמונה, בין היתר הודות להיצע גדול יותר של הלוואות לדיור.

פורטוגל

נכון, האג"ח הריבוניות שלה אינן ממש פופולריות בחודשים האחרונים, והיא נחשבת עדיין למועמדת לסיוע חירום אירופי, אבל חוב ממשלתי הוא דבר אחד ושוק בתים הוא עניין אחר. בניגוד לשכנתה הגדולה ספרד, ששוק הדיור שלה קרס ב-50% בממוצע מאז שנת 2007, פורטוגל שוחה נגד הזרם.

אלגרביה, האזור התיירותי הפופולרי בדרום המדינה, היה גם אטרקציה לרוכשים של בתי נופש מצפון אירופה. האזור נהנה במידה מסוימת מכך שבעלי היצע הבתים הענקי בספרד הוזילו את המחירים כדי להיפטר מהסחורה שלהם, ומושך אליו משקיעים שמעדיפים מחירים יציבים יותר. לפי סקירות עדכניות, החלק העליון של השוק, כלומר הנכסים היקרים יותר, הוא החלק שכדאי להשקיע בו.

אלבניה

המדינה המוסלמית הגדולה ביותר באירופה (השנייה היא קוסובו החדשה) נחשבת עדיין למדינת ימי ביניים ברמת חיי תושביה, אך למרבה ההפתעה היא כיום אחד משוקי הנכסים הצומחים במהירות באירופה. חיזוק נוסף למגמה זו צפוי עם תחילת הפעלת טיסות מוזלות מבריטניה לטיראנה הבירה.

לאלבניה יש גם יתרונות בולטים: היא ממוקמת מול איטליה, נהנית מחופים לאורך הים האדריאטי והיווני, מאגמים טקטוניים ומשמורות טבע אמיתיות. מדריך התיירים "לונלי פלאנט" בחר בה כאחת מעשר המדינות השוות ביקור ב-2011. נכון לעכשיו, כסף קטן קונה הכול באלבניה.

יוון

גם האקלים הכלכלי ביוון אינו רק חדשות מסמרות שיער. האי Evia, למשל, שמר על רמת התעניינות גבוהה בשוק הנכסים הבינלאומי. הקשיים הכלכליים, הצנע ומשבר החובות מבטיחים שהמחירים נשארו סבירים. אותן פינות קטנות של יוון המסורתית נשארו בהישג יד לרוכשים ומשקיעים בינלאומיים.

ברזיל - השוק הלוהט של אמריקה

האטרקטיביות של הנדל"ן בברזיל בלתי ניתנת להכחשה. בזמן שההזדמנויות בשווקים המפותחים של צפון אמריקה מוגבלות מאוד אחרי משבר הסאב-פריים והחולשה המתמשכת בשוקי הנכסים, בברזיל מתרחשת בדיוק התופעה ההפוכה.

לפי הסקירה של PwC על המגמות המתעוררות בשוק הנדל"ן ב-2011, "אנשים רוצים להיות היכן שהאקשן נמצא, והאקשן נמצא בברזיל. בעוד ארה"ב עברה מבום להתרסקות, וקנדה מציעה צמיחה צנועה בלבד, הסיפור של אמריקה הלטינית מתמקד בפוטנציאל האדיר של שני שווקים מתעוררים - ברזיל ומקסיקו".

לפי PwC, הביקוש לנכסים בברזיל גבוה הודות למחסור כרוני בהם ולכוח הקנייה הגדל של המעמד הבינוני. הסקירה מצטטת משקיע במדינה: "יש כאן טון של ביקוש לטון של שטחים חדשים. אתה יכול לבנות דיור לנצח, ואנשים ירצו אותו".

אחד המנועים העיקריים של הביקוש הגבוה לנדל"ן הוא המעמד הבינוני שמתרחב במהירות. "המעמד הבינוני הוא ענק ומתרחב בצורה דרמטית, מה שיוצר ביקוש חזק מאוד למגדלי מגורים ולשטחי מסחר", נאמר בסקירה. ביחד עם דירות ובתים, הזדמנויות אחרות להשקעה בברזיל הן קניונים ומרכזי קניות ומתקנים לוגיסטיים. "מרכזי הקניות מעטים ורחוקים מאוד זה מזה, ומחסני ההפצה מעטים מכדי להשביע את התיאבון הצרכני המתגבר".

משרדים הם שוק פורח נוסף להשקעה בנדל"ן ברזילאי. PwC מוצאת ששתי הערים הראשיות, ריו דה ז'נרו וסאו פאולו, הן הדומיננטיות בשוק הזה, כמעט עד כדי ביטול שוק המשרדים בערים האחרות. המשקיעים מעידים ש"כולם רוצים להיות בריו, שבה יש שיעור אפסי של שטחים פנויים". השכירות המשרדית בעיר עלתה ב-30% בשנה שעברה. המשרדים בסאו פאולו מהווים תמונה דומה. לפי PwC , "השוק הזה הוא בועה שמתנפחת הודות לביקוש של המשתמשים, לא ספקולציות".

הסקירה מזהירה שההזדמנויות לבנייה חדשה של שטחי משרד בשתי הערים הגדולות מוגבלות על ידי תשתיות עלובות. הגידול באוכלוסיית שתי הערים יוצר לחצים אדירים על מערכות הכבישים והתחבורה הציבורית. לכך יש השפעה מצננת על הזדמנויות להשקעה במשרדים, אם כי ב-PwC צופים שהמגזר הזה של הנדל"ן הברזילאי "יישאר מפתה".

מלבד הביקוש הגבוה לנכסים, לברזיל יש כמה מאפיינים נוספים שתורמים לכוח המשיכה שלה כיעד השקעות נדל"ן. הם כוללים תלות עצמית בחקלאות ובאנרגיה והתרחבות מגזר תעשיות ההיי-טק. PwC מדברת על "שפע של אוכלוסיות צעירות, מעמד בינוני חדור מרץ ואופטימיות וההבטחה הגדולה של תעשיות מתרחבות" כיתרונות הייחודיים של ההשקעה בברזיל.

בשנים האחרונות ניכרת מגמה של התרחקות מהערים הסואנות והצפופות לטובת אזורים כמו באהיה בצפון המדינה, במה שנוגע לרכישת בתים ובתי נופש. מדינת המחוז הזו נהנית מחוף האוקיינוס הארוך ביותר בברזיל, ובירתה סלבדור היא אתר פופולרי לתיירות פנים וחוץ. אזורים פופולריים חדשים נוספים הם מדינות המחוז סרגיפה (Sergipe), ריו גרנדה דה נורטה (Rio Grande de Norte) וסיארה (Ceara). הערים במדינות הללו שמושכות תיירים ומשקיעי נדל"ן הן Aracaju, Natal ו- Fortaleza.

דרום אפריקה - השוק המתעורר של אפריקה

דרום אפריקה, מדינה רב-גזעית ענקית של כמעט 50 מיליון נפש ורמת חיים (תמ"ג לנפש) שהיא כשליש מזו של ישראל (10,000 דולר), היא בו-זמנית אחד משוקי הנדל"ן המבטיחים ואחד השווקים התנודתיים בעולם. התנודתיות הזו משתקפת במיקומה בדירוג עליית מחירי הדיור העולמי של סוכנות נייט פרנק גלובל, שסוקרת מדי רבעון 47 מדינות ומדרגת אותן לפי עליית מחירי הבתים.

ישראל, אגב, תופסת זה כמה רבעונים את המקום החמישי המכובד בדירוג, עם עלייה שנתית של 16.4% במחירי הדירות/בתים ברבעון השלישי של 2010, האחרון שלגביו פורסם מדד (המדד של סוף 2010 אמור להתפרסם בתחילת אפריל). את ישראל הקדימו רק לטביה (שהתאוששה מקריסה של 70% במחירי הדיור ב-2009), הונג קונג, סין (בייג'ין ושנחאי) וסינגפור. בריטניה, אגב, ניצבה במקום ה-18 בדירוג עם אינפלציה שנתית של 4.5% במחירי הבתים. ארה"ב ניצבה במקום ה-28 עם עלייה מזערית של 0.6% שהחזירה את מחיר הבית החציוני בה לרמתו ב-2003.

דרום אפריקה ניצבה במקום ה-22 בדירוג, עם אינפלציה של 3% בלבד במחירי הדיור, אבל רק שני רבעונים קודם לכן, ברבעון הראשון של 2010, היא תפסה את המקום השביעי בדירוג עם 9%. ובנובמבר, החודש האחרון לגביו הצלחנו למצוא נתונים, מחיר נכס הדיור הממוצע עלה ב-4.7% בהשוואה שנתית, למיליון רנד (כ-135,000 דולר), לפי חברת המשכנתאות הגדולה ביותר במדינה, Absa מיוהנסבורג. וזו הייתה העלייה החודשית הרביעית, אחרי 3.4% באוקטובר. במילים אחרות, שוק הדיור הדרום אפריקני מתאושש, אם כי בקצב לא מהיר במיוחד, בוודאי לא כזה של השנים הטובות שנחשבו ל"שוק של מוכרים", 2003 ו-2007.

מה גרם להתאוששות האחרונה? ובכן, הבנק המרכזי הפחית את ריבית היעד שלו בדרמטיות, מ-12% ל-7% בין דצמבר 2009 לאוגוסט 2010, וסייע בכך לאושש את ההוצאה הצרכנית וסיים את המיתון הראשון במדינה ב-18 השנים האחרונות. המונדיאל הזכור לטוב בדרום אפריקה בקיץ אשתקד תרם גם הוא להתלהבות, והתעניינות משקיעים זרים עלתה במקצת.

אבל צריך לסייג ולומר שדרום אפריקה רחוקה מלהיות שוק נדל"ן סיני, הודי או ישראלי. שוק הדיור ה"מסחרי" - מיליוני מעונות שיכון פשוטים שחולקו בחינם, בנוסח עמידר בישראל הישנה, שהממשלה מתכננת להעניק לדייריהם בעלות מלאה עליהם - נשען על מעמד בינוני בעל אמצעים שנאמד ברבע האוכלוסייה. המעמד הזה כולל את הלבנים, ששיעורם באוכלוסייה הוא כ-10%, חלק מה"צבעוניים" והאסיאתיים (ביחד כ-11%) והשחורים שמוגדרים כ"יהלומים שחורים", אותם מיליונים שהצליחו לשפר את רמת חייהם לרמה דומה לזו של הלבנים. 50% מתושבי המדינה, צריך לזכור, מוגדרים מתחת לקו העוני, ושיעור האבטלה הרשמי הוא 28%. אנחנו מדברים על מעמד של רוכשי דיור מהימנים שמקיף כ-12 מיליון נפש מהאוכלוסייה הכוללת.

השוק נחשב זול גם בעיניים מקומיות, אך הוא גם סלקטיבי. ההזדמנויות שמציעים מומחי נדל"ן מקומיים הן, למשל, נכסים לאורך קווי התחבורה הציבורית שהשתפרה פלאים הודות למונדיאל, ונכסים חסכניים באנרגיה או בתים "ירוקים", מאחר שתעריפי החשמל במדינה מתייקרים בקצב מינימלי של 25% בשנה.

הבעיה הגדולה יותר של השוק היא שיעור החיסכון השלילי. בניגוד להודו או לסין, המעמד הבינוני החדש ממונף בהלוואות רבות וחי על אשראי. הבנקים לא להוטים להלוות, ושיעור המשכנתא אינו עולה על 80% מערך הנכס. והעיקר: כל אדם שני הפונה בבקשה למשכנתא נדחה, ושיעור הלווים שמפגרים בהחזרי המשכנתאות מבהיל, 60%. לכן, השקעה בשוק הבתים הדרום אפריקני היא בינתיים לטווח הארוך.

בצד הזכות, צריך לזכור שהכלכלה מסתמכת לרוב על מחצבים וסחורות שמחיריהם מאמירים. דרום אפריקה היא מדינה מתעוררת ענקית. יתכן שזה הזמן להתייעץ על השקעה בה, לפני ששאר העולם יגלה את השוק. שיעור המשקיעים הזרים במדינה נמוך בינתיים, 2.5%-3% מהעסקאות, על אף שלמקומיים נדמה שהזרים מקפיצים את מחירי הדיור.

עוד כתבות

מטבעות דיגיטליים / אילוסטרציה: Shutterstock

ארה"ב: מדד הליבה של ההוצאה לצריכה פרטית ירד ל-2.8%, כצפוי

מדד ה-PCE החודשי ירד ל-0.3% לעומת 0.5% בחודש שעבר ● היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8% ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על כ-69.7 אלף דולר למטבע ● נעילה ירוקה באסיה, מדד שנגחאי עלה ב-1%

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה