גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדיקת "גלובס": עם שכר מינימום פשוט אי-אפשר לגמור את החודש

רגע אחרי ששכר המינימום עלה ב-40 שקל בחודש, "גלובס" מציץ אל רשימת ההוצאות החודשיות של 4 משפחות ישראליות, שמנסות לקנות מזון ולשלם משכנתא עם שכר מינימום או קצבאות

ב-1 באפריל עודכנה עלייה קלה בשכר המינימום, מ-20.70 שקל לשעה ל-20.91 שקל לשעה. העלייה נובעת מנוסחת העדכון האוטומטית הקבועה בחוק, לפיה שכר המינימום צריך להוות 47.5% מהשכר הממוצע במשק. העדכון יעלה את השכר המינימלי מ-3,850 שקל, ל-3,890 שקל.

ביולי השנה תעודכן עלייה של 200 שקל כחלק מ-4 הפעימות של העלייה בשכר, עליה הכריז האוצר, כשבאוקטובר הבא יעמוד שכר המינימום על 4,300 שקל לחודש. נזכיר כי הצעתו של ח"כ עמיר פרץ להקפיץ את השכר ל-4,600 שקל, נדחתה.

על רקע מחאות המגזרים השונים הדורשים העלאה בשכר, ועל רקע ההעלאה הצפויה בשכר המינימום, בדק "גלובס" איך אפשר לגמור את החודש עם סכומים של 3,000-6,000 שקל בחודש.

לצורך הכתבה נבדקו הוצאות המחייה של 4 משפחות בחודש ממוצע. נתוני האמת נלקחו ממשתתפים בקורסי תכנון תקציב משפחתי וקורסי "מדברות עבודה" להעצמה תעסוקתית, שמארגנת עמותת "ידיד" ברחבי הארץ.

מהטבלאות עולה כי תמיד גרף ההוצאות גבוה מההכנסות. הפערים נעים מ-1,000 שקל עד כ-3,000 שקל גרעון חודשי קבוע.

הפרופילים השונים ממחישים את הקצאת המשאבים לצרכים בהתאם: זוג קשישים שהכנסתם היא 6,000 שקל בחודש מקצים לפחות 1,100 שקל לצורכי בריאות, לעומת משפחה בת 4 נפשות שתוציא 100 שקל על בריאות.

משפחה חרדית בת 9 נפשות מוציאה 500 שקל בחודש על ביגוד, לעומת 100 שקל הוצאות הלבשה חודשיות של זוג הפנסיונרים. הוצאות בלתי מתוכננות ישברו את המאזן העגום ממילא, כאשר המשפחות לא יודעות כיצד יתמודדו עם תקלות בבית.

בכל הפרופילים המוצגים, טבלת ההוצאות כוללת הנחות בארנונה לזכאים והנחות בדמי התשלום לגני ילדים או למעונות. הוצאות אחזקת משק-הבית מתייחסת לעלות חומרי ניקוי. הוצאות הבריאות מתייחסות לחודש "רגיל" ללא הוצאות מיוחדות על תרופות או רופאים. הוצאות הביגוד מתייחסות לממוצע למרות שלא נערכות קניות מדי חודש.

מסתמכים על עמותות ועובדים שחור

טבלת ההוצאות והכנסות מלמדת כי פשוטו כמשמעו - לא ניתן להתקיים עם משכורות המינימום ביחס להוצאות הממוצעות (בהתאם לנתוני הלמ"ס).

"משפחה שמשתכרת משכורת וחצי לא מצליחה לגמור את החודש", קובע שי כהן, מייסד "כוח לעובדים", ארגון עובדים דמוקרטי ויו"ר הוועד המנהל של המכללה החברתית-כלכלית, "מה שמוביל לפתרונות הכוללים היקלעות לחובות, 'הליכה על השוליים' בבחינת עבודה 'בשחור' והסתמכות על עמותות אלטרנטיביות. העמותות הללו גם מסתמכות על תקציב המדינה, כך שעדיף להעניק את התוספת הזו באמצעות שכר שוויוני. העלאה כזו תחזיר את עצמה בצמיחה שתתבטא במיסים לטובת המדינה ולטובת החברה כולה".

נקודה אחרת שחשוב להזכיר היא דפוסי הצריכה השונים של המשפחות: משפחה מרובת-ילדים תפנה את המשאבים ברובם להוצאה על מזון, לעומת משפחה חד-הורית עם ילד אחד.

אבל עוני אינו מסתכם רק במחסור במוצרים קיומיים, כפי שאומר ד"ר איציק ספורטא, מרצה בכיר בבית-הספר למינהל עסקים באוניברסיטת תל-אביב: "בחברה של ימינו, עוני יתורגם גם לחסרים אחרים בהם חוגים לילדים. מכאן שתוספת שולית שתוכל להעשיר במעט את סל המזון של המשפחות בעשירון התחתון, לא תאפשר לחפות על מחסורים חשובים אחרים, שגם מוגדרים לדעתי כצרכים בסיסיים, בעיקר כשמרחיבים את הראייה לקונטקסט החברתי הכולל".

במהלך 4 השנים האחרונות השתתפו למעלה מ-3,000 נשים וגברים בקורסים של עמותת "ידיד", שמומנו בסיוע של קרנות מהארץ ומחו"ל, בנק הפועלים, המוסד לביטוח לאומי ועוד.

רותי קטנוב, מנהלת הפרויקטים של "ידיד", מדגישה את החשיבות של הנשים במעגל העבודה בהיבט הכלכלי למשק הביתי, ובהיבט של העצמה אישית. "נתון מרשים של 70% מהמשתתפות בקורס 'מדברות עבודה' שהיה לאחרונה בקריית-גת מצאו עבודה. אחת מהן לדוגמה מצאה עבודה כמזכירה במקום עבודתה במפעל עם שכר גבוה יותר ועם אופק להתקדם".

משפחה מאזור הדרום: 2 הורים ו-3 ילדים

הבעל משתכר 4,000 שקל, האישה מובטלת ועובדת בעבודות ניקיון מזדמנות שמכניסות 600 שקל בחודש מבלי לדווח.

מחצית מההכנסה של בני-הזוג מוקדשת למימון משכנתא וארנונה. מעניין לציין כי סעיף ההוצאה על המים תופס מקום מאוד גבוה ברשימת ההוצאות - 300 שקל לחודש - יותר מההוצאה על חשמל ועל חינוך (250 שקל כל אחד).

הכנסה משפחה

אם חד-הורית מובטלת לילדה אחת במעון

האם, שמשתכרת רק 2,800 שקל מחודש (באמצעות הבטחת הכנסה וקצבת ילד אחד), מוציאה כמעט את השכר החודשי שלה על דיור: 2,000 שקל.

הוצאה כבדה נוספת היא על מזון - 800 שקל - ובכך למעשה היא מגיעה לאיזון בין ההכנסות להוצאות.

המשמעות היא שאת כל יתר ההוצאות - כמו חשמל, מים, חינוך ותחבורה שמגיעים יחדיו ל-800 שקל, היא אינה יכולה לממן בלי להיכנס לחריגה באופן קבוע.

האישה מספרת כי היא משתדלת להתארח בסופי שבוע אצל חברים ומשפחה, מה שחוסך לה הרבה מהוצאות המזון. בנוסף היא צמצמה הוצאות על נשנושים וקניות לא מתוכננות ומנסה להפחית בכמות העישון. אם היא מוזמנת לאירועים, היא אינה קונה מתנות אלא אופה דברי מאפה, או שאינה הולכת כלל.

אם חד הורית

שני פנסיונים ניצולי שואה, חיפה

בבעלות בני-הזוג מכונית והדירה שבה הם מתגוררים. בנוסף הם מסייעים לילדים ולנכדים מדי חודש ב-500 שקל.

למעשה, זה הזוג היחיד שמסוגל לגמור את החודש מאוזן, אבל גם זה בקושי. את האיזון הזה אפשר לזקוף להבדל המהותי בינם לבין כל המשפחות האחרות - הם מתגוררים בדירה שנמצאת בבעלותם ואין עליה משכנתא.

הסעיף הבולט ביותר כאן הוא ההוצאה על בריאות - 1,100 שקל - שמהווה כמעט 20% מההוצאה החודשית שלהם.

הכנסה קשישים

משפחה חרדית 7 ילדים, מרכז הארץ

האישה עובדת בסיעוד ובניקיון ומשתכרת 4,000 שקל, הבעל - תורתו אומנותו: 1,500 שקל בחודש. המשפחה מקבלת סיוע מגמילות חסדים ונאלצת לקחת הלוואות על הלוואות. האישה עובדת בניקיון בלי לדווח.

סעיף הדיור שוב בולט כזה שגוזל את עיקר ההכנסה - כאשר שכר הדירה והארנונה עולים למשפחה 3,500 שקל בחודש - יותר ממחצית ההכנסה.

הוצאה כבדה מאוד נוספת היא ההוצאה על מזון, ומיד אחריה ההוצאה על התחבורה - 560 שקל בחודש.

גם כאן בולטת ההוצאה על המים כהוצאה יחסית כבדה - 350 שקל, שכמעט משתווה להוצאה על החשמל - 450 שקל.

הכנסה דתיים

מצמצמים במחצית הוצאות על מזון

נתוני הלמ"ס מראים כי משפחה המשתכרת שכר מינימום תוציא כמחצית ממה שמוציאה משפחה ממוצעת בישראל על מזון ודיור. ההוצאה הממוצעת על מזון היא 2,124 שקל, בעוד שמשפחה המשתכרת שתי משכורות מינימום וקצבת ילדים תוציא כ-2,000 שקל על מזון - נתח שמהווה 25% מהכנסותיה.

על תרבות וחינוך מוציאה משפחה ממוצעת כ-1,600 שקל בחודש, לעומת 950 שקל בקרב משפחה המשתכרת בשכר מינימום. הפערים בולטים גם בהוצאות על תחבורה ותקשורת: 2,424 שקל ולעומת הוצאה ממוצעת של כ-1,200 שקל למשפחה שמשתכרת שתי משכורות מינימום (שתמוקם בתחתית העשירון השלישי).

חשוב להזכיר כי נתוני הלמ"ס הם נתונים ממוצעים שמתייחסים לטווח במשק המוטה משני קצוות הקיצון, מכאן שרמות השכר הגבוהות מטות את הגרף מעלה ולא בהכרח משקפות את הממוצע הריאלי.

את ההוצאה הכבדה של הוצאות דיור חלק פותרים באמצעות מגורים אצל ההורים, או באמצעות מגורים במבנים ארעיים. הוצאות המזון מסתכמות בעיקר בפחמימות, הוצאות התחבורה מצטמצמות למינימום וכך גם כל הוצאה אחרת שהיא לא קיומית.

במילים אחרות - מדובר בהתמודדות עם עוני ובמלחמת הישרדות יומיומית, שמצריכה במקרים רבים לקיחת הלוואות והישענות על תרומות ורווחה.

הוצאות של משפחות ישראליות

מה אומרים המומחים?

גיל אורלי: "יאכלו יותר פחמימות"

"תוספת השכר של האוצר לא תזיז את המשפחות הללו לעשירון גבוה, אולם מדובר בעלייה שתאפשר להחזיק את הראש במילימטר מעל המים".

אורלי מתייחס לצריכת מוצרי מזון בריאותיים יותר: "התוספת תאפשר להעשיר את סל המזון ואת הצריכה הבסיסית שכוללת בעיקר פחמימות".

בעניין זה נציין כי ועדת הרווחה והבריאות אישרה לאחרונה הקמת מועצה ארצית לביטחון תזונתי, שתפעל להבטיח צריכה סדירה של מזון הכולל את כל הרכיבים הנדרשים להתפתחות תקינה ולבריאות האדם, ובתוך כך תתמודד עם אי-הביטחון התזונתי ממנו סובלים שני שליש מהילדים העניים. את החוק יזמה עמותת "ידיד", והיא קודם על-ידי ח"כ רוחמה אברהם (קדימה).

הכותב הוא מנכ"ל חברת"יבולים", לאימון פיננסי למשפחות ולעסקים.

שי כהן: "התוספת היא לעג לרש"

"לאורך זמן העלייה בשכר המינימום תגדיל את הפערים, כי התוספת היא לעג לרש. את כל מה שמרוויחות משפחות המשתכרות בשכר נמוך, הן מוציאות על מוצרים בסיסיים. השחיקה בשכר מרסנת את הצריכה, ומכאן נבלמת הצמיחה במשק. כך שאדם שצורך פחות בולם את מנוע הצמיחה.

"נחוצה מדיניות שוויונית שתרים משמעותית את שכר המינימום, בדומה לנהוג בארצות סקנדינביה. מדיניות כזו תוביל לגאות הרצויה במשק ולעליית מחירים 'נכונה' שנובעת מביקושים גוברים. העלאת שכר המינימום לרמת מחיה ריאלית, תשתלם לכולנו. ככל שהעשירונים התחתונים לא יהיו מסוגלים לתפקד, המדינה תצלול לתהום - לא רק בהיבט של הצמיחה אלא גם בהיבט של איכויות המערכות המשותפות המשרתות את כל העשירונים, ביניהן מערכת הבריאות והחינוך".

הכותב הוא מייסד "כוח לעובדים", ארגון עובדים דמוקרטי.

ד"ר איציק ספורטא: "נותנים ולוקחים"

"במקום להעלות את שכר המינימום, הממשלה צריכה להעניק את הפתרונות הכלכליים דרך שירותים אלמנטריים, ובעיקר בתחומי החינוך והבריאות. השירותים הללו אמורים להיות מכוסים ב-80%-90% על-ידי המדינה, והמצב היום הוא שאנחנו הורגלנו לשלם עבורם. במצב הפוך כל משק משפחתי, ובעיקר מהעשירונים הנמוכים, יוכל להפנות את משאביו לכיוונים אחרים.

"כיום מוסיפים לשכר אבל לוקחים מהצד השני, כך שברגע שתשלומי החינוך מתייקרים - העלייה בשכר מתקזזת. ההוצאות של משק-הבית צריכות להיות מופנות למה שמספק השוק ולא למה שאמורה לספק הממשלה.

"בשנים האחרונות חלה עלייה בצרכים שבעבר הוגדרו מותרות, כמו מחשב ואינטרנט. מדובר בהוצאות שהן מחויבות המציאות לכל אדם, והן מחושבות בסל הבסיסי".

הכותב הוא מרצה בכיר בבית-הספר למינהל עסקים באוניברסיטת תל-אביב.

אורי היימן: "צריך לספק הכשרה"

"צריך לתת חכות ולא דגים - לא כסף הוא שיוביל לצמיחה אלא הכשרה ומתן כלים אישיים שיובילו להעצמה תדמיתית ומעשית.

"ההתערבות צריכה להיות מערכתית בדמות דפוסי חשיבה והרגלים שידחפו את האוכלוסייה הזו קדימה.

"ההתערבות הזו מתחילה מתוכניות לימודיות לילדים ולנוער ועוברת להכוונה תעסוקתית ולאבחון פסיכולוגי שיסייע לאנשים לצאת מהמצב המקובע שבו הם נמצאים.

"כשמדובר בהעלאת שכר המינימום, לא מדובר בתוספת שתעניק ערך ריאלי לרמת החיים או בכזו שתגרום למשתכריה לקבל החלטה לרכוש דירה או מכונית, אלא מדובר בהיבט פסיכולוגי של תמורה הוגנת יותר בגין העבודה שאני עושה".

הכותב הוא מנכ"ל חברת "אוצר" לייעוץ ואימון כלכלי למשפחות.

עוד כתבות

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

זהו הרבעון הטוב ביותר ל-S&P 500 מאז 2019 ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023