גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ליברמן בצרות - גם בלי שוחד

למרות שעבירת השוחד נגנזה, התמונה המצטיירת בפרשת ליברמן היא תמונה חמורה

1. שלד פלילי

לאחר שראש אגף החקירות והמודיעין במשטרה, ניצב יואב סגלוביץ, העביר באוגוסט 2009 את המלצותיו בתיק אביגדור ליברמן, בחנה מנהלת המחלקה הכלכלית בפרקליטות, עו"ד אביה אלף, במשך חודשים ארוכים, את ההיתכנות המשפטית של עבירת השוחד בפרשה.

היא הוציאה תחת ידיה חוות-דעת מפרטת, שכללה את כל שיקולי הבעד והנגד בסוגיית השוחד, אך ללא שורה תחתונה. חוות-הדעת הזו הוכנה בהוראתו של היועץ המשפטי לממשלה דאז, מני מזוז, והיא הסיבה שבעטיה לא הספיק מזוז לקבל בעצמו החלטה בתיק ליברמן.

חוות-הדעת הונחה על שולחנו של פרקליט המדינה, משה לדור, ואולם בהמלצת הפרקליטות בנוסחה הסופי, שאותה הניח לדור כבר על שולחנו של היועץ החדש, יהודה וינשטיין, לא היה זכר לשוחד.

שאלת השוחד לא עמדה באמת על הפרק בחודשי ההתלבטות האחרונים. במקום זה זכה ליברמן להקלה נוספת, בהמרת עבירת שיבוש מהלכי משפט, בפרשת הדלפת מסמך חיקור הדין שלו על-ידי השגריר הישראלי בבלארוס, זאב בן-אריה, בעבירה של הטרדת עד.

אך למרות כל זאת, התמונה המצטיירת היא תמונה חמורה. יש צורך להפריד בה את הבלתי חוקי (קבלת כספים אסורה במהלך כהונה ציבורית) מהכשר (עשיית ממון בתקופות שבהן ליברמן היה אזרח פרטי) ומהאפור (הפרת חובת דיווח על כספים מותרים), ואולם השלד הפלילי קיים. הבעיה היא שהוא מורכב, מרובה פרטים, ואינו מובן אינטואיטיבית לציבור שאינו מעורה בחומר החקירה.

לדעת סנגורי ליברמן, אגב, השלד הזה עתיד לקרוס בקול תרועה רמה. יש כבר מי שאומר שלא מאשימים את שר החוץ רק שהוא מושחת, אלא שהוא גם אידיוט. למשל, מאשימים אותו בהסתרת כספים שהתקבלו באמצעות חברה שנרשמה על שם בתו, מיכל. החברה דיווחה לרשם החברות על תשלומים גבוהים לכיסו של ליברמן עצמו, ואף ליברמן דיווח על הכנסותיו אלה למבקר המדינה. כך מתנהג מי שרוצה להסתיר?

2. אחריות מייצגים

לצד ההחלטה להעמיד לדין את ליברמן, מכוונת ההחלטה גם כלפי גורמים נוספים, ובהם עו"ד יואב מני, בא-כוחו לשעבר של ליברמן. מני הוא עורכי הדין שבמשרדיו נתפסו 1,200 מסמכים במארס 2007, ושעליהם התנהל מאבק משפטי, שהגיע עד בית המשפט העליון, בשאלה אם חל עליהם חיסיון עורך הדין-לקוח. רק שנה וחצי לאחר תפישתם קיבלה המשטרה אישור לעיין בהם.

כתב האישום נגד מני הוא חולייה נוספת בשרשרת, המסמנת מגמה ברורה בשורות התביעה הכללית. הוא מצטרף למשפט המתנהל כיום נגד עו"ד יעקב וינרוט - סנגורו הנוכחי של ליברמן - לאישומים נגד רואי החשבון בפרשת פיקסל ולמקרים נוספים.

הקו המחבר את כל הפרשות הללו מהווה לקח חשוב ואות אזהרה לכל מי שעוסקים במקצועות חופשיים של נותני שירותים (מייצגים), כגון רואי חשבון, עורכי דין, יועצי מס ועוד: מי שיתמסר יתר על המידה לשירות עניינו של הלקוח, ועניינים אלה ילבשו אופי פלילי - יואשם גם הוא בשיתוף-פעולה עם המזימה הפלילית.

3. הודעה מפורטת של וינשטיין

כשיועצים משפטיים לממשלה סגרו בזמנו תיקים פליליים של נבחרי ציבור, הם פירסמו "דוחות ציבוריים", כלומר החלטות מפורטות המנמקות את השיקולים לסגירת התיק. כך היה בפרשות בר און-חברון, האי היווני, מכירת בל"ל ועוד.

כשהיועץ מחליט להגיש כתב אישום, בכפוף לשימוע, ההודעה בדרך-כלל לאקונית בהרבה. גם כדי לא לחשוף מוקדם מדי את הקלפים הראייתיים, וגם מתוך הדרת כבוד כלפי בית המשפט, כדי לא לתת פומבי לתוכן כתב האישום זמן רב לפני שהוא מוגש בפועל.

אלא שבמקרה של ליברמן, חש היועץ וינשטיין צורך לפרסם הודעה מפורטת יותר, המחזיקה 7 עמודים. אפשר למצוא בהם פירוט הממצאים העיקריים נגד ליברמן, וגם נימוקים להתארכות הבלתי סבירה של החקירה המשטרתית והבדיקה בפרקליטות.

בצדק פעל כך היועץ - הציבור זכאי לקבל דיווח מגורם רשמי, לאחר שנים כה ארוכות שבהן אחד משרי הממשלה חשוד בעבירות חמורות, בדבר העבירות שבהן הוא מואשם לכאורה, ובכפוף לשימוע. אין בכך כל פגיעה בחזקת החפות.

יש בכך מתן מידע מועיל לציבור במישור הציבורי, אותו ציבור שאמור לשקול את המידע הזה בבואו לממש את זכותו הדמוקרטית, ומבלי צורך להסתמך על הדלפות.

וינשטיין פעל במקרה זה הפוך מכפי שפעל אליקים רובינשטיין כיועץ המשפטי לממשלה, בשעה שהסתיר מהציבור - ערב בחירות - את החקירה שהתנהלה נגד ראש הממשלה דאז, אריאל שרון, בפרשת סיריל קרן.

4. לוח זמנים ארוך לשימוע

סנגוריו של ליברמן מתכוונים למתוח את פרק הזמן מעתה ועד השימוע למקסימום האפשרי. הם מתכוונים לדרוש 7 חודשים לצורך לימוד החומר וגיבוש הטענות.

יש בדרישה הזו לא מעט העמדת פנים, שהרי את הטענות ליברמן כבר מכיר מתקופת חקירותיו ואת גירסתו המפורטת הם יכולים להשמיע כבר מחר בבוקר. אבל אין מה לעשות - כללי המשחק מכתיבים שיש לאפשר להם ללמוד את חומרי החקירה ולחפש בקיעים.

הצהרתם התקשורתית, ולפיה קו הטיעון שלהם יתבסס על "חוסר אשמה" ולא על "חוסר ראיות", עלולה לצמצם את מרחב התמרון שלהם בשימוע.

במשרד המשפטים לא יוכלו להעמיד קו קשוח ולהתעקש על קיצור לוח הזמנים לשימוע, אחרי שמשכו את ההחלטה בתיק עד עכשיו מעבר לכל היגיון. האתגר של וינשטיין יהיה אפוא בקביעת תאריך לשימוע כבר עכשיו, ובקבלת החלטה סופית שבוע-שבועיים אחרי השימוע, לא יותר מכך, מבלי לפתוח מחדש את התיק להשלמות חקירה או בדיקות נוספות.

שימועים הם לפעמים כר נוח לתחילתו של משא-ומתן להסדר טיעון. המדיניות בפרקליטות היא שהדלת לעולם פתוחה לשמוע הצעות מצד סנגורים להסדרי טיעון.

תיאורטית, גם הפרשה הזו יכולה להסתיים בעסקה, אם כי מרחב הוויתור שהפרקליטות תתנהל בתוכו בוודאי יהיה מצומצם, מתוך כוונה להימנע מלחזור על הטעויות שנעשו בתיק הנשיא לשעבר, משה קצב.

העין הציבורית תבחן לא רק את מידת הוויתור והפער שבין האישומים כיום לבין מה שיסוכם בהסדר, אלא גם אם התוצאה הסופית מצדיקה בדיעבד את החקירה האימתנית שנוהלה נגד ליברמן. התביעה תעשה הכול כדי שלא יטיחו בה שההר הוליד עכבר.

עוד כתבות

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?