גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קמעונאי בכיר: "הרשתות מתאמות מחירים - זה שוק מסריח"

מנכ"ל רבוע כחול, זאב וורמברנד: "נשתמש ביבוא מקביל להורדת מחירים" ■ ח"כ יואל חסון: "להחזיר את הפיקוח על קוטג' ומוצרים בסיסיים נוספים"

"כל השוק סגור. מחכים שרשת אחת תעלה מחיר, ואז כולם מעלים אחריה. הראשון מעלה מחירים לצרכן, אחר-כך הספקים מודיעים לרשתות שהראשון העלה ואומרים 'תעלו'. זה שוק מתואם ובשקט. אלה דברים שהשוק עושה אותם בהסכמה. לרשתות השיווק אין אינטרס לבלום את עליית המחיר כי כולן נהנות מזה" - כך אומר היום (ג') ל"גלובס" בכיר בענף הקמעונאות.

על השאלה למה הרשתות נהנות מכך, הוא עונה: "כי מעלים מחירים לצרכן ומעלים מחירים לרשת מאוחר יותר, מאריכים את המחירון הישן לרשת - ואז הרשת מרוויחה יותר. זה שוק מסריח. זה שוק שנחזה כמתואם בשתיקה. אם צריך לתת תוספת של 1 שקל לעובד בשכר מינימום, כל המדינה קמה על הרגליים. אומרים שהם יפשטו את הרגל. זה סתם קשקוש. השוק מסריח ובגדול. המחירים לא ריאליים".

רבוע כחול: נתחיל ביבוא מקביל

הבכיר אמר את הדברים בתגובה לממצאי "גלובס" על עליית המחירים בארץ ובתגובה להשוואת המחירים שערך העיתון בין מחירי מוצרי מזון ישראליים בארה"ב ובארץ, שמצאה פערים של עשרות אחוזים.

כך למשל, תה ירוק של ויסוצקי (20 שקיקים) נמכר בארה"ב ב-10.2 שקלים - בעוד שבישראל עומד מחירו (25 שקיקים) על 24 שקל. מסטיק מאסט של עלית נמכר בארה"ב ב-2.7 שקלים - בעודש בישראל עומד מחירו על 5.2 שקלים.

פערים של עשרות אחוזים נמצאו גם במחירי דייסות של מטרנה, בשקדי מרק, במנה חמה של אסם ובמגוון מוצרים נוספים. עוד העלתה בדיקת "גלובס" כי בחלק מהמקרים, המחיר הקמעונאי של המוצר בישראל יקר יותר ממחיר המוצר לצרכן בארה"ב.

אמש (ב') טען בכיר לשעבר בתעשייה כי הקמעונאים בישראל אינם ממלאים את מקומם כבלם של השוק בעליות המחירים. היום אומר מנכ"ל רשת רבוע כחול, זאב וורמברנד, כי בכוונת הרשת להתחיל ביבוא מקביל של מוצרים כדי להוזיל את המחירים לצרכן.

לדבריו, "אנחנו מתכוונים להיכנס בחיתולים, בשמפו ובעולמות תוכן נוספים, ליבוא מקביל כדי להוריד מחירים. מחירי הפסטה ירדו בעשרות אחוזים כשהורידו את החסמים בשוק.

"הכלים שעומדים לרשות רשתות המזון אינם דומים לכלים שיש ליצרני המזון והחברות הבינלאומיות הפועלות בישראל ומשווקות מותגים בינלאומיים. הם הרבה יותר חזקים, ולכן צריך לחפש כלים אחרים כדי למנוע המשך סחרור המחירים.

"מוצרים של חברות בינלאומיות כמו יוניליוור, פרוקטר ולוריאל גבוהים בעשרות אחוזים בישראל מאשר באירופה", אומר וורמברנד. בהתייחס להשוואת המחירים בין ארה"ב לישראל אומר וורמברנד: "זה אכן לא הגיוני, ואנחנו נצטרך לבדוק כל אחת מהדוגמאות".

- אם היצרנים לא יורידו מחיר, האם תמשיך להעניק להם אותו שטח מדף?

"אני אפעל בכל הדוגמאות להורדת מחיר. אני לא רוצה להגיד דרך העיתון מה אני אעשה אם לא".

כמעט חינם: מלחמה אבודה

רשתות אחרות טוענות כי ידיהן כבולות. "אם אני לא אכניס את המוצרים לרשת, הצרכנים יבואו ויבכו שהם רוצים את המותגים. לא נבקש להשוות מחירים לארה"ב, כי זו מלחמה אבודה. הם לא יתנו את המחיר של חו"ל בישראל, כי הם יורידו את המחזורים שלהם במיליונים רבים, והם לא יסכימו. לבקש אפשר תמיד, אבל אתה יודע את התשובה מראש. מה נראה לך, שמטרנה תוריד את המחיר? היא תגיד לי, אני לא צריכה אותך", אומר עדי צים, מבעלי השליטה ברשת מחסני כמעט חינם.

בתוך כך הודיעה הרשת כי היא תוזיל את מחיר חלב תנובה בקרטון מ-6.2 שקלים ל-3.9 שקלים. כמו כן הודיעה כי תוזיל את מחיר גבינת טרה 5% ל-4.5 שקלים במקום 7.4 שקלים.

"לא ניתן להוריד מוצרים מהמדף. צרכנים אומרים 'אני רוצה, מה אכפת לך, אני אשלם'. אם הצרכן יגיד לי שהא יילך אתי יד ביד, כי אני הרי משרת את הצרכן, יגיד לי, תשמע, אם אין את המוצר על המדף, אני אמשיך לקנות ולא אבוא בתלונות, אז סבבה. אני אשמח מאוד. הרי הצרכן צריך להיות חכם. ברגע שהוא רואה שהמוצר יקר, פשוט שלא יקנה אותו. שיקנה מוצר מקביל", אומר רמי לוי, בעל השליטה ברשת רמי לוי שיווק השקמה.

- האם תפנה לחברות המזון ותדרוש להשוות את המחיר לארה"ב?

"לאורך כל הדרך אני פונה לספק, ואני אומר שהמחיר בחו"ל יותר בזול ואומר לו להוריד מחיר. הם אומרים שזה לא שייך לעניין, כי כאן זה מחיר אחר, ושם זה מחיר אחר. את יודעת מה הוא יגיד? לך תקנה בארה"ב. אם הצרכן לא יקנה, הספק ירוץ על ארבע להוריד את המחיר. הספקים אומרים שהם בקושי מצליחים לעמוד בייצור, כי כל מה שהם מייצרים נחטף. אז למה שהם יורידו את המחיר? אם הצרכן לא יקנה, תאמיני לי שהם יורידו את המחיר".

"להחזיר הקוטג' לפיקוח"

בתוך כך, מסר היום ח"כ יואל חסון ל"גלובס" כי הוא תומך בהשבת מחיר הקוטג' לפיקוח. "אני בהחלט חושב שהקוטג' כדוגמה ומוצרי יסוד בסיסיים צריכים לחזור לפיקוח. יש מספיק מוצרים היום בשוק, ששם אפשר לבטא את התחרות. קוטג' הוא סמל, ואני חושב שצריך לרענן מחדש את מדיניות פיקוח המחירים של משרד החקלאות".

לכתבות נוספות בנושא יוקר המחיה:

מחאת המחירים: אלפים יחרימו הקוטג'

מוצרי מזון ישראליים זולים יותר בארה"ב

שלמה להב - האיש שמכתיב את מחירי הירקות

הכנסת תדון ביוקר מחירי המזון

"החיים בישראל בלתי נסבלים, מיסוי בשמיים ואפס שירות לאזרח"

בדיקת "גלובס": מוצרי המזון בישראל יקרים בעשרות אחוזים מאירופה

עוד כתבות

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"