גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המבקר: המפלגות השתמשו בכספי ציבור לארוחות פאר

קדימה קיימה ארוחת ערב ל-60 מוזמנים בכ-57 אלף שקל ■ הליכוד קיים ארוחת ערב בכ-44 אלף שקל ■ רע"מ רכשה מגיני כבוד לפעילי "המרמרה" - באדיבות משלם המסים הישראלי

אוכלים על חשבוננו: כמה ממפלגות הכנסת ה-18 מצאו לנכון לשלם מכספי מימון מפלגות עבור אירועים וארוחות ערב - כך חושף דוח מבקר המדינה על חשבונות סיעות הכנסת הנוכחית שמתפרסם היום (ה').

על-פי הדוח, קדימה, הליכוד וש"ס שילמו סכומים ניכרים עבור ארוחות בביתם של יושבי ראש המפלגות, שאליהן הוזמנו חברי הסיעות ובני/בנות-זוגם וכן אורחים נוספים.

כך למשל, עלות הארוחה שנערכה ערב ראש השנה אשתקד בבית ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לכל חברי הקואליציה ובנות-זוגם, הסתכמה בכ-44 אלף שקל עבור 120 מוזמנים (366 שקל למוזמן).

קדימה, לעומת זאת, שילמה כ-950 שקל לאדם לארוחת ערב לחברי הסיעה בביתה של יו"ר המפלגה, ציפי לבני, שכללה 60 מוזמנים. העלות הכוללת עמדה על כ-57 אלף שקל.

שתי הסיעות טענו כי מדובר באירועים שנועדו לחזק ולשמר את יחסי העבודה של חברי הסיעה בינם לבין עצמם או בינם לבין השותפים לקואליציה.

ש"ס בחרה להוציא כ-20 אלף שקל מכספי המפלגה עבור אירוע סעודת שבע ברכות לרגל נישואיה של בתו של יו"ר ש"ס, אלי ישי, בטענה כי מדובר באירוע סיעתי.

מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, מתח על כך ביקורת חריפה ואמר כי אין זה ראוי שסיעות יממנו מכספי המימון הממלכתי אירועים כאלה. "גם אם נניח שניתן לעשות שימוש בכספי המימון להוצאות ארגון של חברי הסיעה (ללא בני-זוג ומכובדים נוספים), הכוללות כיבוד קל, לא יעלה על הדעת כי אלה יכללו הוצאות כה מופרזות וראוותניות. אני שב ומדגיש כי ראוי שהסיעות ינהגו בחיסכון ובריסון בשימוש בכספי ציבור".

נסיעות לחו"ל של יו"ר המפלגה

דוח מבקר המדינה מגלה מה עוד בחרו לעשות המפלגות מכספי מימון המפלגות: קדימה דיווחה על חלוקת חבילות מזון לניצולי שואה בעלות של כ-243 אלף שקל; ש"ס חילקה ילקוטים לילדים בעלות של 49 אלף שקל; ותע"ל, שחילקה גם היא ילקוטים, הוציאה על כך 60 אלף שקל.

הסיעות טענו כי אין מדובר בתרומות בלבד אלא בחלוקה בעלת אופי פוליטי ותעמולתי השומרת על קשר עם הבוחר. על אף שהחוק לא אוסר על כך, מעיר המבקר כי אמנם עזרה לניצולי שואה ולנזקקים הינן מטרות חשובות וראויות, אך כספי מימון המפלגות לא נועדו להגשמת מטרות אלה.

ישראל ביתנו בחרה לממן נסיעות לחו"ל - בעיקר למדינות חבר העמים לשעבר - של יו"ר המפלגה, אביגדור ליברמן, ושל בעלי תפקידים בה בסכום של כ-44 אלף שקל. זאת, על אף שלינדנשטראוס העיר בדוח הקודם על הוצאות ישראל ביתנו על נסיעות לחו"ל. לטענת המפלגה, הנסיעות היו נחוצות לשמירת הקשר עם ציבור בוחרים פוטנציאליים.

תע"ל מימנה נסיעות למצרים וירדן של יושב ראש הסיעה ובעלי תפקידים בה בסך כולל של כ-22 אלף שקל. לטענתה, מדובר בקיום ישיבות ודיונים הקשורים לפעילות הסיעה בכנסת ובעזרה לסטודנטים הלומדים באותן ארצות.

בביקורת הועלה כי מד"ע, הרשימה הערבית המאוחדת עם רע"מ תע"ל, נהגה לשלם מכספי המימון הממלכתי עבור מתנות לחתונות שמנהיגי הסיעה הוזמנו אליהן. הוצאותיה הסתכמו ב-29 אלף שקל. לטענת הסיעה, מדובר בהוצאות מקובלות לשמירת הקשר עם פעילי הסיעה וציבור הבוחרים במגזר בו היא פועלת.

רע"מ שילמה כ-5,000 שקל לרכישת מגיני נחושת ל-6 פעילים שהיו מעורבים במשט הטורקי לעזה וטענה כי מדובר בהוצאות לשמירה על קשר עם ציבור התומכים והבוחרים של המפלגה. לינדנשטראוס מצא דופי בחריגות אלה וביקש, נוכח ריבוי המקרים, לחוקק חוק בנושא.

תשלום בונוסים

בביקורת החשבונות השוטפים של הסיעות נמצאו מקרים שבהם דיווחו סיעות על הוצאות שאינן עומדות בהגדרות החוק. כך, למשל, סיעות שילמו מכספי המימון הממלכתי הוצאות בגין בונוס על קבלת דוח חיובי ממבקר המדינה לנותני שירותים ולבעלי תפקידים:

הליכוד, העבודה וקדימה שילמו לבעלי תפקידים בסיעה תוספת כספית, מעבר לתמורה המוסכמת, כבונוס בגין קבלת דוח חיובי ממבקר המדינה. סיעת העבודה שילמה לבעלי תפקידים בה סכומי בונוס שנעו 35 אלף שקל ל-41 אלף שקל (111 אלף שקל יחד), סיעת קדימה שילמה בתקופה השוטפת בונוס של 58 אלף שקל לרואה חשבון אשר ליווה את הניהול הכספי של הסיעה בבחירות לכנסת ה-18 וכן בונוס בסך של 191 אלף שקל לנותני שירותים; גם סיעת הליכוד שילמה בונוס בסך של 240,000 שקל לנותני שירותים.

הליכוד וקדימה טענו כי התשלומים עוגנו מראש בהסכמים שנחתמו עם נותני השירותים. העבודה טענה כי התשלומים לא נכללו מלכתחילה בהסכמי ההתקשרות עם בעלי התפקידים האמורים, אלא שולמו להם בדיעבד לאחר ביצוע העבודה, עבור שעות עבודה מרובות מעל המקובל.

ישראל ביתנו: 10,000 שקל לחודש לאריק סיני

ההנחיות דורשות כי לכל רישום במערכת החשבונות של סיעה תהיה אסמכתא ממנה ניתן ללמוד על פרטי הפעולה שבוצעה. מבקר המדינה מגלה כי מספר סיעות התקשרו בהסכמים שונים, אולם למרות שבידי הסיעות היו הסכמים בכתב עם נותני השירות, לא היו בידיהן אסמכתאות המעידות על ביצוע הייעוץ או מתן השירות, ולפיכך לא ניתן היה לאמת ולבקר את סבירות ההוצאה אל מול השירות הניתן ולבחון האם מדובר בתשלום בגין הוצאות כהגדרתן בחוק.

כך, למשל, שכרה ישראל ביתנו את שירותיו של הזמר אריק סיני בעלות חודשית של 10,000 שקל ובסכום כולל של 150 אלף שקל למתן שירותי הסברה, אולם לא היה בידיה כל תיעוד בדבר השירות הניתן, לרבות אופי או היקף הפעולות שנעשו בתמורה לכספים ששולמו.

קדימה העסיקה יועץ אסטרטגי בענייני הסברה ומגזרים, ולמרות שחוזה ההעסקה חייב אותו להעביר לסיעה דוח פעילות שבועי, בתיקי הסיעה לא נמצא כל תיעוד ממנו ניתן ללמוד על היקף הפעילות וטיבה.

גירעון של 53 מיליון שקל לעבודה

מבקר המדינה מצא כי לסיעות רבות גירעון מצטבר ניכר: כ-53 מיליון שקל למפלגת העבודה, קדימה צברה גירעון של כ-34 מיליון שקל, הגירעון של הבית היהודי - מפד"ל החדשה עומד על כ-32 מיליון שקל, מרצ - כ-10 מיליון שקל, והליכוד צבר גירעון של כ-29 מיליון שקל. ראוי לציין כי הליכוד הצליח בתקופה של פחות משנתיים להקטין את גירעונו בכ-25 מיליון שקל.

ההוצאות השוטפות של 17 הסיעות בכנסת בתקופה השוטפת הסתכמו בכ-180 מיליון שקל וללא חריגה. המימון הממלכתי ש-17 הסיעות היו זכאיות לו בתקופה השוטפת הסתכם בכ-186 מיליון שקל. ההכנסות השוטפות של המפלגות הסתכמו בכ-255 מיליון שקל.

הפער בין ההכנסות השוטפות של הסיעות בתקופה השוטפת לבין המימון הממלכתי נובע ברובו מהכנסות ממכירת נכסי המפלגות, מהשכרת נכסים ומדמי חבר.

הסיעות בכנסת ה 18 השורה התחתונה

עוד כתבות

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות