גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק ההנפקות מתאושש: גיוסים של 9.6 מיליארד שקל ברבעון

רוסאריו קפיטל: עלייה של כ-85% לעומת הגיוס ברבעון הרביעי של 2011, שהסתכם ב-5.2 מיליארד שקל, ועלייה של כ-19% לעומת היקף הגיוס ברבעון המקביל ב-2011, שהסתכם ב-8.1 מיליארד שקל

לאחר שנה קשה בשוק החיתום, שבמהלכה הצטמק היקף ההנפקות הציבוריות ב-26%, ניכרה התאוששות ברבעון הראשון של השנה על רקע עליות שערים מתונות שנרשמו בבורסה בת"א.

כך, היקף הגיוסים מהציבור ברבעון החולף עמד על 9.6 מיליארד שקל, עלייה של 19% לעומת היקפם ברבעון המקביל ב-2011. רוב הסכום, 9.2 מיליארד שקל, גויס באג"ח (בעיקר הרחבת סדרות קיימות), ורק כ-374 מיליון שקל גויסו במניות. כך עולה מסיכום שערכה חברת החיתום רוסאריו קפיטל, שבניהול נגה קנז.

לצד הגיוסים בהנפקות לציבור, התרחבה ברבעון החולף התופעה של הרחבת סדרות אג"ח קיימות באמצעות הנפקות פרטיות לגופים מוסדיים. בדרך זו גייסו החברות הציבוריות עוד 1.5 מיליארד שקל - עלייה של 70% לעומת הרבעון המקביל. בהנפקת זכויות גויסו כ-270 מיליון שקל נוספים. סך הכול גייסו החברות במשק ברבעון הראשון של 2011 יותר מ-11 מיליארד שקל, כאשר למעלה מ-5 מיליארד שקל מתוכם גייסו הבנקים.

מבחינת מספר הנפקות המצב חיובי פחות. לפי רוסאריו, ברבעון הראשון התקיימו 24 הנפקות ציבוריות (19 באג"ח ו-5 במניות), לעומת 47 הנפקות ברבעון המקביל. בשוק המניות נרשמה ברבעון הראשון תופעה מעניינת, לפיה כל הגיוסים בוצעו באמצעות הנפקות שניוניות, כלומר של חברות שמניותיהן כבר נסחרות בבורסה.

אי.די.בי היא מובילת הגיוסים

את גיוסי ההון הובילה אי.די.בי, בשליטתו של נוחי דנקנר, שגייסה כ-321 מיליון שקל. ברבעון בוצעו גם הנפקות זכויות, שהן סממן לתקופות חלשות יותר בשוק החיתום. ברבעון הראשון גויסו 270 מיליון שקל ב-11 הנפקות זכויות. ברוסאריו מציינים כי רוב הסכום גויס על ידי חברות נדל"ן, כשאזורים גייסה כ-100 מיליון שקל בדרך זו, אלקו החזקות גייסה 38 מיליון שקל וקבוצת א.דורי גייסה כ-27 מיליון שקל.

עוד מגמה שבלטה ברבעון היא הרחבת סדרות אג"ח שהונפקו לציבור. מתוך 10.7 מיליארד שקל שגויסו ברבעון באג"ח על ידי חברות ציבוריות, 7 מיליארד שקל גויסו באמצעות 14 הרחבות של סדרות קיימות. רק חמש הנפקות היו של סדרות אג"ח חדשות, בהיקף של 2 מיליארד שקל.

ריבוי הרחבות הסדרה אינו מקרי. גיוס בדרך זו אינו מחייב לעמוד בכללים המחמירים של ועדת חודק. בהרחבות סדרה רגילות 4.4 מיליארד שקל גויסו על ידי הבנקים וחברות הביטוח, שאינם מחויבים לעמוד בתקנות. השאר, 2.7 מיליארד שקל, היו הרחבות של סדרות שנוצרו במקור לפני אוקטובר 2010, ולכן גם עליהן כללי חודק לא חלים.

גם במסגרת הרחבות הסדרה שנעשו למוסדיים בלבד, רובן (כמיליארד שקל) היו של חברות שהנפיקו את האג"ח לפני אוקטובר 2010. 240 מיליון שקל נוספים היו של בנקים שאינם נדרשים לעמוד בתקנות, ורק כ-170 מיליון שקל היו של שלוש חברות שעמדו בתקנות (אדרי-אל, מליסרון ואלון גז).

לצידן, פנו לא מעט חברות לדרך היצירתית של הרחבת סדרות באמצעות הנפקות פרטיות. בדרך זו מוכרות החברות אג"ח לכמה גופים מוסדיים, כלומר שלא באמצעות תשקיף. כיוון שכך, האג"ח חסומות למשך חצי שנה (ולאחר מכן ניתן למכור אותן במנות קטנות במשך שישה רבעונים, בהתאם להיקף המסחר בבורסה). המשקיע המוסדי, שממילא טווח ההשקעה שלו הוא מעל חצי שנה, מקבל פיצוי על החסימה בדמות הנחה במחיר האג"ח.

כלל חיתום בראש הטבלה

ברוסאריו מציינים כי רוב ההרחבות הפרטיות בוצעו בחברות הנדל"ן - גזית גלוב (226 מיליון שקל) ורבוע כחול נדל"ן (150 מיליון שקל) וכן הבנק הבינלאומי (221 מיליון שקל). "היתרון העיקרי של גיוסים פרטיים עבור החברות והגופים המוסדיים, הוא שהם מאפשרים השגת ודאות לגבי תמחור האג"ח והיקף הגיוס", אומרת קנז, "מצד שני, החיסרון הוא שאולי בהליך ציבורי החברות היו מקבלות מחיר טוב יותר. גיוסים פרטיים הם חלק מההתנהלות השוטפת של הגופים המוסדיים הגדולים מול החברות ונמשיך לראות אותם בעתיד, במקביל לגיוסים הציבוריים".

בהיבט פעילות החתמים, התמונה ברבעון השתנתה וכלל חיתום חזרה לראש הטבלה. כלל חיתום של צחי סולטן ובניהול טל רובינשטיין, הובילה ברבעון הראשון שישה גיוסים בהיקף כולל של 3.5 מיליארד שקל. פועלים אי.בי.אי, בניהולו של ארז גולדשמידט, הובילה ברבעון ארבע הנפקות בהיקף של 1.8 מיליארד שקל. לאומי פרטנרס חיתום שבניהול עופר גרינבאום, הובילה גיוסים בהיקף של 2.6 מיליארד שקל. במקום הרביעי רוסאריו, עם שתי הנפקות בהיקף כספי של 942 מיליון שקל, ואחריה לידר הנפקות שבניהול רנן כהן אורגד, עם שלוש הנפקות בהיקף של 620 מיליון שקל.

חברות החיתום ב-2011: הירידה ברווחים לא פגעה בכיסי המנהלים

ההאטה בשוק ההנפקות ב-2011 התבטאה בדוחות חברות החיתום שפורסמו בימים האחרונים. מנתוני חברות החיתום שנתוניהן ציבוריים, ובהן פועלים אי.בי.אי, לידר חיתום ואקסלנס חיתום, עולה תמונה דומה - ההכנסות והרווחים קטנו בעשרות אחוזים לעומת 2010.

כך למשל, פועלים אי.בי.אי, שבניהולו של ארז גולדשמידט, רשמה הכנסות של 29 מיליון שקל, קיטון של 31% לעומת 2010. הרווח הנקי עמד על 10.2 מיליון שקל, לאחר שירד ב-32% לעומת השנה המקבילה. למרות הירידה בתוצאות, החתמים לא קופחו בשכרם. שלושת בכירי פועלים אי.בי.אי, ובהם גולדשמידט, היו"ר רונן צלניר והיועמ"ש ירון מוזס, לקחו לכיסם שכר בעלות כוללת של 5.3 מיליון שקל.

ההכנסות של לידר חיתום, חברה בת של לידר שוקי הון, צנחו ב-52% ב-2011 ל-18.5 מיליון שקל, והרווח התפעולי שלה עמד על 6.5 מיליון שקל, ירידה של 45% לעומת 2010. מנכ"ל החברה, רנן כהן אורגד, נהנה מעלות שכר של 2.45 מיליון שקל.

באקסלנס חיתום, צנחו ההכנסות ב-60% ל-8 מיליון שקל בלבד, והרווח הנקי עמד על 4 מיליון שקל, ירידה של 67% לעומת 2010. מנכ"ל אקסלנס חיתום, שרון יגר, לא נכנס השנה לחמשת מקבלי השכר הגבוה.

את תוצאות לאומי פרטנרס חיתום לא ניתן לחלץ מדוחות לאומי, אך המנכ"ל עופר גרינבאום התברג לרשימת מקבלי השכר הגבוה בבנק, עם עלות שכר של 2.8 מיליון שקל.

עוקפים את תקנות חודק

עוד כתבות

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

זהו הרבעון הטוב ביותר ל-S&P 500 מאז 2019 ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023