גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האיום הגדול על הגז הישראלי: מהפכת פצלי הגז בארה"ב

בשקט בשקט, ארה"ב וסין הופכות למעצמות גז ■ טכנולוגיית פצלי הגז ריסקה את המחיר בארה"ב ב-90% משנת 2008 ■ החשש הגדול: העולם יוצף בגז, מה שיפגע ביצוא הגז הישראלי ובהכנסות המדינה

מחיר הגז הטבעי אינו אומר הרבה לציבור וחבל. מדובר בנתון המשפיע ביותר על תעריף החשמל שמשלם ציבור הצרכנים. 50% מהוצאות חברת החשמל מיועדים לרכישת דלק לייצור חשמל ומבין הדלקים השונים יהפוך הגז הטבעי בשנים הקרובות לשליט יחיד. המחיר שנקבע בהסכם הגז שנחתם לאחרונה בין חברת החשמל לשותפויות תמר עומד על 5.35 דולר ל-mmbtu (יחידת חום) - כל דולר נוסף במחיר הזה שווה מיליארדים לספקי הגז ואחוזים נוספים בתעריף החשמל לצרכנים.

ישראל נמצאת כיום במקום טוב יחסית מבחינת מחיר הגז שלה (ראו תרשים מטה), אבל הרחק לפניה נמצאת ארצות הברית. פיתוח טכנולוגי פשוט יחסית הופך את ארצות הברית למעצמת גז טבעי עולמית. בזכות פצלי הגז צנח מחיר הגז בארצות הברית בקרוב ל-90% מאז 2008, ולהערכת מומחים זוהי רק תחילתה של מהפכת אנרגיה עולמית שעשויה בין השאר לסכן את חלום יצוא הגז הישראלי.

גז טבעי: מחיר אזורי משתנה

לנפט יש כידוע מחיר אחיד בכל העולם בהתאם לסוגי הנפט השונים. לגז הטבעי, לעומת זאת, יש מחיר אזורי המשתנה מהסכם להסכם. התוצאה היא פערים של מאות אחוזים בין מחירי הגז בעולם: המחיר הזול ביותר, בסעודיה, עומד על 0.75 דולר ליחידת חום (mmbtu), והיקר ביותר, ביפן ובקוריאה, מגיע ל-16 דולר. מלבד כוחות ההיצע והביקוש מושפע המחיר מעלות ההובלה של הגז. יפן וקוריאה הן שתי מדינות מתועשות שצמאות לגז אך אין להן מאגרים משלהן ועליהן לייבא את כל הגז ממדינות כמו קטאר או אוסטרליה.

על מנת לשנע גז על פני המרחקים האלה יש צורך להפוך אותו לנוזלי (LNG) על ידי קירורו לטמפרטורה של 160 מעלות צלזיוס מתחת לאפס. לצורך כך יש להקים מתקני קירור והנזלה בהשקעות של מיליארדים ולהוביל את הגז באמצעות מכליות קירור מיוחדות. שוק ה-LNG תופס כיום כ-30% מהסחר בגז והוא צפוי לגדול בעשרות אחוזים בשנים הקרובות.

במחירים כאלה ברור מדוע יזמי הגז הישראלים שואפים להקים מתקני LNG ולייצא כמה שיותר גז מקומי לשוקי המזרח. אלא שעל מחירי ה-LNG יש איומים. הראשון הוא הגדלת ההיצע של הגז הקונבנציונלי בעקבות תגליות גז חדשות (ראו מסגרת). השני הוא כניסתו של גז מסוג חדש למשחק הבינלאומי.

במאה שעברה גילו מדענים שניתן להפיק גז ונפט מתוך פצלי סלע מסוימים בתהליך המכונה Fracking, שבו מוזרקת תערובת של מים, חול וכימיקלים בלחץ גבוה אל תוך הסלע. חידושים טכנולוגיים כמו קידוחים אופקיים אפשרו להוזיל מאוד את הליך ההפקה. מאז שנת 2000 צמחה תעשיית פצלי הגז בארצות הברית פי 12. כרבע מכמות הגז השנתית שצורכת ארצות הברית מיוצר מפצלי גז ועד 2035 יגדל נתח השוק שלהם ל-50%.

מהפכת פצלי הגז גרמה למחיר הגז הטבעי בארצות הברית להתנתק ממחיר הנפט. ב-2008, כשמחירי הנפט הגיעו ל-140 דולר לחבית, רשם גם הגז שיא של 13.5 דולר ל-mmbtu. אבל בשבוע שעבר, בעוד מחירו של הזהב השחור שב להרקיע שחקים, צלל מחיר הגז בבורסת Nymex לפחות מ-2 דולרים וחזר לרמתו מסוף שנות ה-90.

"ארה"ב תתיר יצוא נקודתי"

ממדינה שעמדה לייבא גז טבעי נוזלי (LNG) הפכה ארצות הברית בתוך פחות מעשור לאחת ממעצמות הגז הגדולות בעולם, המחזיקה בעתודות גז היכולות לספק את צרכיה ל-120 השנים הקרובות. כמויות גז גדולות שמדינות כמו טרינדד, אלג'יריה וקטאר ייעדו לשוק האמריקני הוסטו לאירופה. השאלה הגדולה היא אם ארצות הברית תחליט להשתמש בגז הזול שלה ליצוא. במקרה כזה עלולים מחירי הגז באירופה ובמזרח לצנוח.

ד"ר ברנדה, שפר מומחית לשוקי אנרגיה בינלאומיים בבית הספר למדעי המדינה של אוניברסיטת חיפה, מאמינה שזה לא יקרה בקרוב: "ארצות הברית תתיר כנראה יצוא נקודתי מכמה אזורים שבהם נוצרו עודפי גז גדולים כמו לואיזיאנה, אבל כנראה לא נראה בשנים הקרובות שינוי מדיניות אסטרטגי".

לדברי שפר, בארצות הברית גוברים הקולות שקוראים לשמור את עתודות הגז עבור השוק המקומי: "משרד האנרגיה הפדראלי בארצות הברית הגיע למסקנה שהרווח העיקרי שניתן להפיק מהגז הוא לא ביצוא אלא בצריכה מקומית, כדי להוזיל את עלויות האנרגיה לתעשייה ולהגביר את התחרותיות של המגזר היצרני האמריקני".

שפר מציינת כי המחקר בארצות הברית הגיע למסקנה שהגז האמריקני לא יוכל להתחרות בשוקי המזרח הרחוק, למרות מחירו הזול. אבל איום רציני על יצוא הגז הישראלי למזרח עלול להתפתח מכיוונה של סין, שעשויה לעבור מהפך דומה לזה שעברה ארצות הברית.

"חברות אמריקניות מנהלות היום מו"מ ליצוא הטכנולוגיה שלהן לסין, ולמדינות נוספות כמו רוסיה ופולין", אומרת שפר, "עדיין מוקדם לקבוע אם מרבצי פצלי הגז בסין מתאימים להפקה כמו בארצות הברית, אבל מבחינת הפוטנציאל מדובר בהיקף דומה לארצות הברית, כך שיש סיכוי סביר שבתוך שנים אחדות סין תצא משוק יבואניות הגז ואולי תייצא גז לשכנותיה".

אירופה היא השוק המעניין השני בחשיבותו עבור יצואני הגז הטבעי. השוק האירופי נשלט בשנים האחרונות על ידי רוסיה, המחזיקה ב-31.3% מיתרות הגז הקונבנציונלי בעולם. פצלי הגז מעניקים לאירופה הזדמנות להפוך לעצמאית - על פי האומדנים מחזיקה אירופה במרבצי פצלי גז גדולים כמעט כמו של ארצות הברית.

אלא שהאירופאים אינם פועלים במרץ כמו האמריקנים והסינים. צרפת אף הכריזה שתאסור על הפקת גז מפצלים. העילה הרשמית היא הנזק הסביבתי שעשוי להיגרם כתוצאה מתהליך ה-Fracking. מדובר בתהליך שגורם לרעידות אדמה קלות ושעשוי להביא לזיהום מי התהום.

אבל הסיבה האמיתית שעומדת מאחורי ההכרזה הצרפתית היא ככל הנראה הרצון להגן על תעשיית ייצור החשמל מכורים גרעיניים. "הגז הטבעי הוא כיום האויב הגדול של הגרעין ושל האנרגיות המתחדשות", אומרת שפר, "המחיר הזול שלו, וכן העובדה שהוא פחות מזהם מהנפט ומהפחם, הופכים אותו לדלק המבוקש ביותר עבור יצרני החשמל. האנרגיות המתחדשות עדיין אינן מהוות מקור טוב מספיק לייצור חשמל והגז מסתמן כמעין גשר עד שההתקדמות הטכנולוגית תאפשר לבסס את משק החשמל על שמש ורוח".

המתחרים

מרבצי פצלי

מחיר הגז

עוד כתבות

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

נעילה ירוקה באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע ● מדד שנגחאי עלה ב-1%