גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלשיך מינתה מפרק לדלק נדל"ן; קוראת לתשובה להתערב

מינוי המפרק - החל מ-13 במאי ■ רומזת בתקיפות לתשובה: "טוב יעשה בעל השליטה אם לא יממש את 'האיום' להפסיק את מימון החברה" ■ סמכויות נרחבות למפרק הזמני, כולל ביצוע "חקירות מקיפות אודות נסיבות קריסת החברה"

דחיפה אחרונה של סגנית נשיאת בית המשפט המחוזי בתל-אביב, השופטת ורדה אלשיך, להסדר חוב בין חברת דלק נדל"ן לבין מחזיקי האג"ח של החברה.

אלשיך הוציאה היום (ה') צו פירוק לדלק נדל"ן שבבעלות יצחק תשובה והורתה על מינויו של עו"ד חגי אולמן כמפרק זמני של החברה. עם זאת, פסקה השופטת כי צו הפירוק ומינוי המפרק הזמני יכנסו לתוקפם רק בעוד 10 ימים. זאת, כדי לתת לדלק נדל"ן ולמחזיקי האג"ח של החברה הזדמנות אחרונה לנסות ולגשר על הפערים ביניהם ולגבש הסדר.

בהחלטתה ציינה אלשיך כי ההסכמות בין החברה למחזיקי האג"ח צריכות לכלול "תרומה אישית ראויה של בעל השליטה, בתוספת בטוחות והצעות שיהיו מקובלות על רוב הנושים".

לדבריה, טוב יעשה תשובה אם לא יממש את "האיום" להפסיק בימים אלה את מימון פעילות החברה, וזאת עד למועד בו יתברר אם צו הפירוק נכנס לתוקף, אם לאו.

אלשיך ציינה כי דלק נדל"ן אינה מתנגדת לבקשת הפירוק, הואיל ומהלך ההסדר עם מחזיקי האג"ח של החברה יעמיד אותה בסיכונים, בעיקר לאור העובדה שלהבדיל מחברות אחרות הנוקטות מהלך כזה כאשר הן חשות בקשיים - דלק נדל"ן "מודה בפה מלא כי היא חדלת פירעון". מנגד, ציינה אלשיך כי פירוק דלק נדל"ן ילווה בחקירות רחבות נגד תשובה ונגד נושאי משרה בדלק נדל"ן.

"יד שמאל תובעת את יד ימין"

את החלטתה על מינוי מפרק זמני לדלק נדל"ן פתחה אלשיך באמירה כי מדובר בסוגיה שמהבחינה המשפטית הצרה ניתן להכריע בשורות ספורות בלבד. ואולם, לאור מה שהיא מכנה "הממד הציבורי" של הפרשה, התארכה החלטתה כדי 17 עמודים.

לדברי אשליך, ההתנהגות של תשובה היא בעייתית מבחינה ציבורית, הואיל ומדובר במקרה שבו, לפחות לכאורה, תשלובת (קבוצת דלק שבבעלות תשובה. ח',מ') "עורכת 'ניפוי' של 'פרי רע' מן האשכול, שרובו מתפקד וחלקו עתיר נכסים. זאת, כאשר בידה האחת היא מודיעה לנושים על חדלות פרעון ועל הצעת הסדר הכוללת פתרון חלקי, במקרה הטוב - ואילו בידה האחרת היא מוסיפה לגייס הון לחוליות האחרות באשכול, כמו לא אירע מאומה".

עוד ציינה אלשיך כי תשובה ושאר חלקי אשכול החברות שלו "מתבצרים מאחורי מסך ההתאגדות והיישות המשפטית הנפרדת". לדברי אלשיך, "עד כדי כך מגיעים דברים, שחברה אחרת הקשורה באותו בעל שליטה הגישה רק אתמול בקשת כינוס נגד דלק נדל"ן. כמעט בבחינת יד שמאלו של תשובה תובעת את יד ימינו", כתבה אלשיך.

לגבי התנהלות מחזיקי האג"ח של דלק נדל"ן, כתבה אלשיך כי הדילמה שעומדת בפניהם אינה פשוטה ונעשית על רקע של שיקולים נוגדים. מחד גיסא, צו פירוק יקל על גורמים שונים להפקיע מנכסי החברה ולהתנער מחבויות, באורח שעשוי לפגוע קשות בערך שיקבלו הנושים. מאידך גיסא, נקיטת הליכי פירוק וחקירות מקיפות ההולמות הליכי פירוק עשויים להגיע "עד כדי הגשת תביעות אישיות לפי פקודת החברות (נגד בכירי דלק נדל"ן), ושמא אף הליכים נוספים וחמורים אותם מאפשר הדין".

בסיום החלטתה כתבה אלשיך כי קיים ספק גדול אם דווקא תקופה קצרה נוספת תאפשר לדלק נדל"ן להבריח נכסיה, ככל שאלה טרם הוברחו עד כה. "עם זאת, ולמען הסרת ספק, אני אוסרת בזה על החברה לבצע כל דיספוזיציה בנכסיה וזכויותיה להוציא ניהול במהלך עסקים רגיל", כתבה.

מחזיקי אג"ח סדרה ה' מיוצגים בידי עו"ד גיא גיסין, סדרה ד' - בידי עו"ד גדעון קירש, סדרה ה' - בידי עו"ד קליר-בנימיני, דלק נדל"ן - בידי עו"ד אמיר ברטוב ממשרד ליפא מאיר ושות', יצחק תשובה ובעלות השליטה בדלק נדל"ן - בידי עורכי הדין פנחס רובין ועופר צור ממשרד גורניצקי ושות'. (פר"ק 12230-04-12).

נציגות אג"ח ה' מסרה בתגובה: "סברנו לאורך כל הדרך כי הסדר הוא הפתרון הטוב ביותר לכל הצדדים. בעקבות קריאת בית המשפט לצדדים להגיע להסכמות עם בעלי האג"ח, ש'יכללו תרומה אישית ראויה של בעל השליטה, בתוספת בטוחות והצעות שיהיו מקובלות על רוב הנושים', אנו מקווים כי מר תשובה יחזור לשולחן המשא-ומתן מהמקום בו הופסק, במטרה להשלים את ההסדר בימים הקרובים, בטרם ימונה מפרק זמני לחברה".

"בקשה אומללה"

מקורב בכיר לדלק נדל"ן מסר בתגובה: "את הפירוק הזה לא יזמה החברה ובטח ובטח שלא תשובה עצמו. הפירוק הוא תוצר של בקשה אומללה שהוגשה על-ידי מחזיקי אגרות החוב עצמם".

עוד נמסר מטעם המקורב לחברה כי "לאורך כל הדרך עשינו מאמצים רבים וכנים על מנת לסייע לחברה להגיע להסדר מוסכם עם מחזיקי אגרות החוב, והנציגויות יודעות זאת היטב. הייתה נכונות לפנים משורת הדין ללכת כברת דרך ארוכה מאוד, חסרת תקדים בהיקפה הכספי במיוחד לאור מצב החברה והנסיבות, אבל הנציגויות, במודע, בחרו שוב ושוב לחזור בהן בחוסר תום-לב מההבנות שהושגו עמן. הן אלה שהפרו את ההסכם שחתמו עליו, והן אלה שהגישו את בקשת הפירוק כנגד החברה שתוצאתה התבררה היום: מינוי מפרק זמני לחברה.

"בנסיבות אין לנציגויות להלין אלא על עצמן ועל דרך התנהלותן. היה להן הסדר ביד, והן במודע העדיפו לבחור בחלופת הפירוק וסירבו לקיימו".

"אלשיך אומרת לצדדים 'דיר באלק, לשניכם יש מה להפסיד'"

לשופטת ורדה אלשיך נמאס ממשחק הורדות הידיים שהתנהל בשבועות האחרונים בין יצחק תשובה מצד אחד למחזיקי האג"ח מהצד השני. הבוקר היא שמה לכך סוף וקבעה לצדדים דד-ליין, שאם לא יעמדו בו, בית המשפט יכריע במחלוקת ביניהם. במילים אחרות: דלק נדל"ן תפורק. השאלה היא מי יהיה המנצח אם תיכנס החברה להליכי הפירוק?

להערכת מומחה מוביל בתחום של פירוק חברות, המענה שבית המשפט נותן לשאלה הזו הוא: אף לא אחד. "זו החלטה שבעצם אומרת לשני הצדדים 'דיר בלאק, לשניכם יש מה להפסיד, והרבה מאוד, אז כדאי לכם להגיע להסדר'. לא סתם השופטת אלשיך קבעה את מועד המינוי של המפרק של החברה ל-13 בחודש. אם היא הייתה חושבת שאין סיכוי להסדר, היא הייתה קובעת את המינוי של המפרק מרגע זה ואילך".

אלשיך, לדברי המומחה, נותנת למעשה לצדדים בחירה בין שתי אפשרויות: lose-lose situation במקרה של פירוק או win-win במקרה של הסדר. "היא גם אומרת 'אצלי לא יהיה מסטיק ולא תמשכו אחד את השני עד בלי די. אז קחו 10 ימים ותגיעו להבנה'".

במקרה של פירוק, אומר המומחה, יתנהלו חקירות של 5-10 שנים. "הנושים יקבלו הרבה פחות ובעוד שנים, ותשובה חשוף מעכשיו לתביעות אישיות ולהרמות מסך וכן לפגיעה תדמיתית בשוק ההון. וכך זה לא ניצחון לאף צד".

עוד כתבות

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

עליות קלות באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס