גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבטחות לחוד ומציאות לחוד: הדיור הזול - בעיקר לחרדים

שר השיכון אטיאס הבטיח ש"90% מהמכרזים לדיור בר-השגה הם בערים חילוניות" וש"חרדים גם כך לא רוצים לגור היכן שחילונים רוצים לגור" ■ בפועל: יותר מ-60% מהדירות בפרויקטים עתידיים יוקמו במתחמים חרדיים או דתיים

זוכרים את מחאת הדיור? ואת ועדת טרכטנברג שהוקמה בעקבותיה? ומה לגבי הקריטריונים לדיור בר-השגה שאמורים לשריין דירות גם לרווקים ולמשרתים בצבא ולא רק למשפחות גדולות? כמעט שנה עברה מאז פרוץ המחאה החברתית, ועדיין לא נשמעות בשורות חיוביות לאלה שנלחמו על דיור מוזל ברחובות הערים הכה יקרות שלנו.

משיחות שקיימנו בשבוע שעבר עם נציגי שירות הלקוחות במוקד הפניות של חברת אולניק, המנהלת את פרויקט מכרזי "מחיר למשתכן" עבור משרד השיכון, עולה תמונה לא מעודדת במיוחד עבור הציבור החילוני, עבור אותו הציבור שמשרת בצבא ובמילואים ונאנק תחת עול המסים ויוקר המחייה. אלה האנשים עבורם שרטט הפרופ' מנואל טרכטנברג מתווה לבניית אלפי יחידות דיור בנות-השגה (למכירה ולהשכרה) בישראל; והדרך להגשים את חלום הדירה בבעלות לשכבות הביניים, היא על-ידי בניית פרויקטים למגורים שבהם זוכה היזם שמציע את המחיר הנמוך ביותר לדירה - מכרזי "מחיר למשתכן".

אין כניסה לרווקים

"רווקים לא יכולים להירשם לרכישת דירה", אמרו לנו נציגות אולניק בשבוע שעבר. "אלה ההנחיות כרגע: רק זוגות נשואים ומשפחות יכולות להירשם".

הבה נזכר: הקריטריונים לדיור בר-השגה אותם הציע ב-2011 שר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס, ושאושרו בתחילת 2012, משריינים את הדירות בנות-ההשגה בפרויקטים שיבוצעו במסגרת מכרזי "מחיר למשתכן" לקבוצות הבאות: 20% מהדירות לרווקים ורווקות מעל גיל 35 או לזוגות נשואים ללא ילדים; 35% מהדירות למשפחות עם ילד אחד או שניים; ו-45% למשפחות עם שלושה ילדים ויותר.

אך הפרויקטים שכבר יצאו לדרך, לפני אישור הקריטריונים - ושההרשמה אליהם עדיין בעיצומה (למעט כמה פרויקטים שבהם כבר נמכרו לזכאים כל הדירות) - סגורים בפני רווקים ורווקות, בוודאי למורת רוחם של הרווקים והרווקות יוזמי המחאה החברתית.

הבטחות השר

בפברואר, כשהופנו חיצי הביקורת כנגד אטיאס בטענה שהוא מבכר משפחות חרדיות (מרובות ילדים) על פני חילוניות, הוא הסביר שנקודות נצברות לא רק בוותק הנישואין (על פי הקריטריונים למתן עדיפות לדיור בר-השגה), אלא גם למי ששירתו בצבא (ב-50% מהמכרזים). בנוסף לכך, הבטיח אטיאס במסיבת עיתונאים בתחילת השנה - שאין לחילונים סיבה לדאגה: "שימו לב איפה אנחנו משווקים - 90% מהמכרזים לדיור בר-השגה הם בערים חילוניות", הוא אמר, ו"חרדים גם כך לא רוצים לגור היכן שחילונים רוצים לגור". ולסיום, הרגיע: "רק 8% מהאוכלוסייה בישראל הם חרדים".

אם החרדים הם פחות מעשירית מאוכלוסיית המדינה, מדוע חלק כל-כך גדול של פרויקטים לדיור-בר השגה נבנים וייבנו בשכונות וישובים חרדיים? מבדיקה של מכרזי "מחיר למשתכן" שערכנו - כולם מתקופת כהונתו של אטיאס כשר שיכון - עולה כי יותר מ-60% מיחידות הדיור בפרויקטים עתידיים יוקמו במתחמים חרדיים או דתיים. בפרויקטים שכבר נפתחו להרשמה - אלה הסגורים בפני האוכלוסייה שאינה נשואה, כאמור - 35% מיחידות הדיור ייבנו במתחמים המאופיינים באוכלוסייה חרדית.

יודגש כי מבין המכרזים שאותם נפרט כאן, רק המכרזים שבהם כבר נבחרו היזמים הזוכים התפרסמו טרם אישור הקריטריונים. אך גם המכרזים שהתפרסמו לאחרונה, אחרי אישור הקריטריונים החדשים, מציעים את מירב יחידות הדיור באזורים שצביונם התרבותי דתי וחרדי.

הדירות במכרזי "מחיר למשתכן" שכבר מוצעות לציבור הן דירות 3 ו-4 חדרים, שעולות בין 715 אלף שקל ל-835 אלף שקל, כך עולה מאתר האינטרנט של משרד השיכון. היכן ייבנו? כשליש מהן (הרבה יותר משיעור החרדים באוכלוסייה), 46 יח"ד, ייבנו שלושה יזמים ברמת בית שמש החרדית; ועוד 85 יח"ד ייבנו באשדוד ובדימונה. "בבית שמש חרדים זכו וחרדים רכשו", אמרה לנו המוקדנית בחברת אולניק. "אין לנו שליטה על זה". ואחרי העימותים בין חרדים לחילונים, ספק רב אם חילונים רוכשים בהמוניהם דירות שם, ובפרט ברמת בית שמש.

עד כאן, הדירות שכבר הוצעו לציבור. החלק הארי של הדירות בנות-ההשגה, נכון לעכשיו, ייבנה במסגרת מכרזים שכבר זכו בהם יזמים, אך הם טרם נפתחו להרשמה לציבור.

מרכז לא מבוקש

650 יחידות דיורת יוקמו באזורים המאופיינים כיום באוכלוסייה דתית וחרדית, וזאת לעומת 348 יח"ד, המהוות 32% בלבד מסך היחידות המשווקת בסבב הזה, שישווקו באוזרים המאופיינים כאזורים שמתגוררת בהם אוכלוסיה חילונית.

ועכשיו למכרזי "מחיר למשתכן" בהם טרם נבחרו זוכים, מכרזים שהתפרסמו בחודשים האחרונים ותוצאותיהם יתפרסמו לאחר שאושרו הקריטריונים החדשים לדיור בר-השגה. תמונת המצב במכרזים אלה משקפת אף היא התמקדות באזורים חרדים ודתיים: בביתר עילית פורסם מכרז ל-271 יח"ד; בהתנחלות אפרת פורסם מכרז ל-213 יח"ד; ובשכונת הר חומה בירושלים, שבה אוכלוסייה מעורבת של דתיים וחילוניים, פורסמו שני מכרזים ל-218 יח"ד. בסך הכל, במתחמים המאופיינים באוכלוסייה דתית וחרדית התפרסמו מכרזים ל-702 יח"ד (62% מהכמות); זאת, לעומת מכרזי "מחיר למשתכן" אחרונים שהתפרסמו בישובים שאינם בעלי צביון דתי או חרדי - ל-425 יח"ד (38% מהכמות) בישובים נשר ויוקנעם.

אגב, באותה מסיבת עיתונאים בתחילת השנה, הבטיח אטיאס לשווק דירות בנות-השגה "בכל ערי הארץ, באזורי הביקוש ללא מגבלה". אטיאס אמר: "אני שואף לכך שלא יהיה מחסור". נכון שיש מכרזים "בצנרת" שלא התפרסמו בשל חסמים תקציביים ואחרים. אבל לפי תמונת המצב הנוכחית של שיווקי המשרד, קשה להגיד שהדיור בר ההשגה נמצא במוקדי הביקוש. דימונה ונתיבות, בהן שווקו קרקעות לכמה עשרות דירות מוזלות, הן רק שתי דוגמאות לערי פריפריה; אבל גם לרמת בית שמש ולמתחם אחיסמך בלוד קשה לקרוא "אזורי ביקוש", על אף מיקומם הגיאוגרפי במרכז הארץ.

בתגובה, נמסר ממשרד הבינוי והשיכון כי המכרזים באתר "הם מכרזים ישנים, שפורסמו לפי הקריטריונים הישנים ובלי הנחות על הקרקע. את הקריטריונים החדשים מעכבים גורמים באגף התקציבים במשרד האוצר, הנאבקים נגד הנחות על הקרקע".

עוד הבהירו במשרד השיכון כי "מכרזי מחיר למשתכן שפורסמו עד סוף 2011 לא כללו קריטריונים לרווקים. בקריטריונים שנקבעו בממ"י בסוף 2011 והוטמעו במכרזי מחיר למשתכן, נכללו גם יחידים מעל גיל 35".

לגבי האזורים שבהם משווקות דירות בנות-השגה, מסר המשרד כי "הביקוש למכרזי מחיר למשתכן לפי המתכונת הישנה היה נמוך בגלל המחיר הגבוה כי לא ניתנה הנחה על הקרקע". יתרה מכך, "במכרזים החדשים שנמצאים ב'צנרת' ומעוכבים בשל המאבק באגף התקציבים באוצר נמצאות, בין היתר, הערים: מודיעין, ירושלים, ראש העין, אשדוד, ראשון לציון, באר יעקב ועוד".

מכרזי מחיר למשתכן

עוד כתבות

ארגון הטרור שהצטרף לחזית נגד ישראל, והדרישה של גרמניה מאזרחים חדשים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארגון הטרור הסוני "הקבוצה האסלאמית" מצטרף לחיזבאללה בשל המלחמה בעזה, הקואליציה נגד החות'ים לא עומדת במשימה ובגרמניה דורשים מאזרחים חדשים לענות על שאלות על ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

בנייה חדשה בירושלים / צילום: Shutterstock

תל אביב מול ירושלים: הגרפים שמראים איפה שוק הנדל"ן צומח יותר

לפי נתוני הלמ"ס, אחת משש דירות שהחלה בנייתן אשתקד נמצאה בערים תל אביב או ירושלים, כשבאחרונה מדובר בהיקף שיא של 2.5% מהדירות הקיימות ● אבל כשברקע מגמת ההאטה הכללית, תל אביב הידרדרה למקום חמישי במספר העסקאות, בעוד שירושלים מובילה בבטחה

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה ירוקה בתל אביב; נובה מטפסת בכ-3%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.6% ות"א 90 עולה ב-0.4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025" ● טסלה ממשיכה במומנטום השלילי לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את תחזית המכירות של החברה

נשק אמריקאי נוחת בישראל אחרי המתקפה ב־7 באוקטובר / צילום: ap, Lolita Baldor

אמברגו הנשק הקנדי על ישראל רק נכנס לתוקף, וכבר עומד בסימן שאלה

ברקע החלטת הפרלמנט הקנדי לעצור את היצוא הביטחוני לארץ, הודיע משרד החוץ במדינה כי חברות עם אישורים בתוקף, יוכלו להמשיך ● בשלהי 2023, זינק יצוא הנשק מקנדה לישראל

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

עדי, עפרה ועירית שטראוס / צילום: אוסף פרטי

ילדיו של מיכאל שטראוס מוכרים מניות של החברה ב-327 מיליון שקל

שלושת ילדיו של מיכאל שטראוס, עפרה, עדי ועירית, מוכרים כ-4% ממניות שטראוס ● המכירה מגיעה לאחר שביולי אשתקד רכשו השלושה 24% מהקבוצה מילדיה של רעיה שטראוס בן דרור, אחותו של מיכאל

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

תוכנית בת גלים / הדמיה: דרמן ורבקל אדריכלות

1,300 דירות במקום בסיס חיל הים בחיפה

תוכנית 'בת גלים' להקמת שכונה חדשה אושרה בוועדה המחוזית חיפה ● הרשויות שיכולות לקבל תמיכה מהרשות להתחדשות עירונית ● וגם: מאות יחידות דיור חדשות בגליל המערבי ● חדשות הנדל"ן

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תפסה מסמכים של שני עורכי דין וחטפה ביקורת חריפה משופטי העליון

במסגרת חקירה קיבל פקיד שומה חקירות מבית משפט השלום צו חיפוש במשרד של שני עו"ד ● השניים טענו שהמסמכים נתפסו על ידי צו של בית משפט השלום בהליך פלילי, אבל רשות המסים העבירה את הערעור שלהם לביהמ"ש המחוזי בהליכים אזרחיים ● ביהמ"ש העליון פסק כי רשות המסים לא יכולה לזגזג בין הליך פלילי לאזרחי

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

"נעביר את ההתייקרויות ללקוחות": בדיפלומט מזהירים מאפשרות של העלאות מחירים

יבואנית המזון והטואלטיקה פרסמה את תוצאותיה לשנת 2023 ולרבעון האחרון והציגה צמיחה בהיקפי הפעילות בישראל וכן בפעילותה העולמית ● למרות זאת - החברה הזהירה, שוב, מפני אפשרות להעלאת מחירים בהמשך השנה

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בנעילת הבורסה; אופקו הלת' זינקה בכ-8%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● הבורסה מסכמת את הרבעון הראשון: "מדדי ת"א-35 ות"א-90 רשמו תשואה חיובית של כ-5% וכ-11%, בהתאמה" ● זינוק של כ-50% בצבר ההזמנות של רפאל ● ביל אקמן: "מניית בורסת ת"א זמינה במחיר מציאה" ● דלק תחלק דיבידנד בסך של רבע מיליארד דולר ● בנק ישראל לא יאפשר לאחים נאוי לשלוט בישראכרט עם שיעור החזקות נמוך מ-30%

דורי נאוי / צילום: איל יצהר

דורי נאוי על ישראכרט: "צריכים להחליט אם להכניס שותף או לוותר"

לאחר שבנק ישראל הבהיר לחברת אחים נאוי כי לא תוכל לשלוט בחברת כרטיסי האשראי עם פחות מ-30% מהמניות, בעל השליטה אומר כי "לא תם המשחק מבחינתנו; ישראכרט יכולה להמריא ולייצר תחרות אם יתנו לה את הכלים המתאימים"

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

אחרי שהפסידה 1.6 מיליארד שקל בשלוש שנים - פתאל חזרה לרווח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

בזכות אגד: הרווח הנקי של קיסטון זינק ב-300%

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: קיסטון מציגה תוצאות חזקות בזכות אגד, הרווח הנקי של רציו ירד ל-127 מיליון דולר ואימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה ● מדור חדש