גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצדק החברתי של אבנר סטפק

כולם חברתיים עד שזה נוגע בכיסם; תראו כמה כיף בקייטנת המנהלים של דש-מיטב

1. "שכר הבכירים מקומם בגלל חוסר הפרופורציה בין העשייה והביצועים של הבכירים לבין התגמול שהם מקבלים, ובגלל ההפרש בין תגמול הבכירים לזוטרים... בענף שלי יש לא מעט אנשים שהסתובבו עם שקי חמאה על הראש בדמות שכר לא סביר..."

(אבנר סטפק, מחברת הברוקרים מיטב, המסייע ליו"ר מפלגת העבודה שלי יחימוביץ', בעוד אחד מאותם ראיונות נחמדים שבהם אנשים נואמים ומתפייטים בלי סוף על צדק חברתי, פערים חברתיים ומשווקים את עצמם כערכיים ורגישים לזולת)

לפני כחודשיים גוללנו פה את סיפורה של חברת הברוקרים דש איפקס, כדוגמה מצוינת לתדמית הרעה שיצאה לשוקי הפיננסים.

שוקי ההון, מתברר והולך בשנים האחרונות, הפכו למסחטת כספים שהעשירה מעטים, סוג של מנגנון "משוכלל" שהפך למנגנון של עושק וקיפוח, המשתמש בכספם של אחרים כדי להעשיר קבוצה קטנה מאוד של בני מזל. במקרה הגרוע יותר, כפי שהוכיחו האירועים בעולם, שוקי ההון הפכו גם למנוע של משברים ולמנוע של הימורים ולקיחת סיכונים בלתי אחראית, שמוטטו מוסדות בנקאיים, חירבו כלכלות של מדינות וגרמו נזק למיליוני אנשים חפים מפשע.

דש איפקס היא חברת פיננסים בגודל בינוני שארבעת מנהליה משכו בתוך חמש שנים 125 מיליון שקל, 54% מהרווח השנתי המצרפי באותן שנים. הטלטלות השוק-הוניות ודחיקת השחקנים הקטנים והבינוניים מהמגרש הובילו את דש למזג כוחות עם חברת מיטב הוותיקה והפרטית, שבשליטת משפחת סטפק.

לכאורה היה נדמה שהמיזוג, שישלח הביתה עשרות עובדים לפחות, יישא בשורה גם ביחס לחבורת המנהלים השמנמנה בארגון החדש - יהיו פחות מנהלים וישולם להם הרבה פחות שכר. האשליה הזאת נתמכה בתדמית הערכית של צבי סטפק ובנו אבנר, בעלי הבית של מיטב, שיצאו לא פעם ולא פעמיים נגד הקפיטליזם החזירי ונגד שכר המנהלים המנופח.

ובכן, השבוע יצאו לאור תנאי ההעסקה של חבורת המנהלים בגוף הממוזג, שמעתה ואילך נקרא לה קייטנת הניהול של דש-מיטב, קייטנה שצריכה לעשות כבוד רב ליותר מדי מנהלים, שאינם מסתפקים בשוקו ולחמנייה. בקייטנה הזאת יש שלושה סוגי יו"רים: האחד אלי ברקת, עובד ב-40% משרה בלבד ומקבל 80 אלף שקל בחודש.

השני, צבי סטפק ("דירקטור פעיל", זה התואר שלו), יקבל 135 אלף שקל בחודש ועוד תנאים מקובלים ובונוס, כך ששכרו לא יעלה על 3.75 מיליון שקל בשנה. סטפק ישמש כשר החוץ, האחראי על כנסים וייצוג החברה באמצעי התקשורת. השלישי, סטפק ג'וניור, יקבל את התואר המכובד "דירקטור פעיל האחראי על הפיתוח העסקי בקבוצה", ויקבל על התענוג הזה 115 אלף שקל בחודש ועוד תנאים מקובלים. בדומה לאביו, שכרו לא יעלה על 3.75 מיליון שקל בשנה.

ולא נשכח את עידו נויברגר, אחד המנכ"לים המשותפים בדש-איפקס, שהואיל בטובו להישאר בחברה אף שכבר החליט לפרוש ממנה עם שותפו ויקטור שמריך, לאחר שצברו עשרות מיליונים יחדיו. תמורת הטובה הזאת יקבל מר נויברגר סכום צנוע של 2 מיליון שקל בשנה וגם בונוס רבעוני (פטנט חדש, בונוס שיחושב כל רבעון) בשיעור של 5% מרווחי החברה.

בקייטנה של דש-מיטב מר נויברגר יוכל לעשות, פחות או יותר, ככל העולה על רוחו. מה זה אומר? שחברו, מר שמריך, עסוק עכשיו במיזם חדש של תיווך בעסקאות, במיזוגים ובניהול קרנות גידור וחברו הטוב נויברגר יוכל להשקיע ולסייע ממקום מושבו בקייטנת דש-מיטב. זה לא הכול, יש עוד שניים שמחכים לחלקם בקייטנה - אילן רביב, מנכ"ל מיטב, וידין ענתבי, מנכ"ל דש. וכמובן, הסטפקים מושכים את שכרם בדמי ניהול - הטריק הידוע של מנהלים בתכנון מס ("חברות ארנק") שנועד לחסוך בדמי ביטוח לאומי ומאפשר גמישות במשחקי מס אחרים.

השורה התחתונה: בקייטנת דש-מיטב יש שלושה יו"רים ועוד שלושה מנכ"לים שעושים מה זה חיים משוגעים, וכחלק מהחיים המשוגעים הללו הם צריכים לתווך בין הציבור (שהם אמורים לייצג) לחברות הציבוריות. נו, אז למה אתם מצפים? שמי שעושה חיים משוגעים יעשה חיים קשים למנהלים שעליהם הוא אמור להשגיח?

כמובן, הסיפור הזה הוא לא נדיר ודי אופייני למספר רב של חברות במשק. עקרונותיו הם שחשובים. והעיקרון הראשון הוא נפוטיזם. לא, לא מדובר בנפוטיזם שכולם אוהבים לדבר עליו בחברת החשמל או ברכבות או בנמלים.

מדובר בנפוטיזם של הסקטור העסקי, דוגמת אבנר סטפק. סטפק ג'וניור (37) לעולם לא היה מתמנה ל"דירקטור פעיל" בשכר של 115 אלף שקל בחודש לפחות בחברה ציבורית, שמשפחתו מחזיקה בקושי שליש ממניותיה, אלמלא יצא מהרחם הנכון ושם משפחתו לא היה "סטפק". ויש לא מעט "סטפקים" כאלה במשק, שמקבלים ג'ובים רק כי הם "הבנים והבנות של" ונהנים מרשת של קשרים.

העיקרון השני הוא הצביעות, ההתייפייפות והטהרנות. היום זה באופנה ללהג בלי סוף על צדק חברתי, לקפוץ על כל ראיון ולספר עד כמה הפערים מייסרים את מצפונך הדואב. כולם, כולם צדיקים פתאום. כולם, כולם חברתיים פתאום. עד שזה מגיע לכיס שלהם.

הם מושכים שכר מופקע, עושים תכנוני מס, מקבלים הטבות ענק מהמדינה, מתקמצנים על העובדים שלהם ואחרי זה רצים לעיתון כדי להתפייט על המצב בסיסמאות ריקות מתוכן.

לצביעות ולטהרנות הזאת יש שותפים - חלקים נרחבים בכלי התקשורת שהיללו במשך זמן רב את השיטה הקפיטליסטית הטוטאלית ומחאו כף למערכת הפיננסית האמריקנית, דחפו את ההפרטות בכל מחיר, את החיתוך בקצבאות, את צמצום מדיניות הרווחה, את ביטול העבודה המאורגנת, ועכשיו פתאום הפכו את עורם והפכו לשמאל חברתי קיצוני. לא בגלל דאגה עמוקה לחברה, אלא בגלל שיקולי רייטינג ופוזה. עכשיו זה באופנה, מחר יהיה משהו אחר.

הצדק החברתי של אבנר סטפק

רוב הגופים המוסדיים התחילו השבוע להכשיר את השרץ של עסקת האצ'יסון-פרטנר (זה "הרע במיעוטו", "מצבנו השתפר" וכדומה). האצ'יסון עושה מה שהיא צריכה כמי שבאה להושיע - היא מצמידה אקדח לרקה: שמיטת חובות, או שתיתקעו עם אילן בן-דב.

אבל זה לא אומר שהגופים המוסדיים צריכים להתרפס בפני האצ'יסון ובן-דב, גם להם יש קלף ביד: החוב להאצ'יסון עצמה, בסך 300 מיליון דולר, שנמצא כעת על כרעי תרנגולת.

מדוע שלא ידרשו גם מהאצ'יסון לגלח את החוב הזה, ולא רק את האג"ח? מדוע שלא ידרשו אפסייד למקרה שמניית פרטנר תעלה? מדוע שלא ידרשו מחיר גבוה יותר לעסקת בעלי העניין של בן-דב לרכישת פעילות סמסונג, פרת מזומנים משובחת? ובקיצור, מדוע שבן-דב יחולץ על חשבונם (חשבוננו)? וכיצד קרה שהאצ'יסון ובן-דב רקחו עסקה בלי לשתף את בעלי החוב הגדולים ביותר, הציבור?

והשאלה הגדולה מכולם: מדוע שאבנר סטפק וחבריו בדש-מיטב, המחזיקה באגרות החוב של סקיילקס, החברה האם של פרטנר, לא יתחילו לעשות בלגן ויפסיקו להשתעשע עם האצ'יסון?

איזו שאלה מטומטמת ונאיבית. הרי הכי קל זה לרוץ לחבריך העיתונאים ולארגן איזה ראיון מפרגן ועמוס בקלישאות על צדק חברתי. הרבה יותר קשה לעשות צדק חברתי בפועל, להגן על כספם של אחרים ולהצדיק שכר מפוצץ.

רק אל תשכח, סטפק ג'וניור, את שקי החמאה שעל ראשך.

eli@globes.co.il

עוד כתבות

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?