גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חממות של תקווה

סרט פוליטי-חברתי על השלטון בחוף השנהב וכפר אקולוגי שנשרף בצ'ילה הם חלק מהסרטים בחממת הקולנוע ירושלים, שמטרתה להפוך את עיר הבירה של ישראל לאתר צילומים מבוקש לסרטים ישראלים ובינלאומיים * "גלובס" התלווה ליוצרים בתהליך העבודה על הסרטים, שיככבו בקרוב בפסטיבלים הנחשבים בעולם /

הכירו נא את המחזור הראשון והכישרוני של "חממת הקולנוע ירושלים" (The Jerusalem International Film Lab), מעבדה להשבחת קולנוענים צעירים ומבטיחים מהארץ ומהעולם, שבימים אלה חניכיה, קולנוענים מבטיחים שנבחרו בקפידה, 12 במספר (מתוכם שישה ישראלים), קרבים אל קו הסיום, בו תושלם מלאכת כתיבת תסריטיהם. במהלך השנה האחרונה, התלווינו אל המחזור הראשון עם צאתו לדרך, אז נחשפנו לסיפורים שיהפכו לסרטים בעוד כשנה-שנתיים. בתום תהליך מפרך שנפרש על פני שבעה חודשי עבודה מאומצים, ייצאו מהחממה לפחות 12 תסריטים לסרטים באורך מלא, כשהם מוכנים לצילום. לסרטים הללו, לכשייצאו, מייעדים כבר עתה שיבוץ הולם ברפרטואר של פסטיבלי הקולנוע החשובים, המסווגים כ-"CLASS A".

די במבט אל עבר שמות בעלי התפקיד הלוקחים חלק בטיפוח משתתפי החממה ובסיוע לה, כדי להסיק לגבי העתיד הצפוי לסרטים עם צאתם. לפרויקט התגייסו בכירים בתעשיית הקולנוע הישראלית והאירופית, שישמשו כחברים בוועדה המייעצת הבינלאומית של החממה, ביניהם ג'ורג' גילדנשטרן (פסטיבל קאן), סוניה היינן (פסטיבל ברלין), אליסיה ווסטון (עד לאחרונה מנהלת חממת סאנדנס, והחל מחודש זה מנהלת פסטיבל הקולנוע הבינלאומי ירושלים), סבינה ניירוטי (חממת טורינו) ואוליבייה פרא (פסטיבל לוקרנו).

לא במקרה, עיניי כל מי שהוא פקטור בתעשיית הקולנוע העולמית נשואות אל החממה הזו, אשר נוסדה כחלק ממהלך רב-שנתי שמטרתו להפוך את עיר הבירה של ישראל לאתר צילומים מבוקש עבור הפקות קולנוע וטלוויזיה, הן מקומיות והן בינלאומיות. גורם נוסף המעצים את ההתעניינות הוא שמרבית המשתתפים בחממה כבר הציגו את סרטיהם בפסטיבלים הגדולים. סרטו של נדב לפיד, "השוטר", השתתף בסקציה התחרותית של פסטיבל לוקארנו, שוויץ, וזכה בפרס חבר השופטים. מיכל ויניק - גם היא יוצאת פסטיבל לוקארנו האחרון, כשסרטה "סרק, סרק" הוצג בקטגוריית הסרטים הקצרים. סרט הביכורים של אלברו ברכנר מאורוגוואי הוקרן בשבוע המבקרים בפסטיבל קאן, וכך גם סרטו של ארנסטו קונטרראס ממקסיקו. בורהן קורבאני מגרמניה זכה להשתתף בפסטיבל ברלין), ומאליק ויטאל האמריקני יצא את פסטיבל סאנדאנס עם מענק פיתוח.

עצב ובלבול בלבבות

סיפור מרתק במיוחד הוא זה של דומינגה סוטומאיור (26) ילידת צ'ילה, שגדלה בכפר אקולוגי מרוחק, שהחל כיוזמה של מספר משפחות ליצור קהילה אלטרנטיבית שיתופית ומוקירת טבע, ועם הזמן גדל והתפתח. הכפר אמנם שמר על צביונו גם כשצמח, אך איבד כמה מערכיו. "עדיין יפה שם וירוק ופסטורלי", אומרת סוטומאיור, אבל החיים שם אינם שונים מהחיים בעיר. כבר אין הבדל בין אורחות החיים. סוטומאיור מתארת במדויק תהליך שעברה התנועה הקיבוצית בארץ ישראל. חיי המתח האינטנסיביים, תודעת השפע והתחרותיות לא פסחו על תושבי המקום המוריק. יום אחד, כך על-פי התסריט שעליו היא שוקדת כעת, פורצת במקום שריפה גדולה. הטבע האנושי נדרש למאבק עם איתני הטבע, והטבע האנושי, שהשרידות מאפיינת אותו לטוב ולרע, לא יכול ללהבות ואיש-איש נס לביתו. "גם בכפר שבו גרתי רוב שנותיי, שהיווה השראה לסיפור, פרצה שריפה", אומרת סוטומאיור. "אם נצלם את הסרט שם? לא. הוא כבר כפר גדול מדי. העלילה של הסרט מתרחשת כשהכפר עוד קטן יחסית".

פיליפ לאקוסט, 40, מחוף השנהב, הוא הנציג האפריקני היחיד בחממה. לאקוסט, שמעולם לא למד קולנוע בצורה מסודרת, מספר כי הוא שוקד על עלילתו של סרט פוליטי-חברתי אודות תנודות השלטון במדינתו בשלושת העשורים האחרונים. לדבריו, פצעי מלחמת האזרחים בחוף השנהב עדיין חשופים, פתוחים. חוסר הבהירות לגבי עתידה של המדינה נותן אותותיו: עצב ובלבול בלבבות, אבל ועוני ברחובות. לקוט מחפש את זהותו, את זהות עמו. מסקנת הביניים שלו היא שזה תפקידו בחיים האלה, ונגזרת מכך היא הסכנה הכרוכה בביצוע התפקיד שהוא לקח על עצמו, חרף הידיעה שצדק לא תמיד ניתן למצוא. שצדק אפשר רק לחפש.

"אין מנוס מזה", הוא אומר. "זו המדינה שלי, של אשתי ושל ילדיי. חשוב לי שהאזרחים במדינה שלי יקבלו מידע מלא על המצב. ויש לי ביקורת על המצב".

איך תממן את הסרט?

"אנשי המשטר ששלט לפני המהפכה גנבו את הכסף שהיה בקרן הקולנוע של חוף השנהב. עכשיו לא יודעים מה יעלה בגורלה של הקרן".

"אין ספק שזה קולנוע שהוא לא תעשייתי במובן הנוסחתי של המילה או קולנוע שהוא של אפקטים מיוחדים. זהו קולנוע עצמאי. סיפורים שבאים מהבטן, סיפורים רלוונטיים", אומר רנן שור, מייסד ומנהל בית נספר לקולנוע "סם שפיגל", המשמש כמנהל החממה, שייסודה היא יוזמתו. בפרשנות חופשית, נאמר ששור מחפש תסריטים מקוריים עם נשמה. אולי מסיבה זו נבחרו תסריטים שבחלקם הגדול הם אישיים, אוטוביוגרפיים, או כאלה שבהם אמצעי ההבעה של היוצר וכמו כן בחירותיו העלילתיות או בחירת הדמויות, חושפים את הרקע האישי.

שור: "אם בחממות הקיימות בעולם יש 45 מקומות, ואנחנו 'מתניעים' עוד 12, המעשה הזה הופך בעצם את ישראל, את ירושלים, למרכז של מצוינות בינלאומית".

החממה היא לא רק לבוגרי בית הספר שלך.

"ממש לא. הוסכם שהרוב יהיה לא מסם שפיגל, וקיבלתי את זה".

ההשקעה בחממות והחשיבות המיוחסת להם מפתיעה, שכן בפסטיבלים, בטקסים ובתקשורת, יוצא שהתסריטאי הוא כאילו לא פקטור משמעותי.

"כשהסרט יוצא התסריטאי לא מקבל את המקום הראוי לו. הפסטיבלים והמדיה רוצים רק את הבמאים והשחקנים. ה'גלורי', הזוהר נמצא רק בשני המקומות האלה. זה לא הוגן וזה לא סביר".

פרסי הפקה בסך 105 אלף דולר

סיום המחזור הראשון של חממת הקולנוע ירושלים יצוין בחודש יולי הקרוב, במסגרת פסטיבל הקולנוע הבינלאומי, שייפתח ב-5 ביולי. את הדראפט הסופי של התסריטים יבחנו מנהלים האמנותיים בפסטיבלי הקולנוע של קאן, ברלין, לוקארנו וטורינו, יחד עם כתריאל שחורי, מנכ"ל קרן הקולנוע הישראלי, והמפיק האמריקאי אנתוני ברגמן.

זוהי חממת הקולנוע הרביעית מסוגה בעולם. קדמו לה חממת סאנדנס (ארה"ב), החממה של מכון בינגר באמסטרדם (הולנד) וחממת טורינו (איטליה) - מסגרות יוקרתיות המיועדות לטפח את מי שסומנו כהבטחות גדולות בתחום.

באירוע הפיצ'ינג שיתקיים ביום שישי, ה-6 ביולי, במשכנות שאננים בירושלים, יוצגו בפני חבר שופטים, שבראשו יעמוד מנהל פסטיבל לוקרנו - אוליבייה פרא, 12 הפרויקטים של החממה על-ידי 12 הבמאים ו-12 המפיקים שנבחרו להשתתף באירוע.

המשתתפים יתחרו על פרסי הפקה בסך 105 אלף דולר. שני הפרסים הראשונים בסך 80 אלף דולר הם תרומת קרן ברכה (50 אלף דולר לתסריט הטוב ביותר, 30 אלף דולר לתסריט הטוב השני). כמו כן, יינתן פרס המיזם לקולנוע ולטלוויזיה ירושלים בסך 25 אלף דולר לתסריט מצטיין שעלילתו מתרחשת בירושלים. אירוע ההכרזה על הזוכים וחלוקת הפרסים יתקיים במוצ"ש, ה-7 ליולי.

עוד כתבות

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

המייסד של החברה בעלת הצמיחה המהירה בעולם מגלה את הסוד

הסטארט-אפ הראשון שהקימו נמכר למיקרוסופט, חברת אבטחת הענן שלהם מכניסה 350 מיליון דולר בשנה, ורק החודש הם עשו עסקת ענק נוספת ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?