גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחוללי העסקים

אזור התעשייה פולג התעורר בזכות איקאה, רמת החייל מקבלת תאוצה מביה"ח אסותא ועיריית בני ברק חייבת לדיזיין סנטר את הפיכת הסביבה לשכונת העיצוב. על מגנטים עסקיים שהופכים מתחמים נשכחים למרכזי מסחר מבוקשים

מעט בכל תחום יש חלוצים שמסמנים מגמה בשביל האחרים שבאים אחריו ונהנים מהחזון. הכלל הזה נכון בשכונות מגורים זנוחות שהופכות לפתע למבוקשות מאוד, וכך גם במתחמי מסחר.

אחת הדוגמאות לכך הוא מרכז "דיזיין סנטר" שברחוב הלח"י בבני ברק, מול קניון איילון. "האזור היה מאוכלס במוסכים, מחסנים וממגורות", מזכירה לנו מנכ"לית דיזיין סנטר מזה עשר שנים, ליליאנה אדאדי (מור), את עברו המפויח של האזור, "ומרגע שדיזיין סנטר צבר תאוצה, כל שטח שהתפנה הפך מיד לאולם לעיצוב הבית".

קבוצת יצחקי, בבעלות רוני יצחקי, הקימה את דיזיין סנטר שציין לאחרונה 15 שנה לקיומו, ביולי 1997. שטחו 45 אלף מ"ר בארבעה מפלסים והיום מושכרים בו שטחים ליותר מ-70 חנויות, וברשימת ההמתנה, לדברי אדאדי, יותר מ-40 עסקים נוספים.

אדאדי מספרת שעסקים שנדחו משיקולי תמהיל, למשל כשלא היה צורך בחנות חדרי שינה או מטבחים נוספת, ניסו להיצמד למרכז על ידי שכירת חנות ברחוב. "זה טבע הדברים. עסקים שואפים להיות דבוקים להצלחה, להסתכן כמה שפחות, ולהיות חלק מההבטחה שנרקמת לעיניהם", היא מסבירה.

לפי חברת הייעוץ הכלכלי צ'מנסקי-בן שחר, שטחי העיצוב והריהוט ברחוב הלח"י, בניכוי שטח דיזיין סנטר, מסתכמים ב-12 אלף מ"ר. זאת לצד שטחי מזון (5,500 מ"ר), סוכנות רכב (600 מ"ר) וחנויות ריקות (600 מ"ר).

סיבות לקריסה

קריסתן של רשתות ריהוט בישראל השנה (קיקה בנתניה, חמישה נגרים, מטבחי do it, רשת Ace), והחששות ממיתון כלכלי, לא מדאיגים את אדאדי: "הרשתות שקרסו לא סגרו שעריהן כתוצאה ממיתון. אני חושבת שהסיבה היא, כמו תמיד - ניהול. אני גם לא יודעת מה זה 'מסתמן מיתון' - אנחנו סיימנו את 2011 בהישגים משמעותיים".

אדאדי משוכנעת שדיזיין סנטר וסביבתו הם התחנה הראשונה שבה עובר אדם לאחר שרכש דירה. "עוד לפני שקונים את הבית, מתחילים לדמיין איך הוא ייראה", היא אומרת, ומזכירה כי "אנשים ששוכרים דירה לחמש-שש שנים, משקיעים בעיצוב לא פחות".

איקאה בנתניה, על הכביש המהיר, עדיין יותר קורצת, לא?

"60% מהמבקרים שלנו הם מת"א רבתי ומאזור השרון רבתי ו-40% מחצור הגלילית ועד אילת. לקנייה מעורבת ומתוכננת מהסוג שעושים לעיצוב הבית מגיעים מכל נקודה בארץ, כי זו קנייה שלוקחת הרבה זמן, דורשת כמה ביקורים וכרוכה בהוצאה גדולה. המיקום שלנו מנצח, על יד צירי תנועה וצמוד לתחנת רכבת. מגיעים אלינו מכל קצות הארץ וזה ציר מאוד נגיש וידידותי, שבלעדיו אי אפשר היה להקים מתחם כזה".

מגנט ושמו איקאה

גם אזור התעשייה רמת פולג בנתניה, אליו הגיעה איקאה ב-2001, התפתח באופן דומה. שנה אחרי פתיחת הסניף הישראלי של רשת הריהוט השוודית, נפתח בו מרכז הקניות ביג פולג, ב-2007 נחנך שם מרכז הקניות אלכסנדרה סנטר ולאחרונה מרכז הקניות רוגובין-פדרמן. באזור נפתחו חנויות עיצוב וריהוט, שהגדולה בהן היא רשת קיקה האוסטרית, שקרסה השנה.

לדברי חברת צ'מנסקי-בן שחר, סביב איקאה יש 87 אלף מ"ר שטחי מסחר, בהם 28 אלף מ"ר המתמקדים בציוד לבית, 20 אלף מ"ר במזון, 18 אלף מ"ר בהלבשה והנעלה, 8,000 מ"ר להסעדה ו-1,250 מ"ר לבילוי ופנאי. ישנן היום כ-40 חנויות ריהוט ועיצוב הבית בשדרות גיבורי ישראל ובאזור התעשייה פולג בנתניה, כולל דיבאני סנטר, רהיטי קיבוץ השלושה, רגבה, פרפקט ליין, ניקולטי ונייט סליפ.

"המגנט איקאה, בשילוב הפיתוח בדרום נתניה, סחף אחריו רשתות נוספות בתחום הריהוט", אומר מנכ"ל חברת צ'מנסקי-בן שחר, תמיר בן שחר, "זו המעשייה על כך שמספיק לפעמים ללכת אחרי עגלה עמוסת הזרעים ולהתקיים מאלה שנופלים ממנה לכביש. כך הפכה בעצם סביבת איקאה למרכז נושאי נוסף של עיצוב, אחרי הדיזיין סנטר. זו סביבה שנהנית מהטראפיק שמייצרת איקאה באזור".

הסניף השני של איקאה נפתח במעוין שורק ב-2010, אלא שהשטחים שסביבו נותרו לבסוף בייעוד לתעשייה - מה שימנע מהדבר לקרות. ועל כך אומר בן שחר: "רשתות הריהוט מפוזרות בראשל"צ מערב. היום, במקום שאחד ועוד אחד יהיו שווים שלושה בראשל"צ, היום אחד ועוד אחד שווים בראשל"צ אחד וחצי".

עוד לפני שנחתמה העסקה לפתיחת החנות השלישית של איקאה בצומת קרית אתא בסוף 2011, בזמן שהדיבורים על כך היו בשיאם, רכשה קבוצת יעקב יצחקי שבבעלות מישאלה שולמן-יצחקי, קרקע סמוכה ובה היא מקימה היום את מרכז המסחר והמשרדים I Way. המעמד האטרקטיבי של צומת קרית אתא, על ציר שדרות ההסתדרות בחיפה, התגבש עם פתיחת מרכז הקניות ביג קריות ב-1998.

דרך הסרטים

על אותו ציר, לאורך שדרות ההסתדרות, נמצא היום גם רצף מתחמי קולנוע ובילוי - קיימים ומתוכננים. יריית הפתיחה היה "גלובוס מקס" שנפתח ב-2007 בתוך הקריון שבקרית ביאליק, שבו 16 אולמות קולנוע, בעקבותיו ב-2008 הפך קניון לב המפרץ לשעבר, שהיום מכונה CINEMALL ושנמצא דרומית יותר על אותו ציר, מקניון רגיל למתחם המשלב מסחר ובידור ובו 23 אולמות קולנוע. ב-2011 גם חברת ניאו לינאו, המחזיקה במתחמי סינמה סיטי, הודיעה שתקים קולנוע בן 25 אולמות ופארק שעשועים של דיסני ב-600 מיליון שקל, על אותו ציר ממש, בסביבות היציאה ממנהרות הכרמל בצ'ק פוסט, אף דכעת נבחנת קרקע חלופית. שבועיים לאחר מכן גם רשת גלובוס גרופ הודיעה שתקים קומפלקס לא רחוק משם - בגרנד קניון בחיפה.

מהנדס עיריית חיפה, אריאל וטרמן, סבור שקניון CINEMALL נתן את הדחיפה למתחמי הקולנוע על הציר. "זה עוגן של 1.2 מיליון צופים בשנה והמחולל הכי גדול שאני מכיר במרחב, בנוסף למחולל הגדול: מתחם הקניות חוצות המפרץ שקם ב-1994".

בן שחר מציין כי גם במסגרת האצטדיון החדש של חיפה, במבואות הדרומיים של העיר, מתוכנן לקום מרכז בידור ופנאי. "נוצר ציר קולנוע של ארבעה מתחמים שיתחרו ביניהם", הוא מוסיף, "כך שמי שיותר טוב ינצח".

ציר קולנוע דומה מתפתח באזור התעשייה ראשל"צ מערב: אחרי ה-G סינמה סיטי שנפתח במארס 2010 ובו 26 אולמות קולנוע, נפתח בחודש שעבר מתחם Yes Planet ובו מספר אולמות זהה.

שכונת הרופאים

אף רופא לא העלה על דעתו לפתוח קליניקה ברמת החייל בתל אביב, שבה התרכזו בעבר רק חברות היי-טק. ב-2006, כשהחל תכנון בית החולים אסותא ברחוב הברזל, החלו להיחתם עסקאות מכירה ובעיקר השכרת שטחים לקליניקות, שאף התרבו לאחר פתיחת בית החולים ב-2009. מול אסותא החל להיבנות בשנה שעברה, ביוזמת עודד מריאן ואבי שוורצברד, בניין בן 8 קומות המתוכנן למרפאות, חדרי טיפול, משרדים, מעבדות, מכוני דימות ואשפוז יום.

יורם בלומנטל מחברת ייעוץ הנדל"ן אינטר ישראל מעריך שבאזור הושכרו לפחות 10,000 מ"ר למרפאות, ולדבריו דמי השכירות באזור נעים סביב 70 שקל למ"ר. גם בקרית עתידים הסמוכה לרמת החי"ל הושכרו כתוצאה מכניסת אסותא 12 אלף מ"ר לחברות מתחום הרפואה ובהן שירותי בריאות כללית, חברת התרופות אבוט וחברת הבדיקות הגנטיות פרונטו. בלומנטל מגלה שגם בנוגע לשטח שמפנה חברת קומברס ברמת החייל, מתנהלים מגעים עם גורם מתחום הרפואה.

הוא מזכיר שלצד עסקי הרפואה, האזור התפתח כמרכז בילוי פופולארי, דבר שמשתלב היטב עם תרבות תיירות המרפא. בכלל, הוא סבור, צומחת מגמה לשלב בין ביקור אצל רופא ובילוי בבית קפה. להערכתו, לפחות שתי קופות חולים גדולות ייכנסו בעתיד לרמת החייל והשאלה היא רק "למי מהקופות ייפול קודם האסימון".

עוד כתבות

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו