גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפוליטיקאים מתלוננים על פטפטת? צריך לקנות להם מראה

עמדה / טובי פולק: אין דיון ציבורי ראוי יותר מהדיון על התקיפה באיראן ■ עם כל הכבוד, אי-אפשר להשתיק עם שלם בעניינים שנוגעים בחיים ומוות

כל הצביעות, השקר, ההסתרה, הספין והתחכום משלבים ידיים בפרשת השבוע: פרשת "תודרכתי". המדליפים, הספינולוגים, המתדרכים, הבוחשים, התחמנים והשקרנים מתחרים ביניהם במטר מכוער של סופרלטיבים פטריוטיים בגרוש על ה"פטפטת המזיקה" של… של מי? אולי שלהם עצמם?

לעיתונאים, לשדרנים, גם לא לפרשנים, אפילו לא לכל בעלי התפקידים לשעבר שהיו ופרשו אך זה מקרוב או מרחוק, אין לכאורה מידע ברמה שיש לאלה שיושבים היום על צינורות המידע. הם נחשפים לשיחות סלון, לשיחות עם מקורבים, לפייסבוק, למה שכותבים פרשנים אחרים. אבל זהו בערך. המציאות היא שכולם חשופים לאותו המידע בדיוק. אחד לאחד.

לא היה לי הכבוד להתארח אצל ה"מארח המוזיקלי", גם לא אצל החייל שלו לשעבר, מוכר הרהיטים המוכשר. אז שיהיה ברור למי שעוד תוהה: זה הם. אחד לאחד. בלי שליחים ובלי דוברים. עירוי דם (סליחה, מידע) ישירות לווריד.

הפוליטיקאים והקצינים עושים צחוק מעצמם ומעצמנו. הם לא מדליפים מידע - הם מזרימים אותו. הם מציפים את השוק במידע, עד שאין לו ערך. אנחנו מוצפים במידע מכל הסוגים; כל שיחת רקע מיועדת לפרסום. ויודעים מה? גם לציטוט וגם לייחוס. לא שמעתי שאהוד ברק תבע את ארי שביט ועיתון "הארץ" על כך שהמקור נחשף. מארח מוזיקלי? שיהיה מארח מוזיקלי. זה טוב בדיוק כמו מפרק השעונים.

אין שום בעיה לזהות את המקורות. והאמת היא שהם גם לא טורחים להסוות את עצמם. כל אלה שעולים לשידור, זועמים כל אחד בתורו זעם קדוש ומלא חרון על הפטפטת המיותרת והמזיקה, חושפים את ערוותם שלהם. אתה שר בממשלה? אתה חבר כנסת? אתה פוליטיקאי אחראי? אתה זועם על הדלפות? לך למשטרה ותתלונן. הבעיה היחידה היא שמי שהדליף הוא זה שיושב לצדך בממשלה, בכנסת, במרכז המפלגה.

והעיתונות, כהרגלה, מתגוננת. מיד תופסת את פוזיציית הקורבן. שוב, כמו בפרשיות מלחמת לבנון השנייה, פרשת ענת קם ואורי בלאו, עופרת יצוקה ודוח גולדסטון - גם עכשיו מנופפים בכירי העיתונאים בעלה התאנה המשומש של הצנזורה. הצנזורה לא פסלה, אז אנחנו בסדר. וואלה? רק בגלל שהצנזורה אישרה? אין לכם טיעונים קצת יותר רציניים? טיעונים שעומדים בזכות עצמם? על מה הפחד? מה הפאניקה? מה לא בסדר בהובלת קמפיין בעד או נגד? מה הבעיה בנקיטת עמדה?

למה קמפיין אזרחי מתוקשר בנושאי חברה, כלכלה, חינוך, הצלת נפשות - מה שתרצו - למה הוא טוב יותר מקמפיין ביטחוני? מי החליט שיש נושאים שאסור לדבר עליהם? על סמך מה? למה זה לא בסדר לקיים דיבור ציבורי בנושא שהוא חיים ומוות? שהוא עצם חיינו?

העיתונות צריכה להעלות נושאים לסדר היום. לעודד ויכוח. לשאול שאלות. להציף מחדלים, לחקור, לתחקר. מה, שנחכה בשקט לחורבן? שוב אותה כותרת מלפני 30 שנה - "שקט יורים"?

מה הבעיה בהצפת נושא שעלול להיות קריטי לחיינו או מותנו כאן? זו לא רק זכותה של העיתונות; זו חובתה. חובה עליונה. שנחזור למחדל העיתונאי של יום כיפור? וגם לשיטת אלה שבאים מהצד השני: אוסלו? הנסיגה החד-צדדית מלבנון? ההתנתקות? מחדל ההגנה על יישובי הדרום? המיגון? המיקלוט? צריך לשאול את השאלות. חובה לעורר ויכוח ציבורי.

דיון פתוח בכל נושא הוא מהות הדמוקרטיה. אפילו בנושאים שהם חיים ומוות. ומספיק עם סיפורי הסבתא על זה שאין לנו (או להם) מידע: לאף אחד אין מידע. גם לא למארח המוזיקלי. ואת מה שאין להם, הם שופכים לנו על הראש. בדליים. הם הרי מתרברבים בכך שהמידע שלהם הוא המידע האמין היחיד, רק שלכל אחד יש מידע אמין משלו. האוויר הפוליטי, ביטחוני ותקשורתי מוצף ומורעל. אותו מידע בדיוק מוצג בשכנוע שאין למעלה ממנו על-ידי התומכים (הבודדים) והמתנגדים (בשורה אינסופית). המדליפים והמברברים - הם צמאים לתקשורת; הם משתמשים בתקשורת ואחר-כך הם שופכים את דמה. צביעות.

וזה לא פוטש, כפי שמנסים כמה צדקנים לצווח, כרגיל. זה דיון ציבורי. זה שיח דמוקרטי לגיטימי. זה שהציבור, באמצעות העיתונות, תוהה על שיקול דעתם של המנהיגים הנבחרים, זה חלק מהדמוקרטיה.

לעורך "ידיעות אחרונות" או "הארץ" אין גישה לכפתור האדום, אבל מותר לו לתהות על מידת היציבות של היד שיש לה הגישה. או ליד שמנענעת את היד. מותר לנו, לאזרחים, לשאול את השאלה הכי בסיסית: האם כל השיקולים ענייניים? האם כל ההכנות נעשו? האם חיינו וחיי ילדינו וחיי הורינו בטוחים כאן? והאם, תיאורטית, יש מצב שהגנן התגלגל להיות ראש הממשלה? כן, כמו פיטר סלרס ב"להיות שם".

ואם יתברר יום אחד - ואין כאן שום רמיזה שזה המצב כרגע - כי אנשים לא יציבים נפשית התגלגלו לעמדה קריטית של החלטות של חיים ומוות? ואם הם נסחטים? ואם הם יצאו מדעתם? ואם יש כאן איזה קליגולה שיכניס סוס לבית הנבחרים, גם אז נשתוק? גם אז אסור יהיה לחשוף ולצלוב את המלך העירום?

העיתונות היא שחקנית מרכזית במשחק הדמוקרטי. להוציא אותה מהמשוואה, זה לחסל את אחד האיזונים הקריטיים והחיוניים לחיים הדמוקרטיים. היד על הכפתור תישאר אמנם אותה היד, לפחות עד שתוחלף בבחירות. לסתום פיות? לסרס כל דיון ציבורי? תשכחו מזה.

■ הטור פורסם במקור באתר מגאפון

עוד כתבות

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול