גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בג"ץ דחה את העתירות נגד חוק ששינסקי

משקיעי ישראמקו וגבעות עתרו נגד חוק ששינסקי, הקובע כי יש להעלות את התמלוגים והמס שתקבל המדינה מתגליות הגז והנפט ■ טענו כי החוק רטרואקטיבי ופוגע בזכות הקניין שלהם ■ בג"ץ: "החוק נועד לתכלית ראויה של צדק חלוקתי"

סוף לסאגת תמלוגי הגז: בג"ץ סתם הבוקר (ד') את הגולל על עתירות משקיעי הגז-נפט הקטנים - ובראשם משקיעי ישראמקו - נגד חוק ששינסקי, הקובע כי יש להעלות את חלקה של המדינה בתמלוגים ובתקבולי המס מתגליות הגז והנפט. נקבע כי החוק אינו פוגע בזכויות חוקתיות של המשקיעים.

בג"ץ אף הטיל הוצאות חסרות תקדים על העותרים וקבע כי ישראמקו ומשקיעיה, בהם חיים דווידיאן וגבעות עולם, ישלמו - כל אחד בנפרד - 250 אלף שקל הוצאות לטובת המדינה. פרופ' שמואל קניאל, עותר ציבורי שקרא להגדיל את התמלוגים והמיסוי המוטלים על שותפיות הגז, ישלם 18 אלף שקל הוצאות.

חוק ששינסקי עבר בכנסת לאחר כשנה של עבודה מקיפה שביצעה ועדה בראשותו של פרופ' איתן ששינסקי, שהוקמה על-ידי משרד האוצר. מטרת החוק היא להעלות את שיעור חלקה של הממשלה (במסים ותמלוגים) בתגליות הנפט והגז ל-52%-62%, לעומת כשליש לפני העברת החוק.

במהלך גיבוש החוק תקפו בחריפות משקיעים ויזמים מסקטור הנפט והגז את פרופ' ששינסקי וכן את שר האוצר, יובל שטייניץ. לאחר העברת החוק יצאו משקיעים קטנים במאבק בטענה לאפליה, ובין היתר עתרו לבג"ץ בקבילה על כך שהשינויים במדיניות התמלוגים והמיסוי בוצעו לאחר גילוי מאגר "תמר", ולאחר שהם נטלו על עצמם סיכון רב במהלך השנים בקידוחים "יבשים" עד לתגלית "תמר".

הסתמכות על מצב משפטי

בעתירות, שהוגשו בין היתר באמצעות עורכי הדין פנחס רובין ויהודה רסלר, נטען כי חוק ששינסקי הוא בלתי חוקתי, הן מכיוון שהוא פוגע בזכויות קניין באופן בלתי מידתי, והן בשל היותו בעל תחולה רטרואקטיבית.

כן טענו העותרים, כי הסתמכו בהשקעתם על המצב המשפטי שקדם לחקיקת החוק, וכי הייתה להם ציפייה לגיטימית הראויה להגנה שההסדרים הפיסקאליים שקדמו לחקיקת החוק לא ישתנו.

לכן ביקשו העותרים כי בג"ץ יקבע כי שינויי החקיקה לא יחולו על מאגרים מסוימים, לגביהם ניתנו להם זכויות נפט שונות לפני הקמתה של ועדת ששינסקי.

לישראמקו , כידוע, יש חזקה במאגר הגז התת-ימי "תמר", אותה רכשה כ-4.5 חודשים לפני הקמת ועדת ששינסקי; גבעות עולם חיפושי נפט גילו את שדה הנפט המכונה "מגד" ליד ראש-העין. הרישיונות ניתנו להם לפני הקמת ועדת ששינסקי.

"סיטואציה חקיקתית שכיחה"

בין מתנגדי המלצות ועדת ששינסקי והחוק שגובש בעקבותיהן נמנתה גם חברת דלק קידוחים שבבעלות יצחק תשובה, המחזיקה בחלקים מפרויקט ים תטיס יחד עם נובל אנרג'י. ואולם, תשובה לא הגיש עתירה כנגד החוק.

שופטי בית המשפט העליון, מרים נאור, עוזי פוגלמן וצבי זילברטל, דחו הבוקר אחת לאחת את כל טענות העותרים. ראשית, השופטים קבעו כי תחולת החוק אינה נחשבת לרטרואקטיבית. "החוק החדש שנחקק מעלה את שיעור המס על רווחים שיופקו מנפט וגז לאחר חקיקתו. אין הוא חל על הכנסות שהופקו בעבר. די בכך כדי לדחות מכל וכל את טענת המיסוי הרטרואקטיבי", נקבע.

עוד נקבע כי העותרים אמנם השקיעו במציאות של שיעור מס נתון, "אולם החוק וביטול הניכוי הביאו לכך ששיעור המס יגדל. הכנסותיהם העתידיות של העותרים כפופות למשטר המס, שיחול בעת הפקת הרווחים. על כן, החוק הקובע את שיעור המס החדש איננו בעל תחולה רטרואקטיבית. זוהי סיטואציה חקיקתית שכיחה".

כמו כן, בג"ץ דחה את טענת ההסתמכות. "אין מקום לדעתי לקבל מבחינה עובדתית את טענת העותרים, לפיה נוצרה בינם לבין המדינה 'עסקה סטטוטורית' כלשהי המונעת מן המדינה לשנות את מדיניותה הפיסקאלית, או הסתמכות ממשית של העותרים על מצב שכזה", כתבה המשנה לנשיאה מרים נאור בפסק הדין, לו הסכימו שופטי ההרכב הנוספים.

לדבריה, "יש להדגיש כי גם באורח עקרוני אין מקום לקבל את טענת העותרים כי אין לבצע שינוי חקיקתי מעין זה נוכח הסתמכותם. לא אחת נפסק כי למשקיע אין זכות קנויה לכך שמדיניות כלכלית עליה התבסס - תימשך".

בג"ץ גם קבע כי באשר לפגיעה בזכות הקניינית של העותרים, ההסתמכות שלהם על המצב הקיים איננה מוגנת כזכות קניין חוקתית כשלעצמה, ו"הוא הדין גם לציפייה של העותרים כי דיני המס החלים עליהם לא ישתנו".

שופטי בג"ץ ציינו כי אין באפשרותם ומתפקידם להורות לכנסת לשנות את החוק. "אין מקום להורות לכנסת לבצע שינויי חקיקה בסוגיות שמעלה העותר. אין זה מתפקידו של בית המשפט להורות לכנסת לחוקק", נקבע.

נדחתה גם העתירה להגדיל את נטל המס על שותפויות הגז

במסגרת החלטתו היום דחה בג"ץ גם את עתירתו של העותר הציבורי, שמואל קניאל, שביקש להכביד את נטל המס על בעלי זכויות נפט. זאת, בהתבסס על טיוטת ההמלצות של ועדת ששינסקי, שהכבידו יותר את נטל המס על שותפיות הגז - אך לא נכללו בסופו של דבר בנוסח החוק הסופי.

העותר טען כי המדינה העניקה לשותפות במאגר הגז הטבעי "תמר" הקלות ייחודיות במיסוי, שמשמעותן, לדבריו, הינה צמצום הכנסות המדינה בעשרות מיליארדי שקלים. ואולם שופטי בג"ץ קבעו כי גם אם ימים יגידו כי טיוטת ההמלצות הייתה ראויה יותר מבחינה כלכלית מהסדריו של החוק, דין העתירה להידחות, "מן הטעם הפשוט שטענותיו של העותר אינן טענות לפגיעה בזכויות חוקתיות, אלא טענות שעניינן המובהק הוא מדיניות חברתית-כלכלית".

השופטים ציינו כי "העותר איננו טוען לפגיעה בזכות הקניין שלו או של אדם אחר, אלא לפגיעה אסורה בקניינו של הציבור. הוא איננו טוען לאפליה אסורה שלו או של מגזר מסוים, אלא לקיומה של חובת שוויון כללית, האוסרת לשיטתו על אפליה לרעה של הציבור בדרך של הטבות המיועדות למגזר הנפט והגז".

עוד הוסיפו השופטים כי גם טענתו להעדפה פסולה כביכול של מגזר הנפט והגז איננה יכולה להצדיק את הסעדים החוקתיים שהוא עותר להם. "מותר למחוקק לקבוע 'שולי ביטחון' רחבים ואפילו רחבים מדי... יש להביא בחשבון את השפעת החקיקה על נכונותם של משקיעים להשקיע בישראל. זאת ראוי לשקול לא מטעמיהם של העותרים, אלא מטעמיה של המדינה. על כן גם אם 'שולי הביטחון' רחבים מדי, הם אינם מצדיקים את הסעדים המבוקשים. הסוגיות שמעלה העותר הן סוגיות שבמדיניות. די בכך כדי לדחות את העתירה", נקבע.

שטייניץ: "משאבי הטבע שייכים לכלל האזרחים"; יחימוביץ': "העתירות היו מחוצפות"

שר האוצר, יובל שטייניץ, הביע שביעות-רצון מהחלטת בג"ץ. לדבריו, "זוהי החלטה חשובה המכירה במהלך ההיסטורי שהובילה ממשלת ישראל למען אזרחיה. משאבי הטבע של המדינה שייכים לכלל האזרחים, ולא רק בתחום הגז והנפט. אני שמח שהחלטת בג"ץ הכירה בדרך הסדורה, המובנה וההגונה שבה גובש חוק ששינסקי".

יו"ר מפלגת העבודה, ח"כ שלי יחימוביץ', ממובילות המאבק להעלאת המסים והתמלוגים על תגליות הנפט והגז, מסרה: "אני מברכת על החלטת בג"ץ ועל דחיית טענותיהן המופרכות של חברות הגז. הטיעון כי חקיקת ששינסקי היא חקיקה רטרואקטיבית היה מחוצף וחסר בסיס מלכתחילה. למדינה זכות מלאה לתקן את מדיניות המיסוי שלה ולשנותה, בעיקר כאשר היא בלתי סבירה ופוגעת בציבור. אותן חברות ממש לא התלוננו על רטרואקטיביות כאשר מס החברות ירד באופן חד והכפיל את רווחיהן".

פרופ' איתן ששינסקי מסר: "אני מברך ושמח על החלטת בג"ץ, שהתקבלה פה-אחד. אני שמח שהמדינה מקבלת את חלקה הראוי בתמלוגי הגז, ואני רואה שהענף הזה ממשיך להתפתח כל הזמן, וזה מוכיח כי הטענות שנטענו נגדנו, שאנחנו נפגע בפעילות של הענף, היו חסרות בסיס".

עו"ד פנחס רובין, שייצג את ישרמקו בעתירה, מסר: "בית המשפט אמר את דברו. אין לנו אלא לכבד את פסיקתו, הגם שטענתנו היו שונות. מי שמפרש את הדין במדינת ישראל הוא בית המשפט העליון, וכך צריך להיות, בין אם הדבר מתיישב עם טענותינו ובין אם לאו".

ההכנסות הצפויות ממאגרי הגז

‎עיקרי חוק ששינסקי

* שיעור התמלוגים הקבוע בחוק הנפט ימשיך לעמוד על 12.5%, ולא ישונה.

*‏ בנוסף, על רווחי נפט ממיזם נפט ישולם "היטל רווחי נפט" על-פי החוק החדש, בגובה סכום כל שיעורי ההיטל היחסיים בשנת המס מחולק ב-12.

* לא ייגבה היטל לפי החוק בטרם תכוסה ההשקעה, בתוספת 50% רווח (הכנסות בשיעור 150% מההשקעה). שיעור ההיטל במדרגה ראשונה זו הוא 0%.

* לאחר שיכוסו ההכנסות והרווח הקבוע בחוק, מוטל ההיטל באופן פרוגרסיבי, בהתאם לרווחים שנצברו ולשיעור מס החברות המוטל על זכייניות הגז.

עוד כתבות

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול