גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך גרשנו את נח מהארץ

כשאתה לא רואה ילד חולה בן 3 כבן אדם - אתה בעצמך לא בן אדם

א.

לפני כ-7 חודשים, ב-17 במארס, הדרמתי בשליחות G לערד להכין כתבה על בני הקהילה הדרום סודנית בעיר רגע לפני גירושם בחזרה לארצם הדוויה. ביקרתי שם אצל משפחת דה-בול. מייקל, אב המשפחה, אירח אותי בדירה הקטנה, החשוכה והטחובה. שלושה מארבעת ילדיו היו שם; מ*אם בן ה-5, שסבל מבעיות התפתחות, לא דיבר ובקושי הצליח לעמוד בלי ליפול; נוח בן ה-3, שסבל ממום בלבו והיה אחרי ניתוח, חרחר ובקושי הצליח לנשום; וסאנדיי בן השנתיים, שנראה דווקא בסדר. אשתו, ניאקור, לא הייתה בבית, היא נסעה לשוק בבאר שבע עם ניאן הקטן, בן החצי שנה.

היה זה אחד מהימים המדכדכים בחיי. "אילו הייתי צריך להמר מי מילדי משפחת דה-בול יצליח לשרוד בדרום סודן למעלה מחודש", כתבתי, "הכסף שלי הולך על סאנדיי".

אני זוכר את מייקל לוקח את נוח, מושיב אותו על ברכיו, מקנח לו את האף ושואל אותי: "אתה היית רוצה שהילד שלך ימות? אתה היית מסכים לקחת אותו למקום בלי אוכל, בלי בית, בלי בית חולים?", אני זוכר את עצמי לוחש "לא".

המשפחה גורשה. מדינת ישראל לא הסכימה להכיר בהם כחריגים למרות מחלתו של נוח. לפני משהו כמו חודש וחצי קיבלתי טלפון: ניאן הקטן מת ממלריה. השבוע, בחג שני של סוכות, קיבלתי עוד טלפון: נוח מת גם הוא. לבו הקטן לא הצליח לשרוד. סאנדיי נדבק במלריה ומאושפז בבית חולים. מאם בן ה-5 חולה גם הוא ומטופל בבית. כנראה כולירה, אבל מי יודע.

לקבור שני ילדים שלך בתוך חודש. אני אפילו לא יכול להתחיל לדמיין לעצמי את עוצמת הכאב.

ב.מדינת ישראל שלחה את הילדים האלה אל מותם. אתם ואני ואלי ישי. יכול להיות שצדקנו - דרום סודן מדינה עצמאית ואנחנו לא יכולים לקבל את כולם. יכול להיות שההחלטה להסיר את ההגנה הקבוצתית מהדרום סודנים ולשלוח אותם לארצם הייתה החלטה נכונה. אפשר להתווכח על זה. אפשר לטעון שחובתם של הדרום סודנים לחזור הביתה ולבנות את מדינתם החדשה. אחרי הכול, קיבלנו אותם, נתנו להם לחיות ולעבוד פה. אפשר לטעון, ובמידה רבה של צדק, שזכותה של ישראל לשמור על עצמה ולהגביל את ההגירה אליה. אני בכלל לא נכנס לוויכוח הזה.

אבל אי-אפשר להתווכח על זה שלשלוח ילד בן 3 שחולה במחלת לב למדינה שאין בה תרופות, בית חולים נורמלי, או אפילו מים זורמים באיכות מספקת - זה להרוג אותו. פשוט ככה. אי-אפשר להתווכח על זה שלהתעלם מהילד הזה, החולה, האחד והיחיד, שלא להכיר בו כחריג - זה פשע נוראי. על זה אי-אפשר להתווכח. אי-אפשר להתווכח שכשאתה לא רואה ילד חולה בן 3 כבן אדם - אתה בעצמך לא בן אדם.

אני קורא את תגובתה של רשות האוכלוסין וההגירה: "הרשות מאפשרת למשפחות עם מקרים חריגים להגיש בקשה לבחינת המשך שהותם בישראל. הבקשות נבחנות לגופו של עניין ובאופן פרטני", ואני לא מאמין לאף מילה שיוצאת מהפה של אף אחד מהדוברים שם. אני מעדיף את זה ככה, לא להאמין, כי האופציה השנייה גרועה בהרבה: מדינה שבוחנת לגופו של עניין ילד חולה בן 3 שקוראים לו נוח ומחליטה שזה בסדר גמור לשלוח אותו אל מותו. אני כבר מעדיף לדמיין פקידים אטומים ואדישים שלקחו את הטופס, זרקו אותו לפח או סתם הסבו ממנו את מבטם והלכו להכין לעצמם כוס תה, מאשר לדמיין שאני חי במדינה שיש בה פקידים שאשכרה קראו את הבקשה של מייקל דה-בול, עיינו בנתונים הרפואיים, שקלו, חשבו, דנו בכובד ראש, התייעצו, ולבסוף החליטו בקור רוח: מוות לנוח.

ואז, רק אז, הלכו להכין לעצמם כוס תה. בסוף יום העבודה חזרו הפקידים האלה הביתה וליטפו את ילדיהם. איך היה היום בעבודה, שאל או שאלה בן או בת הזוג. סתם, יום רגיל, ענו הפקידים, מה יש לארוחת הערב?

אני לא יכול לדמיין את זה ולא יכול להאמין בזה.

ג.מתישהו יאשימו הפקידים את השר הממונה עליהם, אלי ישי. כמה קל. הוא חרדי, הוא ספרדי, הוא יעשה הכול כדי לדחוק את דרעי ולהראות לאטיאס מי הבוס ויש שגם יגידו שהוא גזען. אבל דמו של נוח, ודמו של ניאן הקטן, גם על ידיהם שחתמו על הבקשה, לא רק על ידיו שהנחיתו את ההוראה. העיקר שהוא מדבר על "חמלה" (בהקשר של התקציב). הראש שלי מתפוצץ. אדוני, אין לך בכלל זכות לבטא את המילה הזו, אתה לא רשאי להוציא אותה מהפה שלך.

ואתם, פקידים יקרים: סרבו פקודה שדגל שחור מתנוסס מעליה. אין שום דבר וחצי דבר או מיליונית הדבר בין להגן על מדינת ישראל מפני הגירה בלתי חוקית לבין לשלוח ילד אל מקום שבו ימות.

ד.

יש פער עצום, כמעט בלתי נתפס, בין היכולת של המדינה להכליל לבין יכולתה לבודד. אני עוסק רבות בפער הזה, ועדיין לא מצליח להבין אותו עד הסוף, אף שהכול די פשוט וברור כשחושבים על זה. מדובר בפירמידה - בבסיסה הרחב ציבורים שלמים שמתגבשים לכדי עיסה (אנשים עניים, עובדי קבלן, מהגרים וכך הלאה); ככל שעולים למעלה יש פחות אנשים וקל יותר להבחין בפרצופיהם. בשפיץ עומדים להם בודדים.

על הבסיס עוברים בקומביין, על השפיץ בפינצטה. וכך, לדוגמה, כשיש מינוס בקופת המדינה אין בעיה להעלות לכולם מס טיפש ועיוור כמו מע"מ, שקוצר את כולם בלי להשקיע יותר מדי מחשבה, אבל ככל שעולים למעלה חושבים יותר: על העלאה מינימלית של מס החברות ישבו הרבה יותר זמן, אני מבטיח לכם, ועל הסדר החוב של יצחק תשובה דנו יותר משנה עד שבאה התספורת. אילו אתם או אני הייתם מבקשים למחוק שני שלישים מחוב ואת השליש הנותר לפרוס על-פני שבע שנים היה לוקח לכם משהו כמו מאית שנייה לקבל את הלאו.

אילו אתם הייתם נקלעים לחובות קטנים בהרבה, חשבונכם היה מוגבל, יציאתכם מהארץ הייתה נמנעת, היו גוזרים לכם את כרטיס האשראי וממררים את חייכם בכל דרך אפשרית. כשהוא לא יכול לשלם, מי שאוכל אותה זה אנחנו. לכל אחד מאיתנו עלתה ההרפתקה של תשובה משהו כמו אלפיים ומשהו שקלים, והוא קיבל פטור מתביעות עתידיות ומעמדו כמגייס הון לא נפגע כהוא זה.

כל-כך הרבה מילים כבר נכתבו על הסדר החוב הזה, וחוסר הצדק הבסיסי, ההגיוני, הטבעי, ממשיך לזעוק: לא! זה לא יכול להיות.

ובכל זאת. זה בדיוק מה שקורה.

למה הוא ככה ואני ההפך? למה, כי יש לו כסף? כן. עד כדי כך פשוט ואכזרי.

בחייו ובמותו של נוח דה-בול אני מהמר שלא הושקעו יותר מכמה דקות של חוסר שיקול דעת. הוא לא אחד ויחיד, הוא חלק מקבוצה. אבל כשאלי הורביץ ז"ל נפטר, נדרש מבקר המדינה לסוגיה. ואם תגידו לי איך אתה משווה בין השניים אומר לכם: בקלות. שניהם בני אדם.

ה.את הפירמידה הזו צריך להפוך על ראשה. הייתי רוצה לחיות בעולם שבו יושבים ודנים בכובד ראש בגורלו ובבריאותו של כל ילד באשר הוא, ומעניקים לו את כל תשומת הלב והטיפול שאפשר, ולטייקון שלא יכול לשלם את חובותיו מקדישים עשירית שנייה בדיוק כדי לומר לו, אדוני, שלם או שתתחפף. כי מי אתה - מהמר על כספיהם של אחרים. אתה לא ילד, אדוני; ילד זה עולם ומלואו, אתה סתם קומבינטור.

הייתי רוצה לחיות בעולם כזה, שבו פקידים מכריחים טייקון לשלם את חובותיו עד השקל האחרון, ואז, רק אז, מכינים לעצמם כוס תה. בסוף יום העבודה חוזרים הביתה, מלטפים את ילדיהם. איך היה היום בעבודה, שואל או שואלת בן או בת הזוג. סתם, יום רגיל, ענו הפקידים, דאגנו לציבור, מה יש לארוחת הערב?

את זה אני יכול לדמיין. בזה אני יכול להאמין.

אין שום דבר וחצי דבר בין הגנה על מדינת ישראל מפני הגירה בלתי חוקית לבין לשלוח ילד אל מקום שבו ימות

עוד כתבות

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים