גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות ני"ע יוזמת גוף פיקוח לרו"ח המבקרים חברות ציבוריות

הסנקציות על הפרת הכללים: קנס על משרד רו"ח בגובה 5% מההכנסה, קנסות אישיים עד 250 אלף שקל וכן טרפוד מינוי למשרות בכירות ■ האוזר: "רו"ח מבקרים הם חוד החנית של שומרי הסף, וגוף הפיקוח ישפר את איכות הדיווח"

מסתמן: יוקם גוף פיקוח חדש על רואי החשבון המבקרים חברות ציבוריות, שיקבע כללי עבודה לרואי חשבון ויפעיל סנקציות חמורות על משרדי רואי חשבון שלא יפעלו לפי הכללים שהתווה, ובהן הטלת קנסות גבוהים על המפרים ומניעת מינוי רואי חשבון למשרות בכירות. כך עולה מטיוטת הצעת חוק בנושא הקמתו של גוף הפיקוח, שפירסמה הבוקר (ד') רשות ניירות ערך להערות הציבור.

גובה סכומי העיצום הכספי שיוטל על כל הפרה יהיה: על משרד רואי חשבון - עד 5% מסך ההכנסה השנתית שלו בשנת הכספים האחרונה שקדמה למעשה ההפרה; על שותף במשרד רואי חשבון - עד 250 אלף שקל; על עובד שכיר במשרד רואי חשבון - עד 50 אלף שקל.

סנקציה נוספת שיוכל גוף הפיקוח להטיל על משרדי רואי החשבון היא לקבוע כי רואה חשבון המפר את הכללים לא יהיו רשאים לכהן במשרה בכירה במשרד רואי חשבון לתקופה קצובה או לצמיתות, וכן יוכל להתלות או לבטל את רישום רואה החשבון או המשרד במרשם המבקרים לתקופה קצובה או לצמיתות.

לדברי יו"ר רשות ניירות ערך, פרופ' שמואל האוזר, "גוף זה יפקח על עבודת רואי החשבון על בסיס המודל הקיים בארה"ב ובמדינות מערביות אחרות. רואי החשבון המבקרים הם חוד החנית של שומרי הסף. גוף פיקוח זה ישפר באופן ניכר את איכות הדיווח, יגביר בקרב המשקיעים המקומיים והזרים את האמון בעבודת הביקורת וישמש אבן-יסוד בפיקוח העקיף על תחום הערכות השווי".

כללי ביקורת ואתיקה מקצועית

מדובר בהצעת חוק לפיה יוגבר הפיקוח על רואי החשבון המבקרים ויוקם גוף סטטוטורי, שבמהותו יהיה דומה לגוף הפיקוח על רואי החשבון המבקרים תאגידים ציבוריים שקיים בארה"ב למעלה מעשור (ה-PCAOB).

הגוף יהיה כפוף לרשות ניירות ערך, בלתי תלוי וללא כוונת רווח, ותכליתו תהיה לפקח באופן שוטף על רואי החשבון המבקרים תאגידים ציבוריים. זאת תוך התקנת תקני ביקורת, ובהם כללים בתחום בקרת איכות ואי-תלות, ושיפור מתמיד של תהליך הביקורת המבוצע.

מהצעת החוק עולה כי הגוף המפקח יקיים מאגר רשום של משרדי רואי חשבון הנותנים שירותים לתאגידים ציבוריים - משרד שלא נרשם ברישום לא יוכל לתת שירותים לחברות ציבוריות. הגוף המפקח אף יהיה רשאי שלא לרשום משרד במרשם או למחוק או להתלות את רישומו בשל פגם במהימנות.

עוד לפי ההצעה, הגוף המפקח יקבע כללים והנחיות בכל התחומים הנוגעים לשירותי ראיית חשבון, ובין היתר כללי ביקורת, אתיקה מקצועית, אי-תלות, בקרת איכות וכללים בעניין חובותיהם של רואי חשבון בקשר למילוי תפקידיהם. כללים אלה יחייבו את משרדי ראיית החשבון בעת מתן שירותים לחברות ציבוריות.

התאגיד אף יקיים ביקורות במשרדי ראיית החשבון ויפקח על עבודת הביקורת שלהם, של שותפיהם ועובדיהם; ובמקרה של הפרה יקיים מערך אכיפה כנגד משרדי רואי חשבון שהפרו את הכללים.

בין הסנקציות המינהליות הנוספות שיוטלו על המשרדים המפרים, נקבע בהצעת החוק כי גוף הפיקוח רשאי לחייב משרד לעבור הכשרה מקצועית נוספת - לכלל או חלק מעובדיו או שותפיו; לאסור על המשרד המפר לקבל כלקוח חדש חברה ציבורית לתקופה של עד שנתיים; להטיל על המשרד המפר עיצום כספי; ולהורות למפר לתקן את ההפרה ולדרוש עירבון להבטחת התיקון, שיחולט במקרה שההפרה לא תתוקן.

בעיית אי-תלות בגוף המבוקר

בהצעת החוק צוין כי במהלך העשור האחרון התעצמה החשיבות המיוחסת לרואי חשבון מבקרים כשומרי סף מרכזיים בשוק ההון. פרשות כגון אנרון ו-Worldcom מ-2002 בארה"ב, ופרשות אחרות באירופה, הוכיחו כי תפקוד לקוי של המבקרים מהווה סיכון שמאיים לערער את יציבות המערכת הפיננסית כולה.

לעמדת רשות ניירות ערך, למרות קיומם של כללי אי-תלות החלים על המבקרים, לא נמצא עדיין פתרון הולם לסיבה המרכזית שבגינה קיימת תלות בינם לבין בתאגיד המבוקר, והיא - בחירתם וקביעת שכרם בידי המבוקר.

על הרקע הזה הוקם ב-2002 בארה"ב גוף פיקוח בלתי תלוי על רואי חשבון המבקרים תאגידים ציבוריים (ה-PCAOB). ה-PCAOB החליף את לשכת רו"ח בארה"ב, שפעלה כגוף המפקח על עצמו (SRO) בדרך של סקר עמיתים (Peer Review). כיום קיים בישראל סקר עמיתים במתכונת דומה.

ואולם, השערוריות החשבונאיות, שהובילו לקריסות של משרדי רואי חשבון ולהפסדי ענק, הובילו למסקנה כי אין ביכולתו של מבנה פיקוח שכזה לבצע את המוטל עליו, בראש ובראשונה לאור ניגוד העניינים המובנה, כשרואי חשבון מפקחים על עצמם. לפיכך הוחלט בישראל על הקמת גוף פיקוח במתכונת דומה לגוף הפיקוח האמריקני.

מאז הוקם ה-PCAOB בארה"ב, הוקמו גופים דומים בשווקים המובילים בעולם, ובהם ה-POB באנגליה, ה-H3C בצרפת וה-AOC בגרמניה. כיום קיימים גופים מפקחים כגון אלה גם במדינות רבות, שהינן פחות מפותחות.

בהודעת הרשות להערות הציבור נכתב: "שוק ההון בישראל נותר בעניין משמעותי זה מאחור. לפיכך, תשרת הקמתו גם את המשך וחיזוק המהלך של פתיחת שוק ההון המקומי למשתתפים זרים".

עיקרי הצעת החוק

עוד כתבות

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב