גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בג"ץ: אם אברכים יקבלו הבטחת הכנסה, מדוע שייצאו לעבוד?

בג"ץ דן היום בעתירה של התאחדות הסטודנטים ושורת ארגונים חברתיים כנגד החלטת הממשלה מדצמבר 2010 להמשיך בתשלום קצבאות לאברכים

קצבאות הבטחת הכנסה שמקבלים אברכים הלומדים בכוללים מהמדינה ניתנות במטרה לשלבם בשוק העבודה, ולא להותירם במתכונת לימודים כל חייהם - כך טוענת פרקליטות המדינה, בתשובה לעתירה של התאחדות הסטודנטים ושורת ארגונים חברתיים כנגד החלטת הממשלה מדצמבר 2010 להמשיך בתשלום הקצבאות, למרות פסק דינו של בג"ץ מיוני 2010, שקבע כי תשלום קצבאות אלה לאברכים ולא לסטודנטים מנוגד לחוק יסודות התקציב.

לטענת הפרקליטות, תכליתם של התשלומים השתנתה מאז ניתן פסק דינו של בג"ץ ב-2010, והדבר עולה מכך שבניגוד לעבר, כיום תשלום הקצבאות מוגבל בזמן ל-5 שנים, כך שבשנה החמישית התשלום קטן במטרה לעודד את מעבר אוכלוסיית האברכים באופן הדרגתי להיכנס לשוק העבודה. אברכים המבקשים להמשיך ולקבל את הקצבה מעבר ל-5 שנים צריכים להיכלל במסלול "מתמידים" שבו שיעור הקצבה ממשיך לקטון.

המדינה: ירידה בנתמכים

הרכב בג"ץ בראשות נשיא בית המשפט העליון, אשר גרוניס, קיים הבוקר (ג') דיון בעתירה, לאחר שבדיון קודם הוציא צו על-תנאי נגד המדינה, בדרישה שזו תנמק מדוע לא תבוטל החלטת הממשלה המורה על המשך תשלום הקצבאות.

השופט גרוניס שוקל להורות על הרחבת ההרכב, כדי שגם בעתירה זו יפסוק הרכב מורחב של שופטי העליון, בדומה לפסק הדין בעניין יקותיאלי, שהורה ב-2010 על הפסקת תשלום הקצבאות במתכונת הקודמת. בראש ההרכב בעתירה הקודמת עמדה נשיאת בית המשפט העליון דאז, דורית ביניש.

השופטים גם מתחו ביקורת על עמדת המדינה, ואמרו כי במקום להסדיר את המשך התשלום בהחלטת ממשלה, גם אם במתכונת אחרת, ניתן היה לפנות לבית המשפט ולבקש להאריך את המועדים לכניסתו לתוקף של פסק הדין הקודם.

"איך העובדה שנותנים לאדם כסף מקרבת את השתלבותו בשוק העבודה?", תהתה בקול רם השופטת מרים נאור, "ההיגיון אומר שאם לא נותנים כסף - הוא חייב לעבוד".

לדבריה, "בפסק דין יקותיאלי נקבעו הוראות מעבר. הדרך המשפטית הנכונה היתה לבוא לבית המשפט שיש לו סמכות להאריך מועדים, ולומר שהתקופה לא מספיקה וצריך הוראות אחרות, במסגרת התיק של יקותיאלי. אפשר היה לבקש שהאיסור לחוקק מחדש את חוק התקציב ייכנס לתוקפו כעבור זמן מסוים".

בהודעה שהגישה המדינה בתשובה לצו על-תנאי, מצוין כי במועד שבו התקבלה החלטת הממשלה, בדצמבר 2010, היה מספר האברכים המקבלים "מלגת לימודים" 11,155, וזאת לעומת ספטמבר 2012, שאז עמד מספרם על 10,039.

לטענת הפרקליטות, "נתונים אלה מלמדים כי חל פיחות ניכר בהיקפה של האוכלוסייה הזכאית לתמיכה, בפרק זמן של 21 חודשים בלבד. מגמת פיחות זו, הצפויה להימשך מטבע הדברים, תביא לכך שבהדרגה האוכלוסייה שעליה חלות ההוראות תצטמצם".

אלא שהעותרים טוענים כי תשלום "מלגת הלימודים" לאברכים הוא למעשה אותה הגברת בשינוי אדרת - ביחס לתשלום קצבאות הבטחת ההכנסה ששולמו עד 2010.

לטענת הפרקליטות, "לאחר מתן פסק דין יקותיאלי התקיים תהליך חשיבה מקיף, ובמסגרתו הוחלט לשנות את תכלית התמיכה".

לדבריה, בעבר הקצבה היתה קבועה ולא מוגבלת בזמן, ומכאן שתכליתה היתה כלכלית בלבד. כיום, עצם זמניותה של הקצבה מלמדת כי יש בה פן כלכלי ופן חברתי, "והיא צופה השתלבות בשוק העבודה באופן הדרגתי".

"להמתין 4 שנים"

הפרקליטות ביקשה להמתין עד תום 4 שנים מהחלת ההסדר החדש, כדי שניתן יהיה לבדוק את יעילותו בתמרוץ אוכלוסיית האברכים להיכנס לשוק העבודה.

"אתם מדברים על שינוי תרבותי שצריך לקחת זמן", אמרה השופטת עדנה ארבל בדיון, "ובתום 4 השנים הכוונה היא שיצטרפו לשוק התעסוקה. אך איזה תמריץ יש להם לאחר 4 שנים של לימוד כזה להצטרף לשוק התעסוקה? אני מבינה שהנתונים היום לא מראים זאת".

"יהיה תמריץ", השיבה נציגת הפרקליטות, עו"ד חני אופק, "זה לא יכול להיות רק הפסקת הגימלה, צריך לתת גם את הכלים. אנו רואים את 4 השנים הללו כסוג של תקופת מעבר".

סגן יו"ר התאחדות הסטודנטים, אורי רשטיק, מסר כי "אנחנו מקווים שמאבק ארוך זה שאנו מנהלים יגיע לסיומו, לא רק למען ציבור הסטודנטים אלא למען החברה הישראלית כולה. מדינת ישראל צריכה לטפח את הציבור הצעיר והיצרני במדינה". (בג"ץ 616/11).

הרב גלעד קריב, מנכ"ל התנועה הרפורמית, מסר בתגובה: "ממשלת ישראל חייבת לפתח מדיניות של מתן תמריצים ישירים להשתלבות החרדים בשוק התעסוקה. ניסיונה של הממשלה היוצאת להנציח את ההקצבות לאברכים בניגוד לפסיקת בג"ץ בעבר סותרת כל היגיון כלכלי וחברתי ומפלה לרעה מגזרים רבים אחרים בחברה הישראלית. תמיכת המדינה צריכה להינתן לאותם ישראלים שאין בכוחם להשתלב בשוק העבודה, ולא לאלה ההופכים את תורתם לקרדום לחפור בו".

עוד כתבות

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל