גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אירונאוטיקס חלמה להיות מעצמה - ונאבקת על גורלה

מאבקי שליטה פנימיים, ביטול עסקאות ענק ופיטורים של כ-120 עובדים ■ האם המנכ"ל הזמני, סמי תותח, שמייצג את קרנות המנוף שהשתלטו על החברה, יצליח לייצב את המצב הכספי ולהחזיר לעובדים את הברק לעיניים?

1. לסמי תותח, המנכ"ל הזמני של חברת המל"טים אירונאוטיקס, לא יעמדו הרבה ימים של חסד: משימתו הראשונה תהיה לשקם את אמון העובדים בהנהלה, שנשחק בחודשים האחרונים בשל המשבר שפוקד את החברה. המשבר הגיע לשיא בחודש האחרון, כשלא שולמו משכורות אוקטובר.

רק לקראת סוף השבוע שעבר הופקדו המשכורות לחשבונות העובדים, לא בלי מאמצים נרחבים מצד המנכ"ל היוצא של החברה ומייסדה, אבי לאומי. עכשיו, ולו עד שיתמנה לה מנכ"ל קבוע, יצטרך תותח לנטוע מחדש בקרב כ-600 עובדי החברה את התחושה שמלאכתם נעשית למען חברה ביטחונית שמתחרה בענקיות נשק נוצצות, ולא במפעל שימורים קשה יום שמקיים קווי ייצור עונתיים בפריפריה.

תותח, שותף מנהל בקרן ויולה, בא לאירונאוטיקס בעיצומה של סערה שהרעידה את המנוע של החברה וטלטלה לה את הכנפיים. קרנות המנוף שהשקיעו בה - KCPS, ויולה ובראשית - השלימו בשבועות האחרונים את המהפך במבנה הבעלות שלה והראו למנכ"ל לאומי את הדלת.

2. בשבועיים האחרונים מהדהדת ברקע שאלת מעמדו ועתידו של לאומי בחברה שהקים וטיפח עוד כשהייתה סטארט-אפ קטן בחממה טכנולוגית באריאל. ביום חמישי האחרון הוא כינס את העובדים ששהו באותו הזמן באתר המרכזי של החברה ביבנה. הכינוס התקיים בחדר האוכל, לאומי כיבד אותם בעוגיות ובמיץ, הודה במשגים ניהוליים שנעשו בחברה, הלין על מבנה הבעלות המורכב שהעיב על צמיחתה ולא סיים לפני שהודיע שהוא לא מתכוון להיעלם לשום מקום. הוא זיהה את העגמומיות על פני העובדים, אלה שבימיה הטובים יותר של החברה עבדו למענה מסביב לשעון בעיניים בורקות.

בינתיים לאומי מקפיד על שתיקה תקשורתית, אם כי רועמת. לאומי נקט גישה זו לאורך החודשים האחרונים, גם כשהקרנות שהשקיעו במיזם ובמפעל החיים שלו "עשו שרירים" והפסיקו להזרים כסף למפעל. הקרנות עשו זאת גם בימים שחונים, שבהם החברה שיוועה לכסף ולו כדי לאפשר רכש הכרחי של חומרי גלם. לאומי ידע היטב מה קורה לו מתחת לאף, בלע רוק וגייס ככל שניתן את כישוריו הוורבליים כדי למזער את המצוקה לפחות כלפי חוץ.

בשיחה סגורה שקיים אז, הוא הבטיח כמה "הפתעות חיוביות": עסקאות מרשימות שעתידות להיחתם בתוך שבועות אחדים שיאירו באור חיובי את מפעל החיים שבנה בעשר אצבעות. אלא שבחלוף זמן החברה לא דיווחה על שום עסקה, מהותית ובלתי מהותית. ההפתעות היו דווקא רעות: משרד ההגנה הפולני הודיע על החלטתו לבטל עסקת הצטיידות במל"טים של אירונאוטיקס מדגם אירוסטאר בהיקף של כ-30 מיליון דולר, כי לא עמדה בלוחות הזמנים להספקת המערכות שהיו נחוצות לצבא פולין בפעילותו באפגניסטן.

גורם שמצוי היטב במצבה של חברת המל"טים הגדיר את הימים שבאו לאחר מכן כ"ניסיון להמשיך ולחיות, אבל רק עם ריאה אחת".

3. ההסתבכות בעסקאות עלו לה מיליונים. טרם התבטלה, עסקת המל"טים עם פולין עלתה לה הון, כי היא ניסתה לפצות על העיכובים במשלוח הכלים האמורים כששכרה עבור הצבא הפולני - ועל חשבונה - חברה חיצונית שתעניק את השירותים המבוקשים ללוחמים שלו באפגניסטן. כך יצא שאירונאוטיקס לא רק הפסידה עסקה שהייתה מכניסה לה כ-30 מיליון דולר נחוצים, היא פשוט הפסידה על השירותים ששכרה עבור הפולנים ונתקעה במחסניה עם מלאי של מל"טים ומערכות נלוות שהיו אמורים להישלח אליהם בתוך שבועות אחדים, אלמלא אותו ביטול.

ההסתבכות של החברה באה בתקופה מסובכת ממילא בשוק ביטחוני-עולמי צולע: צבא ארה"ב כבר נסוג מעיראק, והביקוש האדיר שלו לנשק ולמערכות לחימה החל לדעוך. חברות נשק גדולות, שבעבר הייתה להן הפריבילגיה להתמודד על מכרזי ענק בעולם, החלו להיאבק "ראש בראש" גם על הלחם והחמאה של חברות קטנות ובינוניות כמו אירונאוטיקס. המשבר הכלכלי בעולם אילץ את רוב הממשלות בשוקי היעד של ישראל להדק חגורה ולקצץ בתקציבי ההצטיידות של הצבאות שלהן, ואירונאוטיקס התחילה לסבול מלחץ ומקשיי נשימה. כנראה שככה זה מרגיש לחיות עם ריאה אחת: בחודשיים האחרונים פוטרו כ-60 מבין עובדי החברה, שמתווספים על-פי הערכות לעוד כ-60 שפוטרו במהלך השנה האחרונה.

4. רבים מבין אנשי אירונאוטיקס, שלקחו חלק בהנחת אבני היסוד שלה, כבר נזכרים בערגה בימים שבהם שמה של החברה אוזכר לצד ההגדרה "חברה ביטחונית צומחת" או "מבטיחה": רק לפני כשנתיים, "רוח המפקד" של לאומי הכתיבה חתירה להפיכת אירונאוטיקס לאחת ממעצמות המל"טים בעולם. החזון היה לבנות מפעל ענק בנגב, עם מסלול המראה צמוד לחללי הייצור, שיוציאו מל"טים זולים משמעותית אך איכותיים לא פחות מאלה של המתחרות הגדולות בתחום, אלביט מערכות והתעשייה האווירית.

המלחמות הפנימיות בדירקטוריון ומאבקי השליטה בין המשקיעים, הסיתו את הקשב של אנשי החברה לשדות אחרים - ולא שדות מערכה ומרחבים אוויריים של כלי טיס בלתי מאוישים. עכשיו, יש מי שחושש מהנזק האסטרטגי שספגה אירונאוטיקס: החברה מיבנה לא המציאה את המל"טים, את המיני-מל"טים ואת מערכות הניווט שבהן היא כל כך מתגאה.

השוק הביטחוני מלא באלטרנטיבות, חברות נוספות מייצרות אמצעים שלא נופלים באיכותם מאלה שיוצאים מקווי הייצור וההרכבה של החברה. לקוחות פוטנציאליים בחו"ל, יודעים להעריך גורמים בשוק הביטחוני, כבר יקבלו את ערימת הידיעות שהתפרסמו בתקשורת הישראלית, מתורגמות אחת לאחת, כדי לגרום לאנשי הרכש במדינה זרה לחשוב פעמיים אם באמת יש ברצונם לעשות עסקה עם חברה כל כך מתוסבכת. העניין הזה פשוט בלתי נפרד מהתחרות האגרסיבית בין חברות ביטחוניות שמתמודדות על מכרזים שמנים.

ואפשר גם שהשתלטות קרנות המנוף על החברה, והשגת הסכם עם הבנקים על פריסת חובותיה שנאמדים בכמה עשרות מיליוני שקלים - ייטיבו עם אירונאוטיקס ויאפשרו לה את החמצן הדרוש כדי לייצר וודאות. הקרנות השקיעו בה מספטמבר 2011, ובמהלך האחרון שלהן, המירו את השקעותיהן למניות באופן שדילל משמעותית את אחזקותיהם של לאומי ושל האחים אהרון (ז"ל) ואבי שקד בחברה. כעת הן מחזיקות בכ-70% מהחברה. יו"ר החברה הוא מפקד חיל האוויר לשעבר, האלוף (במיל') איתן בן אליהו, וחרף המהפך, הוא צפוי להמשיך לכהן בתפקידו.

5. בינתיים, מעידים גורמים שחשופים למצבה, נציגים של גופי רכש בארגוני ביטחון וצבאות בעולם מגיעים אל מתקני החברה כדי להתרשם ממוצריה ומשכים מגעים במישורים השונים בדרך להשגת עסקאות חדשות. אז ייתכן שיש אופק שאפשר להמריא אליו, ועם ניהול נכון ובעיקר ממוקד - אפשר שהטיסה תהיה יציבה. אלא שבדרך לשם, ההנהלה שתבוא תצטרך להזיע, כדי לשפר את היחסים המעוררים עם הספקים, שמחכים שהיא תפרע את חובותיה כלפיה ולא פחות לשקם את יחסיה עם עובדים ממורמרים. בימי ההשתלטות על החברה והמו"מ עם הבנקים העובדים שיוועו למשכורות - שאיש לא שילם. רבים מהם הגיעו לעבודה באתר המרכזי של החברה ביבנה, וברקע הלחימה בעזה במסגרת המבצע 'עמוד ענן'. המטלות היו רבות, והם נדרשו לספק שירותים דחופים לכוחות האוויר של צה"ל. בתוך כך וחרף הדחתו מתפקיד המנכ"ל, העידו גורמים המצויים במצב החברה, לאומי פעל בקרב לקוחות בחו"ל וגם אצל מנכ"ל משרד הביטחון, אודי שני, כדי להקדים תשלומים על עסקאות ושירותים מן העבר - כדי שיהיה מה להפקיד לחשבונות העובדים. אלא שגם תשלום המשכורות לקראת סוף השבוע שעבר לא שיפר את המורל בקרב העובדים.

בקרנות הסבירו בימים האחרונים כי עיקר מאמציהן מתמקדים בזמן זה בגיבוש מהלך משולב שיוביל להתייצבות החברה החבוטה והמטולטלת. לצד השינוי שהושלם במבנה ההון שלה, המהלך שויולה, בראשית ו-KCPS מובילות יכלול הזרמת כסף ומינוי צוות ניהולי חדש. בקרנות מקפידים להחצין את אמונן בחברה ובמוצריה, סבורים שהסדר פריסת החובות עם הבנקים יעמיד לה את אורך הנשימה המתבקש וכל אלה ביחד - יגדילו את סיכוייה להיחלץ מן המשבר ואף להצליח.

6. חרף פרישתו מתפקיד המנכ"ל, לאומי נשאר רלוונטי למפעל חייו. בחברה הבהירו שהוא ימשיך לתרום לפיתוחה, אם כי טרם התברר איזה תפקיד יישא. במהלך השנה האחרונה כבר היה ניסיון למנות כמחליף של לאומי את שחר קרביץ וללאומי נברא תפקיד אחר, נשיא החברה. הניסיון כשל, קרביץ פרש משורות אירונאוטיקס ולאומי המשיך לשבת בלשכת המנכ"ל בסנדלים ובג'ינס, לעשן בשרשרת ולמעוך בדלי סיגריות לתוך המאפרה.

* השתתפה בהכנת הכתבה: הדס מגן

עוד כתבות

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים