גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לראשונה: הליך הסגרה מארה"ב לישראל בגין עבירות מס

אהרון בראשי, שנמלט מישראל ב-2003, היה מבוקש ע"י הרשויות בארץ בגין התחמקות ממס הכנסה ומע"מ בסך של כ-17.5 מיליון שקל ■ במהלך הליך ההסגרה החליט בראשי להסגיר את עצמו והודה בחלק מהעבירות בעסקת טיעון

לראשונה ביצעה פרקליטות המדינה הליך הסגרה בארה"ב נגד ישראלי בגין עבירות מס. בסוף השבוע שב אהרון בראשי מארה"ב לישראל, לצורך העמדתו לדין, במסגרת הליך הסגרה שננקט נגדו.

בראשי (63) היה מבוקש על-ידי הרשויות בישראל במשך כ-10 שנים בגין עבירות של התחמקות מתשלום מס הכנסה ומס ערך מוסף בסך של כ-17.5 מיליון שקל בין השנים 1997-2011.

במהלך הליך ההסגרה, ועוד לפני שבית המשפט בארה"ב נתן את פסק דינו בעניין, החליט בראשי להסגיר את עצמו ולחזור לארץ, להודות בחלק מהעבירות שיוחסו לו ולחתום על הסדר טיעון עם הפרקליטות.

במסגרת הסדר הטיעון הודה בראשי והורשע על-ידי בית משפט השלום בירושלים בעבירות מס בהיקף של כ-9.4 מיליון שקל. מחר (ב') יתקיים בבית המשפט שלב הטיעונים לעונש.

שיתוף-פעולה עם ארה"ב

בראשי נמלט מישראל בשנת 2003. באותה שנה הגישה המחלקה הבינלאומית בפרקליטות המדינה בקשה להסגרתו של בראשי לישראל והגישה נגדו כתב אישום.

לפני כ-8 חודשים איתרה הפרקליטות את בראשי במיאמי, פלורידה, והחליטה לפעול נגדו בדרך של הסגרה. כאמור, מדובר בפעם הראשונה שבה הרשויות בישראל מנהלות הליך הסגרה נגד אדם המואשם בעבירות מס.

במסגרת הליך ההסגרה נעצר לפני כחודש בראשי בארה"ב. בהמשך, ועקב הלחץ שהופעל עליו, הסכים בראשי את לחזור לארץ מרצונו החופשי.

חזרתו מרצון של בראשי לישראל במהלך הליך ההסגרה התאפשרה בשל שיתוף-פעולה הדוק ומתמשך בין שלל גורמים בישראל, לרבות המחלקה לעניינים בינלאומיים בפרקליטות המדינה, פרקליטות מחוז ירושלים, המחלקה הפיסקאלית בפרקליטות המדינה וחוליית אינטרפול במשטרת ישראל, כמו גם רשויות האכיפה בארה"ב.

באת-כוחו של בראשי, עו"ד אירית באומהורן, מסרה כי בינה לבין הפרקליטות התנהל משא-ומתן ארוך, שנמשך מעל שנה, לגבי תנאי הסדר הטיעון עם בראשי ותנאי חזרתו לארץ. לדבריה, לקח זמן עד שהמשא-ומתן הבשיל, אבל היה ברור כל העת שבראשי מתכוון לחזור לישראל. "בראשי נולד בירושלים, וכוונתו הייתה לחזור ולגור בירושלים וגם לשלם את חובו לחברה", מסרה.

לדברי הפרקליטה, במסגרת הליך ההסגרה לא נבחנה השאלה האם בית המשפט בארה"ב אכן מוסמך להסגיר את בראשי בגין עבירות מס. "כבר בדיון הראשון בארה"ב, ובהנחייתי, הודיע בראשי כי הוא מסכים להסגרה, וכי ממילא התכוון לחזור לישראל", ציינה.

דוחות וחשבוניות כוזבים

לפי כתב האישום המתוקן, שבעובדותיו הודה בראשי, הוא ושתי חברות שהקים, "לביא בר" ו"חצצית חברה לעבודות בנייה", העלימו בין השנים 1997-2001 מס הכנסה ומע"מ בהיקף של 9.4 מיליון שקל. זאת, באמצעות מעשי מירמה, זיוף, כזה והונאה. בראשי הודה כי הוא הגיש דוחות כוזבים למס הכנסה ודוחות תקופתיים כוזבים למע"מ וניהל ספרי חשבונות כוזבים.

לפי כתב האישום, על מנת להקטין את הכנסותיה החייבות במס הכנסה ובמע"מ של אחת החברות, זייף בראשי מסמכים, כך שייחזו להיות חשבוניות מס, שעוסקים שונים הוציאו לחברה בגין עבודות שלכאורה ביצעו עבורה בסכום של לפחות 1.6 מיליון שקל. בפועל, לא נעשתה כל עסקה בין החברות הללו לבין החברה שבבעלות בראשי.

בראשי, נטען, רשם בספרי החברה את הסכומים הנקובים בחשבוניות הכוזבות כהוצאות, ובכך הקטין את הכנסותיה החייבות במס של החברה. כמו כן, בראשי כלל בדיווחיו למע"מ את סכום המע"מ הנקוב בחשבוניות הכוזבות כמס תשומות, והקטין בכך את חיובי המע"מ.

עוד הואשם בראשי כי כאשר פנה פקיד שומה למנהל הכספים של אחת החברות שבבעלותו, בדרישה להמציא בפניו את ספרי הנהלת החשבונות של החברה, שבהם ניהל בראשי רישומים כוזבים, "הורה בראשי למנהל הכספים להוציא מספרי הנהלת החשבונות את החשבוניות הכוזבות ולמסור לפקיד שומה את הספרים החסרים. כן הורה בראשי למנהל הכספים להסתיר את החשבוניות הכוזבות בביתו ואת מחשב הנהלת החשבונות במשרדו של פרקליט החברה". בצורה דומה ובדרכי מירמה נוספות, נטען, פעל בראשי במקרים רבים נוספים.

"שינוי דרמטי במדיניות הרשויות"

עו"ד יובל ששון, שותף במשרד מיתר ליקוורניק גבע & לשם ברנדויין, לשעבר סגן פרקליט המדינה, המתמחה במשפט בינלאומי, אומר כי הליך הסגרתו של בראשי לישראל, מהווה שינוי דרמטי במדיניות של הרשויות בישראל.

"היסטורית, לא הייתה הסגרה בנושאי מס בעולם. בהמשך חלה תמורה עולמית, ומדינות רבות החלו לנקוט בהליכי הסגרה, גם כשמדובר היה בעבריינים שביצעו עבירות מס. ואולם, ישראל נשארה משך שנים מאחור ונמנעה מלנקוט בהליכי הסגרה נגד עברייני מס".

- מדוע בעצם לא ננקטו עד עתה הליכי הסגרה בגין עבירות מס?

"בעיקר בשל שיקולים שנגעו לכספי יהודים מחו"ל. זו סיבה שמעולם לא הייתה פורמלית או שמדינת ישראל הרשמית אמרה אותה בגלוי, אבל מאחר שבמשך שנים המדינה רצתה למשוך יהודים לארץ, שיתוף-הפעולה שלה בנושאים האלה היה יותר מוגבל.

"זו גם אחת הסיבות שבישראל אין מס ירושה, להבדיל ממקומות אחרים כמו בארה"ב. מאוחר יותר החלו סיוע ושיתוף-פעולה משפטיים מוגבלים בנושא, אך כיום אנחנו רואים, כאמור, שינוי דרמטי במדיניות בנושא עם הסגרת בראשי.

- מה הוביל לשינוי במדיניות?

"ההחלטה לנקוט בהליכי הסגרה בגין עבירות מס היא חלק ממגמה כללית של הגברת שיתוף-הפעולה במישור הבינלאומי בין ישראל לבין מדינות אחרות, בנוגע לעבירות כלכליות. המדינה בכך אומרת מפורשות כי עבירות מס הן עבירות אותן היא רואה בחומרה ואשר בכוונתה להעמיק בהן שיתוף-פעולה עם מדינות אחרות, לרבות בדרך של הסגרה.

"נושא ההסגרות הוא רלוונטי במיוחד לאור חקיקה אמריקנית חדשה של הנשיא אובמה להגברת אכיפת גביית מס מאזרחים אמריקנים החיים בחו"ל וממקורות הכנסה אמריקניים חייבים במס".

- מהו המחיר שישראל משלמת על כך שהיא תנקוט בהליכי הסגרה?

"הסגרה מעצם טבעה דורשת הדדיות. הסגרה שנעשתה מארה"ב לישראל משמעותה שגם ישראל תידרש להסגיר בעבירות אלה לארה"ב, וכן שבכוונת ישראל להיענות לבקשות הסגרה, אחרת היא לא הייתה פונה בבקשה מלכתחילה. המוסדות הפיננסיים בישראל כבר נערכים לשינוי זה שיכלול העברת מידע רב מישראל לארה"ב, ויכול להוביל לפתיחה בהליכים לרבות פליליים בשיתוף-פעולה בין המדינות".

עוד כתבות

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

מדד S&P 500 סגר את הרבעון הטוב ביותר שלו מאז 2019 ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול