גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האינטרס הציבורי יוצא מוכה

החשיפות בתקשורת מגלות את הקלון והחידלון של וינשטיין

שוב ושוב מסייע היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, להדגיש את חשיבות פעילותם של אמצעי התקשורת המסקרים את פועלו. חשיפות תקשורתיות בדבר כשלים בהתנהלותו בתיקים רגישים המצויים על שולחנו, מביאות את היועץ לקבל פעם אחר פעם - ובאיחור רב - את ההחלטות המתבקשות. אלא שאותן חשיפות תקשורתיות אינן מגלות לוינשטיין עצמו דבר שלא ידע קודם לכן, אלא חושפות לציבור את הקלון והחידלון.

כך היה בפרשת העמדתו לדין של אביגדור ליברמן בפרשת השגריר בבלארוס. וינשטיין ואנשי הפרקליטות ידעו כי צוות החקירה לא גבה את עדויותיהם של חברי ועדת המינויים במשרד החוץ, במסגרת החקירה המקורית. ההחלטה על העמדתו לדין של ליברמן בפרשה זו התקבלה על יסוד מסד הראיות החלקי. רק חשיפתו של הכתב ברוך קרא בערוץ 10 על המחדל החקירתי הזה, הניעה את וינשטיין להורות על השלמת חקירה, אף שידע על החסר עוד קודם.

כך גם בעניינו של השופט החשוד בנוהג להכות את ילדיו. וינשטיין ידע על תלונת הילדים ועל בקשת המשטרה לחקור באזהרה את השופט. אלה שכבו על שולחנו כאבן שאין לה הופכין יותר משנתיים. רק חשיפתה של הכתבת עדי מאירי ברשת ב' הביאה את היועץ להחליט על חקירה פלילית, אף שהנתונים שהיו בפניו לא השתנו לפני הפרסום ולאחריו.

כשהביצה כבר מרוחה על פרצופו

המסקנה היא ששיקוליו של היועץ המשפטי לממשלה לוקים בחסר. אם ההחלטות המתקבלות לאחר חשיפת המחדלים בתקשורת הן ההחלטות הנכונות - למשל, ההחלטה לקיים השלמות חקירה בתיק השגריר, או ההחלטה לחקור באזהרה את השופט החשוד בהכאת ילדיו - על היועץ להסביר מדוע ההחלטות הללו לא התקבלו קודם לכן.

אין דרך להגן על יועץ משפטי לממשלה, ששיקולי צדק, הגינות, שוויון ואכיפת החוק אמורים לעמוד לנגד עיניו, כאשר מתברר שוב ושוב כי מהלכים אלמנטריים בתחום מתקבלים על-ידו רק בלית ברירה, כשהביצה כבר מרוחה על פרצופו קבל עם ועדה.

מכלול ההחלטות שקיבל וינשטיין ב-3 השנים שהוא מכהן כיועץ המשפטי לממשלה מוביל למסקנה שהוא אינו ראוי לתפקיד. לא כל משפטן בכיר, הבקיא במשפט פלילי, ראוי לכהונה הרמה של ראש התביעה הכללית בישראל. תפקיד זה מחייב נחישות באכיפת החוק ושמירה קפדנית על מכלול האינטרסים הציבורים הניזונים ממנו, כנגד לחצים כבדים מבית ומחוץ.

ההחלטות שקיבל וינשטיין במסגרת תפקידו, וסגנון התנהלותו האיטי ואולי אף מרושל, מוכיחים כי הוא איננו מצויד בתכונות הנדרשות לאכיפת החוק במלואו. מאחר שפיטורי יועץ משפטי על-ידי הממשלה הם צעד קיצוני שאמור להרעיד את אמות-הספים, על וינשטיין לפרוש מיוזמתו.

כהונת היועץ המשפטי לממשלה נקצבה ל-6 שנים - קדנציה שאינה תואמת את משך הכהונה הפוטנציאלי של שר המשפטים. כך ראוי: בשיטת המשפט הישראלית, הגורסת הפרדה עמוקה בין שיקולים משפטיים-מקצועיים לבין התוויית מדיניות מצד הדרג הנבחר, לא יהא זה ראוי להחליף את בעלי התפקידים הבכירים בשירות הציבורי, ובהם גם היועץ המשפטי לממשלה, רק בשל חילופי שלטון או תחילת כהונתה של ממשלה חדשה. אלא שרצה הגורל, ובשנת כהונתו הראשונה של שר המשפטים היוצא, יעקב נאמן, הזדמן בידיו למנות יועץ משפטי חדש.

נאמן היה זה שהביא למינויו של וינשטיין לתפקיד, ומאז לא פסקו הרינונים על כך שנאמן - שבעצמו חייב את מינויו לליברמן - מינה את וינשטיין כדי ששניהם יוכלו לגמול לפטרון הפוליטי שהושיב אותם בכיסאותיהם.

דרך קבלת ההחלטות של וינשטיין בתיק ליברמן לא סייעה לו להפריך את הרינונים האלה, לא מחוץ לשורות הפרקליטות ולא בתוכה. יש חשש שגם אם וינשטיין אינו בא להכיר טובה לאיש, הוא מקמץ במידת האפשר באכיפת החוק בעניינם של בכירים.

קשה יותר להמחיש את החידלון הזה, וקל יותר לטשטשו, בתיקים שבהם הקורבן למעשה הפלילי הנחשד הוא האינטרס הציבורי או קופת הציבור. אם העבירה הנחשדת היא שוחד, או הפרת אמונים - עבירות כלפי הציבור בכללותו - אכיפה או אי-אכיפה כלפי החשוד או הנאשם נשוא-הפנים היא עניינו שלו, ולעתים גם של כמה בעלי דעה נחושים בשיח התקשורתי והציבורי.

אלא שלעתים, מן העבר השני של העבירה הפלילית הנחשדת, עומדים קורבנות. כך היה בפרשת הנשיא לשעבר משה קצב, וביתר שאת בפרשת השופט החשוד בהכאה. כאן מדובר על עבירות אלימות במשפחה, ועל נפגעי עבירה קטינים, המצויים בעמדה החושפת אותם לאין-ספור לחצים מסוגים שונים.

אמור להיות ראש וראשון לאוכפי החוק

היועץ וינשטיין התעקש לגרור את תהליך קבלת ההחלטה - לא על העמדתו לדין של השופט, לא על נקיטת עמדה עונשית מחמירה מבית המשפט, אלא על פתיחת חקירה פלילית מתבקשת.

ההתעקשות הזו, לעכב פעולה נדרשת עד לאחר קבלת עוד ועוד דיווחים "מעודכנים" על מצבם - כאילו נטישת הדפוס האלים מעלימה את פשעי העבר ומצדיקה התעלמות מהם - צורמת עוד יותר בשל העובדה שאת המחיר משלם לא האינטרס הציבורי הערטילאי בניקיון כפיהם של נבחרי הציבור, אלא אנשים בשר ודם.

המחוקק דאג להעניק הגנה מוגברת לקטינים הסובלים מאלימות מצד הוריהם או מצד המבוגרים האחראים עליהם, מתוך תפיסה שדווקא מולם נותרים הקטינים חסרי ישע והגנה. ההגנה הזו משמעה אכיפת החוק; והיועץ, שאמור להיות ראש וראשון לאוכפי החוק, כשל במשימתו בעניינם של ילדי השופט.

פרשת השופט החשוד בהכאת ילדיו שונה מתיקים אחרים של אלימות הורה כלפי ילדיו, בשני מרכיבים עיקריים - זהותו של החשוד וזהותו של אוכף החוק, והשלכות מעמדם הציבורי של שניהם על האינטרס הציבורי הכללי.

לציבור יש אינטרס שהיועץ המשפטי לממשלה יפעל כראוי. לציבור יש גם אינטרס שמי שמכה את ילדיו לא יישב על כס השיפוט בישראל.

האינטרס הציבורי יצא אפוא מוכה גם הוא מכאן ומכאן. וינשטיין לא פעל כראוי, כשמרח את הטיפול בתלונה במשך יותר משנתיים. כך גם השופט עצמו, שמצא לנכון לעשות את "הדבר הראוי" ולהשעות את עצמו משיפוט רק בשבוע שעבר, לאחר שעניינו נחשף.

עוד כתבות

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטולה בחודש האחרון / צילום: Reuters, Raphael Gotheil

הצפון בוער, היישובים ריקים - והממשלה "מנותקת קשר"

ראשי הרשויות בצפון דוחפים כבר זמן רב להקמת מנהלת מסודרת, בדומה למינהלת "תקומה" בעוטף עזה - אך גורמים המעורים בנושא אומרים: "זה לא על הפרק" ● בינתיים המלחמה נמשכת, והמציאות בצפון בלתי אפשרית

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עובדים שהוצאו לחל"ת בענף התיירות עומדים להישאר ללא דמי אבטלה

במשרד האוצר הניחו שאין צורך בקביעת מודל חל"ת ארוך־טווח וסברו כי המלחמה תסתיים לפני שהעובדים ימצו את ימי האבטלה והחופשה שצברו ● כעת, עסקים רבים טרם התאוששו, כשהמצוקה הגדולה היא בענף התיירות

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

יציבות בוול סטריט; רדיט יורדת ב-7%, טסלה ב-2.5%

נאסד"ק עולה ב-0.1% ● הצמיחה השנתית בארה"ב עמדה ברבעון האחרון על 3.4%, יותר מהצפוי ● האסטרטג של ג'יי.פי מורגן מזהיר: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ●  אמזון השקיעה 2.75 מיליארד דולר נוספים בחברת ה-AI אנטרופיק ● מחר "יום שישי הטוב" לא יתקיים מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות בעולם

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בבורסה המקומית; אלקטריאון מזנקת ב-13%, אופקו ב-8%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.1% ות"א 90 יורד ב-0.7% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הבית הלבן בהודעה רשמית אחרי קרב הגרסאות: נתניהו אישר שתצא משלחת לוושינגטון

דובר צה"ל: ""במסגרת האימונים יתורגלו תקיפות מאסיביות וארוכות טווח" • גבר בן 38 נהרג מפגיעת רקטה במפעל בקריית שמונה, כמה נוספים נפצעו קל • נתניהו לסנטור ריק סקוט: "החלטת ארה"ב עודדה את חמאס. שלא יסמכו על הלחץ הזה - זה לא יעבוד"  • עדכונים שוטפים

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: רונן חורש

האוצר על הצעת משרד הבינוי לעזור לקבלנים: "לא ישימה בעליל"

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן אמר כי יבוצע פיילוט לסיוע לקבלנים שיאחרו במסירת דירה בשל המלחמה, תחילה בשלוש ערים - בשדרות, בקריית שמונה ובשלומי • מנכ"ל האוצר הייזלר: "לא מכיר את ההצעה"

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

תוכנית בת גלים / הדמיה: דרמן ורבקל אדריכלות

1,300 דירות במקום בסיס חיל הים בחיפה

תוכנית 'בת גלים' להקמת שכונה חדשה אושרה בוועדה המחוזית חיפה ● הרשויות שיכולות לקבל תמיכה מהרשות להתחדשות עירונית ● וגם: מאות יחידות דיור חדשות בגליל המערבי ● חדשות הנדל"ן