גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחינו, כולנו עבדים לכסף

הילדים של כולנו דורשים: תקנה, תתן, לכולם יש. גם הם צריכים

מחירות לעבדות, מהתלהבות לדיכאון, מציפרלקס לריטלין, מהסחת דעת לבריחה מהמציאות. כן, עבדי היי-טק, בהחלט שפחות השופינג. והילדים שלכם, שלנו, של כולנו, שמבקשים: תביא לי. שתובעים: תן לי. כי גם לחברים שלהם יש. והם חייבים, פשוט חייבים, גם וגם ועוד ועוד.

יצאנו ממצרים, אבל מצרים לא יצאה מאיתנו. כי כולנו עבדים כאילו. לכסף.

בואו נודה על האמת, קצת התבלבלנו. שכחנו מה עיקר ומה טפל. מה חשוב יותר ומה חשוב פחות או לא חשוב בכלל. כסף הוא בסך-הכול אמצעי. מטבע עובר לסוחר. השתקפות של יחסים. מספרים, נייר, מספרים על נייר. הוא אינו המטרה, התכלית, תמצית החיים. החיים זה משהו אחר לחלוטין.

כסף אמור לסייע לנו לשפר את חיינו ולהיטיב עם עצמנו. הוא קריטי, הוא משמעותי ומחויב המציאות. אי-אפשר להדחיק זאת ולהתעלם מזה. אבל הוא לא יעשה אותנו מאושרים.

אפשר להיות עשירים ועצובים, ועניים הם לא בהכרח אומללים ומיואשים. זה תלוי יותר מכול בקשר שלנו עם עצמנו, במרחק שפתחנו מהחלומות שלנו ובאומץ שלנו לבטא את המאוויים הכמוסים שבנו.

עוד ועוד רכישה, עוד קנייה רק ימלאו את החור לרגע, אבל לא באמת יפתרו לנו את הבעיות הרגשיות ולא יגרמו לנו באמת אושר. רק התנהלות נכונה, שפויה, הגיונית, מחוברת, תהפוך אותנו לרגועים ולמסופקים; רק אם נתנתק מהסיפור הפנימי שאנחנו שבים ומספרים לעצמנו, שכסף יסדר לנו את החיים. כי לא, הוא לא יסדר.

להיות עצמאי וחופשי באמת

אז חירות אמיתית, ננסה לנסח, היא חירות כלכלית. וחירות כלכלית אינה בהכרח עושר מסנוור או ממון רב או חזירות מנקרת עיניים. החירות האמיתית היא לא להשתעבד. לכסף. למותרות, לקניות, לשיווק האגרסיבי, להסחות הדעת בתרבות הצריכה המערבית הבוטה, הכל-כך אמריקאית. תרבות שהרסה פה כל חלקה טובה ושיבשה את דעתנו ואת כושר השיפוט שלנו.

נכון, תחת המתקפה המתמשכת, המכוונת, האגרסיבית כל-כך, קשה להיות רגוע, נורמלי, הגיוני, צנוע, מדויק וחף מהשפעות. קשה לדעת מה טוב בשבילך - ממזון ועד ריהוט, מביגוד ועד תקשורת.

אבל אם מצליחים לנטרל או למזער, או אף להתעלם, זה מה שנקרא להיות עצמאי וחופשי באמת. המרדף אחרי הכסף, מי כמונו יודעים, מעייף, מתיש, מעציב. כולנו, כולל כולנו, שוכחים לעיתים מה העניין ולשם מה אנחנו פה.

החרדה הזאת שלא יהיה, הפחד הזה שזה לא מספיק. זה הרי אף פעם לא מספיק. כי אולי יהיה רע או אסון יתחולל, והבלתי צפוי יקרה. הגנים השואתיים שנצרבו בנו ושמנהלים אותנו לא מאפשרים לנו לנוח מאותו המרדף, מאותו המאבק ומאותה ההסתערות. והפחד יש להודות, שב ותוקף אותנו. שוב ושוב. הפחד שלא יהיה לנו, שנישאר מאחור ושניוותר לבד. ומי שפוחד הוא עבד.

אפשר להרוויח הרבה כסף, משכורות-עתק, אבל לעבוד מסביב לשעון ולאבד את הקשר עם הילדים. אפשר לרכוש ג'יפ מאובזר, מודל 2014, אבל להיות תקוע בשיחות טרנס-אטלנטיות עמוק אל תוך הלילה ולהתיש את עצמך לדעת.

אפשר לטוס לחופשה בברצלונה, מלון 5 כוכבים, אבל להכיר במציאות העגומה שאני לא קרוב באמת לילדיי ולהפנים שהאהבה ביני לבין רעייתי נמצאת בסימן שאלה. ואני בודד, בודד ממש. ואז, או אז, מה יעזור לנו כל אותו ממון שצברנו. בשביל מה כל-כך התאמצנו. הכסף הרי לא יציל אותנו מעצמנו.

בחרנו לדון את עצמנו לעבדות

אז אמנם יצאנו ממצרים, אבל בחרנו לדון את עצמנו ואת יקירינו וילדינו לעבדות. מה הם לומדים על עצמם, על העולם שסביבם, על הכוחות שנמצאים בתוכם, על האפשרויות הגלומות בו, אם הכול נמדד בכסף. רק בכסף. איזה חוסר אונים אנחנו משקפים להם, איזה שיעור מרוסק אנחנו מלמדים אותם.

ואיפה לעזאזל האחריות שלנו לעצור את הסחרחרת ולחזור לערכים, למוסר, לטוב שבנו, לאנושי, לפשוט, לטהור ולנקי.

כך שהחירות אינה רק כלכלית. היא בראש ובראשונה רגשית, פנימית ואישית.

זו החירות לחיות איפה שרוצים. החירות לעשות מה שרוצים ולאהוב את מה שעושים. החירות לאהוב את עצמנו ולא את הכסף שעשינו. לאהוב את מי שאנחנו ולא את התואר שלהשיגו עמלנו.

כסף אינו הצלחה. כסף הוא רק כסף. הוא טוב, הוא חשוב ויעיל. אבל הטוב יותר הוא שלנו. החשוב הוא אנחנו.

מי שמצליח באמת הוא מי שנהנה באמת, שמבין שהכסף הוא התוצאה ולא הסיבה. שבסוף, בסוף ממש, זה לא מה שסביבי אלא זה רק אני. ואם אין אני לי מי לי?

עוד כתבות

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

מגמה מעורבת בוול סטריט; רשת הרהיטים RH מזנקת ב-16%, שיאומי ב-12%

נאסד"ק יורד ב-0.2% ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ●  אמזון השקיעה 2.75 מיליארד דולר באנטרופיק ● מחר "יום שישי הטוב" לא יתקיים מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר