גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהנדס עיריית רמת-גן: "צפיפות היא דבר מצוין, וכולם ירוויחו"

חיים כהן אמר את הדברים בפאנל בנושא התחדשות עירונית, במסגרת הכנס השנתי לתכנון ובנייה שקיים משרד עו"ד אגמון, רוזנברג, הכהן ושות'

"לפני יומיים חגגתי 66 ועוד שנה אני פורש לפנסיה", כך אמר הבוקר מהנדס עיריית רמת-גן חיים כהן, בפאנל בנושא התחדשות עירונית שהתקיים במסגרת הכנס השנתי לתכנון ובנייה שקיים משרד עו"ד אגמון, רוזנברג, הכהן ושות', במלון דיוויד אינטקונטיננטל בתל-אביב. כהן התייחס לקידום פרויקטים של התחדשות עירונית, שרמת-גן נמנית מהמובילות שבהן.

"החסמים נמצאים קודם כל בגלל הוועדות המחוזיות. יש מונח כזה שנקרא 'ציפוף', והוועדה המחוזית לתכנון ובנייה תל-אביב, עושה הכל כדי להקטין לנו את הצפיפות לפי 'מפתח שמאי'", דברי כהן.

"ואני שואל למה? צפיפות היא דבר מצוין, וכולם ירוויחו מהגדלת צפיפות. היא פותרת את מצוקת הדיור, מעניקה עירוב שימושים ומאפשרת לאנשים לגור ליד העבודה. כמות הבקשות אצלנו לאישורי פרויקטים של תמ"א 38 עלתה, כאשר כמות הבקשות שקיבלנו ב-2012 היא פי 4 מהכמות שהוגשו ב-2011. עיקר המחלוקת גם בעיריית רמת-גן נוסבה סביב נושא החנייה. אני סבור כי רכיב החניה מול הצלת חיים, כלל לא מדיד, אבל נבחרי הציבור חושבים אחרת, ולכן לא כל הפרויקטים מתאשרים".

לעומת זאת יו"ר הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה ירושלים דלית זילבר ציינה כי בעיר ירושלים, שחלק משמעותי ממנה מורכב מהעיר העתיקה, והופך אישור פרויקטים להתחדשות עירונית למורכב יותר ציינה: "תוכנית המתאר של ירושלים, לא קובעת כללים לגבי פינוי-בינוי, אך התחום מקודם יפה מאוד בעיר, ויש מספר פרויקטים שנמצאים בהליכי אישור מתקדמים".

זילבר הוסיפה כי "ההיבטים המרכזיים אליהם מתייחסים כשמדובר בהתדשות עירונית הוא ציפוף העיר פנימה, והתייחסות לקו הרקיע של העיר. לא כל דבר צריך לההירס לטובת מגדלים. בשנתיים האחרונות אושרו יותר מ-20 תוכניות עם מכפלה של כפול 4. לעומת פינוי-בינוי, תמ"א 38 בירושלים היא נושא מאוד בעייתי. כי כל בניין שנבנה בעיר לפני שנת 48 מוגדר כחלק מהעיר ההסטורית, ועל כן כמות ההיתרים בירושלים היא מאוד קטנה".

עודד גבולי מהנדס עיריית תל-אביב אמר כי "מה שהכי מדאיג אותי זה נושא הצפיפות. אני מסכים עם הגישה של רמת-גן שצפיפות היא דבר טוב, אבל צריך לעשות את זה בצורה חכמה. צריך להבין שבמקום שדה דב, יוקמו 12 אלף יחידות דיור, במקום תוכנית 3700 צפון תל-אביב, נקים עוד 12 אלף יחידות דיור, בפי גלילות יוקמו 10,000 יחידות דיור וגם במתחם ציר הנופש שבין תל-אביב לרמת-השרון יוקמו עוד 10,000 יחידות דיור.

גבולי הוסיף ואמר כי "זה הרבה, ואם לא נדאג שתוקם רכבת מטרופולנית שתניע את כל הפיתוח הזה נהייה בצרה צרורה. ולכן את הצפיפות צריך לייצר בסמוך לציר הרכבת, או דרך התחבורה הצבורית".

גבולי התייחס גם לתחום הבינוי בינוי כמנוף ליחידות דיור נוספות שיוקמו בתחומה של תל-אביב: "בשנת 2012 הוצאנו היתרים ל-5500 יחידות דיור, ותוכניות פינוי-בינוי שנמצאים בהליכי תכנון מתקדמים עשויים להוסיך לעיר 5000 יחידות דיור נוספות. אנחנו דואגים שהפרויקטים של פינוי-בינוי שהולכים ומתאשרים נמצאים באופן הומוגני באזורים שונים בעיר כמו נוה שרת ויד אליהו". גבולי ציין נתון מעניין לפיו נכון להיום קיימות בעיר תל-אביב 186 אלף יחידות דיור, כאשר ישנן 37 אלף יחידות דיור מאושרות נוספות שטרם מומשו. ועוד 38 אלף יחידות דיור הנמצאות בהליכי תכנון שונים".

חלק גדול מההתנגדויות שמוגשות כנגד פרויקטים של התחדשות עירונית, מגיעות בסופו של יום אל וועדת הערר המחוזית. עו"ד מיכה גדרון יו"ר ועדת הערר של מחוז תל-אביב, אליו מגיעות מרבית המחלוקות הדורשות הכרעה הסביר: "היום תמ"א 38 נמצאת בחזית ההתחדשות העירונית, כאשר כל יום מגיעים אליי לפחות שני עררים בתחום התמ"א. אין בעצם פרויקט תמ"א 38 שאין לו מתנגדים. והמתנגדים הם גם שכנים ,וגם דיירים סרבנים מתוך הבניין. המדיניות היא לאשר את הפרויקט בגלל העדפת האינטרס הציבורי, של חיזוק בניין ובניית ממ"דים. לפעמים אחנו מבקשים למזער פגיעה בבניינם סמוכים באמצעות הזזת ממ"דים, ולפעמים בשל התנגדות בניין סמוך, אנחנו מבקשים מהועדה המקומית שתראה לנו איך הבניין הסמוך יוכל לבצע פרויקט תמ"א 38 אם הבניין שלידו יחוזק".

גדרון הוסיף כי "תמ"א 38 מקנה זכויות מפליגות של עד 2.5 קומות וסגירת קומה מפולשת והרחבת יחידות דיור תמורת חיזוק הבניין מפני רעידות אדמה. והזכויות האלה תלויות בשיקול הדעת של הועדה המקומית. מינהל התכנון במשרד הפנים לקח בחשבון שהועדות המקומיות יפעילו שיקול דעת כשהן באות לאשר או לדחות פרויקט, על-פי שיקולים של התאמה לתשתיות קיימות, המבנה עצמו, ויש ציפייה ששיקול הדעת הזה יופעל. ראשית צריך להכיר בכך שבתמ"א 38 יש פגיעה תכנונית, כי עובדתית מוסיפים 2.5 קומות מעל התוכניות שחלות במקום, ועל כן ברור שיש פגיעה תכנונית. ייתכן מאוד שבניין אחד יוסיף 2.5 קומות, בניין אחר לא יוסיף ונקבל הרבה רחובות עם אי אחידות ארכטיקוטונית. אך המועצה הארצית באה ואמרה, מה שמחייב גם אותי, שהיא מעדיפה אינטרס לאומי, הכולל גם חיזוק בניין מפני רעידות אדמה וגם הוספת ממ"דים לדירות קיימות, גם אם אלה באות על חשבון פגיעה ארכטיקטונית מסוימת".

גדרון התייחס גם למסמך המדיניות שגיבשה עיריית תל-אביב המגדיר באילו אזורים ניתן לממש את התמ"א ובאילו אזורים לא ניתן יהיה לממש את התוכנית, והעביר ביקורת על שלילה גורפת של זכויות תמ"א 38 באזורים מסוימים: "יש רשויות מקומיות כמו תל-אביב שהחליטו לעשות מסמך מדיניות שקובע איפה מאשרים שתי קומות, איפה קומה אחת, איפה התמ"א תחול ואיפה לא תחול. אני חושב שזה טוב שרשות מקומית ממפה את העיר ומחליטה באיזה מקום היא מאשרת זכויות לפי תמ"א, אך אני בדיעה שזה חייב להעשות בתוכנית בסמכות וועדה מחוזית ולא מקומית. לא חושב שניתן לעשות שלילה גורפת של זכויות בנייה באזורים מסוימים באמצעות מסמך מדיניות. ולכן גם עיריית תל-אביב צריכה להתכבד ולעשות תוכנית בסמכות וועדה מחוזית".

גדרון התייחס גם לניגוד שקיים בין הרצון לחזק בניינים מפני רעידות אדמה בתמורה לקבלת תוספת זכויות, לבין הרצון לשמר בניינים המוגדרים לשימור. "יש טעות נפוצה לפיה תמ"א 38 אינה חלה על מבנים לשימור וזה פשוט לא נכון. תמ"א 38 קובעת שכשיש בניין לשימור צריך לבצע בדיקה פרטנית לכל מקרה. התמ"א חלה גם על בנינים לשימור, וניתן לחזק בניין מבלי לפגוע בערכי השימור, ולקבל זכויות בנייה במגרש אחר".

עוד כתבות

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

אולם הקונצרטים בו התרחש הפיגוע במוסקבה / צילום: Reuters

הפיגוע במוסקבה הביא את אירופה להגביר כוננות מפני מתקפת דאעש

צרפת ואיטליה פרסמו אזהרות מפיגועי דאעש בשטחן, כשהחשש עולה לקראת חג הפסחא ● המתקפה ברוסיה העלה גם לפני השטח את האזורים העניים ביותר במדינה, בהם צובר ארגון הטרור השפעה

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Associated Press, Patrick Post

בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה

לפי דיווח בסוריה ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק • מחבל פתח באש לעבר רכבים שנסעו בכביש 90 מצפון ליריחו, בן 30 נפצע בינוני • תושבים בצפת מדווחים על יירוט, לא נשמעה אזעקה • ירי רקטי לעבר גורן וגרנות הגליל, ירי נוסף גם לראש הנקרה • עדכונים שוטפים

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

יציבות בוול סטריט; רדיט יורדת ב-12%, רשת הרהיטים RH מזנקת ב-16%

סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ●  אמזון השקיעה 2.75 מיליארד דולר באנטרופיק ● מחר "יום שישי הטוב" לא יתקיים מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר