גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שינויים בהרגלי הבריחה

דרום ת"א על סף פיצוץ, וזה לא זמן לפוליטיקלי קורקט של שמאלנים

א.

המסע שלי אל תוך עצמי והרחק ממה שמכונה "השמאל האוטומטי" ממשיך, אלא שלפעמים אתה יוצא למסע ולא יודע לאן תגיע. והפעם על הפרק: סוגיית מהגרי העבודה, חסרי המעמד, הפליטים או מבקשי המקלט. קראו להם איך שתקראו, רק אל תקראו להם מסתננים, זו מילה מגעילה.

קודם כול, הבהרה: אחרי טורים קודמים בנושא ירדו עליי שאני מכפיש שמאלנים ושאין דבר כזה שמאל אוטומטי מחוץ לדמיון שלי. אני מקבל את הביקורת בהכנעה ומודה שכולנו אנשים חושבים ויפים, משמאל ומימין. אז נכון שזה קצת עומד בסתירה למציאות, אבל מה לי כי אלין: את רוב חיי הבוגרים הקדשתי לבריחה מהמציאות.

בקצרה ובגסות, אפשר לסכם את הבדלי העמדות כך: משמאל טוענים כי ישראל מדינה גזענית, מפלה ואלימה. מימין טוענים כי מדובר בסכנה קיומית וכי לישראל זכות להגן על עצמה. השבוע החולף סיפק לנו 3 מקרי מבחן מעניינים. ניסיתי לצלול אל תוך המדמנה הזו, וכמו שתראו, אין סיכוי לצאת ממנה נקי.

ב.

מקרה ראשון: השבוע התגלה כי נתוני המשטרה מראים עלייה מטורפת במספר התיקים הפליליים שנפתחו ב-2012 לסודנים ולאריתראים השוהים בישראל. 2,814 תיקים סך-הכול (מתוכם 2,208 פליליים ועוד 606 תיקים על עבירות ביטחון, מה שזה לא יהיה), לעומת 1,370 ב-2011.

מדובר בנתונים מפחידים, וסביר להניח שהאמת אפילו גרועה בהרבה, שהרי הנתונים האלה אינם כוללים את רוב הפשיעה בתוך הקהילה, שאינה מדווחת. "בשנה האחרונה אין שבוע שבו לא מתקיים דיון שבו מעורב אזרח זר במעשה אלימות... רחובות הערים הפכו לבלתי בטוחים, אזרחים שלווים חוששים לצאת מבתיהם מחשש לאלימות", נכתב לפני שבועיים בפסק דין של בית המשפט המחוזי.

מילים קשות, וגם המציאות. אם אתם מכירים, כמוני, אנשים שגרים בשכונות דרום תל-אביב, רובם המוחלט יאשר את המילים הנ"ל בצורה נחרצת. המקום על סף פיצוץ, אם לא עבר את הסף הזה מזמן. אכיפה כמעט ולא קיימת שם ועל הרתעה אין מה לדבר. חבר טוב שלי הותקף על-ידי 4 אפריקאים בלילה בדרום העיר. היו להם סכינים שאולתרו מפחיות משקה שבורות.

על פניו המסקנות ברורות: המדינה חייבת לעמוד על המשמר. זה לא זמן לפוליטיקלי קורקט של שמאלנים. זה זמן לניידות ולשוטרים חמושים, זה זמן לאגרוף ברזל ולהטלת אימה. זה שבאת ממקום גרוע לא מתיר לך להפוך גם את המקום הזה למקום גרוע.

אבל אז אתה יורד עוד קצת לנתונים ורואה ששיעור פתיחת התיקים לסודנים ולאריתראים עומד על 44 תיקים לאלף נפש וזאת לעומת 45 תיקים לאלף נפש בקרב כלל האוכלוסייה בישראל. ז'תומרת שהבעיה היא לא רק אצלם, ובטח ובטח שלא בגזעם ובצבעם - הבעיה היא גם במדיניות שזה כל מה שהיא מאפשרת להם.

אם אין תנאים ואין עבודה ואין תקווה ואין עתיד - יש יותר פשיעה. זה עד כדי כך פשוט. אם המדינה תיתן להם לעבוד, הכול ישתפר פלאים. זה בדיוק מה שקרה עם הדארפורים, שאותם לא תמצאו בטבלאות הפשיעה. למה? כי הם קיבלו היתרים והתפזרו בארץ והתחילו לעבוד ובנו לעצמם חיים. האומללים מסודן ומאריתריאה חיים הרבה יותר מדי נפשות בחדרים הרבה יותר מדי קטנים ואין להם כלום. תן להם משהו, והם יפרחו. יש רעיון לשלוח אותם ללימודי מקצוע ולהשתמש בהם כדי לפתור אחת ולתמיד את בעיית הדלת המסתובבת של העובדים הזרים.

ג.

ואם מדברים על דלת מסתובבת, בואו נדבר רגע על הכניסה שלהם לישראל. ההיגיון שלי אומר דבר כזה: העובדה שהגדר בדרום הביאה לירידה כה דרסטית במספר המגיעים לישראל מוכיחה שלא מדובר בפליטים אלא במהגרי עבודה, שהרי אם מדובר היה בפליטים "על אמת", היינו אמורים לראות אלפים מהצד השני של הגדר. הימין צדק, אמרתי לעצמי - זאת גם אם מכניסים לחישוב את אלפיים ויותר האנשים במתקן סהרונים. יותר מזה, אמרתי לעצמי: אם אלה שלא באו אינם פליטים, הרי שגם אלה שכבר באו אינם פליטים. ואם אינם פליטים, הרי שהימין צדק. לעזאזל!

נשמע הגיוני? אז זהו, שהתיאוריה הזו לא ממש מחזיקה מים. נתחיל דווקא מהסוף: ישראל בכלל לא מעבירה את האנשים האלה, סודנים ואריתראים (שהם 90% מהנכנסים) את התהליך הבינלאומי לבדיקת פליטות. לשם השוואה: בעולם שיעורי ההכרה בפליטים מהארצות הנ"ל הם 74%, בישראל 0.02%. אז או שכל הפליטים הלכו למקומות אחרים ואנחנו קיבלנו את מהגרי העבודה, או שלמישהו יש אינטרס לא לבדוק אותם. בכל מקרה, הפער הזה הוא הרבה יותר מחשוד. ישראל חייבת להעביר את האנשים האלה הליך מסודר. להכניס את הפליטים ולהגן עליהם, ולהחליט מה היא עושה עם מהגרי העבודה.

בנימין נתניהו ואלי ישי מתגאים בכך שהגדר עצרה את הזרם. כנראה שיש בזה משהו, אבל בדיקה מעמיקה יותר מגלה שלא ממש, או לפחות לא רק. מתברר שחלק גדול מהירידה בהגעה לישראל יכול להיזקף בכלל לזכות משהו אחר: שינויים בנתיבי הבריחה וההגירה.

עד השנה שעברה איטליה הייתה מגרשת את כל המהגרים אליה בחזרה ללוב, ולכן מספרים גדולים של בורחים ומבריחים בחרו בנתיב של סיני לישראל. לפני שנה בוטל ההסכם של לוב ואיטליה - והופ! פתאום אף אחד לא רוצה להגיע לישראל, כולם מעדיפים את אירופה. רוצה לומר: מיוחדים ככל שנהיה, בעיית ההגירה היא בעיה עולמית.

ד.

מקרה שני: המשטרה נוטלת דגימות דנ"א של מהגרים מאפריקה שחצו את גבול מצרים. כאלף דגימות נלקחו עד כה. יצוין כי הדרך היחידה, על-פי חוק, לקחת דגימות כאלה היא לפתוח לאנשים הנ"ל תיק פלילי. זה מסביר את 606 עבירות הביטחון שבסוגריים בתחילת הרשימה. משמאל קמה צעקה: מדובר באפליה, הפללה והפרת זכויות.

אז נכון, מדובר בשערורייה, אני מסכים, אבל בעיניי זו שערורייה משפטית-חוקית בעיקרה, ולא מוסרית או גזענית. החוק במדינת ישראל מאפשר לקחת דנ"א רק מחשוד בפלילים, כלומר מחייב לפתוח תיק פלילי, ולפתוח תיק פלילי לאדם שלא עשה דבר מלבד להיוולד שחור ולברוח מהגיהינום זה דבר לא מוסרי. אבל מה לעשות, ובטח בהתחשב בנתוני הפשיעה, שמגיע בן אדם שאין לו תעודת זהות, דרכון, גיל, או אפילו שם שאפשר לוודא. איך תזהה אותו - אם יפשע ואם לא? דגימת דנ"א היא דווקא פתרון הגיוני. זה לא הופך את ישראל לגזענית בעיניי, ממש לא.

זה לא אומר שאת החוק לא צריך לשנות, ולעשות את זה תוך כדי שמירה על זכות המדינה לזיהוי של הנכנס בשעריה.

ה.

מקרה שלישי: עיריית תל-אביב ערכה השבוע מבצע וסגרה כ-10 מסעדות של אפריקאים בדרום העיר ואף צולמה שופכת אקונומיקה לסירים.

משמאל זעקו: מערכת הבחירות של רון חולדאי נפתחה, זו גזענות וגועל נפש לשפוך ככה אקונומיקה. אבל בחיי שאני לא מבין מה רוצים פה מחולדאי. לא כל מבצע הוא גזענות או מערכת בחירות.

יותר מזה, טוב עשה חולדאי. הרי המקומות האלה הם אסון תברואתי ובטיחותי, ואם הייתה מתפרצת מגיפה? ואם היו מתים 20 איש בשריפה? מה היו אומרים אז? בדיוק אותו דבר, רק הפוך: הוא מפקיר אותם למותם, הוא גזען וכו'. הוא חייב לאכוף את החוק. זה רק הגיוני.

ו.

זהו, נגמר ולא גירדתי את קצה-קצהו של הנושא. נמשיך בשבוע הבא.

מסקנות ביניים:
1. החיים מורכבים מדי בשביל מסקנות חותכות.
2. אנחנו לא כל-כך גרועים כמו שמספרים לנו.

עוד כתבות

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בנעילת הבורסה; אופקו הלת' זינקה בכ-8%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● הבורסה מסכמת את הרבעון הראשון: "מדדי ת"א-35 ות"א-90 רשמו תשואה חיובית של כ-5% וכ-11%, בהתאמה" ● זינוק של כ-50% בצבר ההזמנות של רפאל ● ביל אקמן: "מניית בורסת ת"א זמינה במחיר מציאה" ● דלק תחלק דיבידנד בסך של רבע מיליארד דולר ● בנק ישראל לא יאפשר לאחים נאוי לשלוט בישראכרט עם שיעור החזקות נמוך מ-30%

אולם הקונצרטים בו התרחש הפיגוע במוסקבה / צילום: Reuters

הפיגוע במוסקבה הביא את אירופה להגביר כוננות מפני מתקפת דאעש

צרפת ואיטליה פרסמו אזהרות מפיגועי דאעש בשטחן, כשהחשש עולה לקראת חג הפסחא ● המתקפה ברוסיה העלה גם לפני השטח את האזורים העניים ביותר במדינה, בהם צובר ארגון הטרור השפעה

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: רונן חורש

האוצר על הצעת משרד הבינוי לעזור לקבלנים: "לא ישימה בעליל"

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן אמר כי יבוצע פיילוט לסיוע לקבלנים שיאחרו במסירת דירה בשל המלחמה, תחילה בשלוש ערים - בשדרות, בקריית שמונה ובשלומי • מנכ"ל האוצר הייזלר: "לא מכיר את ההצעה"

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בתל אביב; חברה לישראל קופצת ב-3%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.6%, ות"א 90 נסחר סביב רמות הבסיס ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025" ● טסלה ממשיכה במומנטום השלילי, לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את תחזית המכירות של החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

"נעביר את ההתייקרויות ללקוחות": בדיפלומט מזהירים מאפשרות של העלאות מחירים

יבואנית המזון והטואלטיקה פרסמה את תוצאותיה לשנת 2023 ולרבעון האחרון והציגה צמיחה בהיקפי הפעילות בישראל וכן בפעילותה העולמית ● למרות זאת - החברה הזהירה, שוב, מפני אפשרות להעלאת מחירים בהמשך השנה

בורסת לונדון / צילום: Shutterstock

עליות קלות באירופה; הניקיי צלל בכ-1.5%

החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים בירידות קלות ● בריטניה נכנסה למיתון ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025" ● טסלה ממשיכה במומנטום השלילי, לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את תחזית המכירות של החברה

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

מטולה בחודש האחרון / צילום: Reuters, Raphael Gotheil

הצפון בוער, היישובים ריקים - והממשלה "מנותקת קשר"

ראשי הרשויות בצפון דוחפים כבר זמן רב להקמת מנהלת מסודרת, בדומה למינהלת "תקומה" בעוטף עזה - אך גורמים המעורים בנושא אומרים: "זה לא על הפרק" ● בינתיים המלחמה נמשכת, והמציאות בצפון בלתי אפשרית

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: קיסטון מציגה תוצאות חזקות בזכות אגד, הרווח הנקי של רציו ירד ל-127 מיליון דולר, אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, וכלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס ● מדור חדש

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח