גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דהן: זו לא הפתעה שישראל בראש טבלת העוני ב-OECD

לדברי פרופ' דהן, התואר המפוקפק הוא "תוצאה מובהקת של המדיניות הכלכלית שמיטיבה עם האוכלוסיות החזקות ופוגעת באוכלוסיות החלשות" ■ והעתיד לא נראה טוב יותר: "התקציב החדש רק יחמיר את המצב"

"אף אדם בישראל לא אמור להיות מופתע מכך שאנחנו מככבים בראש טבלת העוני. זו תוצאה מובהקת של המדיניות הכלכלית-תקציבית שמיטיבה עם האוכלוסיות החזקות ופוגעת באוכלוסיות החלשות", כך אומר בראיון מיוחד ל"גלובס", פרופ' מומי דהן, מנהל בית הספר למדיניות ציבורית באוניברסיטה העברית בירושלים ומבכירי כלכלני המאקרו בישראל, בתגובה לדוח ה-OECD שפורסם שלשום ולפיו שיעור העניים בישראל הוא הגבוה מבין מדינות הארגון - אפילו יותר ממקסיקו ומטורקיה.

ניכר כי דהן מתבייש בתוצאות הללו, אך הוא כאמור, גם לא ממש מופתע מהן. לדבריו כאמור, מי שמנתח ובוחן את המדיניות הכלכלית והתקציבית בעשור האחרון יכול להבין איך השגנו את התואר המפוקפק, ולדהן נבואה מפחידה אף יותר: המדיניות הכלכלית הטמונה בתקציב החדש רק תחמיר את המצב. "הנקודה החשובה ביותר כאשר מסתכלים על דוח ה-OECD היא להבין כי שיעור העוני הגבוה בישראל הוא בראש ובראשונה פונקציה ישירה של המבנה המעוות של תקציב המדינה, הן בהיבט של ההוצאה הממשלתית והן בהיבט של המסים", הוא אומר.

לגבי המסים, מוסיף דהן, "העקיפים שבהם (מע''מ, מיסי קניה - א.פ.) שנגבים מהאוכלוסייה הענייה גבוהים יותר יחסית מאשר שאר המדינות ה-OECD, ומנגד, מסים על רכוש ועל הכנסה (מסים ישירים כמו מס חברות, מס הכנסה - א.פ.) המיועדים לאוכלוסיות העשירות - נמוכים יותר לעומת שאר המדינות המפותחות".

על הטענה כי לצורך חישובי העוני בישראל יש להחריג מהנתונים את הערבים והחרדים, אומר דהן כי "צריך להבין שגם בלעדיהם שיעור העוני במדינה גבוה ב-60% מהממוצע של מדינות ה-OECD, וכמובן שלהחריג אותם זה מעשה בלתי מוסרי".

חידוש עולמי

"יש כאן שינוי דרמטי", מוסיף דהן ואומר כי "זו הפעם הראשונה שארגון ה-OECD, שהוא שמרני מאוד מבחינת תפיסת העולם שלו, כותב באופן מפורש כי קצבאות אינן מובילות לעוני ומהוות תמריץ לאי-עבודה. להיפך, כתוב בדוח לראשונה כי ללא הסיוע לאוכלוסייה החלשה העוני היה גבוה יותר ולא נמוך יותר. מדובר בשינוי דרמטי שכן זה כאמור, שינוי בתפיסה של אחד מהמוסדות השמרניים ביותר שיש בעולם. למעשה, ישראל הפכה להיות המוסד השמרני ביותר בעולם כי היא היחידה שעדיין מאמינה שקיצוץ בקצבאות הוא התרופה לעוני".

עוד מזכיר דהן, כי "התפיסה הזו הופעלה גם ב-2002 וגרסה שאם רק נקצץ לחלשים שיעור העוני יירד באופן משמעותי. כאשר מסתכלים לאחור רואים את התוצאות המחרידות של השגיאה בתפיסה הזו: בין 2002 ל-2011 הצטרפו למעגל העוני כחצי מיליון אזרחים, ואם מסתכלים על הדוח רואים כי שיעור העוני בישראל גדל באופן המשמעותי מבין המדינות המפותחות ב-15 השנים האחרונות. כך שבהסתכלות על פני זמן - ישראל מובילה בגידול בשיעור העוני", אומר דהן ומעריך כי הצעת התקציב הנוכחית צפויה רק להחמיר את המצב. "למעשה, התקציב הזה ממשיך במידה רבה את המסורת של קודמיו ומנציח את אותו מבנה מעוות - הן בהיבט של המסים והן בהמשך הקיצוץ לאוכלוסייה החלשה".

דהן מציין כי "למרות ששיעור המסים העקיפים ממוקם בראש טבלת המדינות המפותחות, התקציב הנוכחי כולל בכל זאת העלאה של המע"מ בהיקף של 7 מיליארד שקל (המהלך המיסויי המשמעותי ביותר בתוכנית הכלכלית - א.פ)".

יתרה מזו, הוא מוסיף, "ההצעות במיסוי כוללות גם הטלת מס רגרסיבי ביותר בצורה של העלאת מס בריאות ודמי ביטוח לאומי, שהם מסים לכל דבר ועניין, על עקרות בית שהן חסרות כל הכנסה. יש כאן חידוש עולמי של הטלת מס גולגולת כפי שהיה נהוג בעבר, ובכך ישראל נותנת דוגמה לשאר העולם", הוא מציין.

את דהן מקומם במיוחד הקיצוץ בקצבאות הילדים: "בצד ההוצאות, אחד הסעיפים הגדולים ביותר הוא הקיצוץ בקצבאות הילדים שפוגע באופן ממוקד באוכלוסיות החלשות ביותר. הקיצוץ הזה אינו נובע מהעובדה שהקצבאות בישראל גבוהות ולכן יש לרסן אותן. להיפך, הן מן הנמוכות ביותר בעולם המפותח. בישראל הקצבה עומדת על כ-38 יורו בממוצע (לשלושת הילדים הראשונים), זאת לעומת 80 יורו בבריטניה, 120 יורו בצרפת, ו-190 יורו בגרמניה".

לדבריו, הקיצוץ נובע "מהתפיסה לפיה קיצוץ נוסף בקצבת הילדים יביא לצמצום העוני, זאת בניגוד גמור לניסיון שנצבר בישראל מאז הופעלה התוכנית ב-2003".

דהן גם לא מקבל את הטענה לפיה קצבאות ילדים מעודדות ילודה. "אם הטענה נכונה, היא אינה רלוונטית וגם לא מסבירה את המהלך כי היא מתייחסת למשפחות מרובות ילדים כאשר הקיצוץ נעשה גם לילד הראשון, גם לשני וגם לשלישי. אם הבעיה הייתה עידוד ילודה, היה ניתן להגדיל את הקצבה לשלושת הילדים הראשונים, ומנגד, להקטין אותה החל מהילד הרביעי. אך כאן הקיצוץ הוא ללא הבחנה במספר הסידורי של הילד".

"אין מספיק מידע"

גם אופן הגשת התקציב מכעיס את דהן: "מגישים תקציב לממשלה והיא מצביעה עליו, אך למעשה היא לא מקבלת את המידע הכי בסיסי על איך התקציב - כ-300 מיליארד שקל, לא כסף קטן - ישפיע בשנים הקרובות על אי-השוויון והעוני. שרי הממשלה מצביעים בעיניים עצומות".

לדבריו, המצב הזה נוצר כי "או שלא מעניין את השרים שישראל מככבת בראש טבלת העוני ולכן הם אינם זקוקים למידע הזה, או שאולי ממשלת ישראל מעוניינת להגדיל את אי-השוויון אבל לא נעים לה מהאזרחים. האם ניתן להעלות על הדעת שמנכ"ל של פירמה היה מציג תוכנית אסטרטגית שמתעלמת ממשתנים מרכזיים כגון רווח והפסד?", הוא תוהה.

דהן גם לא חוסך משר האוצר החדש, יאיר לפיד: "בא שר אוצר חדש שאחת הטענות שלו היא שהוא לא ידע שהגירעון התקציבי הוא גדול - ואני מאמין לו. לכן, אני מצפה ממנו שיפעל להגברת השקיפות בתהליך קבלת ההחלטות בנושא התקצוב. עם זאת, תהליך התקצוב הזה חולה בכל המחלות שהיו בתקציבים הקודמים, והדוגמה הראשונה לכך היא שאין מספיק מידע על איך הוא משפיע על משתנים מרכזיים. יתרה מזו, חלק מהסעיפים מחוק ההסדרים לא כוללים מידע על ההשפעה התקציבית שלהם, אפילו רוב הסעיפים!".

דהן גם לא מקבל את הטענה שהממשלה אישרה קיצוץ רוחבי די משמעותי כי היא נקלעה למצב של קיפאון בשלוש לפנות בוקר ולא הייתה ברירה: "תמיד יש 3 בבוקר! השעה הזו תמיד מגיעה. זה מזכיר את אותם האנשים שמופתעים שכבר הגיעו החגים", הוא מסכם.

חבילת הגזירות

עוד כתבות

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים