גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יש בבריטניה פוטנציאל גדול מאוד עבור יזמים ישראלים"

סול קליין, השגריר המיוחד של בריטניה לענייני טכנולוגיה בישראל, מספר על שלושה סטארט-אפים מקומיים שכבר פתחו משרדים בממלכה, מגלה שמרקס אנד ספנסר מחפשת כאן טכנולוגיה ומסביר למה כדאי להיי-טק הישראלי לגלות את אנגליה

"יש בבריטניה פוטנציאל גדול מאוד עבור היזמים הישראלים, אבל רובם מתמקדים קודם בארה"ב. בריטניה היא אפילו לא אופציה שנייה מבחינתם. במקום להחליף מטוסים בלוס אנג'לס כדי להגיע מתל אביב לסיליקון ואלי, יזם ישראלי יכול לתפוס טיסה קצרה יותר ללונדון, הפרש של שעתיים בזמן וזו אותה שפה", כך טוען סול קליין, שותף בקרן ההון סיכון Index Ventures ומי שמכיר את השוק המקומי מקרוב לאחר שהתגורר פה במשך תקופה לא קצרה ומכהן כדירקטור במספר סטארט-אפים מובילים, בהם MyHeritage ו-Outbrain (ראו מסגרת).

ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון מינה את קליין בדצמבר האחרון לשגריר מיוחד לענייני טכנולוגיה של בריטניה בישראל. במסגרת תפקידו אחראי קליין לקידום שיתופי פעולה בין המדינות כחלק מ-UK Israel Tech HUB - יוזמה של שגריר בריטניה בישראל מת'יו גולד, שיצאה לדרך בשלהי 2011 במטרה ליצור קשרים עסקיים בין ישראל לבריטניה.

הזדמנות לחבר בין שני הצדדים

"יש פספוס של הזדמנויות גם בצד הישראלי וגם בצד הבריטי", אומר קליין, "בבריטניה חסרה הבנה עד כמה ישראל ותעשיית הטכנולוגיה שלה חזקות. בצד הישראלי לא מספיק מבינים את העובדה שבריטניה היא אחת המובילות העולמיות בפרמטרים של שימוש בטכנולוגיה, חדשנות והשפעה על הכלכלה. יש פה הזדמנות לחבר בין שני הצדדים ושתי המדינות כדי לקדם את הצמיחה של כל אחת מהן".

אף שקליין מתגורר בלונדון ומכיר מקרוב את תעשיית ההיי-טק המקומית, הוא הופתע לאחרונה לגלות שלבריטניה יש את כלכלת האינטרנט הגדולה ביותר מבין מדינות ה-G20, כשהיא מהווה 8.3% מהתמ"ג, לפי מחקר שערכה חברת Boston Consulting Group. המחקר הראה כי כלכלת האינטרנט בבריטניה ב-2010 גלגלה 121 מיליארד פאונד - יותר מ-2,000 פאונד לאדם בממוצע. מה שממקם אותה לפני ענפי הבריאות, הנדל"ן והחינוך.

"יש פה פוטנציאל לישראלים לא רק בגלל הקירבה או השפה. בריטניה ניחנת באוניברסיטאות מובילות, כפר גלובלי של תיירים ועובדים מכל העולם וגם בולטות בתחום הקמעונאות, המדיה והטלקום. מהבחינות האלה, בריטניה היא מקום נפלא להגיע אליו - לאו דווקא כדי לגייס כסף אלא כדי להגיע למשתמשים כי בסופו של יום, מה שכל סטארט-אפ צריך, יותר מהשקעה, זה משתמשים".

עם כל היתרונות האלה, למה הישראלים מדלגים על השוק הבריטי?

"אני חושב שחלק מהבעיה היא מודעות וחלק הרגל. אתה הולך אל המקומות שכבר מבוססים בתודעה. בטכנולוגיה יש חיבור חזק בין הסיליקון ואלי וישראל וקשר טוב בין ניו יורק וישראל".

ההרגל הזה גם הביא לביסוס של רשת קשרים מאוד חזקה בחוף המערבי.

"נכון. אני לא חושב שיזמים ישראליים יקבלו את זה בלונדון. אין שם עדיין נטוורקינג מתקדם".

שותפות אסטרטגית

כדי לקדם את הקשרים בין הצדדים הוקם כאמור ה-UK Israel Tech Hub, שמטרתו להפגיש בין הצדדים כדי לייצר שותפויות אסטרטגיות וכלכליות בין הצדדים. בשנה שעברה טסו 15 חברות סטארט-אפ ישראליות ללונדון, כששלוש מהן כבר נמצאות בהליכים של פתיחת משרדים בבירה הבריטית ושש נוספות נמצאות בשלבים של מו"מ לשיתופי פעולה מקומיים. במסגרת יוזמה של ה-HUB, בשבוע הבא אמורה להגיע לישראל משלחת בריטית של אנשי קמעונאות, בהם בכירים מחברות כמו Burberry ומרקס אנד ספנסר, כדי לחוות קצת מאווירת הסטארט-אפ ניישן ולמצוא הזדמנויות עסקיות.

"מה שייחודי ב-HUB הוא שבתור מרכז שאמור לסייע, הוא עוצב באופן דו-כיווני. בדרך כלל כשיש כל מיני יוזמות ממשלתיות אז הן לרוב חד-כיווניות: 'היי, בואו להשקיע בבריטניה כי אנחנו מעולים'. כאן זה תורם לשתי המדינות", מסביר קליין.

עוד לפני שמשכנעים את היזם הישראלי להסתכל על בריטניה, אירופה בכללותה עדיין לא ממש נלקחת בחשבון ולא בכדי. ישראל נחשבת ליצרנית סטארט-אפים מובילה ואולי שנייה רק לסיליקון ואלי. את אירופה, מנגד, לא ממש ספרו עד לא מזמן בהקשר הזה. אבל בשנים האחרונות נראה שינוי ויותר ויותר חברות טכנולוגיה פורצות דרך נולדו ביבשת ומגיעות מהר לתודעה העולמית.

"אפשר לגדול ולצמוח גם דרך אירופה ולא ישר לחשוב על השוק האמריקאי. חברת Spotify (שמפעילה שירות מוזיקה בסטרימינג - ר' ג') בנתה את העסק שלה במדינות הנורדיות ואז היא הלכה לבריטניה, צרפת ורק בשלב הבא הגיעו לארה"ב", אומר קליין ומוסיף באותה נשימה את מספקת שירות המוזיקה Soundcloud הגרמנית, יצרנית המשחקים הבריטית playfish או Rovio הפינית שעומדת מאחורי אנגרי בירדס.

"הייתי חלק מהצוות של סקייפ לפני המכירה לאיביי. סקייפ (שהוקמה בשבדיה, ר' ג') שינתה את הטון על איך אנשים חושבים על חברות טכנולוגיה אירופיות. זה היה לפני שבע שנים. מאז הוקמו עוד הרבה חברות חדשניות באירופה", הוא אומר. בתחום המוזיקה הוא מציין חברות כמו last.fm מבריטניה ו-SoundCloud מגרמניה.

"בגיימינג יש חברות כמו רוביו, Playfish, שהתחילה בלונדון, ונמכרה ב-400 מיליון דולר ל-ebay ב-2009 ו-king.com מלונדון שנחשבת למספר שתיים במשחקים החברתיים אחרי זינגה". לצידן, מונה קליין הצלחות אירופיות בתחומים נוספים כמו SAP, Autonomy, ARM, ASOS, Wonga, Net-a-Porter.

"לא חסרות הצלחות של חברות אירופיות בשנים האחרונות והשוק המקומי בהחלט השתנה לטובה. לכן אין ספק שהיזמים הישראליים יכולים להרוויח משיתופי פעולה ומהתרחבות ליבשת", מסכם קליין.

"מיי הריטג' ואאוטבריין יגיעו רחוק"

קשה לדבר עם סול קליין ולהתעלם מהזווית הישראלית שלו ושל קרן אינדקס, שבה הוא שותף. הקרן משקיעה בלא מעט סטארט-אפים ובין הבולטים שבהם ניתן למנות את Outbrain ו-MyHeritage. "כמשקיעים אנחנו תמיד מסתכלים על יזמים שיש להם שאיפה עולמית ופועלים בשווקים שיכולים להחזיק חברות גדולות. גלעד (יפת, מייסד ומנכ"ל מיי הריטג' - ר' ג') וירון (גלאי, מייסד-שותף ומנכ"ל אאוטבריין - ר' ג') ניחנים לא רק ביכולת אישית גבוהה אלא גם יש בהם את השאיפה לבנות משהו גדול וקבוצה רצינית סביבם.

"אנחנו רואים את זה כמרתון ואנחנו רחוקים מקו הסיום בהקשר של מיי הריטג' ואאוטבריין. והן לא לבד. אפשר למנות גם את wix, viber ו-fiverr. יש היום 10-15 חברות ישראליות שנמצאות בשלבים בינוניים והן יכולות להצליח כחברות עצמאיות ולא להימכר מוקדם מדי".

מתי זה מוקדם מדי?

"אנחנו לא מסתכלים על חברות של 50-100 מיליון דולר אקזיט. אם זה הדבר הנכון ליזמים אז זה בסדר, אבל זה לא מה שאנחנו קמים בבוקר ומתרגשים ממנו. אנחנו מתרגשים מחברות כמו אאוטבריין ומיי הריטג' שחושבות לטווח הרחוק. שתיהן יכולות ללכת להנפקה".

עד כמה אתה מעורב במה שקורה בחברה?

"כמשקיעים אנחנו מעודדים אבל אנחנו לא מנהלים. אנחנו לא בוחרים את הקבוצה, אנחנו לא משחקים על המגרש. אנחנו תומכים בתור בעלי עניין אבל בסוף היום נמצאים שם עם אחזקת מיעוט. העבודה שלנו היא למצוא חברות ויזמים שיש להם את היכולת לחלום רחוק. בסופו של יום, שתי החברות יכולות ללכת רחוק".

עוד כתבות

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

מדד S&P 500 סגר את הרבעון הטוב ביותר שלו מאז 2019 ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר