גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טבע לא תרשום פטנטים בישראל - תחסוך מיליארדי ש'

ענקית התרופות תחל לרשום פטנטים בשווייץ על מנת להשיג הטבות מס ■ הנהלת החברה, המשלמת מס אפסי על רווחיה, פנתה לממשלה בניסיון להשיג הטבות נוספות - אך נדחתה מחשש שהטבה כזו תבריח מפעלים מהארץ

ענקית התרופות טבע מפסיקה לרשום פטנטים שונים שפיתחה בישראל, ותרשום אותם מעתה בשווייץ. זאת, על מנת ליהנות מפטור והטבות מס שניתנים בשווייץ על פיתוח, ייצור או רישום פטנט בלבד, אך אינם ניתנים בישראל - כך נודע ל"גלובס". על-פי הערכות המומחים, באופן זה תחסוך טבע מיליארדי שקלים.

כפי שנחשף ב"גלובס", טבע נהנית משיעור מס כמעט אפסי כתוצאה מחוק עידוד השקעות הון, המיטיב עם חברות שמייצרות בארץ. עם זאת, על רישום פטנטים בלבד, ללא פעילות של ייצור - אין במדינת ישראל כל הטבה. בנוסף, גם על פעילות ייצור שאינה נעשית כל-כולה בישראל, ומהווה חלק בשרשרת שכוללת גם פעילות באמצעות חברות בחו"ל, אין הטבת מס.

מנגד, שווייץ מעניקה הטבת מס גם על חברות שרושמות פטנטים בלבד בגבולותיה ולא מייצרים אצלה, וכן מנהלת משטר מס מיטיב, שלפיו גם אם רק חלק מפעילות הייצור של החברה מתבצע בשטחה - עדיין ייהנה אותו מפעל מהטבות מס מרחיקות לכת, אם יעמוד בתנאים מסוימים.

עוד נודע, כי גורמים בכירים בטבע פנו לגורמים בכירים בממשלה על מנת לבחון את האפשרות ליצור מנגנון הדומה לזה שקיים בשווייץ, שייצור הטבת מס גם עבור רשימת פטנט בלבד ללא פעילות ייצור בארץ, וכי הדבר נבחן כעת, אולם הנטייה היא לא להעניק הטבה כזו.

הסיבה העיקרית לרתיעה ממתן ההטבה נובע מכך שמתן הטבה על רישום פטנטים בלבד ללא צורך בפעילות ייצור עלולה ליצור תמריץ שלילי ליצירת פעילות ייצור ולבריחה ממפעלים בישראל לחוץ לארץ. כמו כן, גורמים באוצר מסבירים, כי לא מקובל ליצור מדיניות מס על בסיס צרכים של חברה אחת.

טבע, כאמור, מתכוונת לנצל את משטר המס לגבי רישום פטנטים ולגבי פעילות בחברות שלה מחוץ לישראל. כתוצאה מכך, מדינת ישראל תפסיד הכנסות מרישום פטנטים.

רווחים עצומים

לדברי ד"ר אתי לוצאטו, מנכ"לית משרד עורכי הפטנטים לוצאטו את לוצאטו, "פיתוח תרופה עולה קרוב למיליארד דולר בממוצע. אבל גם הרווחים עצומים. מדובר בכסף גדול. כל תרופה מצליחה גורפת מיליארדי דולרים לשנה כשהפטנט בתוקף".

לטבע יש מספר פטנטים משלה, כאשר תרופת הדגל שלה היא הקופקסון, לטיפול בטרשת נפוצה. במקביל, לטבע פעילות ענפה בתחום התרופות גנריות - פיתוח על בסיס פטנטים של חברות אחרות שפג תוקפם. ואולם, גם במסגרת פיתוחים גנריים רשמה טבע מספר פטנטים משלה, על חלקים שפיתחה בעצמה בתוך אותו פטנט שאימצה מחברה אחרת.

"בכך משיגה טבע יתרון לתרופה שלה לעומת תרופות אחרות במשק. כל יתרון שמקנים למוצר משמעותי וגורף כסף גדול לתרופה. יש פה מלחמה על הרבה מאוד כסף", מסבירה לוצאטו. וכל הכסף הזה - מיליארדי דולרים - מחויב במס. חיסכון של אחוזים בודדים יכול לשמור בקופת החברה מאות מיליוני דולרים.

"הירידה" של טבע מהארץ נוגעת, כאמור, להיקף ההטבות שהיא מקבלת על-פי חוקי עידוד השקעות הון, במסגרת כניסת החברה להגדרת "מפעל מועדף" על-פי החוק. חוקי העידוד קובעים משטר מס מיטיב למפעל המוכר "כמפעל מועדף", הנמצא בתחרות מול משטרי המס הנהוגים בעולם. שיעורי המס הקבועים בחוק כיום אינם רחוקים משמעותית משיעורי המס של משטרים מקבילים בעולם, כך למשל בשווייץ נהוג שיעור מס של כ-6% ובאנגליה כ-10% , ובישראל 6% מס (בחוק ההסדרים קיימת הוראה המעלה שיעור זה ל-10%).

הבעיה של טבע אינה אחוזי המס הנהוגים, אלא היכולת של החברה ליהנות ממנו ולמקסם את הטבות המס שהיא מקבלת. "הבעייתיות היא לא בשאלה איפה המס יותר גבוה, אלא מה נכנס להגדרה של הכנסה שנהנית מהטבות המס", אומר ל"גלובס" גורם שמכיר את שיקולי המס, ומסביר: "ההגדרה בישראל מאוד מצומצמת. מדובר בחוק על ייצור בישראל, על פעילות תעשייתית בישראל. כשאנחנו מסתכלים על חברות גלובליות כמו טבע, שהפעילות שלהן בחלקה נעשית בישראל, אך חומרי הגלם נרכשים בחברה בחו"ל וחלק מהפעילות נעשית בחברה שלישית, במצב הזה החברה לא נהנית מהטבות המס".

במילים אחרות: על-פי הפרשנות הנוכחית של מס הכנסה לשאלה מה זה ייצור בישראל, טבע - ולמעשה כל חברה רב-לאומית ששרשרת הייצור שלה כוללת מדינות נוספות חוץ מישראל - לא תהנה מהטבות מס על פיתוחים ופטנטים שפותחו בשרשרת הבינלאומית הזו.

לעומת זאת, שווייץ מעודדת חברות לרשום את ה-IP שלהן, את הפטנטים ואת הניהול של שרשרת האספקה בשווייץ כאשר הייצור יכול להיעשות חלקו שם וחלקו מחוץ לשווייץ. זאת, כל עוד הניהול נעשה בשווייץ והחברה מתחייבת להעסקה של לפחות 25 עובדים.

"על-פי מדיניות המס בשווייץ החברה תהנה מהטבות מס על הרווח שלה, תמשוך את כל הרווח בשווייץ, ותשלם שם מס מינימלי שינוע בין 0 ל-10%. בד"כ 6%", אומר רו"ח מוכר. לדבריו, "לחברות גלובליות זה מאוד מתאים, כי יש להן חברות ואנשי ייצור בהרבה מאוד מדינות וכולן נותנות שירותי ייצור לאותה חברה שמנהלת את שרשרת האספקה בשווייץ, כל הרווח מגיע לשווייץ וכולם מרוויחים. השוויצרים מרוויחים גם הרבה מאוד מקומות עבודה וגם הכנסות ממסים, והחברות מרוויחות מזה שהן יכולות לפעול במדינה אירופאית מרכזית בשיעורי מס מאוד נמוכים".

מטבע נמסר בתגובה: "יודגש כי הקניין הרוחני של טבע שנרשם בישראל או מפותח בישראל יישאר כאן. הקניין הרוחני של טבע, כתוצאה מפיתוחים ורכישות שנעשו ברחבי העולם, נרשם במדינות שונות. אין שינוי במדיניות זו. טבע תשמח להעביר לישראל את רישומי הקניין הרוחני שלה אשר פותחו ונרשמו במדינות אחרות במקור במידה ותקנות המס יאפשרו שיעורי מס תחרותיים ביחס למדינות אחרות בעולם".

גלגולו של פטנט

עוד כתבות

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג