גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היזם שמנסה להקים בנק השקעות חברתי ראשון בישראל

סר רונלד כהן משיק את המיזם השאפתני שלו - בנק השקעות חברתי - גם בישראל ■ בכירי הכלכלה המקומית התגייסו לעזור וגם עם רה"מ הוא כבר נפגש ■ הקונספט פשוט: להשקיע במגזר החברתי - ולקבל תשואה וערך חברתי

גם אם המיזם השאפתני של רונלד כהן, להקים בישראל בנק השקעות חברתי, שיחולל מהפכה של ממש בצורת פעולתו של המגזר השלישי, יעלה יפה - להיסטוריונים יהיה קשה לתאר באופן רומנטי במיוחד את הפגישות שהפכו אותו למציאות. שלא כמו מהפכנים אחרים ששינו את ההיסטוריה במעבדות נוצצות או במרתפים טחובים, כהן עורך את הפגישות שלו בקומה ה-35 של המגדל המשולש בעזריאלי.

הישראלים קשי היום שמתרוצצים בעיר המזיעה שלמטה - ושאולי יהנו בעתיד מפירות המהפכה - נראים ממרומי המגדל כמעט כמו נמלים קטנות ונטולות נשמה. גם העובדה שחלק מהמהפכנים לעתיד לבושים בחליפות מהודרות ומדברים על אגרות חוב, על שיעורי ריבית ועל רגולטורים, תוך כדי נשנוש מאפים טריים ואיכותיים, אינה מסייעת.

ובכל זאת, מדובר במהפכנים שלהוטים לסייע לישראל לפתור בעיות גדולות בתחומי החינוך, הבריאות, שיקום האסירים והנוער בסיכון. כהן, חלוץ קרנות ההון סיכון בבריטניה והאיש שהקים ב-1972 את קרן אייפקס, שבמשך השנים השקיעה בישראל יותר מ-2 מיליארד דולרים (רכישת השליטה בבזק ובתנובה היו שתיים מהשקעותיה הגדולות והמוכרות), הצליח לגרום ללא מעט תותחים כבדים להתגייס להגשמת החזון.

בין הנוכחים בסדרת הפגישות שמתקיימות בחודשים האחרונים תחת מטרייתה של קרן פורטלנד שהקים כהן, אפשר למנות את מנכ"לית בנק לאומי לשעבר גליה מאור, את סגן החשב הכללי במשרד האוצר יאיר טל, את דידי לחמן-מסר, בעבר המשנה ליועמ"ש, את חנוך ברקת מקרן דואליס שמשקיעה בעסקים המעסיקים בני נוער בסיכון, את איש ההייטק הוותיק איציק דנציגר (בעבר מנכ"ל קומברס) עם מיכל זימלר מקרן IVN שמשקיעה בפיתוח כלכלי ובטכנולוגיה בחינוך, את ססיל בליליוס מקרן אימפקט פירסט וגם את האפוטרופוס הכללי ד"ר דוד האן, שתפקידו בסיפור, כפי שנראה בהמשך, מרכזי וחשוב.

כל הנציגים המכובדים שותפים לחזונו של כהן ליצור בישראל מה שהוא מכנה "בנק השקעות חברתי", שיהווה צינור חדשני ומקורי להזרמת הון לעסקים שיוצרים ערך חברתי ניתן למדידה. לדברי כהן ואנשיו, בישראל פועלים כ-32 אלף ארגונים ללא מטרות רווח במגוון תחומים חברתיים, שממומנים בעיקר על-ידי גופים פילנתרופיים מחוץ לישראל. מאחר שבשנים האחרונות, כתוצאה מהמשבר הכלכלי הבינלאומי ומאירועים נקודתיים כמו שערוריית מיידוף, נחלש בצורה ניכרת זרם התרומות לארגונים הללו, הם נתקלים בקשיים. בעולם ששרוי במצוקת מימון ורוצה במקביל לראות תוצאות יעילות לכספים שבכל זאת מוזרמים, נדרש מנגנון חדש שימשוך הון אל המגזר החברתי.

"הקונספט שלנו אומר 'אל תתנו רק מענקים למגזר הזה, אלא תשקיעו בו ותקבלו גם תשואה פיננסית וגם ערך חברתי - שורה תחתונה כפולה", אומר אחד מהאנשים שכהן גייס לעניין, איציק בן שטרית, הבעלים של "עתודה", חברה שמספקת שירותי ייעוץ פיננסיים ופנסיוניים. "אני מאמין גדול בחזון של רונלד כיוון שאם אתה דורש תשואה פיננסית, אתה בוחן את ההשקעה בכלים מקצועיים ואתה תראה תוצאות. כפי שקרן פרייבט אקוויטי מעורבת בניהול ובבקרה של הפעילות בחברות שהיא משקיעה בהן, כך גם קרנות השקעה חברתיות פועלות. הן רוצות להבטיח למשקיעים הן את התשואה הפיננסית והן את התשואה החברתית - יצירת הערך החברתי. אם אתה יכול למדוד ערך חברתי, אתה יכול גם לייצר ממנו הכנסה - המדינה חוסכת בתקציבים וכו'.

"זו מעין אבולוציה של המגזר השלישי. אתה צריך לזכור שעסק שהוא מלכ"ר מתקיים בתת תנאים. אם ליזם חברתי יש רעיון והוא מגייס תרומות ואפילו תקציבים מהמדינה, הוא כל הזמן עסוק בגיוס תרומות. במקביל, התרומות בתחום הזה הולכות למי שמצליח לגייס יותר ולאו דווקא לאלה שמייצרים את הערך החברתי הגבוה ביותר. קרן השקעות חברתית אמורה להגיד ליזם החברתי 'אל תתעסק כל הזמן בגיוס תרומות אלא תתרכז בהגעה ליעדים החברתיים שאתה אמור להגיע אליהם ותפתח את הארגון שלך'".

כהן כבר הצליח לגרום לכל זה לקרות בבריטניה. מאז 2012 פועל שם בנק ההשקעות החברתי שהוא הקים העונה לשם .Big Society General BSG, שהקמתו ארכה מעל עשור, משמש ככלי להזרמת כספים לעסקים שיוצרים ערך חברתי במגוון דרכים. במקביל - כפי שעושים מוסדות פיננסיים מהסוג המוכר יותר - הוא מנפיק אגרות חוב. והנה ההסבר: איגרת החוב החברתית מגייסת הון ממשקיעים פרטיים למטרת מימון של ארגונים חברתיים הפועלים בזירות מסוימות (למשל, העלאת שיעור התעסוקה בקרב גברים חרדים או נשים ערביות, הורדת שיעור הסוכרת בקרב ילדים או צמצום חזרתם לכלא של אסירים משוחררים). אם הארגון החברתי מצליח במטרותיו, הממשלה חוסכת בהוצאותיה על אוכלוסיות היעד האמורה. החיסכון מכומת וחלקו מוחזר למשקיעים באג"ח החברתי על-ידי הממשלה.

לשימוש בכלי הפיננסי הייחודי הזה יש חמישה יתרונות: המשקיע יכול לייצר החזר פיננסי על השקעתו; הארגון החברתי ממומן בשיטה שמאפשרת לו לפעול ביציבות ולאורך זמן; הממשלה חוסכת בהוצאותיה; הסיכון הפיננסי מועבר למשקיע פרטי והסוגיה החברתית מטופלת. לכל אלה ניתן להוסיף עוד יתרון, פחות רשמי: כל הצדדים עושים משהו חיובי. ומה קורה אם האיגרת מגיעה למצב של חוסר פירעון? "במקרה כזה", אומר כהן בחיוך, "אפשר לראות בהשקעה תרומה פילנתרופית רגילה". שיטת אגרות החוב החברתיות, יש לציין, כבר עובדת בבריטניה (ראו מסגרת), בארצות הברית ובאוסטרליה והוכיחה את עצמה.

הפוליטיקאים בחוץ

סביב השולחן העגול שכינס רונלד כהן מתפתח דיון, ודמות מובילה במשק מעירה בדאגה, שכדי שבית השקעות חברתי כמו זה המוצע כאן יצליח, הוא חייב להיות אוטונומי בהחלטותיו, כלומר הפוליטיקאים חייבים להישאר מחוץ למעגל ההחלטות. ומצד שני, בית השקעות כזה לא יקום בלי תמיכת הפוליטיקאים שיידרשו להריץ שינויי חקיקה למענו.

כהן יודע שמדובר במשוכה לא פשוטה. בבריטניה, הוא אומר, הממשלה הסכימה שהעצמאות הכרחית להצלחת הפרויקט, אך דרשה תוכנית עסקית. "ממשלה יכולה להחליט שדבר כזה יהיה מעל הפוליטיקה, שיהיה חלק מהמדיניות, אך לא חלק מהפוליטיקה. התחלנו את בית ההשקעות תחת ממשלת הלייבור, וכאשר נבחרו השמרנים (בראשות דיויד קמרון) לשלטון, הם אימצו את המדיניות והוחלט להציב את המיזם מחוץ לזירה הפוליטית. האם בישראל נצליח להציב את המיזם מחוץ לזירה הפוליטית? אני לא יודע. הניחוש שלי הוא שזה אפשרי". ניחוש או קצת יותר מזה? כהן מספר כי פגש את ראש הממשלה נתניהו בפגישת "אחד על אחד" לדון בכך, ו"הוא הבין זאת לחלוטין, ורוצה שזה יקרה".

- הוא גם הסכים לעיקרון העצמאות?

"דיברנו יותר על אגרות החוב החברתיות...", נע כהן בכיסאו באי נוחות, ואילו ירון נוידרפר, מנכ"ל קרן פורטלנד, נחלץ לעזרתו: "עוד מוקדם מדי לדבר על עקרונות. קודם נביא מודל שעובד, ורק אחר כך נשאל שאלות פוליטיות.

"מה שאנחנו כן יודעים, זה שטיפול בבעיות חברתיות נמצא גבוה בסדר העדיפויות של הממשלה. משרד ראש הממשלה ארגן שולחן עגול לדיון בנושאים האלה. יש לנו תמיכה ממשלתית בנושא האג"ח החברתיות, והעובדה שדוד האן, האפוטרופוס הכללי, היה כאן, מעידה שלוקחים אותנו ברצינות".

כהן ידוע כתומך נלהב של פתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני וקרן פורטלנד, שבמשרדיה אנחנו יושבים, השקיעה למעלה ממיליארד דולרים בבניית בתים ברמאללה ובשכם, ובין השאר תמכה בהקמת העיר הפלסטינית החדשה רוואבי של היזם בשאר אל-מסרי. האם יחיה בשלום עם השקעה חברתית בהתנחלויות?

כהן: "ככל שזה נוגע לי, מי שרוצה להשקיע, יעשה את ההכרעות המוסריות שלו. אישית וכקרן פורטלנד, אני מאמין בפתרון שתי מדינות לשני עמים. לא אהיה מעורב בהתנחלויות, ואני חושב שהאתגר הגדול שלנו איננו 400-300 אלף איש המתגוררים מעבר לקו הירוק, אלא השבעה מיליון שמתגוררים בגבולות הקו הירוק, ש-25% מהם חיים מתחת לקו העוני ורבים מהם סובלים מבעיות חברתיות קשות כגון אבטלה כרונית, נשירה ממעגל הלימודים ועוד. אישית, אני מעוניין לתמוך בתושבים שבגבול הקו הירוק, וכמובן דרך פורטלנד בפלסטינים היושבים מעבר לו".

באוגוסט 2011, בעת מחאת האוהלים, כהן לא היסס לערוך ביקור הזדהות עם המוחים. היה בכך אלמנט אירוני. אחד הסמלים של המחאה היה מחיר גבינת הקוטג'. תנובה, יצרנית הקוטג', נמצאת בבעלות אייפקס, הקרן שיסד כהן.

"בעיית יוקר המחיה והיקף התחרותיות שיכולה להשפיע על המחירים בישראל, היא נושא מאוד חשוב בזמנים קשים כלכלית. אפשר לראות שהעלייה במחירי מוצרים הייתה בעייתית, כאשר רמת החיים של האנשים נדחקה כלפי מטה מסיבות שונות. אבל למרות שהמוחים בישראל באותו זמן התמקדו ביוקר המחיה, יש עוד שאלות פתוחות. שוויון בנטל, למשל, או האם החברה הוגנת והאם היחיד נושא משא הוגן יחסית לאחרים.

"הבעיות העיקריות של החברה הישראלית הן תעסוקה לאוכלוסיות מסוימות כמו חרדים וערבים, ובעיקר נשים ערביות, שסובלות מאחוז אבטלה גבוה; יש גם בעיות של משפחות הרוסות ושל אלימות. הנושאים הללו מעוררים אי נחת היום בכל מקום בעולם.

"אני עכשיו בן 67, והדור שלי חשש בעיקר מפני מלחמה גרעינית. הדור של היום מודאג מבעיות סביבתיות וחברתיות והוא חושב שאם לא נדאג לזה, לא תהיה לנו חברה דמוקרטית שתשרוד".

- בוא נחזור רגע לתנובה. התחושה בזמנו הייתה - לפחות בשלבים הראשונים - שהיא אדישה למחאה, שהיא איחרה להגיב, וסבלה בשל כך מנזק תדמיתי קשה.

"אולי לקח לתנובה זמן, אבל הם לקחו זאת לתשומת לבם, ונראה שהחברה הצליחה לבצע כמה פעולות תיקון כגון הפחתת מחיר הקוטג', והדברים נראים בסדר עכשיו.

"אבל אין זה נאה שאתייחס עתה לתנובה. כשעזבתי את אייפקס ב-2005 אמרתי שלא אביט אחורה. ועדיין אני רוצה לומר שאני מאוד גאה שאייפקס השקיעה יותר משני מיליארד דולר בישראל ולהזכיר שכשהקמתי אייפקס-לאומי ב- 1993, לא היה הון סיכון בישראל ולא ידעו אם זה יעבוד. יש לי הרגשה שיקרה אותו דבר עם יזמות חברתית. היום לא יודעים כאן אם זה יעבוד, ויום אחד זה יהיה מאד גדול ומשמעותי".

הכתבה המלאה - במגזין G

עוד כתבות

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל