גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יומני הקפטן

כמה הערות על מינויו של יעקב פרנקל בידי בנימין נתניהו

1.

זה שבחר, ראש הממשלה בנימין נתניהו, העדיף את אזור הנוחות שלו וירק בפרצופה של ביקורת המדינה, האתיקה, המוסר וניקיון הדעת. נתניהו ברווז שמתחיל לצלוע. הקואליציה לא יציבה, יאיר לפיד ונפתלי בנט, החדשים המתלהבים, לא מתכופפים בפניו. מרכז הליכוד, הבית, מאיים עליו. בהתכנסות מחר וביום ראשון הקרוב צפויים מועמדי אנטי-ביבי, לגרוף את הקולות ולו רק כי הם לעומתיים לו. בסיעה שלו, הממלכה הפרטית שלו, קמים כאלה כמו דני דנון, גילה גמליאל ומירי רגב שלא חוששים למרוד בו פומבית. אז הוא הולך למה שהוא מכיר, נכנס לנעלי הבית המשומשות האמריקניות שלו וממחזר נגיד.

אפילו סטנלי פישר, עד לא מכבר עונג כוס התה של ראש הממשלה, אומר בתקופה האחרונה דברי ביקורת שנתניהו לא שש לשמוע. הבעיה היא שראש הממשלה מוקף אומרי הן ומתרפסים למיניהם שאומרים לו: 'פישר מדבר כך רק בגלל שאתה לא שומע לו ולא ממנה את קרנית פלוג לנגידה. אל תתרגש, הוא מחזיר לך'. נוח לחשוב כך. העולם כולו נגדנו. התקשורת תשקורת. הציבור פופוליסטי. שונא מצליחים, בז לעשירים. אשם בגירעון ובקריסת הכלכלה.

ראש ממשלה בקדנציה שלישית בוחר נגיד בקדנציה שלישית. העולם משתנה? לא אצלנו. נדרשים סטנדרטים חדשים, מוסר חדש, אתיקה, אחריות אישית? הצחקתם אותנו.... תחפשו את זה בקדנציה התשיעית. בינתיים זה אנחנו שנינו מול כל הלבנט המקומי הרועש הזה. אנחנו, נתניהו ופרנקל, יחד עם שמעון פרס, מהמקובלים והנערצים בעולם, יוצאים באים ומתארחים במסדרונות העל, אבל בבית...

2.

זה שנבחר, פרופ' יעקב פרנקל, עליו אמר מבקר המדינה אליעזר גולדברג את המשפט: "איש ציבור החורג ממגבלות החוק - פוגע ביכולתו להשפיע". וכבר הוכח, לא פעם ולא פעמיים, שהוא מתייחס בזלזול לכספים של הציבור, של עלומי הפנים ומחוקי השמות לא חשוב מאיזה עם ועדה.

א. דוח מבקר המדינה 52 ב' שפורסם באפריל 2002, כלל פרק שעניינו "הסדרים עם הנגיד". מסתבר שפרנקל, בעזרת פקיד בכיר הכפוף לו בבנק באותה עת, השתלב מהר מאוד בשיטה הכדאיניקית של אנשי הציבור: הוא מצא את הדרך להתחכם ולהתענג על כל עולם ההצמדות האפשריות. נגיד עם תנאי שכר והוצאות אירוח ומסעדות הצמודים לשרים, כולל כרטיס אשראי של הבנק המרכזי, במשולב עם צבירת זכויות אקדמיות הצמודות לפרופסורים פעילים באקדמיה בתוספת תנאי השכר החריגים במיוחד שניתנו לפקידים הבכירים בבנק ישראל.

עסקת חבילה שהתוצאה שלה היא תפירת "הסדרים מיוחדים", בניגוד לדעתו של היועץ המשפטי בבנק ישראל, שהזרימו מאות אלפי שקלים נוספים מקופת הציבור לכיסו של פרנקל. אגב, לדברי פרנקל, כפי שכתב אז למבקר המדינה, לא רק שהוא לא היה אף פעם חולה בתשע השנים בהן היה הנגיד, אלא הוא גם לא לקח אף פעם חופש "כנושא באחריות הכבדה לניהולו השוטף של הבנק ולאור צרכיה הדחופים של המדינה, עבדתי ימים כלילות".

מיד לאחר פרסום דוח המבקר, ופרנקל כבר היה אז יו"ר מועצת המנהלים של מריל לינץ' אינטרנשיונל ויועץ לקרן המטבע, פנה ח"כ דאז אופיר פינס, יושב ראש ועדת החוקה דאז, למפכ"ל המשטרה שלמה אהרונישקי, הגיש תלונה וביקש לפתוח בחקירה על ממצאי המבקר.

פרנקל גייס את עורך הדין יעקב נאמן, שפנה מיד ליועץ המשפטי לממשלה באותה עת, פרופ' אליקים רובינשטיין, וביקש שיכריע בעניין. הוראת פרנקל לנאמן, כפי שכתב אחרי כן רובינשטיין, הייתה שאם ייקבע שעל פרופ' פרנקל להשיב לבנק סכומים אלה - כולם או חלקם - הוא ישיבם מיד לבנק ישראל, "זאת מבלי שיהיה בכך משום הכרה או הודאה כלשהן בנכונות הטענות שהועלו כלפיו".

זמן קצר אחרי, עוד לפני שרובינשטיין וצוות הפרקליטות התכנסו לבדוק, אץ רץ פרנקל ושלח המחאה לבנק ישראל על סך 238 אלף שקל, "שלהבנתו מהווה סך כל הכספים שזכאותו להם הוטלה בספק על ידי המבקר והיועץ המשפטי של הבנק".

את היועץ המשפטי והמחלקה הפלילית בפרקליטות זה לא שכנע והם פתחו בבדיקה משלהם. חודש אחרי פרסם רובינשטיין את החלטתו. לא נמצאה תשתית הדורשת פתיחת חקירה פלילית, הוא קבע, עם זאת, החזרת הכסף "אין בה כדי למעט ועיקר מכל אשר נאמר על ידי המבקר..". בסיכום כתב, זה שמשמש היום שופט בית המשפט העליון: "נשנתה כאן תופעה שאינה חדשה במינהל הציבורי בישראלי, הלובשת צורה ופושטת רוצה... קרי, שבכירי ממשל ורשויות ציבוריות עושים בכספי הציבור מה שלא היו עושים בכספם שלהם...".

ב. 2003: הנגיד לשעבר יעקב פרנקל משמש כדירקטור בחברת אמבלייז של אלי רייפמן, ואף קיבל אופציות מהחברה שסיימה את אותה השנה בהפסד של 91 מיליון דולר. נכון להיום: אמבלייז בקרשים, רייפמן בבית הסוהר, והדירקטור פרנקל מתמנה לנגיד.

ג. 2004: חברת לומניס שבשליטת אריה גנגר ובניהול היו"ר פרנקל, נופלת. ב-2008 מושג הסדר פשרה: לומניס תשלם כ-20 מיליון דולר לתובעים ייצוגיים שתבעו את החברה ומנהליה, כולל פרנקל, בגין אי-גילוי נאות ואי-סדרים חשבונאיים.

ד. 2006: כנס דאבוס. פרנקל "הצלחנו לבטל את המחזוריות בכלכלה...".

2007: דאבוס 1. פרנקל מרוצה מעצמו ואומר: "השווקים החזקים מעניקים לעולם הריאלי סוג של הגנה חדשה מפני מעידות במדיניות כלכלית, שהיו עולות לנו ביוקר רב בעבר...".

דאבוס 2: פרופ' נוריאל רוביני מזהיר מבועות מנופחות וממפולת קרבה. פרופ' פרנקל משיב במילות בוז מופגן ושחצני: "אנחנו רואים הרבה דובים מכוערים מגדלים קרניים והופכים לשוורים". חצי שנה אחרי נכנס המונח "משבר הסאב-פריים" ללקסיקון העולמי.

ה. 2008: דינוזאור הביטוח האמריקני העולמי AIG, שפרנקל שימש זה ארבע שנים סגן יו"ר שלו, מתמוטט. פושט רגל. הממשל האמריקני מלאים ומזרים לו מאות מיליארדי דולרים.

שנה אחרי, 2009, שוב על בימות ועידת דאבוס, ושוב פרנקל מחייך ומקסים בראש רשימת הסלבס העולמיים. על הבמה מתקיים ראיון. ניק גואינג המנחה שואל את פרנקל: "איך קרה שאתה, סגן יו"ר AIG , לא קלטת את המצב?" פרנקל: "אני חושב שזה עניין מערכתי". גאוינג: "אין לך אחריות אישית?" פרנקל: "בכל מה שנוגע לי, אין כמובן אחריות כזו".

ו. 2009: ג'יי. פי. מורגן צ'ייס ממנה את פרנקל לתפקיד בכיר בבנק. יו"ר הבנק, ג'ימי דיימון, אמר אז "הצטרפותו של פרופ' פרנקל מהווה ציון דרך חשוב ואני סמוך ובטוח כי הוא יהיה נכס לבנק ולפעילותו הבינלאומית, ויתרום מיכולותיו ומניסיונו הרב לעסקים של הבנק".

יוני 2013: "היה קשה לשכנע את פרנקל שהוא ירוויח פחות ממה שהרוויח בג'יי. פי. מורגן", אמר הבוקר שר האוצר, יאיר לפיד, לגלי צה"ל, כשהוא מנסה לשכנע (את עצמו?) שהיה שותף לבחירת פרנקל. "פרנקל הוא ידיד והוא שכן שלי", אמר בהמשך שר האוצר והוסיף כי "אתה קורא למישהו למילואים ואומר לו המדינה זקוקה לך. זו החלטה לא פשוטה, זו גם משכורת יותר קטנה..."

עוד כתבות

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בנעילת הבורסה; אופקו הלת' זינקה בכ-8%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● הבורסה מסכמת את הרבעון הראשון: "מדדי ת"א-35 ות"א-90 רשמו תשואה חיובית של כ-5% וכ-11%, בהתאמה" ● זינוק של כ-50% בצבר ההזמנות של רפאל ● ביל אקמן: "מניית בורסת ת"א זמינה במחיר מציאה" ● דלק תחלק דיבידנד בסך של רבע מיליארד דולר ● בנק ישראל לא יאפשר לאחים נאוי לשלוט בישראכרט עם שיעור החזקות נמוך מ-30%

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

עובדי חברת הביומד גמידה סל / צילום: איל יצהר

חברת הביומד גמידה סל תהפוך לפרטית ותפטר 25% מהעובדים

קרן הייברידג' משתלטת על גמידה סל באמצעות המרת אג"ח ותהפוך אותה לחברה פרטית ● מנכ"ל החברה אבי ג'נקינס: "החיפוש שלנו אחר חלופה אסטרטגית לא הניב תוצאות" ● המניה צונחת ביותר מ-80%

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

נילי גולדפיין, ג'ודי (יהודית) אפרימי, ולימור שאקו בכנס משאבי האנוש / צילום: רמי זרנגר

הכלים שכל מנהל משאבי אנוש צריך לאמץ בעקבות המלחמה

הטראומה הקולקטיבית הציבה אתגרים חדשים בפני עולם העבודה הישראלי, בהיקפים עצומים ● הפתרונות להתמודדות עמדו בלב כנס שערכה השבוע ישראכרט לסמנכ"לי משאבי אנוש ● ישראל מתגייסת

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עובדים שהוצאו לחל"ת בענף התיירות עומדים להישאר ללא דמי אבטלה

במשרד האוצר הניחו שאין צורך בקביעת מודל חל"ת ארוך־טווח וסברו כי המלחמה תסתיים לפני שהעובדים ימצו את ימי האבטלה והחופשה שצברו ● כעת, עסקים רבים טרם התאוששו, כשהמצוקה הגדולה היא בענף התיירות

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

אולם הקונצרטים בו התרחש הפיגוע במוסקבה / צילום: Reuters

הפיגוע במוסקבה הביא את אירופה להגביר כוננות מפני מתקפת דאעש

צרפת ואיטליה פרסמו אזהרות מפיגועי דאעש בשטחן, כשהחשש עולה לקראת חג הפסחא ● המתקפה ברוסיה העלה גם לפני השטח את האזורים העניים ביותר במדינה, בהם צובר ארגון הטרור השפעה

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

"סידור עבודה לחברים"? מנכ"ל האוצר עונה למתקפה של מנהל רשות החברות

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט  בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד