לקראת הבחירות לרשויות המקומיות, כדאי וחשוב לדעת מה מותר ומה אסור בתעמולה, היכן אפשר לתלות שלטים ומה אומר החוק על תעמולה באינטרנט. עורכי הדין ויינברגר ברטנטל ושות', ממשרד עורכי הדין ויינברגר ברטנטל ושות' מהגדולים והמובילים בתחום הרשויות המקומיות והמשפט המנהלי, העובדים עם רשויות מקומיות ומועמדים רבים, מפזרים את הערפל.
"ראשית, מן הראוי להדגיש כי על התעמולה של המתמודדים בבחירות לרשויות המקומיות חלים חוק הבחירות, כלומר דרכי תעמולה, וחוקי העזר העירוניים לעניין השילוט. אין כללים אחידים היכן מותר להציב שלטים ומודעות, אלא הנחיות, הסדרים, וחוקי עזר שונים בין רשות אחת למשנה", מסביר עו"ד ויינברגר.
"כמו כן, חלק מהרשויות מקיימות פגישות עם המתמודדים במסגרתן מוסדרים 'גבולות הגזרה' של התעמולה בתחומי אותה רשות, למשל היכן ניתן לתלות בה מודעות. לא מדובר בפגישות חובה והרשות לא חייבת לערוך אותן, אבל הן יכולות להביא תועלת רבה למתמודדים ולהבהיר נושאים שעומדים בסימן שאלה".
- היכן אסור לתלות מודעות תעמולה?
"חל איסור חמור, מוחלט וגורף על תליית שלטי תעמולה על עמודי חשמל, טלפון, תאורה ועוד. מדובר בסכנת חיים והיו מקרים מצערים בעבר ויש להקפיד על האיסור הזה הקפדה יתרה. כמו כן, חל איסור על תליית מודעות ושלטים על תמרורי תנועה, עצים ושלטי הכוונה, ובדרכים בין עירוניות אסור לתלות שלטים שניתן לראות אותם מהדרך ללא היתר".
- מה קורה כשתולים מודעה שלא כדין?
"תליית מודעות או הדבקתן שלא כדין היא עבירה על חוק שמירת הניקיון", אומר עו"ד ברטנטל. "החוק חל על תולה המודעה ועל מי שלפי תוכן המודעה הזמין אותה, קרי - הסיעה בכללותה. תולה מודעות כאלה עלול לקבל קנס כספי ובנוסף, הרשויות המוסמכות יכולות להוציא נגדו צו ניקוי. אם מי שמוצא נגדו הצו לא מנקה, הרשויות יכולות לנקות במקומו, לחייב אותו בכפל עלות הניכוי ולנכות את הסכום מכספי מימון הבחירות".
"על כל הודעת תעמולה חובה שיופיע שם הסיעה או המתמודד, או האותיות המייצגות את הסיעה", מוסיף עו"ד ויינברגר. "אולם, חשוב לשים לב שמותר להשתמש באותיות המייצגות את הסיעה רק החל מ-42 ימים לפני יום הבחירות, כך שלפני כן, חובה וניתן להשתמש רק בשם הסיעה ושם המועמד לראשות הרשות".
- החוק מסדיר את נושא תליית מודעות התעמולה בבתים ובדירות של אנשים פרטיים?
"לרשויות המקומיות אין סמכות לאסור כליל תליית שלטי תעמולה בבתים ובדירות פרטיות, ובכל מקרה, כל הגבלה חייבת להיות מוסדרת בחוק העזר העירוני. ההגבלות יכולות להיות טכניות בלבד, כגון גודל השלט, צורתו או החומר ממנו הוא עשוי, אך הן לא יכולות לנגוע לעצם התלייה ולתוכנו של השלט. יובהר שעל שלטי תעמולה שנתלים על דירות ובתי מגורים לא תוטל אגרת שילוט".
- מה בנוגע לפרסום המועמדים באינטרנט וברשתות החברתיות?
עו"ד ברטנטל: "יושב ראש ועדת הבחירות המרכזית, השופט סלים ג'ובראן, הוציא לאחרונה צו מניעה נגד עיריית ראשון לציון שאוסר עליה לפרסם בחשבונות שלה ברשתות החברתיות את תמונתו של ראש העיר, דב צור, או ציטוטים המובאים בשמו. הנושא אמנם נמצא בחיתוליו, אבל יש לשים לב גם לכך".
לאתר משרד עורכי הדין ויינברגר ברטנטל ושות'
גלובס לחודש היכרות – כל הכתבות, המאמרים וטורי הדעה אצלך מדי ערב >>