גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משק המים: למה להתייעל אם אפשר לבזבז כספי ציבור?

בשנים הקרובות יושקעו 2 מיליארד שקל בשדרוג מתקני טיהור שפכים, אבל תאגידי המים מעדיפים לעשות זאת בדרך הישנה והבזבזנית, על חשבון הצרכנים ■ "גלובס" בדק מי גוזר מכך קופון, ומדוע יזמים שמציעים לתאגידים להוריד עלויות זוכים לכתף קרה

ב-2007 הקים היזם זאב פישר את "מפל אנרגיה ירוקה", חברה העוסקת בשדרוג מתקני טיהור שפכים, על בסיס ידע ישראלי. בשנים האחרונות הצליחה החברה למצוא לקוחות בבריטניה, בברזיל ואפילו בדרום אפריקה הרחוקה. ואולם מתברר כי בשוק הישראלי לא קופצים על מרכולתה.

- במה אתם רלבנטיים לשוק הישראלי?

פישר: "הטכנולוגיה שלנו רלבנטית למאות מתקני טיהור שפכים שאמורים לעבור בשנים הקרובות שדרוג. אנחנו מבטיחים להוריד משמעותית את עלויות השדרוג של המתקנים ואת צריכת האנרגיה שלהם. עשינו את זה למשל ברמת השרון. אבל בממוצע, ב-8 מכל 10 מתקני טיהור שפכים שאליהם פנינו לא רצו אפילו לבוא לשמוע מה יש לנו להציע".

- איך אתה מסביר את זה?

"מקבלי ההחלטות בתאגידי המים האלה פשוט לא רוצים לחסוך, ואנחנו לא מבקשים הנחות ורוצים למכור את המוצר שלנו בתנאי השוק. אם זה היה כסף פרטי זה היה נראה אחרת, אבל כאן זה מקרה מובהק של Other people's money. אני לא רוצה להישמע מתבכיין, אבל זה מוציא את החשק. 70% מהפעילות שלנו היא כיום בחו"ל".

בשיחות עם אנשי מקצוע ותאגידי מים נשמעות טענות חמורות יותר מאלה שמשמיע פישר בשמו. "שורש הבעיה הוא שהיועצים המקצועיים והמתכננים של תאגידי המים מקבלים שכרם באחוזים מתקציב הפרויקט", אמר ל"גלובס" מנכ"ל של אחד מתאגידי המים הגדולים בישראל. "יש להם אינטרס מובהק לנפח ככל האפשר את ההוצאות".

בישראל פועלים מאות מתקני טיהור שפכים (מט"שים) - החל בשפד"ן שמשרת את כל תושבי גוש דן, ועד למתקנים שמשרתים קיבוץ או מועצה בודדת. ב-2010 אישרה הכנסת תקנות חדשות שנוסחו לפי המלצות ועדת ענבר. התקנות מחמירות את הדרישות לאיכות מי הקולחין שמפיקים המט"שים, ומחייבות את תאגידי המים שמחזיקים בבעלות עליהם להוסיף טיפול ביולוגי בהליכי טיהור השפכים.

המדינה התחייבה לסייע לתאגידי מים חלשים במימון השדרוג, בעלות כוללת שמוערכת ב-1.5-2 מיליארד שקל על פני 5 שנים. את הסכום הזה גובה המדינה מצרכני המים באמצעות תעריף המים והביוב. מרכיב הביוב בתעריף מגיע כיום ל-1.6 שקל לכל קוב בתעריף המים הביתי (ראו תרשים).

בעקבות יישום התקנות החדשות, מעביר האוצר מדי שנה מאות מיליוני שקלים למינהל לפיתוח תשתיות ביוב ברשות המים, שמעניק הלוואות ומענקים לתאגידים שמבצעים שדרוג של מתקני טיהור השפכים שלהם.

שדרוג מתקן השפכים יכול להיעשות בשתי דרכים עיקריות: בניית מתקן טיהור שפכים חדש, או ניצול התשתיות הקיימות. ההבדל בעלויות דרמטי: שדרוג מתקן שמשרת אוכלוסייה של 20 אלף תושבים בדרך של בניית מתקן חדש יעלה כ-25 מיליון שקל. שדרוג המתקן באמצעות שימוש בתשתיות הקיימות יעלה כ-8 מיליון שקל. מעבר לכך, הטכנולוגיות שמציעות חברות כמו מפל יכולות לאפשר חיסכון של עד 60% מעלויות האנרגיה של המתקן, שהם כחצי מיליון שקל לשנה במקרה של המתקן שמשרת 20 אלף תושבים.

ובכל זאת בחרו תאגידי מים ברשויות שונות, ובהן שדרות ונתניה, ללכת בדרך היקרה והמיושנת. בשוק המים מפנים את האמצע המאשימה ליועצים המקצועיים של התאגידים. בישראל יש בסך הכול 4-5 משרדים גדולים שמתמחים בתכנון מערכות טיפול במים וביוב, ועוד כ-10 משרדים קטנים. השכר המקובל בשוק עומד על 5%-6% מתקציב הפרויקט בעבור שירותי תכנון, ועוד 3%-4% תמורת ניהול הפרויקט.

"היועץ המקצועי בא לראש הרשות ואומר לו 'בשביל מה לך לשדרג את המתקן הישן? לא עדיף לבנות כבר מתקן חדש?'" אומר גורם בשוק. "איזו סיבה יש לראש הרשות להתנגד?"

דבריו של פישר כפי שהובאו בראשית הכתבה זוכים לתמיכה מצד בעלי חברה נוספת שמתמחה בטיפול ביולוגי לטיהור שפכים ומים. "התזה בבסיסה נכונה", אמר המנכ"ל שביקש שלא להתראיין בשמו. "נתקלתי בלא מעט מקרים שבהם כל הגורמים העדיפו את הפתרון היקר והמסובך. יש גם לא מעט דוגמאות לפרויקטים שנתקעו או הסתיימו בתקציב כפול מהאומדן המקורי - זה משרת את כולם; מנהלי הפרויקטים מקבלים אחוזים וחברות התכנון מקבלות אחוזים, וכולם מרוצים, חוץ מהציבור שמשלם את זה. בסוף כולנו משלמים על פרויקטים גדולים ובזבזניים. אגב, ברוב העולם המצב אינו שונה מהותית".

- כמה מהפעילות שלכם נעשית בחו"ל?

מנכ"ל החברה: "כ-90%. ישראל היא שוק יחסית סגור לטכנולוגיה חדשה. כולם מדברים בשבחי הטכנולוגיה הישראלית, אבל רוב החברות יגידו שיותר קל להן למכור את הטכנולוגיה שלהן בחו"ל מאשר בארץ. המתקנים כאן, בעיקר הגדולים, פועלים בטכנולוגיה מיושנת".

- מה אפשר לעשות?

"הבעיה היא לא רק בחוסר המוטיבציה של התאגידים לחסוך. יש גם בעיה של חוסר תמריצים ליישום טכנולוגיות חדשות. המדינה יכולה לתת מענקים לתאגיד שיראה חיסכון בעלויות השדרוג. זה לא רק יוזיל את תעריף המים לצרכן, אלא גם יביא חיסכון למשק ויעודד טכנולוגיה ישראלית".

"כל מקרה של שדרוג נבחן לגופו"

רשות המים מסרה בתגובה לכתבה: "לא מוכרת לנו הטענה כי התאגידים מעדיפים לבנות מתקנים חדשים במקום לשדרג קיימים ולא מוכרות לנו דוגמאות.

"עם זאת, כל מקרה של שדרוג נבחן לגופו, היות ותלוי מצבו של המתקן, טכנולוגיית הטיפול הקיימת בו ובהתאם לכך האפשרות לשדרוג הנדרש על מנת לעמוד בתקנות.

"בחלק מהמתקנים הישנים, לא ניתן לבצע שדרוג ואז נדרש ביטול המתקן הישן והקמת מתקן חדש, ובמקרים רבים מצטרפת לכך ההרחבה הנדרשת בשל הגידול בכמויות המוזרמות למט"ש.

"ברור כי ההעדפה היא להוצאה הכספית הנמוכה בראייה משקית לאומית ובראיית מכלול השיקולים, תוך לקיחה בחשבון גם את אורך תקופת ההפעלה".

איך להוריד את תעריפי המים?

תעריפי המים זינקו בשנים האחרונות בעשרות אחוזים. ה"אשם" העיקרי הוא רפורמת התאגוד שהוביל משרד האוצר. תאגידי המים חוללו אמנם מהפכה בהשקעות בתשתיות מים ובצמצום הפחת, אך הכניסו בדלת האחורית את המע"מ על המים על חשבון הצרכן. כל מי שמסתכל על תעריף המים מתקשה להבין כיצד מוצר שעלותו הממוצעת עולה במקצת על שקל לקוב, נמכר לצרכן במחיר ממוצע של יותר מ-10 שקלים (ראו גרף).

באוצר מנסים להתמודד עם הכעס הציבורי על רפורמת התאגוד בהפניית האצבע המאשימה כלפי הרשויות המקומיות, שהקימו בשנים האחרונות לא פחות מ-55 תאגידי מים. באוצר טוענים, ובצדק, שהצרכנים לא צריכים לממן את שכרם של מנהלים בתאגידים מיותרים. לפני כחודש הכריזו האוצר ומרכז השלטון המקומי על תוכנית מוסכמת שתביא לטענתם לצמצום מספר תאגידי המים ל-15 תאגידים אזוריים.

שר האנרגיה והמים, סילבן שלום, טען כי מדובר בשינוי קוסמטי ולא בטיפול שורש בבעיה. גם במשק המים יש לא מעט ביקורת על המהלך, בעיקר סביב הרעיון של יצירת התאגידים על בסיס אזורי ולא סוציו-אקונומי. כך למשל ייווצרו באזור השרון תאגיד מים צפוני "של העניים" - שיכלול, בין היתר, את הערים נתניה, חדרה ויישובים כפריים כמו בקעה אל-גרביה - ותאגיד מים דרומי, "של העשירים" - שיכלול את הרצליה, רעננה, כפר סבא וכפר שמריהו.

היעד של יוזמת צמצום מספר התאגידים הוא הורדת מחיר המים ב-5%. שלום העריך כי מחירי המים ירדו בלא יותר מ-2.5%; ואולם משיחות עם מקורות במשק המים עולות דרכים נוספות, יצירתיות יותר, להוזלת התעריף שזינק בשנים האחרונות בעשרות אחוזים.

אפשר למשל לחתוך ב-10% את תעריף המים שמקבלת מקורות על המים שהיא מספקת לתאגידים. מקורות נחשבת חברה יציבה שמתגאה בדירוג הטריפל A המושלם שלה. אסור להפוך את מקורות לחברת חשמל שנייה, אבל הברירה אינה בין קיצוניות אחת לקיצוניות שנייה. לא יקרה שום אסון עם לחברת המים הלאומית יהיה דירוג של נניח דאבל A מינוס - בדומה לזה של מתקני ההתפלה, שלא מתקשים לגייס אשראי.

אפשרות אחרת היא לצמצם את היקף רכישות המים ממתקני ההתפלה. ב-2014, עם הפעלת מתקני המים הענקיים של שורק ואשדוד, ייווצר לפתע עודף מים למשק. העודף הזה מיועד ל"החזר החוב" שנוצר כתוצאה משאיבת יתר מאקוויפר החוף ואקוויפר ההר. הרעיון הוא לפרוס את החזר החוב על פני תקופה ארוכה יותר. צמצום רכישות המים ממתקני ההתפלה יביא להורדת מחיר המים לצרכן, משום שהמים המותפלים הם מקור המים היקר ביותר כיום במשק.

רעיון אחר מגיע מהכיוון ההפוך - להאריך את תקופות הזיכיון של מתקני ההתפלה. המתקנים הוקמו לפי הסכמי BOT לתקופה ממוצעת של 25 שנה. המדינה יכולה להודיע על הארכת תקופות הזיכיון ל-30 או 35 שנה - הצעד הזה יביא להוזלת עלויות המימון לטווח ארוך של הפרויקטים, וההוזלה הזו יכולה להתגלגל, לפחות בחלקה, לצרכן החשמל.

התייקרות

קוב מים

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס