גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגופים המוסדיים בוחנים שוב השקעות ברומניה

עשרות הסדרי חוב? מיליארדי שקלים מכספי הפנסיה ירדו לטמיון בגלל השקעות בנדל"ן במזרח אירופה? מסתבר שהזיכרון של המוסדיים קצר ■ חלק מהגופים שוקלים להשקיע בחברת נדל"ן של אייל עופר ברומניה

עשרות הסדרי חוב שנערכו בשנים האחרונות בחברות אשר השקיעו כספי אג"ח במיזמי נדל"ן שונים במזרח אירופה, ובעיקר ברומניה, אמורים היו להוות דגל אדום מפני השקעות של מנהלי חסכונות הציבור במדינה זו למשך שנים ארוכות. סכום עתק של מיליארדי שקלים שגייסו יזמים ישראלים מהגופים המוסדיים באמצע העשור הקודם באמצעות אג"ח, נותר קבורים עמוק באדמות המדינה הבלקנית.

בימי הגאות בשווקים, הפכה רומניה לאחת המדינות הפופולריות להשקעה בקרב יזמים מקומיים. קרקעות חקלאיות, פרויקטים למגורים, נדל"ן מניב - הכל הלך. אלא שתנופת הבנייה והצמיחה נעצרה באחת בעקבות המשבר העולמי בשווקים ב-2008, ורוב הפרויקטים נותרו על הנייר בשל חוסר היכולת לממן את הקמתם. מכאן הדרך לירידה בשווי הנכסים ומחיקת השקעות מאסיבית הייתה קצרה, ומשקיעים פרטיים רבים וחברות שגייסו סכומי עתק מהציבור קרסו.

אבל למרות ההיסטוריה העגומה, מסתבר שגם היום יש מי שחושב שרומניה עשויה להוות הזדמנות השקעה יוצאת דופן: חברת Globalworth Real Estate Investments, שבראשה עומד יואניס פפלאקס, מבקשת לגייס בשבוע הבא 300 מיליון אירו בבורסת ה-AIM בלונדון, לטובת רכישת נדל"ן מניב ברומניה.

ל-Globalworth, הרשומה בבריטניה, יש זווית ישראלית: אחד הדירקטורים בחברה הוא אלי אלרואי, לשעבר מנכ"ל ויו"ר חברת GTC פולין מקבוצת קרדן. אלרואי הוביל את פעילות הנדל"ן של הקבוצה במזרח אירופה משנת 1994 ועד 2011, אז עזב את הקבוצה עם עשרות מיליוני שקלים בכיסו (ראו מסגרת).

"רוח חדשה בשוק הרומני"

אלרואי מייצג בדירקטוריון את אייל עופר - אחיו של עידן עופר (בעלי החברה לישראל) - ובעצמו אחד הישראלים העשירים בתבל. אייל עופר צפוי להיות משקיע מרכזי בהנפקת Globalworth, והוא כבר עשה בעבר עסקים עם פפלאקס ברומניה. איש עסקים נוסף שרווה נחת מהשקעותיו ברומניה וצפוי להשתתף בהנפקת Globalworth הוא ככל הידוע שלמה טיסר, בעלי חברת הנדל"ן וילאר.

אבל מלבד עופר וטיסר, שהם כמובן אנשי עסקים פרטיים, GlobalWorth - שתפעל במתכונת של קרן ריט המחלקת לפחות 90% מתזרים המזומנים החופשי שלה - פנתה לאחרונה למספר גופים מוסדיים בישראל, בסיוע חברת החיתום רוסאריו קפיטל, על מנת שייקחו גם הם חלק בגיוס ההון שהיא עורכת. על פי הערכות בשוק, ייתכן שבית ההשקעות אלטשולר שחם ייקח חלק בהנפקה (בבית ההשקעות העדיפו היום שלא להתייחס לכך).

כאמור, בשבוע הבא צפויה להתקיים הנפקת Globalworth ויום המסחר הראשון במניותיה אמור להתקיים ביום שישי הבא, 12 ביולי. במכתב למשקיעים פוטנציאליים מסבירים נציגיה של GlobalWorth מדוע כעת זה הזמן להשקיע ברומניה: "פפלאקס פעיל בשוק הנדל"ן הרומני במשך 13 שנים, והוא מכר ב-2008 את פורטפוליו הנכסים שלו, בהיקף של כמיליארד אירו, תוך שהוא משיא רווח עצום לו ולכל שותפיו, שעל חלקם נמנו משקיעים ישראלים בעלי הון רב.

"מאז הוא ניהל את הנכסים עבור הקונה ונשאר בעצמו מחוץ לשוק, עד שהרגיש שהגיע הזמן הנכון לחזור אליו. אסטרטגיית ההשקעה שלו מבוססת על רוח חדשה בשוק הרומני, שנובעת מהעובדה שמתחילת 2012 מקבלת רומניה סיוע נרחב מהאיחוד האירופי. מר פפלאקס נמצא בתהליך בנייה של פורטפוליו חדש המבוסס על שוכרים בינלאומיים, כגון אינטל, HP, דנונה, וודאפון, נסטלה ועוד", נכתב במסמך שמפיצה הקרן.

נכון להיום מנהל פפלאקס ומחזיק בחלק מהזכויות על פורטפוליו של נכסים, כשמטרת הקמת GlobalWorth היא להעביר את הפורטפוליו הזה לחברה הציבורית, באופן שבו לאחר גיוס ההון תרכוש קרן הריט את פורטפוליו הנכסים אותו הוא מנהל. הפורטפוליו הנוכחי של פפלקאס כולל תשעה נכסים בבעלות מלאה, שמונה מתוכם בבוקרשט, בשווי של 460 מיליון אירו, המייצרים תזרים מזומנים (NOI) יציב של 49 מיליון אירו.

פפלאקס התחייב לרכוש לפחות 10% מהיקף ההנפקה (כ-30 מיליון אירו), וביחד עם זכויותיו הקיימות בפורטפוליו הנכסים שיועברו לחברה, תגיע השקעתו בה לעד 100 מיליון אירו. בעזרת ההון שיגויס, תוכל החברה לרכוש נכסים נוספים הנמצאים על הכוונת שלה.

במכתב, מפרטת עוד הקרן את ההזדמנות הייחודית הגלומה בהשקעה: "ניתן לצפות לתשואת דיבידנד שנתית של 15%, עם פוטנציאל משמעותי לרווחי הון בתקופה של שנתיים-שלוש".

מוסדי: "זו הצעה עם אריזה יפה"

אז האם המוסדיים הישראלים שנכוו קשות מהשקעה ברומניה ישובו אליה? בשבוע הבא נדע את התשובה. כרגע ניתן לציין כי לעומת הגופים מוסדיים שהביעו עניין בהנפקה, ישנם כמה מוסדיים שהגיעו די מהר להבנה שלא מדובר בהשקעה שמתאימה לעמיתים ולמבוטחים שלהם. כך, גורם מוסדי המעורה בתוכניות ההנפקה של החברה ציין באוזנינו כי "מדובר בהצעה עם אריזה יפה של הסכמי שכירות עם גופים בעלי ניחוח בינלאומי כגון אורקל, שנמצאים ברומניה בגלל הטבות מס שהם מקבלים שם, ושיימשכו כמה שנים".

"אבל", מתריע אותו מוסדי, "השאלה המעניינת היא לא לגבי הצד הפיננסי בשנים הקרובות, אלא לגבי מה יהיה עם ההחזקה בעוד מספר שנים, אחרי שהטבות המס שניתנות לשוכרים הללו יבוטלו. יש באירופה מקומות שהפכו לאזורי רפאים לאחר ביטול תמריצי מס מעין אלה, וללא הדיירים - הנכסים הללו של החברה הרבה פחות מעניינים", הוא מתריע.

מנגד, גורם אחר דווקא הביע היום אופטימיות לגבי ההשקעה. "זו השקעה ראויה ומעניינת, שגם שונה מהשקעות הנדל"ן ברומניה בעבר. השוכרות בנכסים של Globalworth הן חברות בינלאומיות חזקות ומוכרות ביותר עם חוזים לתקופות של כעשר שנים ומעלה". לדבריו, "המשקיעים בחברה ייהנו מההתאוששות של שוק הנדל"ן ברומניה, בוודאי בסגמנט הזה".

אלי אלרואי: שיאן השכר של 2011

כמנהל בכיר בקבוצת קרדן, היה אלי אלרואי מהישראלים הראשונים שגילו את הפוטנציאל הטמון בשוקי הנדל"ן של מזרח אירופה. גם כיום הוא פעיל באותם שווקים, בעיקר דרך שיתוף פעולה עם מקורבו, אייל עופר. השניים שותפים גם בחברת שח"ל הנסחרת בשוויץ, ומספקת שירותי ניטור ואבחון מרחוק של חולי לב וריאה (אלרואי מחזיק 6% ממניות החברה ועופר 7%).

אלרואי אף משמש כדירקטור מטעמו של אייל בחברה המשפחתית עופר השקעות, השותפה לשליטה בבנק מזרחי טפחות.

אלרואי הצטרף לקבוצת קרדן ב-1991. תחילה שימש כסגן יו"ר החברה הבת, קרדן נדל"ן, וב-1994 מונה ליו"ר GTC, שבאמצעותה יצאה קרדן להשקעות נדל"ן חלוציות במזרח אירופה. תחת הנהגתו ביצעה החברה השקעות גדולות, בעיקר בפולין, זמן רב לפני שהללו הפכו לטרנד לוהט.

ההשקעות אלו הניבו לקרדן רווחים פנומנליים, וייצרו לה ערך משמעותי בעקבות מכירת חלק מהפרויקטים וגיוסי הון, כולל הנפקה מוצלחת בבורסת ורשה. אלא שבשנים האחרונות התהפך הגלגל, ועם החרפת המשבר במזרח אירופה, נפגעו גם תוצאות ג'י.טי.סי והיא איבדה חלק ניכר משוויה. ב-2012 פרש אלרואי מהקבוצה, לא לפני שהוכתר לשיאן השכר המקומי לשנת 2011, עם שכר בעלות שנתית של מעל 28 מיליון שקל, רובו מענק.

אייל עופר: הון של 6 מיליארד דולר

איש העסקים אייל עופר, בנו של סמי עופר המנוח, בנה חלק ניכר מהונו הפרטי בעסקי נדל"ן בלונדון ובניו יורק - שתי ערים בהן הוא מבלה הרבה מזמנו. עופר ידוע כיזם של פרויקטים יוקרתיים המיועדים בדרך כלל לאלפיון העליון. זרוע הפעילות המשמעותית השנייה של עופר היא עסקי הספנות המשפחתיים, והוא משמש כיו"ר חברת התובלה הימית "זודיאק" וכשותף בחברת שייט התענוגות רויאל קריביאן. בדירוג האחרון של "פורבס" הוערך הונו של עופר בכ-6 מיליארד דולר, קצת אחרי אחיו, עידן עופר, שהונו הוערך בכ-6.5 מיליארד דולר.

רוב הפעילויות של אייל עופר הן פרטיות, והוא ממעט בחשיפה תקשורתית. אביו דאג טרם מותו לחלוקת הפעילות בחברות הרבות של המשפחה בין האחים, כאשר אייל, הבכור, קיבל לידיו את עסקי הנדל"ן וחלק מפעילות הספנות. עידן מצידו קיבל לידיו את מניות השליטה בחברה לישראל.

אייל הוא בן דודם של ליאורה ודורון עופר (בניו של יולי עופר ז"ל), ומחזיק עימם את גרעין השליטה בבנק מזרחי טפחות, באמצעות חברת עופר השקעות. בחודש מארס האחרון מכר אייל 2.2% ממניות הבנק, בעסקה מחוץ לבורסה, תמורת כ-200 מיליון שקל. השבוע דיווחה התקשורת הבריטית על תרומה של 10 מיליון ליש"ט שיעביר עופר להרחבת מוזיאון "טייט מודרן" בלונדון.

תגובת אלרואי לדברים טרם התקבלה.

עוד כתבות

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

נעילה מעורבת בוול סטריט; מדדי S&P 500 ודאו ג'ונס שברו שיאים

מדד S&P 500 סגר את הרבעון הטוב ביותר שלו מאז 2019 ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" לא יתקיים מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים