גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טבע קיבלה הטבות מס ב-12 מיליארד שקל

‎הנה הכסף: הטבות המס לטבע בשנים 2006-2011 - כרבע מהבור התקציבי ■ החברות הפרטיות עדיין חסויות, אך החברות הציבוריות קיבלו יותר מ-16 מיליארד שקל, כאשר טבע קיבלה כ-70% מסך ההטבות

בעקבות מאבקו של עיתון "גלובס" לצמצום הטבות העתק הניתנות לחברות הגדולות במשק, נחשפים היום (ג') נתונים מדהימים - ויש שיגידו מקוממים - באשר להיקף הטבות המס שניתנו מכוח החוק לעידוד השקעות הון לחברות הציבוריות הגדולות בישראל.

מהנתונים עולה כי בשנים 2006-2011 קיבלה ענקית התרופות הישראלית טבע ממדינת ישראל הטבות מס בהיקף של כ-11.8 מיליארד שקל, שהם כ-70% מסך ההטבות בגובה כ-16.8 מיליארד שקל שקיבלו החברות הציבוריות הגדולות באותן שנים (הנתונים לשנת 2012 לא נמסרו, כיוון שמרבית דוחות המס לשנה זו טרם הוגשו).

עוד עולה כי צ'ק פוינט קיבלה בשנים אלה הטבות מס בהיקף כולל של כ-1.65 מיליארד שקל; כיל קיבלה הטבות מס בהיקף כ-2.2 מיליארד שקל; אלביט מערכות קיבלה הטבות מס בהיקף של כ-404.7 מיליון שקל; בזן קיבלה הטבה חד-פעמית של 140 מיליון שקל ב-2006; וחברת רפאל קיבלה בשנים 2010-2011 הטבות מס בהיקף של כ-144.7 מיליון שקל.

הטבות המס של טבע

יצוין כי ההטבות עשויות להיות גבוהות הרבה יותר ממה שהוצג ברשימה שפורסמה היום, משום שהסכומים שהועברו מרשות המסים והאוצר אינם כוללים שקלול הטבות נוספות שניתנו לחברות, כגון פחת מואץ.

מרשות המסים נמסר כי "נתונים אלה אינם זמינים ומצריכים עבודה מיוחדת על כל דוח של חברה בקבוצת חברות בלתי ניתנת להגדרה ודאית".

על רקע המחאה החברתית והגירעון בתקציב המדינה, נתון מעניין נוסף הוא העלייה שנרשמה בכל שנה בהיקף ההטבות, שצמחו בצורה דרמטית, במקום להצטמצם: בעוד שב-2006 עמדו הטבות המס שחולקו ל-7 החברות הציבוריות הגדולות על סך של 1.29 מיליארד שקל, תפחו ההטבות הללו לסך של כ-2.89 מיליארד שקל, שהוענקו ל-4 חברות בלבד ב-2011. זאת, כפי שנחשף ב"גלובס" במארס השנה. באוצר וברשות המסים טענו אז, כזכור, כי "הנתונים אינם בהכרח כפי שהוצגו".

"כספים במחשכים"

נזכיר כי מדובר ברשימה חלקית שאינה כוללת את החברות הפרטיות שקיבלו הטבות מס בשנים אלה, לאחר שרשות המסים ומשרד האוצר הצהירו כי בכוונתם להגיש בקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון על החלטת בית המשפט המחוזי לחשוף את כל החברות שקיבלו הטבות מס, לרבות החברות הפרטיות.

על רקע זאת, מדהים לראות כי בשנים 2006-2011, בהתבוננות ברשימה החלקית והמצומצמת שיפרסמו האוצר ורשות המסים, תאגידי הענק קיבלו הטבות מס של יותר מ-16 מיליארד שקל.

למעשה, מרבית החברות ברשימת 10 החברות שקיבלו את הטבות המס הגבוהות ביותר חסרות ברשימות שהועברו מהאוצר ורשות המסים, כאשר בכל שנה נחשפו ההטבות שחולקו לכ-3 עד 5 חברות בלבד.

לפי ההערכות, עם החברות ששמן נעדר מהרשימה בשל היותן פרטיות, נמנות ישקר של משפחת ורטהיימר ואינטל הבינלאומית.

הנתונים בדבר הטבות המס נחשפו היום, כאמור, בעקבות המאבק של עיתון "גלובס" לצמצום ההטבות לחברות ענק במשק, ובמסגרת זו מאבקו המשפטי של העיתון, וסגן עורך העיתון, אלי ציפורי, לחשוף את כל ההטבות שניתנו לכל החברות בישראל מכוח חוק עידוד השקעות הון.

ביום שני שעבר קיבל בית המשפט המחוזי בת"א את עתירת "גלובס" ואלי וציפורי, שהוגשה באמצעות עורכי הדין יורם מושקט ואוריין אשכולי, לחשיפת רשימת החברות שקיבלו הטבות מס מכוח החוק.

השופטת, ד"ר מיכל אגמון-גונן, קבעה כי על משרד האוצר ורשות המסים להעביר לידי "גלובס" תוך 7 ימים מידע אודות החברות שקיבלו הטבות מס לפי חוק עידוד השקעות הון בשנים 2006-2012, בהן 10 החברות שקיבלו את הטבות המס הגבוהות ביותר בכל שנה, לרבות גובה ההטבות, תוך שהיא מציינת כי "ראוי ונכון הוא כי לא במחשכים יחולקו כספי הציבור".

רשות המסים והאוצר הגישו בקשה לעכב את חשיפת נתוניהן של החברות הפרטיות הנהנות מהטבות מס, ואולם היום הם העבירו את המידע האמור בנוגע לחברות הציבוריות לידי "גלובס".

מס אפקטיבי של 3.3%

מהנתונים עולה כי ב-2011 קיבלו 4 החברות הציבוריות הגדולות - טבע, כיל, צ'ק פוינט והחברה הממשלתית רפאל - סך הטבות של כ-3.84 מיליארד שקל, כאשר 75% מסכום זה קיבלה טבע.

שנה קודם לכן, ב-2010, קיבלו 5 החברות הציבוריות הגדולות (כולל אלביט מערכות) סכום של כ-3 מיליארד שקל, ושוב - 75% מהסכום הוענק לטבע; ב-2009, סך ההטבות שניתנו ל-4 החברות הגדולות (ללא רפאל) עמד על 2.24 מיליארד שקל, כשטבע נהנתה מ-70% מסכום זה.

ב-2008 נרשם נתון מדהים במיוחד: 3 חברות גדולות - טבע, כיל וצ'ק פוינט - נהנו לבדן מהיקף הטבות עצום של כ-3.33 מיליארד שקל; טבע נהנתה באותה שנה מהטבה בסך 2.4 מיליארד שקל, כ-72% מהסכום שחולק ל-3 החברות.

ב-2007 קיבלו 5 חברות (כולל נייס) סך של 2.03 מיליארד שקל, אך מבט שנה אחת לאחור מבהיר כי מדובר בזינוק ביחס ל-2006, אז קיבלו 7 חברות - טבע, צ'ק פוינט, כיל, בז"ן, אלביט, סינרון ונייס - אותו סכום כמעט, סך של 2.07 מיליארד שקל.

המצב הזה בו מרבית ההטבות מגיעות בעיקר ל-4 חברות גדולות הוא חדש יחסית. ב-2003 קיבלו החברות הגדולות רק שליש מההטבות, וכעת הן מקבלות כ-70% מהן, כאשר 60%-70% מתוך סכום זה ניתן לטבע לבדה.

כתוצאה מכך מס החברות האפקטיבי ששילמו אותן חברות עמד על 3.3% בלבד. זאת, בעוד שמס החברות הרגיל עמד על 25% - פער של 21.7%.

הטבות לאלפי חברות

במקביל לרשימת החברות הציבוריות שקיבלו את הטבות המס הגבוהות ביותר, מסרו האוצר ורשות המסים גם רשימה מלאה של החברות - הציבוריות והפרטיות - שנהנו בשנים האחרונות מהטבות מס מכוח חוק עידוד השקעות הון, ללא גובה ההטבה שניתנה לכל חברה.

מדובר בעשרות עמודים, בהם רשומות אלפי חברות, בהן מחלבות יטבתה, שטראוס, נירלט, מיקרוסופט ישראל, גוגל ישראל, חברת הביטוח הפניקס, אורמת מערכות, אי.סי.קיו, אליק רון, אמדוקס, אקרשטיין תעשיות, גאון אגרו מקבוצת גאון אחזקות, מיסודו של בני גאון, טמפו, יקבים שונים (בהם יקב רמת הגולן, יקב דלתון ויקב קסטל), מיכל נגרין, מולטי לוק, מוטורולה, נטפים, תפן, פוקס וסיסקו (לרשימה המלאה - לחצו כאן).

רשימה עצומה זו מעוררת תהיות באשר ליעילותו של החוק לעידוד השקעות הון, והאם ההטבות מכוחו ניתנות לפי רוחו ומטרותיו, ולא מחולקות ללא הבחנה, כמעט לכל דורש.

במכתב הנלווה לחשיפת הנתונים, ציינה רשות המסים כי "אין באמור ברשומות אלה הסכמה או אישור לתוכן הדיווח של החברה, באשר לזכאותה להטבות ובאשר לגובה ההטבה המדווחת".

במילים אחרות, רשות המסים מבהירה כי השומות שנחשפו עדיין פתוחות, וניתן עדיין לבדוק האם אכן זכאיות החברות להטבות שקיבלו, ואף לדרוש החזר.

גלגולה של עתירה

החברות הציבוריות

עוד כתבות

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין