"לפני כעשרים שנה פנה אלי בעליה של חברה משפחתית גדולה, וביקש ממני סיוע בהעברה בין דורית של העסק", מספר עו"ד משה כאהן שבמסגרת עיסוקיו, גם מייעץ לעסקים משפחתיים. "הנושא הזה, חשוב ככל שיהיה, לא זכה לייעוץ ותמיכה עד אז, והיום, עשר שנים לאחר פטירתו של האב, החברה שהקים פועלת ומנוהלת למופת. אני חושב שהודות למערכת האיזונים שבנינו יחד - יצרנו אפילו דוגמה ייחודית. אולם לצערי, לא רבים יודעים לזהות את הצורך בייעוץ, ובאמת פונים בזמן".
כאהן הוא עו"ד מסחרי, המייצג בדרך כלל חברות פרטיות, ודרך פעילות זו, הוא הגיע לייעוץ לעסקים משפחתיים. "סקרים בעולם מדברים על כך שכ- 50% עד 70% מהעסקים הקטנים והבינוניים, הם משפחתיים", מעיד כהאן. לדבריו קיים חשש להתייעץ עם גורם חיצוני בכל הנוגע להעברה בין דורית, כי יש הרואים בכך חתירה נגד מישהו מבני המשפחה. אולם שלא בצדק.
"יש לכך כמה אספקטים. מלבד העברה בין הורים לבנים, קורה גם שאחד מבני הדור השני מתגרש, ואז בן או בת הזוג דורשים זכויות. או אז, צריך להחליט כיצד להיערך". עו"ד כהאן מציין כי לא אחת ניתן לזהות ניצנים למחלוקת, כבר בהיסטוריה המשפחתית הצעירה, ואפילו בילדות.
"הדור הראשון והשני, הוא ההוויה של המשפחה. בעסק כזה רוב כשהמשפחה נמצאת יחד, רוב הזמן מדברים על העסק - בארוחות ובאירועים. כל המשפחה נושמת את זה. בדיוק כמו שבכל משפחה יתכן וילד יחוש מקופח על חשבון אחיו, כך עלול להיות בהמשך בעסק - תתפתח טינה. זה לא מתחיל רק ברגע הבגרות של הבן הבכור, או שזה שרואים בו ממשיך של העסק - זה מתחיל עוד קודם: לוקחים אותו לעבודה, אפילו נותנים לו עוד אחריות בבית. זה כבר הכנה לתפקיד המנכ"ל. במקרים רבים, מטבע הדברים, הבכור יקבל את שרביט הניהול. חלק מהילדים, הם ובני זוגם, לא בהכרח יקבלו את הדין. ואם הדברים לא מסודרים - ויש טינה כבר מהילדות - זה יתפרץ, וזה טבעי".
"מקרה אחר", מדגים כאהן, "הוא כזה בו יש שני אחים שמקימים עסק, ומראש קובעים דרג וסמכות, ואז לא טבעי שתתפרץ מחלוקת. כאן מראש האח מצוות להיות במקום השני. ההחלטה הזו חשובה כי אי אפשר שינהלו את העסק כמה אנשים במקביל. יש פירמידת ניהול קריטית, גם בעסק משפחתי".
"כך או כך", הוא אומר, "המצב הנפוץ הוא זה בו אחד האחים לא מוצא עצמו כבעל ביטוי בעסק, או שדחקו אותו החוצה, ואז אותו בן משפחה מצפה לתגמול. הוא רואה בעסק נכס של המשפחה. גם אם הוא לא שם, יש לו חלק. הוא עבד קשה. זה שהוא בחוץ לא משנה"
- יש פתרון למחלוקת כזו?
"כן. הפתרון מבחינתי, הוא לתגמל גם את האחים שנמצאים בחוץ ולא עובדים בעסק. ברור שלא באותו האופן, אבל חשוב לזכור שזה עסק משפחתי. הרי תמיד אומרים המשפחה היא הכי חשובה. אני מציע תגמול בערך של כ- 20%-30% מהתגמול של מי שבעסק. יש דרכים לכך. גם מאוד חשוב לתת ביטוי ולשתף את בני המשפחה כחלק מחברי הדירקטוריון".
- ואם הוא באמת רוצה לצאת מהעסק המשפחתי?
"עדיין יום אחד יכול ליפול לו האסימון, ואז הוא יגיד: הורי הקימו את העסק - מה איתי? הורים במקרים רבים עושים טעות ובחייהם מונעים את השיתוף הזה. בדור השלישי זה אפילו יכול להיות מורכב יותר".
עו"ד כהאן מוסיף וממליץ: "כל בן לעסק משפחתי חייב לטעמי לעבור תקופת חניכה בעסק אחר. יש לכך מספר סיבות. הראשונה היא הצורך להבין מה זה להיות עובד רגיל מהמניין. הסיבה השנייה היא שכבן לאב בעל עסק, החניכה שלך לא תהיה מקצועית לחלוטין. הסיבה השלישית - עובדים בעסק משפחתי שאינם מהמשפחה, הם מיוחדים כי יש להם תקרת זכוכית ברורה. המשרות הבכירות שמורות לבני המשפחה בלבד, ומי שלא יחווה את משמעות התחושה הזו - לא יבין אותם באמת".
עם זאת, למרות האזהרות וההמלצות, עו"ד כהאן סבור שבעסק משפחתי יש גם לא מעט יתרונות. "במישור העסקי מדובר בעסקים מאוד מוצלחים ולו רק בגלל הנאמנות הגבוהה הטמונה בהם. עסקים כאלה שורדים הרבה יותר, הם לא לוקחים סיכונים גדולים מדי, ולכן הם מהווים לא אחת מטרה לרכישה. יש מחקר שאומר שרק שליש מעסקים אלה עוברים לדור השני, כי באמת מוכרים אותם בגלל ההצלחה העסקית, ובכך גם מונעים סכסוכים במעבר בין דורי".
גלובס לחודש היכרות – כל הכתבות, המאמרים וטורי הדעה אצלך מדי ערב >>