גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גירושים מהספרים: סדרת ספרי הילדים העוסקים בגירושים מתרחבת

התגברות תופעת הגירושים בעולם בכלל ובישראל בפרט מביאה להופעה הולכת ומתרחבת של ספרי ילדים בנושא ■ הנה כמה מהספרים הבולטים

מעבר לרצון לשעשע וליהנות, ספרי ילדים נועדו גם לסייע בהתמודדויות שלהן נדרשים ילדים. "סיר הסירים" עוזר להיגמל מחיתולים, "מעשה ב-5 בלונים" מסייע שלא להיבהל מבלונים מתפוצצים, כל ספר ודגשיו הלימודיים.

על כן, לא פלא שהתגברות תופעת הגירושים בעולם בכלל ובישראל בפרט (בחמשת העשורים האחרונים שיעורם ביחס לגודל האוכלוסיה כמעט שהוכפל), מביאה להופעה הולכת ומתרחבת של ספרי ילדים בנושא.

האחרון בסדרת הספרים הזו שייך לעדי קוליק - "שני בתים לאהד" (הוצאת גוונים). קוליק, שעובדת כשפית וזהו לה ספרה הראשון, מספרת על הדרך האישית שהביאה אותה לכתיבת הספר: "כשהבת שלי, לי, הייתה בת 11 חודשים, אביה אורן ואני נפרדנו. אני המשכתי לזוגיות שניה עם שי וגם יש ילד - מיכאל, ולי גדלה לתוך המציאות הזו. זה מקל על הסיטואציה, אבל עדיין עם הגיל וצמיחת ההבנה שלה, הגיעו השאלות. אלו היו פחות השאלות שלה ויותר של הסביבה אליה.

"באחד הטיולים, חברה שלה שאלה איך זה שאבא שלה לא שם ואיזה כיף לה שאבא שלה כן בטיול. לי ענתה בשיא התמימות: 'נכון שאת פה עם אבא שלך, אבל לי יש שני אבות ולך אחד'. מפה נולד הרעיון לספר - הרצון לאפשר לילדים בסיטואציה כזו להזדהות עם דמות אחרת, ולהורים - לתת לילד להסתכל על חצי הכוס המלאה".

בספר שכתבה קוליק, אהד הוא ילד שאביו גר בזוגיות עם וטרינרית בשם סיוון ואמו חיה עם איציק, להם יש גם זוג תאומות. הספר מתאר את ההבדלים בין הבתים - באחד מהם הוא ילד יחיד, שחי כמו נסיך ובבית האחר - רעש, המולה והרבה שמחה. בהמשך, אהד נשאל על-ידי חברו בגן שאלה דומה לזו שהופנתה ללי והוא מתאר את היתרונות בחיים בשני בתים, ושלהיות שונה זה לא בהכרח עצוב".

- מה הדבר החשוב בעינייך בסיטואציה כזו?

"המוטו זה לשים את הילד למעלה. אנחנו אנשים בוגרים, שעברנו כמה דברים בחיים וצריכים שלא לשים את הילד באמצע, שלא יישא את משקל המעשים שלנו. צריך לחבק אותו ולתקשר. עוד כסף, פחות כסף, זה באמת לא חשוב".

כלי טיפולי

גם המשוררת והסופרת נורית זרחי כתבה שני ספרי ילדים לאחר שנפרדה מהפזמונאי יורם טהר לב - את "וולפיניאה מומי בלום" ו"לא לגרש את נני". "אחרי שהתגרשתי", היא מספרת, "כתבתי אותם מתוך הרגשה שיש לי אנרגיה בנושא וכיוון שגם אני גדלתי במשפחה מורכבת (אביה, הסופר ישראל זרחי, נפטר כשהייתה בת 6 י.מ)".

- במה עוסק "לא לגרש את נני"?

"ההורים שם מתגרשים ונכנס למשפחה של הילדות גבר חדש. את כל ההסתגלות מסמלת הכלבה נני, שמשמשת כקולה של הילדה הגדולה. במצב כזה של גירושים, נדמה שהעולם נשבר והוא באמת נשבר אבל צריך להמשיך. רציתי להגיד לילדים שהחיים נמשכים גם אם יש משברים".

אנשי מקצוע מסכימים שקשר טוב בין ההורים הגרושים חשוב לילדים, אבל פחות תמימי דעים באשר לתפיסה הרווחת, שגיל צעיר של הילד בגירושים הוא יתרון.

פרופ' רחל לוי-שיף, פסיכולוגית וחוקרת ממרכז "פלג-ביליג" לחקר הזוגיות והמשפחה ב"אוניברסיטת בר-אילן", טוענת כי המחקרים מראים שככל שהילד צעיר יותר, ההשפעות של הגירושים לטווח הארוך גדולות יותר. לוי-שיף: "בגיל צעיר, עדיין אין לילד מבנים קוגניטיביים שמאפשרים לו לעבד את מה שקורה לו. במצב כזה, הרבה שינויים קורים בבת אחת ומאיימים עליו.

"שנית, בתהליכי גירושים ההורות נפגעת - יש להורים פחות זמן ומצב רוח. אלו שנים מאוד מרכזיות אצל ילדים. ויסות רגשי וקוגניטיבי, התקשרות ושפה, אלו מבנים מרכזיים והגירושים פוגעים בהתפתחותם התקינה. שלישית, תינוק מרגיש מה קורה, גם אם אינו יודע לתרגם את זה למילים".

ד"ר עדנה כצנלסון, פסיכולוגית קלינית מאונ' ת"א, שחיברה גם שני ספרים בנושא ("דיאלוג עם ילדים" ו"הורים ילדים ומה שביניהם"), טוענת אף היא כי הפקטור של גיל הילד הינו משמעותי בהתמודדות שלו עם נושא הגירושים: "בגיל בית הספר יש יותר הבנה קוגניטיבית, שעוזרת חלקית להבין את השינוי הגדול. בגיל זה החריגות החברתית מעסיקה את הילדים יותר מבגיל הרך. אצל ילדים צעירים צפויות בעיות בשינה ובאכילה, וכן בגמילה מחיתולים. אצל הגדולים יותר, צפויות בעיות לימודים ובעיות חברתיות".

- מה הקושי העיקרי בהתמודדות?

כצנלסון: "ההרגשה שעלולה להיות נטישה של הורה, ולוקח זמן עד שהילד נרגע ומבין שלא כך הוא. קושי אחר הוא כעס על ההורה שיזם את הפרידה. ילדים גם חוששים מה יקרה להם, עד כדי חשיבה על מוסד או בית יתומים. להורים ברור שזה לא מציאותי, אך ילדים כן חוששים.

"בעיה קשה נוספת היא רגשי האשם וקיימת גם 'אשליית ההפיכות' - ילדים נוטים לא לאבד תקווה שההורים יחזרו, ואם אחד מההורים מחזק את האשליה, ילדים לא משלימים עם סופיות הפרידה".

- מה ההורים יכולים לעשות כדי להקל על הילד במצב הכאוטי שנפער בחייו?

לוי-שיף: "מאחר שמערכת היחסים בין ההורים אחרי הגירושים משפיעה על הילד, חשוב מאוד שלא לריב ולא להשתמש בילדים ככלי ניגוח. חשובים גם התמיכה של המשפחות המורחבות והמצב הכלכלי".

כצלנסון: "המחקרים מביאים ממצאים לא אחידים: חלקם מדברים על נזק לטווח ארוך וקושי בזוגיות בעתיד, בעוד אחרים מפחיתים בטלטלה שנגרמת לילדים לטווח ארוך. אבל כולם מסכימים שגירושים אינם הנתון הקובע היחיד.

"מחקר שנערך בארה"ב עקב אחר ילדי ההורים שהתגרשו. יצא ש-45% מהילדים התפתחו והתמודדו באופן חיובי עם משימות התפתחותיות בחייהם הבוגרים. 41% מהילדים היו במצוקה וגדלו כאנשים חרדים, מתקשים להגיע להישגים ובעלי דימוי עצמי נמוך. זו דוגמה שממחישה את הקושי להכליל.

"ילדים ש'מרווחים' מגירושים הם אלה שחיי הזוגיות של הוריהם היו קשים. ילדים שמפסידים הם אלה שחיי הוריהם היו יחסית סבירים".

- אילו נושאים חשוב להדגיש, במסגרת סוגיית הגירושים, בספרי ילדים?

כצנלסון: "ספרי הילדים נועדו להשיג שלוש מטרות עיקריות: הסבר הגירושים לילדים ומתן אופק חיובי לגבי ההסתגלות העתידית, מתן דוגמה להורים כיצד לדבר עם הילדים על הנושא ותחושת 'נורמליזציה' מהבחינה שעוד ילדים חווים את החוויה".

- עד כמה ספרי ילדים באופן כללי הם כלי טוב להתמודדות עם בעיות?

כצנלסון: "הספרים הם בבחינת 'ביבליותרפיה' - טיפול דרך ספרות. הם כלי טוב אם יש בהם - נוסף לעיסוק בבעיה, גם היבטים 'לא דידקטיים' וכן ערך ספרותי. חשוב שהספרים יעסקו גם בהיבטים אחרים של חיי הילד".

השינויים הלשוניים בטרמינולוגיית הגירושים

כשההורים הגרושים מקימים משפחה מחדש, הם נתקלים בבעיה מהאגדות - הקונוטציה השלילית למונח "חורג", בעיקר בהקשר של זוגתו החדשה של האב.

רוביק רוזנטל, עיתונאי "מעריב" שמרבה לעסוק בתחום הלשוני: "'חורג' הוא מונח תלמודי טכני, שמשמעותו 'יוצא דופן ביחס לנורמה'. יש שתי סיבות שבגללן נוצרה למושג הזה התנגדות. ראשית, כי באגדות אמא חורגת היא תמיד מרשעת, ושנית, כי יש לו צליל דומה למילה 'הורג'".

אז למה באקדמיה ללשון העברית לא מצאו מונח חלופי? ובכן, בימים אלו ממש, מה שנקרא, באקדמיה "יושבים על המדוכה". רונית גדיש, המזכירה המדעית באקדמיה, מספרת שהוקמה ועדה למונחי המשפחה החדשה והמשולבת, כשאחד הנושאים הוא עניין החורג: "פנינו לציבור וביקשנו תגובות להצעות שעלו. הציבור חזר עם הצעות והוועדה תתכנס בקרוב".

בין ההצעות שנשלחו, בולטות כאלה מהשורש יס"ף - הורה נוסף/מוסף/יסוף ומהשורש צר"ף - משפחה מצורפת, הורה מצטרף. הצעה מעניינת אחרת הייתה "הורה לב"י", ראשי תיבות של "לא ביולוגי" וגם אימאש ואבאש (השין מייצגת את המילה "שלוב"). אז האם אנו בדרך להחלפת האם החורגת ה"מרשעת" במונח אחר? לא בטוח. לדברי גדיש: "האקדמיה בדרך-כלל לא מכניסה מילה במקום מילה עברית אחרת. החלטנו להידרש לעניין אבל לא בטוח שיהיה פתרון, כי אנשים לא אוהבים הרבה חידושים בתחום הלשוני".

גירושין

עוד כתבות

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

עליות קלות באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו