גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לפני הגשת הבקשה לרישיון קבוע: מה עובר על ערוץ 10?

ערוץ 10 השיק את הריאליטי "הכפר" ואת הדרמה "בני ערובה" בתרועה רמה, אבל הרייטינג בינתיים רחוק מלהצדיק את ההשקעה ■ האכזבה מהנתונים וההפסדים הכספיים הגדולים מהצפוי מעמידים שוב סימני שאלה סביב הערוץ

זה אוקטובר הטוב ביותר בשוק הטלוויזיה המסחרית מדי שנים. הביקוש לזמן פרסום גבוה מאי-פעם, והזכייניות כולן נהנות ממטר המזומנים שנפל עליהן. החודש הזה גם מקל משמעותית על הרייטינג המאכזב של ערוץ 10. לולא הביקוש הרב ומקבצי הפרסומות המלאים, ההפסדים היו יכולים להיות עמוקים הרבה יותר. התקופה הפורייה סייעה, לדברי הערוץ, לסיים את גם האחרונה בסדרת האכזבות - ערב השידור של שלשום (א') - עם רווח מזערי.

זה היה יכול להיות הגיים צ'יינג'ר. עם ההחלטה האסטרטגית של המנכ"ל החדש רפי גינת להימנע משידורים חוזרים ולהציב לוח חדש שיימתח על פני כל יום, הגיעה העת גם להתמודד חזיתית מול זכיינית ערוץ 2 קשת - דבר ממנו נמנע הערוץ עד כה.

חלוקת השבוע של הערוץ הייתה כזו שהריאליטי - "הכפר" במקרה זה - הוצב בזנב השבוע מול ימי השידור של רשת בערוץ 2; ואילו תוכניות הסוגה העילית הוצבו מול "הכוכב הבא" של רשת, בכדי להוות אלטרנטיבה.

אלא שהאלטרנטיבה לא הגשימה את הפוטנציאל שלה. "פנים אמיתיות" של אמנון לוי - פעם התוכנית הנצפית של הערוץ, ו"בני ערובה" - דרמה מושקעת שעלותה כחצי מיליון שקל לפרק, לא התרוממו מעל 11.5% צפייה.

העובדה שתוכניתו של לוי זולה יחסית סייעה איכשהו לגמור את ערב השידור הזה ברווח של כחצי מיליון שקל, אבל הערוץ כשל בניסיונותיו המאומצים להפוך את "בני ערובה" המדוברת - שאף נמכרה בחו"ל - לעוד עוגן בלוח השידורים.

משקיעים במהדורה המרכזית

סדרת האכזבות החלה כבר במאי השנה. צמד תוכניות הריאליטי "אקסטרים מייקאובר" וה"רווק" - גם הן מושקעות ועמוסות תקוות שנתלו עליהן - לא הצליחו לרומם את לוח השידורים של הערוץ וסיפקו בקושי רב רייטינג דו-ספרתי.

הערוץ נקלע אז לקשיים תזרימיים ועיכב תשלומים לספקים. רק בשבועות האחרונים מפיקים חזרו לקבל שכר מהערוץ, בהדרגה ובתשלומים.

עיקר התקוות עברו לתוכניות "הכפר", שכבר ניתן להכתירה ככישלון גדול. לא עזרו פרומואים לאורך זמן, מודעות ענק בעיתונות ואפילו באזז בעיתונות וברשתות החברתיות על רקע הרשעתו של אחד המתמודדים. תוכנית הריאליטי, שעלתה כ-600 אלף שקל לפרק, זוכה לממוצע צפייה של 9.5% בלבד.

מדפה הריק מתוכניות של מחלקת התוכן של ערוץ 10, בשל המשבר המתמשך של השנה שעברה, לא מאפשר לגנוז את התוכנית ולהביא לה חלופה. הערוץ נתקע איתה בשני ימי שידור - רביעי ושבת - שהפכו הפסדיים במובהק.

ההערכות הן כי הפסדי ערוץ 10, שהמדינה הצילה בסוף השנה שעברה, יגיעו בסוף 2013 ל-50 מיליון שקל, זאת לאחר שאת 2012 סיים הערוץ בהפסד נמוך הרבה יותר. אבל בערוץ אומרים כי אלה רק הקשיים המתבקשים לפני החזרה לפסים יציבים. לראיה הם מציגים עלייה מסוימת בצפייה: בין החודשים מאי עד יולי עמד ממוצע הצפייה בערוץ על 6.9% צפייה, והנה בחודש האחרון הממוצע כבר הגיע ל-8.5%.

גם בחדשות מרוצים מהרייטינג. בערוץ החליטו להשקיע בהעלאת הרייטינג של המהדורה המרכזית, ובמקום שני מקבצי פרסום, נוידו פרסומות לשעות הפריים-טיים, ונותר ברייק אחד ארוך יחסית. סדרות הכתבות ששודרו במהדורה באחרונה, ובראשן זו על היורדים, סייעו לעובדה שרייטינג המהדורה צמח ל-10.4% צפייה בשבועות האחרונים - דו-ספרתי אחרי הרבה מאוד זמן.

אבל למרות העלייה החיובית, אסור להתעלם מהעובדה שערוץ 10 משקיע בתוכניות שלו סכומים שדומים בממדיהם לאלה שמשקיעות זכייניות ערוץ 2 - אך הרייטינג נע בין חצי לשליש.

תעשיית הפרסום תומכת

גם הפעם, כמו במשברים קודמים, תעשיית הפרסום תומכת בערוץ 10. הערוץ נעזר בחברות רכש המדיה על-ידי סגירת עסקאות "אפ פרונט" לאורך זמן, כלומר מוכר זמן פרסום חודשים רבים קדימה. כך הוא מקבל כסף מראש ויכול להתקיים תזרימית, אך עם זאת הוא מוכר את זמן הפרסום בהנחה ולא ממש את מלוא הפוטנציאל שלו. כך הוא עשוי להפסיד פעמיים - פעם הפסד ידוע מראש, ובפעם השנייה בגלל רייטינג נמוך.

על-פי בכיר בענף המדיה, "יש שני יתרונות בולטים לערוץ 10 שבגינם תומכת בו תעשיית המדיה. הראשון והחשוב שבהם הוא שלא רוצים להישאר רק עם ערוץ 2. דבר נוסף שמציל את ערוץ 10 הוא רצועות הרוחב שלו - 'היום שהיה', 'לילה כלכלי' וצינור לילה' - שם יש יתרון מובהק לקהלים הגבוהים - האפסקייל. אבל עדיין כשאתה צריך למנף את הקמפיין, אתה צריך את ערוץ 2".

כך או אחרת, כשמדובר בערוץ 10, יש שני תהליכים מקבילים ודד-ליין אחד בסופם. הדד-ליין - בסוף השנה אמור הערוץ לבקש רישיון מהרשות השנייה. שני המסלולים שייפגשו בינואר 2014 הם זה שמתנהל מול הצופים ובפני הרשות השנייה והאחר שמתנהל בין בעלי המניות. עם מעבר הערוץ לרישיון ושידור של שבוע ימים, הוא עשוי לאבד את מספר האפיק שלו. עד אז הוא צריך לספק לוח שידורים המנהל יחסים עם קהלו ולא פחות עם הרגולטור שלו.

כדי לקבל רישיון, ערוץ 10 צריך לעמוד בכל מחויבויות הרגולציה שלו, ולכן חולפות על מסכו סדרות דרמה דלות מדרוג, שמשודרות לטובת חותמת הרגולטור. גינת מבקש להכחיד את השידורים החוזרים לחלוטין, על מנת להרגיל את הצופים בכך שבערוץ 10 יש תנועה. "רציפות שידורית ולא משברית", הם קוראים לזה שם.

אך ההצלחה הגדולה היחידה של הערוץ היא בינתיים בתוכנית המתיחות "אמבוש", ששובצה מול תוכנית מצלמה נסתרת מסוג אחר לגמרי - "מה אתם הייתם עושים" של קשת. התוכנית עומדת על רייטינג של 15% צפייה, לאחר התמודדות גם מול "אבודים" של רשת.

בקרוב ישוב למסך גם גינת עצמו עם "כלבוטק", ואחריו תשודר "בובה של מדינה". גם "היפה והחנון" חוזרת. בימי חמישי משודרים משחקי מכבי תל-אביב בכדורסל, שנחשבים רווחיים השנה. ימי שישי, שנזנחו במשך שנים, עדיין לא מספקים את הסחורה.

מאבק מול מילצ'ן

בדרך לרישיון יש עוד מסלול אחד - והוא מסלול הבעלים. בשנה האחרונה הזרים רון לאודר 18 מיליון שקל לערוץ, וגם אם נציגיו מדגישים את הנחישות והאמון שלו בערוץ, גם הסבלנות שלו עשויה לפקוע בקרוב. למרות זאת הוא יתבקש להזרים עוד כסף, על-פי התוכנית העסקית, שבינתיים מדברת אסטרטגיה ופחות כלכלה.

העניין הוא, שרון לאודר לבד. אנשיו, יו"ר הדירקטוריון אבי בלשניקוב ויו"ר נענע10 מיכל גרייבסקי מכתתים רגליהם ברחבי העולם בחיפוש אחר משקיעים שיעזרו לשאת את העול. זה גדל במיוחד לאחר שהערוץ נאלץ לעבור לירושלים בהשקעה של 20 מיליון שקל (שנשארו אצל לאודר בכיס שכן המעבר היה לאולפני הבירה שלו). יותר מזה, אנשיו מבקשים למצוא דרך להיפטר ממי שהפך למכשול הגדול בדרך לרישיון - ארנון מילצ'ן.

איש העסקים הישראלי ארנון מילצ'ן מבקש גם הוא לצאת מהערוץ בכל מחיר. למעשה הוא מבקש לעשות זאת כבר 3 שנים. אלא שבאחרונה הוא מנסה לטרפד מהלכים של הדירקטוריון של הערוץ, כדי לעורר יותר תשומת-לב.

היחסים בין מילצ'ן ובין לאודר עברו באחרונה לארה"ב. נציגיהם שם מתנהלים ביניהם בכדי למצוא דרכים להרגיע את מילצ'ן עכשיו. זאת משום שברור לכולם כי בכדי לעבור לרישיון צריך חתימה של כל בעלי המניות בערוץ - ומילצ'ן עשוי לא לחתום.

מערוץ 10 נמסר: "לאחר שבתחילת השנה הוסר האיום שריחף על קיומו של הערוץ, התקבלה החלטה, בעצה אחת עם בעלי המניות ונציגיהם, לחזור ולהשקיע משאבים ניכרים בלוח השידורים, מתוך כוונה להשיב את הערוץ בהדרגה לרציפות שידורים על פני 7 ימים בשבוע.

"בשנה זו השקענו ונמשיך להשקיע משאבים בהשלמת התפנית מזעזועי המשבר לקראת חזרה לפעילות טלוויזיונית תחרותית. לוח הסתיו מייצג את השלב הראשון בתפנית זו עם ההשקה המוצלחת של התוכניות 'אמבוש', 'פנים אמיתיות' ו'בני ערובה'.

"אנחנו מעודדים ממגמת הצמיחה הניכרת של יותר מ-20% ברייטינג הממוצע בפריים-טיים, מהחזרה המהירה של החדשות לרייטינג דו-ספרתי ומחוסנן של הרצועות הקבועות באוף-פריים. בהתאם לתוכנית העסקית, הערוץ ימשיך לקיים את כל מחויבויות הרגולציה ויקבל בשנה הבאה רישיון שידורים ל-15 שנים".

רייטינג

עוד כתבות

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה ישראלית בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"