גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתמחה בראיית חשבון: "משתכר 5,290 שקל; עובד בלחץ"

מתמחה בראיית חשבון: "משתכר 5,290 שקל; עובדים ללא מקום ישיבה קבוע, בלחץ, לוקחים עבודות הביתה"

מוסף השכר "תקועים", שפורסם לפני כשבועיים ב"גלובס" וסקר את מגמות השכר בענפים מרכזיים, עורר גלים. סקר השכר שנגע לתחום רואי החשבון, שאותו ערכה עבור "גלובס" חברת עוקץ מערכות, כלל נתונים על שכרם של רואי החשבון, החל מהמתמחים ועד לרמת השותפים במשרדים. בין היתר, קבעו הסוקרים של החברה, כי שכרם של המתמחים בראיית חשבון עמד בחודשים האחרונים על 7,000 שקל במשרד קטן עד כ-9,000 שקל במשרד גדול. בימים שלאחר פרסום הסקר הוצף "גלובס" בפניות ממתמחים מתחום ראיית החשבון, שביקשו לספר ל"גלובס" על המציאות האמיתית בשטח. "זה לא השכר שלנו. רחוק מכך", אמרו.

המציאות המצטיירת מסיפורם של המתמחים בתחום עגומה. ההתמחות כוללת עבודה סביב השעון במשך שנתיים, בשכר מינימום, וקשיים אמיתיים לסגור את החודש. מהפניות הרבות שהגיעו למערכת עולה כי שכרם של המתמחים בתחום ראיית החשבון נע בין 4,500 שקל ל-6,000 שקל לחודש. יש מי שמרוויח קצת יותר, ויש מי שמרוויח קצת פחות, אך התמונה ברורה: העבודה קשה, והשכר נמוך.

"גלובס" מציג שני סיפורים מתוך עשרות הסיפורים שהגיעו למערכת כדי לתת הזדמנות לסטודנטים ששוקלים ללמוד חשבונאות לקבל תמונה מלאה של המסלול המפרך בדרך לרישיון הנכסף לראיית חשבון.

"חלק לא מוצאים התמחות כלל"

מ' מתמחה בראיית חשבון במשרד בינוני, נשוי לסטודנטית, אב לילדה בת כשנתיים ובעלים של דירה. ההכנסה היחידה בבית היא שלו - העומדת על סך של 5,290 שקל לחודש. כאשר ההוצאות של משפחה ממוצעת ממעמד הביניים בישראל עומדות על כ-10,000 שקל לחודש (על-פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה), ברור מדוע מ' אומר ל"גלובס": "ללא עזרה מהורים לא נוכל להתקיים".

על רקע סיפורו האישי, מתאר מ' את המציאות בשוק ראיית החשבון הגואה: "אני אוהב את המקצוע וידעתי מראש לקראת מה אני הולך, אך לצערי חלק גדול מהסטודנטים לא בודקים את השוק ומוצאים את עצמם ללא התמחות כלל.

"אלה שכן מצאו התמחות משתעבדים למעסיק. יש גאות חסרת תקדים במספר הסטודנטים שמחפשים התמחות בגלל מסלולי הסבה ומכללות שנפתחו בשנים האחרונות. מעסיקים מודעים לכך, ומכיוון שלכל משרת התמחות נשלחים מאות קורות חיים, השכר הוא שכר מינימום לרוב. במשרדים הגדולים משלמים קצת יותר, אך מתמחה לא ירוויח יותר מ-6,500 ברוטו".

לדברי מ', בשוק המוצף, המתמחים מנוצלים ועובדים בתנאים קשים. "תמונת המצב בשוק ראיית חשבון עגומה - מתמחים עובדים בתנאים גרועים ללא מקום ישיבה קבוע במשרד, בשיטת 'השולחן החם', במשרדים ללא חלונות, ללא ארוחות או השתתפות במימון ארוחות, ובלחץ תמידי. מתמחים לוקחים עבודות הביתה, וכל זאת כדי לשמור על המקום ואולי להתקדם בעתיד".

מה שמקומם אותו, לדבריו, הוא העובדה שהמדינה נותנת לכך יד. "מרגיז שהמדינה - מועצת רואי החשבון, האחראית על מבחני הכניסה למקצוע ונתונה לפיקוח משרד המשפטים - מבצעת בחינות רישוי במתכונת מלפני עשרות שנים שלא מתאימה למציאות של היום. נכתבו על כך מאמרים וכתבות רבים, אך דבר לא קרה".

לדברי מ', מצבו הכלכלי אינו עומד להשתפר בקרוב. "המצב לא הולך להשתפר באופן מהותי. גם כאשר אקבל רישיון, ארוויח בסביבות 8,000 שקל וכל זה תמורת השקעה אדירה בלימודים וויתורים רבים במהלך הלימודים וההתמחות. בשורה התחתונה, מי שנכנס לתחום מתוך שאיפה להתעשר בטווח זמן קצר-בינוני עלול להתאכזב.

"לעומת זאת", מסכם מ' באמירה רלוונטית מתמיד - על רקע הדיון הציבורי על בריחת מוחות לחו"ל והיורדים מן הארץ - "המקצוע פורח בארצות הברית, הן מבחינת הביקוש והן מבחינת השכר".

"5,000 שקל אחרי שנת התמחות"

י', נשוי ואב לילדה, מתמחה באחד ממשרדי ראיית החשבון הגדולים בארץ - הביג-5 (ארנסט-אנד-יאנג, דלויט-בריטמן-אלמגור-זהר, KPMG-סומך-חייקין, PwC-Israel ו-BDO-זיו-האפט).

שכרו עומד כיום על 5,000 שקל והוא מדורג במשרד בדרגת "סמי סניור", שמשמעותה היא שכבר השלים יותר משנה של התמחות. במשרד נהוגות הדרגות הבאות: ג'וניור למתחילים, סמי-סניור, סניור, מנג'ר ומשם מתחילות דרגות השותפות השונות.

לדבריו, "בכל משרדי הביג-5 שכר המתמחים דומה יחסית. אצלנו נותנים 5,000 שקל למתמחה שמגיע לפני הבחינות של המועצה (במסגרת המסלול להסמכת רו"ח בישראל, על הסטודנטים לחשבונאות לעבור בהצלחה 15 בחינות מטעם המועצה, שלפי כלליה ישנם פטורים מחלק מהמבחנים לסטודנטים העומדים בתנאים שנקבעו), ומי שמגיע אחרי הבחינות מרוויח 5,250 שקל.

"בנוסף לשכר משלמים לנו גם נסיעות, אז תוסיפו לשכר סכומים שנעים בין 200 ל-400 שקל, כל אחד לפי המרחק שלו מהעבודה. אבל זה לא משמעותי מאוד".

גם העלאות השכר שמגיעות עם "הוותק" בהתמחות, על-פי י', לא משמעותיות. "בכל שנה יש דירוגים והעלאות שכר, וזה כבר נתון ליכולתו של כל אחד ולשאלה כמה מעריכים אותו במשרד, כך שתוספת השכר משתנה, אבל לא מדובר בעוד כמה אלפי שקלים שנוספים לך למשכורת פתאום וקפיצה משמעותית בשכר. אצלנו זה נע בין 500 ל-1,500 לטובים ביותר".

לשאלה איך חיים, יש לי' תשובה שרבים מהזוגות הצעירים בארץ מכירים: "גרים אצל ההורים. כשלא גרים אצל ההורים, יש עזרה מההורים. לנו יש עזרה משמעותית מההורים, וגם יש חסכונות שהתחלנו להשתמש בהם. בלי העזרה ובלי החסכונות הייתי מתקשה לסגור את החודש".

בדומה ל-מ', גם י' לא מצפה לשיפור במצבו הכלכלי בקרוב. "נשארו לי עוד 9 חודשים להתמחות, עד העלאת השכר, אבל זה לא ממש ישנה את מצבי. אני הולך לקבל 500 או 1,000 שקל למשכורת כרואה חשבון צעיר, אז זה לא שהשכר שלי יקפוץ פתאום. זה עומד להיות תהליך ארוך עד שאגיע לשכר שאפשר ממש לחיות ממנו".

מוסף השכר של גלובס מה9.10.2013

עוד כתבות

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד