גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברה זקוקה לטאלנט - או שהשועל הוותיק הוא המתאים?

הדחתו של ג'רמי לוין מתפקיד מנכ"ל טבע מעלה את השאלה הנצחית: האם למנות מנכ"לים מוכשרים שקודמו בתוך הארגון ולהצמיח אותם - או שמא להצניח מנהלים מבריקים מבחוץ? ■ וגם: האם בכלל אפשר להקיש ממקרה אחד לאחר?

הטונים הצורמים שליוו את סיום הקדנציה הקצרה של ג'רמי לוין כמנכ"ל ענקית התרופות טבע, אחרי שנה וחצי בלבד, שמים שוב במוקד את ההתלבטות הקבועה שמעסיקה חברות בנוגע לקידום מנהלים: האם למנות מנכ"לים מוכשרים שקודמו בתוך הארגון ולהצמיח אותם, או שמא להצניח מנהלים מבריקים מבחוץ? והאם בכלל אפשר להקיש ממקרה אחד לאחר?

לוין האמריקאי הוא דוגמה מובהקת למנהל שלא רק שהובא מחוץ לחברה אלא הגיע ממנטליות אחרת לגמרי; הוא ייצג בעיני רבים מהישראלים בחברה תרבות ארגונית כמעט נהנתנית, שהייתה זרה לדנ"א של טבע ומנוגדת לזו שהנחיל המנכ"ל המיתולוגי אלי הורביץ ז"ל. מיד אחרי שהגיע, החליף לוין מנהלים ישראלים רבים בעמדות מפתח במנהלים זרים, והנהיג בחברת הדגל הישראלית נוהלי עבודה אמריקאיים.

שימור התרבות הארגונית משכנע חברות דווקא לקדם אנשים מבפנים למנהלים בכירים. לפני כשנתיים וחצי, למשל, בחרה מארוול ישראל לקדם לתפקיד המנכ"ל את סמנכ"ל הפיתוח יוסי מיוחס. לדברי רון יניב, סמנכ"ל משאבי האנוש בחברה, "חשוב לשמר את ההיסטוריה וההמשכיות של החברה. אני לא מאמין בשבירה של ארגון ובשינוי כל מה שהיה בעבר".

- ומה עם קצת התחדשות, חשיבה אחרת?

"כל אדם שנכנס לתפקיד המנכ"ל מביא את ה'אני מאמין' שלו. לידי המנכ"ל שלנו נפלה הזכות להקים צוות הנהלה חדש, עם הרוח שלו, ששונה מרוח המנכ"ל הקודם".

חגי ניניו, מנהל משאבי אנוש של לוריאל ישראל, אמנם דוגל בקידום בתוך הארגון, אך סבור גם כי אנשים מבחוץ מספקים תובנות שלא תמיד קיימות בארגון. "כשהארגון מתבשל רק במיץ של עצמו, זה לא מספיק. אנחנו מדגישים אצלנו את עניין הגיוון התרבותי, שילוב של אנשים מתרבויות אתניות שונות, וחלק מהנושא הזה הוא גיוס של אנשים מוכשרים מחוץ לארגון.

סטודנט שהפך למנכ"ל

בוצי (בצלאל) מכליס (50), מנכ"ל אלביט מערכות מאז אפריל שעבר, החל לעבוד בחברה כסטודנט בטכניון לפני עשור. גם המנכ"ל הקודם, יוסי אקרמן, הגיע לחברה כמנהל תוכנית הלביא, ועבר מספר תפקידים עד שמונה למנכ"ל וכיהן בתפקיד 16 שנה.

לדברי דליה גונן, סמנכ"לית משאבי האנוש של אלביט מערכות, "החברה שלנו שמה בפוקוס הרבה שנים קידום פנים-ארגוני. רוב המינויים שלנו הם מתוך המערכת. אנחנו מעדיפים שאנשים יישארו, ובנויים על העסקה לטווח ארוך. יש לנו מנהלי חטיבות שהתחילו כסטודנטים ונקלטו בחברה. המורכבות של החברה גרמה לנו להבין שלאנשים חיצוניים קשה מאוד להשתלב ולהיות אפקטיביים. זו מערכת סבוכה, לא פשוטה. מאוד קשה להתארגן בה".

- מדוע?

"החברה גדולה ויש בה המון טכנולוגיות ותחומי פעילות. מי מהעובדים שרוצה להתפתח ולעבור למקום אחר בתוך החברה, יכול להרגיש כאילו עבר לחברה אחרת" .

- ואיך בכל-זאת אתם משאירים את האנשים בחברה?

"אנחנו מאתרים אנשים שיכולים לצאת מהתחום הטכני לעסקי. אנחנו בין החברות הבודדות שעושות בדיקה מקיפה על המועמדים, 360 מעלות, כלומר מבקשים 20-30 חוות דעת על אותו אדם כדי לבחון אם הוא ראוי לקידום. את האנשים שאנחנו מזהים, אנחנו מכשירים בקורסי עתודות ניהוליות, מנהלי פיתוח, ניהול מטריציוני ומנהיגות. יש לנו קורס בן שנתיים - 'אלביט ביזנס סקול' - שמכשיר מנהלי חטיבות, וכ-70% ממסיימיו יתקדמו בחברה.

"ככלל, רוב הסמנכ"לים בהנהלות החטיבות קודמו מבפנים. אני עצמי הגעתי לחברה כרכזת משאבי אנוש, ומשם התקדמתי וכבר 16 שנה אני אחראית על כל תחום משאבי האנוש בחברה. החברה משנה את פניה כל הזמן, ולכן העבודה מאוד מעניינת" .

גם במארוול ישראל עסוקים בהכשרה של עתודה ניהולית באופן מתמיד. "אנחנו משקיעים הרבה משאבים בפיתוח של מנהלים והעצמה של מנהלים, זוטרים ועד בכירים", אומר יניב. "יש עבודה משמעותית של ליווי מנהלים לאורך כל השנה, ברמה הספציפית של מנהל וברמה של החברה. הארגון מכין מראש את העתודה הניהולית ובודק שיש לו את היכולת להחליף מנכ"ל. ברגע שמזהים את המס' 2, הוא נכנס לתפקיד בצורה טבעית".

אכלו מאותו מסטינג

אחד השיקולים שמנחים חברות בקידום מבפנים הוא העצמת העובדים ומתן אופק ניהולי. לדברי נתי אברהמי, מנכ"ל קבוצת ה-IT יעל תוכנה, מינויים חיצוניים פחות בריאים לחברה שכן הם יוצרים תקרת זכוכית עבור העובדים. "מתוך שבעה חברי הנהלה אצלנו, חמישה צמחו. אני עצמי הגעתי לחברה כמנהל פרויקט. חלקם מחברי ההנהלה אצלנו עשו מסלול ארוך ומפותל, וגם המנכ"ל שהיה לפני צמח מבפנים, זו מסורת. האופק שאתה נותן לאנשים הוא חשוב".

- אבל אפשר להניח שמונו גם מנהלים מבחוץ.

"כן, אבל כמעט בכל מינוי בכיר לאורך השנים תמיד בדקתי בחוץ ובפנים והייתה לי אותה דילמה - בין אנשים שעשו תפקידים דומים או יותר גדולים בחוץ, לעומת אנשים עם פחות ניסיון אבל עם אמביציה. ברוב המקרים ההצלחות שלי במינויים גדולות יותר מבפנים מאשר מבחוץ".

ההתלבטויות משותפות לכל אנשי המקצוע שדיברנו איתם. לדברי ניניו, "לפעמים כן שווה לזרוק למים מישהו שהוא טאלנט, להיכנס לתפקיד שהוא עדיין לא בשל אליו, לתת לו קואוצ'ינג ולשלוח אותו לקורסים ניהוליים. במקרים אחרים פשוט מחליטים שלא נכון לקדם אנשים צעירים מדי. אלה החלטות מאוד קשות. אבל אני מאוד אוהב לקחת סיכונים. בהחלטות גיוסיות הרבה פעמים אתה בטוח שגייסת את האדם המתאים ביותר, אבל קרה גם שהייתה מנהלת בכירה שגייסתי, ואחרי שנה נאלצנו לפטר אותה כשלא עמדה בציפיות. גם כשאתה עושה תהליך לפי הספר אתה עלול להיכשל, ואני מעדיף להיכשל עם עובדים מבפנים".

השיקולים האנושיים אינם היחידים בגיוסי מנהלים. לדברי ניר פרייד, סמנכ"ל משאבי אנוש במוטורולה, יש הרבה מאוד פקטורים, שלעתים לא קשורים במישרין לעובדים בחברה או בתרבות הארגונית אלא לתנאים החיצוניים שמחייבים גמישות ושינוי מתמיד. למשל, צרכים גיאוגרפיים: מוטורולה פועלת, בין היתר, גם בדרום אפריקה, שבה זכייה במכרזים והתקדמות מותנית בהעצמת שחורים, ולכן החברה מתאמצת לגדל מנהלים שחורים. "לעומת זאת, אומר פרייד, "במזרח אירופה, בחמש עד עשר השנים האחרונות, חברות מקימות מרכזי פיתוח, אבל לוקח זמן לגדל מנהיגות מקומית, לכן אין ברירה וצריך ללכת החוצה ולקנות את הניסיון הזה".

- וכשמנטרלים את הגורמים החיצוניים, איזה מינוי מצליח יותר?

"כמובן שבאידאל צריכה להיות צמיחה פנימית. מוטורולה היא דוגמה לאיך מצמיחים מנהלים, במיוחד בביזנס שמורכב מלקוחות ממשלתיים, משטרה, צבאות, מכבי אש - צריך לגדל מנהלים למרחקים ארוכים. מעבר להיכרות עם ליבת העבודה והידע בתחום, מנהל שגדל בארגון "אכל מאותו המסטינג" - הוא יודע איך התהליכים עובדים ואיך האנשים חושבים. הוא יודע איך להפעיל את המערכת. למנהל במחוץ יש זמן התגלחות, ולעתים זה זמן יקר".

סקר מנהלים

עוד כתבות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

מגמה שלילית במסחר באירופה: החוזים העתידיים על וול סטריט אדומים

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על כ-87 דולר ● ירידות קלות בחוזים העתידיים על וול סטריט

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

דיווח: גורם מודיעיני הבהיר שאיראן לא תגיב

דיווחים על תקיפה ישראלית באזור איספהאן באיראן ● מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"