בעסקים משפחתיים רבים נהוג שלא לשוחח על הנושאים "הרגישים" שמעסיקים בדרך כלל את בני משפחה. נושאים כאלו כוללים למשל, פערים בתגמול בין בני המשפחה העובדים בעסק המשפחתי לבין אלו המועסקים בחוץ, תיחום הסמכויות של בני המשפחה העובדים בעסק המשפחתי, העסקת בני משפחה בעסק (בנים ובנות, חתנים וכלות) והשאלה המהותית: מי יעמוד בראש העסק המשפחתי לכשיתבצע חילוף הדורות.
מדיניות זו שלפיה עדיף שלא לעורר דובים ישנים מרבצם, גורסת שהעלאתם לשיחה ולדיון של נושאים רגישים מעין אלה, עלולה בהכרח לגרור מחלוקות קשות ואפילו סכסוכים קשים בין בני המשפחה.
תומכי מדיניות ההשקטה גורסים שעדיף להשאיר את הדברים כפי שהם ולא לתת לשדים לצאת מהבקבוק. כראיה לשיטתם, מרבים תומכי מדיניות זו להצביע על הסכסוכים ההיסטוריים בעסקים משפחתיים מפורסמים כגון: זוגלובק, תה ויסוצקי, קרסו ועוד, אשר הסתיימו בקרע משפחתי. ברם, הניסיון מראה כי דווקא מדיניות זו, הגורמת "לטאטא מתחת לשטיח" את המתחים השוררים בין בני המשפחה, היא זו שמביאה, בסופו של דבר, להתפרצות הבלתי נמנעת של הסכסוכים המשפחתיים הקשים והחמורים ביותר.
מטבעם של מתחים משפחתיים שהם ימשיכו לבעבע מתחת לפני השטח וזאת גם אם מתעלמים מהם ומנסים להתעלם מקיומם. כל בן משפחה מרגיש כי הוא בעל זכויות בעסק המשפחתי, גם אם אינו פעיל בו. לפיכך, חסימת האפשרות בפני אותו בן משפחה שמרגיש נפגע, להעלאת טענותיו ומצוקותיו, עלולה לגרום לו לתסכול עמוק .
ככל שחולף הזמן ללא כל התייחסות, עלולה המרירות להציף את אותו בן משפחה שמרגיש מקופח ואז פריצת הסכסוך הינה רק עניין של עיתוי. כאשר לבסוף פורץ הסכסוך ,הוא כבר קשה לשליטה והופך במקרים רבים לסכסוך משפחתי כולל ומשתתפים בו, גם בן או בת זוגו של מי שמרגיש נפגע וילדיהם, אשר תומכים בו, אל מול בני המשפחה האחרים.
במקרים רבים, עלול סכסוך כזה לגרום לניתוק קשרים עם חלק מבני המשפחה ואז הקרע שנוצר, עלול להיות בלתי ניתן לאיחוי. הניסיון מלמד כי בעסק משפחתי, עדיף דווקא להציף את הבעיות בין בני המשפחה ובשלב מוקדם ככל הניתן. זאת ועוד, רצוי לדבר בפתיחות על הציפיות של כל אחד מבני המשפחה, לשמוע את כל הטענות והבעיות ולנסות למצוא פתרונות מוסכמים.
אכן תהליך זה אינו קל כלל ועיקר. לא תמיד ינעמו הדברים שיוצאים מפיהם של חלק מבני המשפחה, לאוזני כל השומעים אותם. ברם, בשלב זה המחלוקת עדיין נמצאת בשליטה וברוב המקרים ניתנת לגישור. לאחר ששומעים ולומדים על הבעיות ואף מכירים בהן, ניתן למצוא פתרונות מוסכמים שיגשרו על הפערים וישאירו את המשפחה מלוכדת.
תוך כדי התהליך, יש להעלות על הכתב את ההסכמות ולתת להן תוקף משפטי באמצעות הכלים המשפטיים המתאימים. ברובם המכריע של המקרים, ביצוע תהליך מסוג זה, יבטיח את עתיד העסק המשפחתי ובעיקר את שלמות המשפחה.
*** עו"ד משה כאהן מתמחה במשפט עסקי, ובייעוץ לעסקים משפחתיים
גלובס לחודש היכרות – כל הכתבות, המאמרים וטורי הדעה אצלך מדי ערב >>