גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עוד ועוד ישראלים מהגרים כדי להתקיים בכבוד ולחסוך לדירה

סקר של פורטל המשרות "דרושים" עבור "גלובס" מעיד, כי לא רק הצעירים והמבוגרים מחפשים אלא גם אנשים באמצע החיים ■ "אגרונום בארץ מרוויח כ-10,000 שקל ובחו"ל באותו תפקיד הוא יכול להרוויח 30-40 אלף שקל"

הייאוש בישראל לא נעשה יותר נוח: אם בעבר חיפוש עבודה בחו"ל היה נחלתם של צעירים אחרי צבא שהיו מוכנים לעבוד קשה ולחזור לבנות את חייהם ומשפחתם בארץ עם קצת חסכונות; או לחלופין של אנשים מבוגרים שילדיהם פרחו מהקן והם חיפשו הרפתקה מעניינת - הרי שהיום המצב משתנה. השאיפה למצוא עבודה מעבר לים, ויחד עמה חיים מעט יותר נוחים, משותפת לכל הגילאים ולכל חלקי האוכלוסייה.

לפי סקר של פורטל המשרות "דרושים", שבדק עד כמה גדולה המוטיבציה בקרב מחפשי עבודה בתחומים שונים ומבוקשים מעבר לים להעתיק את מקום מושבם לחו"ל, התברר כי גם אנשים באמצע החיים, בעלי משפחות צעירות, היו שוקלים את העניין ברצינות.

לפי הסקר, כרבע מבני 32-37 היו שוקלים להעתיק את חייהם לחו"ל לו מצאו שם עבודה במקצועם; כ-30% מבני 38-43 היו שוקלים לעשות זאת וכ-39% מבני 44-49.

הסקר כלל 1,500 משיבים בתחומים: היי-טק, חקלאות וחי, בנייה ותשתיות, פיננסים, אבטחה ותעשייה. מהנתונים עולה, כי מחפשי עבודה בתחום החקלאות נכונים יותר מעמיתיהם בתחומים אחרים לעבוד בחו"ל: 38% בגילאי 26-31; 41% בגילאי 32-37; 37% בגילאי 38-43, 54% בגילאי 44-49 ו-67% בגילאי 50-55.

אז אילו מקצועות הכי מבוקשים? לדברי דרור אפשטיין, מנכ"ל משותף בפורטל דרושים, "החשש הגלובלי מפני מחסור במזון מייצר דרישה הולכת וגוברת למומחים בתחומי החקלאות והחי, אשר זוכים לקבל שכר גבוה הרבה יותר בחו"ל מאשר בישראל. מדובר על אגרונומים ומומחים בתחום גידולי השדה, אשר יכולים להכפיל ואף יותר את גובה השכר (ברוטו) המשולם להם באמצעות מעבר לאחת מהמדינות שבהן יש אפשרות למומחים להשתלב באחד מהפרויקטים הרבים בתחומים אלה - כגון רוסיה, סין ואפריקה.

לדברי עינת גז, מנכ"לית רילוקיישן ג'ובס, לאגרונום בארץ יש תקרת זכוכית: "אגרונום בארץ מרוויח כ-10,000 שקל ובחו"ל באותו תפקיד הוא יכול להרוויח 30-40 אלף שקל".

תחום מבוקש נוסף הוא תחום האבטחה, שבו מבוקשים יוצאי יחידות עילית של צה"ל. לפי הסקר, מבין שכבת הגיל של 26-31 שהם בעלי מקצוע בתחום - 58% הביעו נכונות לעבוד בחו"ל. לדברי אפשטיין, צורכי הביטחון של ישראל רבים ומגוונים, אולם בשורת הרווח למאבטח המקצועי - המשק הישראלי לא מספק תמורה הולמת.

מאבטחים מיומנים, יוצאי זרועות הביטחון השונות, יכולים להרוויח שכר גבוה הרבה יותר במדינות דרום אמריקה ואפריקה שבהן יש ביקוש גובר למקצועות אלה. במסגרת העבודות המוצעות בחו"ל בתחום זה נכללות גם עבודות כגון הקמת מערכי אבטחה, הכשרת צבאות וסיוע בפיתוח ויישום מתודות הגנה - הן לתחומי התעשייה והן למשקי הבית. "ללוחם ימ"מ שיצא ממסגרת השירות לשוק האזרחי קיימת תקרת זכוכית בישראל", אומר אפשטיין.

אבטחה וחקלאות הם לא התחומים היחידים שבהם קיימת תקרת זכוכית. גם בתחום הפיננסים או ההיי-טק אפשר להרוויח פי שניים או פי שלושה בחו"ל, וגם בתעשייה: "למנהל מפעל קטן יש תקרת זכוכית של 15-20 אלף שקל בחודש; באפריקה ישלמו לו פי שניים וחצי על אותו תפקיד", אומרת גז.

אז איפה ישראלים יכולים למצוא עבודה? עו"ד צבי קן תור, מומחה לדיני ניוד ממשרד קן תור & עכו, מחלק את המחפשים לשתי קבוצות: עובדים ישראלים שהולכים לעבוד עבור חברות ישראליות או סניפים של חברות בינלאומיות, שיש להן גם סניפים בארץ, והם נוסעים מעבר לים עם משרה בכיס; ואלה שהולכים לעבור עבור חברות מקומיות, בדרך-כלל בשווקים שבהם ההשכלה נמוכה, כמו ברזיל או במדינות באפריקה כמו אנגולה, מוזמביק ורואנדה, שנמצאת בפריחה כללית. במדינות אפריקה מחפשים עובדים בתחום האגרו-מזון - כל שרשרת הטיפול במזון, תחום שבו הישראלים מצטיינים.

בארה"ב, המתאוששת מהמיתון, מציאת עבודה היא עניין קצת יותר מסובך: "ישראלי שנוסע לארה"ב באשרת תייר ומנסה במהלך שהייתו בארה"ב למצוא מעביד מקומי, ולקבל אשרת עבודה, צפוי לגלות כי קשה מאוד, ולעתים קרובות בלתי אפשרי, להשלים את התהליך בתקופת אשרת המבקר העסקי אשר נעה בין 3 ל-6 חודשים", אומר קן תור. "לפעמים נוצר עיכוב אדיר - של שנה שלמה - במועד תחילת העבודה, דבר שמסכל הצעות לא מעטות", הוא מסביר.

הסיכוי של עובד היי-טק לקבל היתר עבודה בגרמניה גדול יחסית למדינות אחרות באירופה. זאת, לאור ריכוז גדול מאוד של חברות בינלאומיות הפועלות בשטחה ושיעור אבטלה נמוך יחסית. בנוסף, קיימת אפשרות גם לפנות לרשויות בבקשה לקבל "בלו קארד" - אשרת עבודה ומגורים הניתנת במרבית מדינות האיחוד האירופי לעובדים בעלי כישורים נדרשים. "לאחר חמש שנים של תושבות כמחזיק בלו קארד, יהיה הזר זכאי להגיש בקשה לישיבת קבע במדינה שבה התגורר בפועל", אומר קן תור.

"פסימיים לגבי עתיד הילדים"

ומה המוטיבציה לחפש עבודה בחו"ל? כשליש מהנשאלים הצביעו על יוקר המחיה. בתוך סעיף זה - הרוב המכריע של הנשאלים הצביעו על המטרה של רכישת דירה - כ-73% בממוצע לכל הנשאלים. היכרות עם תרבות זרה היא דבר שקרץ רק לכ-4% מהנשאלים. קידום מקצועי ואתגר מקצועי היו יחסית גורמים משניים בקרב כלל הנשאלים (כ-17% הצביעו עליהם), אבל מבין המשיבים המשתייכים לענפי הפיננסים והתעשייה, רבים רואים במהלך של רילוקיישן הזדמנות לקידום מקצועי, שכן במקרים רבים, מדובר על הזדמנות להשתלב בתפקידים שונים בארגונים ותאגידים בינלאומיים ולרכוש בתוך כך ניסיון שאינו ניתן לרוב לרכישה במסגרת העסקה בישראל.

לדברי גז, "יש המון מוטיבציה ללכת לעבוד בחו"ל, בקרב כל שכבות הגיל. היום הצעות הרילוקשיין הן פחות נדיבות כי לא צריך לפתות אנשים בשביל לצאת. פעם אנשים היו אומרים שהם מאמינים במשק הישראלי, היום אתה לא מאמין ביכולת שלך לפתח קריירה. אנשים יוצאים למקומות קשים, כדי להתקיים בכבוד ולמצוא דרך לפרנס את המשפחה. לפיד אומר שאנשים מפונקים הולכים לגור בחו"ל. אבל אנשים בחו"ל לא גרים בארמונות, הם עובדים מאוד קשה, ועושים ויתור מאוד גדול כדי להצליח, לא בשביל לנהוג במרצדס. הממצאים מעידים על רמת תסכול וייאוש וסוג של אובדן. אף אחד מאיתנו לא רוצה באמת להתנתק".

את האמירות האלה מחזק הנתון הנוסף שעולה מהסקר, ולפיו יותר ממחצית מהנשאלים חושבים שעתיד ילדיהם יהיה טוב יותר משלהם. "הכי קל לכתוב בטוקבק שמדובר על נפולת של נמושות", מוסיף אפשטיין, "אולם צריך לזכור שאלה 'נמושות' שעשו צבא, משלמי מסים ואזרחי המדינה, שרוצים לשים סוף למלחמת ההישרדות ולממש את החלום שהולך ונגוז עבור רבים - רכישת ארבעה קירות ואולי גם לחסוך קצת כסף לילדים".

מרכז החיים

עוד כתבות

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

זהו הרבעון הטוב ביותר ל-S&P 500 מאז 2019 ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה