גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אם זה לא הזמן לבקש העלאה - מה אפשר לבקש מהמעסיק?

לא תלושים מהמציאות: סוף השנה הזה הוא לא זמן טוב לבקש העלאה בשכר ■ אז איך בכל זאת יכולים עובדים להיכנס אל השנה החדשה עם הטבות שיקלו על הכיס, ומה יכולים המעסיקים להעניק לעובדים בעלות מינימלית? בדקנו

סוף השנה כבר כאן, ואלה הם ימי שיחות הסיכום במקומות העבודה, אלה שבאופן מסורתי יכולות להוות גם מקום לעובדים לדון עם מנהליהם על תנאי השכר. אלא שהשנה אופפת את רוב הארגונים תחושה של מיתון וחרדת פיטורים.

בתנאים כאלה, העובדים חוששים להעלות את נושא השכר מחשש שיינזקו - וגם המעסיקים ניצבים בסיטואציה לא פשוטה: הם יודעים שבימים שאחרי המחאה החברתית יוקר המחיה מתגבר ומודעים לנתונים הקשים שפורסמו בדוח העוני רק בשבוע שעבר, אבל לא יכולים להגיד "כן" בגלל מצב החברות.

גם בקשה של שיפור תנאים - כמו תוספת קרן השתלמות או ביטוחים למיניהם, במקום תוספת כספית לתלוש השכר - לא תמיד ריאלית בימים אלו של התייעלות וחסכנות.

לדברי מיכל בשן, מנהלת החברה לפסיכולוגיה עסקית וארגונית, כל בקשה שתהפוך עבור החברה להוצאה קבועה ומתמשכת, כזו שהחברה לא תוכל לסגת ממנה בעתיד - דינה להידחות. לדבריה, בימים אלה של מצוקה יש לחשוב על פתרונות יצירתיים, גם מצד העובד וגם מצד המעסיק, ובכל מקרה לא להגיע לשיחת הסיכום בתביעה להעלאה כי "מגיע לי", אלא להיות מוכן להציע למנהל דרכים חלופיות לתגמול.

אז מה אפשר לעשות כדי בכל זאת לצאת משיחת הסיכום עם המנהל עם הטבה או שיפור בתנאים?

לבקש תמורה על הישגים שיחסכו לארגון כסף

החיבור המיידי בין הישגים להעלאה בשכר קיים לרוב בתחום המכירות, אבל אפשר למצוא דרכים לקבל תגמול יתר על מהלכים של העובד שיגרמו לארגון להתייעל ויחסכו לו כסף. לדוגמה: מנהלת משאבי אנוש שכבר חמש שנים לא קיבלה העלאה. אם היא צמצמה במהלך השנה שחלפה את הנטישה של אנשי מכירות ובכך צמצמה עלויות בגין גיוס עובדים חדשים - היא תרמה לארגון כמו איש מכירות. ואז היא יכולה לבקש העלאה רטרואקטיבית בשכר בגין עמידה בתוצאות. בחברות שנותנות שירות, אפשר לבקש העלאה בגין צמצום של החזר מוצרים על-ידי לקוחות או צמצום נטישת לקוחות.

לדברי בשן, "מדובר פה במודל של win win. לא כי 'מגיע לי', אלא כנגזרת של התייעלות. אחוז מסוים מהרווח הארגוני יהיה נחלתו של העובד. כל דבר מדיד".

לדברי עו"ד דפנה שמואלביץ', שותפה במשרד רובין שמואלביץ', המתמחה ביחסי עבודה, אפשר לבקש גם בונוסים חד-פעמיים, התלויים בביצועים. הבונוס החד-פעמי אינן מעמיס על הוצאות החברה כמו עלייה קבועה במשכורת.

לבקש שעות נוספות, או להפחית שעות עבודה

בתחומים שבהם אין אפשרות לעבוד שעות נוספות, אפשר לבקש מהמעסיק להשתלב בפרויקטים חד-פעמיים של החברה. הדוגמאות של בשן: מזכירות בחברה יכולות לעשות שעות נוספות במקום עובדי קבלן שמגיעים לחברה לצורך פרויקט מסוים; או שעובד המועסק במחלקת הכספים בחברה שמפעילה קול סנטר, יכול לבקש לעשות שעות נוספות במוקד עצמו. כך, ההעלאה בשכר אינה נטל על הארגון אלא תוצאה של תרומה.

שמואלביץ' מציעה לבקש הפחתה בשעות העבודה, שהיא למעשה סוג של העלאה שלא גורמת להוצאה כספית. אפשרות נוספת - לבקש לעבוד יום אחד קצר או יום אחד מהבית.

לבקש חוות דעת על תפקודך שתסייע לך בהמשך

חוות דעת חיוביות לא עולות כסף ויש להן ערך כלכלי עבור העובד. שמואלביץ' ממליצה לבקש בשיחת הסיכום הערכת עובד, שתעיד שהיית עובד מצוין, אבל אינך מקבל העלאה בגלל מצבה של החברה. אם ירצו לפטר אותך בעוד כמה חודשים - חוות דעת כזו תסייע למנוע את פיטוריך.

לחסוך לעובדים בהוצאות בעזרת ערבות הדדית

מעסיק שלא יכול להעלות שכר אך מבין שקשה לעובדים שלו, יכול לארגן עבורו כארגון חיסכון בהוצאות שונות. למשל, חיסכון בדלק: מחלקת משאבי אנוש יכולה לאתר אנשים שמגיעים לעבודה מאותו אזור ולחלק ביניהם את ההסעות לפי ימות השבוע. לדברי בשן, לעובדים קשה לארגן אופרציה כזו והם מאוד מעריכים שהארגון עושה את זה עבורם.

דרך נוספת היא שיתופי פעולה עם חנויות צריכה: לספק לעובדים כרטיס שמאפשר הנחות והטבות. בארגונים שיש בהם קייטרינג, לתת אפשרות להזמין קייטרינג הביתה בעלות שעולה לארגון. "כך הארגון לא מפסיד, אבל העובד מרוויח ומרגיש שהארגון דואג לו", אומרת בשן. "עבור אנשים שמרוויחים שכר מינימום, גם הנחה קטנה בסופר או בחנויות בגדים היא משמעותית".

לספק לעובדים שירותים יקרים עבורם - וזולים לארגון

ההטבות האלה כוללות שירותים לעובד שלרוב הם חד-פעמיים ואינם מתמשכים, אך הם בעלי משמעות גדולה לעובד וחוסכים עבורו המון כסף. על אלה הארגון יכול להזדכות במס והם אינם מחייבים אותו בהפרשות גבוהות יותר לפנסיה כמו שמחייבת העלאה בשכר.

באלה נכללות תוכניות בריאות - שכוללת תוכנית תזונתית וספורטיבית; בדיקות סקר תקופתיות או מנוי לחדר כושר. לתוכניות כאלה יש גם ערך מוסף בדמות ירידה בימי המחלה ועובדים מרוצים ואפקטיביים יותר. טלי דרורי, רכזת הרווחה בפריגו ישראל, מספרת שבין יתר התוכניות שהנהיגה בחברה, הייתה גם התוכנית "פריגו יורדת חצי טון" - שהעניקה לכל עובד שרצה בכך שמונה מפגשים עם תזונאי קליני ותחרות על מספר הצעדים הגדול ביותר ביום, עם מדי צעדים. לדברי דרורי, "העובדים שלנו חולים פחות ויש את התחושה שהמעסיק דואג לך, הבריאות שלך חשובה לו".

לוריא שמואלי, סמנכ"לית שיווק, שירות וקשרי לקוחות ב"מור", מציינת שבדיקות הסקר התקופתיות המוצעות לחברות מותאמות לפרופיל של העובדים וגורמי הסיכון שלהם ומאפשרות לאתר מחלות מוקדם יותר ולחסוך כסף וסבל עתידי. גם במקרה הזה, מעבר לערך הכספי, העובד מרגיש שלמעסיק אכפת מבריאותו והארגון מרוויח עובד בריא יותר.

בתחום זה, רגישות לעובדים היא מילת המפתח. בשן מספרת על סמנכ"ל צעיר עם שלוש בנות קטנות, שהעבודה חייבה אותו להגיע הביתה בשעות מאוחרות, והחברה החליטה לממן לו את שכר הבייביסיטר. "זו דוגמה שמעידה על רגישות. לקחת דברים שעבור העובד הם מאוד יקרים ולארגון הם זניחים וזמניים", היא אומרת. הרגישות גם נוגעת להתייחסות למצבי קיצון כמו פיטורים של בן הזוג. "אם אי-אפשר לתת העלאה בשכר, אפשר לתת לעובדת שפיטרו את בעלה הלוואה כדי שתוכל להחזיר את המשכנתא. ההלוואות הן גם דרך לצמצם נטישה ולהשאיר את העובדים בארגון".

גם מימון לימודים הוא הטבה שלרוב יהיה קל יותר לארגונים לתת מאשר העלאה במשכורת. כמו הלוואה - גם לימודים מצמצמים נטישה של העבודה. אפילו מימון חלקי של הלימודים או מתן אפשרות ללמוד על חשבון יום עבודה - הוא מתנה מצוינת לעובד. קורסי העשרה שיתקיימו בתוך החברה או יציאה להשתלמויות הם עוד דבר שעובד יכול לבקש. לדברי שמואלביץ', אלה עלויות זניחות שלא מתווספות למשכורת, לא מתגלגלות במשך שנים ומכפילות את עצמן.

"לא כדאי לבוא מקובעים לשיחה", מסכמת בשן. "העובדים באים בגישה של הכול או כלום: או שייתנו לי העלאה או שאני אשאר במצב הנוכחי. אבל ברגע שהם מקבלים תשובה שלילית על העלאה, הם צריכים להגיד למעסיק: אני מבין שיש לך קושי, אבל בוא נראה מה האלטרנטיבות. לבם של המנכ"לים יהיה רך יותר והם ייטו לתת הטבות אם העובדים יבואו מוכנים עם פתרונות".

במקום העלאה

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה