אתם מכירים את הבעיה הזו בעצמכם - אתם נכנסים לפרויקט דיור גדול וחדש, מסתכלים מסביב, והבניין נראה כמו כל בניין אחר. אין לו שום מאפיין ייחודי, והוא עמוס בחללים משותפים עצומים שלמעשה אין להם כל שימוש. זו בעיה ששוק הנדל"ן נתקל בה לא פעם - כאשר בונים פרויקט דיור מסוים, לא תמיד מבינים מיהו קהל היעד ומהם הצרכים שלו, ולכן, במקרים רבים, העיצוב של הפרויקטים האלה נראה זהה לאחר וללא ייחוד. בהרבה מאוד בניינים חדשים אפשר לראות שטחים משותפים עצומים שהם בעצם נטולי עיצוב ובלתי מנוצלים. "בהרבה מאוד מקרים לוקחים מעצב פנים חיצוני, ואין גוף בחברה שיידע להכווין אותו, להגיד אם מה שהוא עושה נכון או לא, וזה נופל בין הכסאות", מסביר ליאור מנדל, מעצב תעשייתי ומנכ"ל "גרינבוקס", חברה בת של קבוצת "חנן מור".
עם זאת, מסביר מנדל, יש פרויקטים שיודעים לקחת את העיצוב כמטרה בפני עצמה, כפי שעושים בחברת גרינבוקס, כמו שקורה בימים אלו בפרויקט "עיר ימים" בנתניה. "הרעיון המרכזי שצריך לעמוד בפני מעצב שצריך להגדיר שפה של פרויקט דיור הוא הבנת קהל היעד", אומר מנדל, "הדייר הישראלי בין ימינו לא רוצה לגור בבניין גנרי, אלא יש צורך לתת מענה לצרכים הספציפיים של קהל היעד".
אחד הדברים שמאפיינים את פרויקט "עיר ימים", הוא המחקר המדוקדק שביצעה חברת גרינבוקס כדי להבין מיהם האנשים שיגורו בפרויקט ומהם הצרכים הייחודיים שלהם. "המטרה היתה להבין את הקהל, ואז להגדיר כל אזור משותף כך שיקלע באופן מקסימלי לאוכלוסייה, בלי לוותר על על הנוחות והעיצוב", מספר מנדל. הדבר הזה בא לידי ביטוי בכמה אופנים. את הלובי, למשל, חילקה גרינבוקס לכמה אזורים פונקציונליים, כך שהלובי לא יהיה רק תחנת מעבר משעממת מהחנייה אל הדירה, אלא ישמש את הדיירים, שרואים בו כאפשרות של בילוי משותף. את אחת הפינות היא עיצבה כבית קפה, שיכול לשרת את הדיירים ולשמש נקודת חיבור בין השכנים - אנשי בילויים סולידיים.
"כיוון שהמבנה משמש גם משפחות לא מעטות", ממשיל מנדל, "יש צורך בהגדרת אזור מיוחד לילדים. את המקום שברוב הבניינים הופכים למעין מועדון דיירים החלטנו להפוך למועדון ילדים. מתוך החלטה עיצובית ופרקטית, תכננו מטבחון לצדו וחלל שניתן לפנות במקרי הצורך כדי לקיים ימי הולדת או אירועים שונים, כך שילדי כל הדיירים יוכלו לחגוג ולבלות ביחד".
פן נוסף של התחשבות מקסימלית בקהל היעד הגיע לאור ההבנה כי לא מעט מהדיירים העתידיים יהיו מבוגרים, וחלקם אף פנסיונרים. "אלה דיירים פעילים ואקטיביים, אבל הם כבר לא צעירים, ולהם לא מתאים חדר כושר סטנדרטי. במקום זה, הקמנו מועדון בריאות אמיתי, הכולל חדרי יוגה ומדיטציה, ופחות מכוון לחווית ה'ג'ים' שהצעירים רוצים. "כשהבנו שחלק מהדיירים הם תושבי חוץ מצרפת החלטנו לשבת עם אדריכל הנוף שלנו ולתכנן באזורים המשותפים מחוץ לבניין מגרשי פטאנק (כדורת צרפתית). זה סוג החשיבה שמאפיין את העיצוב הסופי".
הרעיון העומד מאחורי חברת גרינבוקס הוא מהפכני: הקמת גוף שנותן מענה עיצובי מאל"ף ועד ת"ו בכל פרויקט דיור, כשבסופו של דבר ההחלטות והתכנונים יוצאים לקבלני המשנה. גרינבוקס היא צוות של מעצבים, שהחליטו לקחת את העקרונות הבסיסיים של עולם העיצוב התעשייתי, שיודע טוב מכולם ש"הלקוח תמיד צודק". המטרה שלהם היא לבדוק כל אפשרות ומסלול, גם כאלה שייראו רדיקליים וחדשניים, כדי לקלוע בול לצרכים של הדיירים. את מה שכבר הבינו בעולם העיצוב, מכניסים עכשיו בגרינבוקס , בדרכים יצירתיות ומפתיעות, לעולם הנדל"ן.
המשמעות של זה היא שכל מיני דברים שנראים מבונים מאליהם ללקוחות של המעצבים יהפכו בקרוב לנחלתם של רוכשי הדיור. גרינבוקס תאפשר להם לקבל מוצר מקורי לחלוטין, שמותאם כמו כפפה ליד שלהם. "בפרויקטים רבים אנחנו מייצרים שפה ייחודית לפרויקט הספציפי, ממש כפי שמכצבים מוצר כך שיקלע בדיוק לטעם קהל היעד. כך הדיירים יכולים לשבת על ספסל באזור המשותף, שלא יראו בשום מקום אחר בעולם", מסביר מנדל, "זה ימשיך לעיצוב הפנים, ועיצוב גרפי ולמעטפת עיצובית שלמה, שבזכות חשיבה מחוץ לקופסה יכולה להיות תחנה אחת שתספק את כל פתרונות העיצוב, כולל אפילו את הלוגו על חוזה החתימה ותיק המסמכים שבו ישימו אותו".
בגרינבוקס מבינים שחווית העיצוב לא מתחילה ונגמרת בסלון הבית, אלא מתחילה בעצם בכניסה של הרוכשים הפוטנציאליים למשרד המכירות של חברת הנדל"ן. "כך למשל, אם אנחנו מעצבים את משרד המכירות של העיר 'חריש' אנחנו רוצים לדבר אל זוגות צעירים ולשדר להם את הערכים שמתאימים להם. גם חדר המכירות יעוצב כך שהוא יהיה מותאם לקהל היעד. ממשרד המכירות ועד לחדר האופניים בבניין".
גלובס לחודש היכרות – כל הכתבות, המאמרים וטורי הדעה אצלך מדי ערב >>