הדיון בבקשת הקפאת ההליכים להדסה הסתיים ללא החלטה

(עדכון) - עו"ד ארנה לין, המייצגת את הרופאים, ביקשה לדחות את הבקשה: "ההליך הזה לא נכון במקרה של ביה"ח הדסה, ש-70% מחובותיו הם לעובדים" ■ המנכ"ל קפלן: "צריך ששני הצדדים - המדינה והעובדים - יכניסו יד לכיס"

הדיון בבקשה להקפאת הליכים של בית החולים הדסה הסתיים הערב (ב') ללא הכרעה, לאחר 3 שעות של דיונים. שופט בית המשפט המחוזי בירושלים, דוד מינץ, צפוי לפרסם החלטה בעניין ביממה הקרובה.

נציין כי הן ההסתדרות הרפואית והן ההסתדרות הכללית הגישו התנגדות לאישור ההליך. בשני הארגונים טוענים כי הקפאת ההליכים לא נועדה להגן על בית החולים מפני נושים, אלא כדי להטיל לחץ בלתי לגיטימי לכאורה על העובדים כדי שיסכימו לפגיעה קשה בתנאי העסקתם.

עו"ד ארנה לין, המייצגת את הרופאים, ביקשה מבית המשפט לדחות את הבקשה להקפאת הליכים, ואמרה כי ההליך הזה הוא לא נכון במקרה של בית החולים הדסה, ש-70% מחובותיו הם חובות לעובדים.

לדבריה, סך כל החובות של החברה נאמדים ב-1.3 מיליארד שקל, ומתוכם סך החובות לעובדים מסתכמים בכ-917.2 מיליון שקל.

מנכ"ל הדסה, אביגדור קפלן, אמר בדיון: "אפשר לרפא את הדסה ולהביא אותה לחוף מבטחים, אבל צריך ששני הצדדים - המדינה והעובדים - יכניסו את היד לכיס".

קפלן הבטיח כי הוא יעשה "הכול כדי להציל את הדסה, עם כל הרקע ו-54 שנות ניסיון. אשתדל לא לאכזב גם הפעם".

נזכיר כי הדסה, בגיבוי משרדי האוצר והבריאות, דורשת לפטר עשרות עובדי מינהל ומשק, לבטל שורה של הטבות שונות במסגרת ההסכמים הקיבוציים, להחיל קיצוץ שכר רוחבי ודיפרנציאלי בשכר העובדים והרופאים וכן לרסן את מודל השר"פ (שירותי רפואה פרטיים), כך שהניתוחים הפרטים יתבצעו רק אחר-הצהריים, ושהחלק של בית החולים מההכנסות יעלה לכדי 40% לעומת 15% בלבד כיום.

מההסתדרות נמסר כי ברקע להחלטת בית המשפט, מחר (ג') נמשכת השביתה בהדסה עין כרם והדסה הר הצופים. בתי החולים יפעלו במתכונת שבת, ולא תתקיים בהם שום פעילות מלבד לידות וטיפולים דחופים ומצילי חיים.

במקביל לעיצומים בהדסה, מחר יצטרפו לצעדי המחאה עובדים מכל בתי החולים בארץ, לרבות כלל הסקטורים הרלוונטיים, כאקט להבעת סולידריות עם עובדי הדסה. החל משעה 10:00 בבוקר ובמשך שעתיים יתקיימו אספות הסברה בכל בתי החולים ברחבי הארץ, לאות הזדהות עם זכותם הבסיסית של עובדי הדסה לקבל את מלוא שכרם עבור עבודתם.

גמזו: להלאים את הדסה

"כשנוח לכם אתם בית חולים פרטי ואתם עושים שר"פ, אתם לבד, ואתם לא רוצים את הממונה על השכר בתלושי השכר שלכם" - כך הטיח היום מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' רוני גמזו, במנכ"ל בית החולים הדסה, אביגדור קפלן. "אבל כשאתם בצרה אתם באים לבקש סיוע", הוסיף.

גמזו אמר את הדברים במהלך דיון מיוחד של ועדת העבודה והבריאות של הכנסת בעניין המשבר בהדסה, וכשנשאל על-ידי חברת הכנסת שלי יחימוביץ' אם הוא תומך בהלאמת בית החולים, השיב בחיוב: "כן. בסופו של דבר הפתרון של הדסה הוא מעורבות גדולה יותר של המדינה... המשילות על בתי החולים תהיה חלק ממסקנות ועדת גרמן. לפני הדסה גם בית החולים ביקור חולים בירושלים נפל, וישנם גם בתי חולים בנצרת ובתי חולים גריאטריים שנמצאים בקשיים, וכדי לדעת מה קורה שם אני צריך סמכות, והחוק לא נותן לי סמכות כיום. אני לא יודע איך מתחלף שם אדם בדירקטוריון".

גמזו לא בחל בביקורת על ההתנהלות של הדסה והוסיף במהלך הדיון: "לאורך כל השנים הייתה ממלכה שמנהלת הכול בעצמה, וכשאני שאלתי למה רק 15% מהכנסות השר"פ מגיעים לבית החולים (והיתר לרופאים - ש"נ), הדפו את הניסיון שלי לדעת מה קורה ואמרו לי 'זה לא עניינך'. אני, המנכ"ל של משרד הבריאות, ניזונתי מכותרות בעיתונים. אף פעם לא קיבלנו דוחות כספיים של הדסה".

גמזו טען כי לא ייתכן מצב שבו המדינה מזרימה כספים לבתי חולים שאין לה יכולת שליטה ופיקוח עליהם.

דבריו של גמזו לא מפתיעים נוכח השקפת עולמו הסוציאל-דמוקרטית, שאותה מעולם לא הסתיר, אולם הם עשויים להפתיע על רקע העובדה כי משרד הבריאות היה שותף מלא לדיונים שהתקיימו יחד עם הנהלת הדסה ומשרד האוצר לצורך גיבוש תוכנית ההבראה - זאת לרבות תוכנית המימון שכוללת הזרמה של חצי מיליארד שקל לטובת הדסה, כפי שנחשף לראשונה ב"גלובס".

גורמים באוצר טענו בשיחה עם "גלובס" כי גמזו מעולם לא השמיע עמדה כזו במהלך הדיונים שעסקו בהדסה, וכי את הדוחות הכספיים של בית החולים אפשר למצוא בחיפוש פשוט באתר אינטרנט שמרכז את פרטי העמותות השונות. באתר הזה אכן אפשר למצוא את הדוח המלא לשנת 2011, אולם הדוח לשנת 2012 חלקי מאוד ודוח לשנת 2013 אינו קיים עדיין.

גורם בכיר במשרד הבריאות טען להגנתו של גמזו כי סוגיית ההלאמה לא עלתה לדיון לפי שעה, שכן הצורך המיידי היה בייצובה הפיננסי של הדסה, וכי גמזו כבר צידד בעבר בשינוי מודל הבעלות של הדסה, בין היתר על-ידי העברתו לידי אחת מקופות החולים.

העובדים מוחים

בתוך כך, עובדי הדסה, ובהם עובדי מנהל ומשק, אחיות ורופאים, המשיכו להפגין היום ולערוך צעדות מחאה, על רקע אי-תשלום משכורת ינואר והכוונה לפגוע בתנאי שכרם במסגרת הקפאת ההליכים.

רופאי הדסה המשיכו גם היום לעבוד במתכונת שבת בלבד, תוך שהם מאיימים כי אם הדסה לא יתחייב להמשיך ולשלם עבור ביטוח האחריות המקצועית שמגן על הרופאים מפני תביעות רשלנות רפואית, הם יפסיקו את העבודה כליל.