גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדיקת "גלובס": כמה יעלה שיט תענוגות בחג הפסח?

הערכות: 50 אלף ישראלים יצאו השנה לנופש בספינת תענוגות ■ מה הסיכוי למצוא הפלגה לפסח הקרוב, ובאיזו מידה סוג החדר משפיע על המחיר ■ "חבילות השיט החליפו את הנופש המשפחתי בקלאב מד - זה משתלם יותר"

בני הזוג אלי ויעל "התמכרו" לנופש בסגנון שיט תענוגות. הם יוצאים לקרוז ביעדים שונים כמעט מדי שנה: "הקונספט של פינוקים על הספינה וביקור בכמה ערים וארצות בפרק זמן קצר הוא נהדר", הם אומרים. "למעשה לא צריך לדאוג לשום דבר על הסיפון, יש שפע של הכול מהכול - אוכל ושתייה, בידור ואפילו חנויות, והגיחות לימי טיול עצמאיים או מאורגנים הן חלק בלתי נפרד מההנאה - משאירים את כל הציוד על הסיפון, מכירים בכל יום עיר אחרת וחוזרים לפינוקי האנייה".

הם הפליגו בלי ועם הילדים "שנהנו בצורה בלתי רגילה הן מהמון פעילויות והן מהעצמאות על הסיפון בעולם הילדים", והספיקו לשוט בארה"ב ובמגוון יעדים באירופה. "גם מבחינת התמורה לכסף, הקרוז נותן מענה מעולה", הם אומרים רגע לפני שהם יוצאים לקרוז הבא, הפעם באזור רוסיה.

אורי שנבל, מנכ"ל חברת סנורמה, המייצגת בישראל מספר חברות שיט בהן רויאל קריבייאן, מתייחס לגידול של 20%-30% מדי שנה בהזמנות של נופש שיט על ידי התיירים הישראלים. "70% הם לקוחות חוזרים שאימצו את ההפלגות כחופשה השנתית, משפחתית או עם קבוצת חברים והם בוחרים יעדים מסלול, ואנייה שונים בכל פעם". גידול אחר שמזהה שנבל הוא בקרב מארגני טיולים וארגונים מוסדיים המציעים לעמיתים ולעובדים חבילות הכוללות שיט לקבוצות ולבודדים.

המוניטין שיצא לנופש בסגנון שיט תענוגות נחשב עד לאחרונה נחלתם של הנופשים המבוגרים בני המעמד העליון. אבל בסוכנויות הנסיעות מספרים על שינוי שחל בפרופיל של התייר המשייט, יותר צעירים ויותר משפחות. באשת טורס מעריכים כי 50 אלף ישראלים יצאו השנה לנופש בספינת תענוגות. "אניות הענק, נתיבי שיט מרהיבים ויעדים אקזוטיים ומיוחדים, מובילים לכך שהישראלים מגלים את הפלגות הנופש".

לדברי מנהלת תחום ההפלגות באשת טורס, ברברה וינר, הגידול בביקוש לחבילות שיט חל לא רק בישראל: "חברות השיט הבינלאומיות מדווחות בשנה האחרונה על גידול בהזמנות ברחבי העולם, כאשר ארה"ב היא עדיין שוק הקרוזים הגדול בעולם, אך גם במדינות אירופה מדווחים על עליות משמעותיות וצופים עליות נוספות ב-2014".

עוד מציינת וינר כי "אם בעבר טווח הגילים של המפליגים היה 50 פלוס, היום יש יותר משפחות, הן משום שנוספו חבילות שיט ייעודיות למשפחות והן בעקבות שינוי הרגלי החופשה וירידת מחירי התיירות". לדבריה, "העלות של שיט, טיסות, לינה, ארוחות מסביב לשעון וטיולי יום בערים השונות, והכל ברמה גבוהה- משתלמת יותר מטיול פרטי למשפחה. חבילות השיט החליפו את הנופש המשפחתי בקלאב מד". תופעה אחרת עליה היא מספרת היא משפחות המפליגות בקבוצות של כ-15 איש, גם כחופשה לשלושה דורות "מהסבא ועד לנכדים - כולם ימצאו פעילויות מתאימות".

ורד שוורץ, מנהלת השיווק של דיזנהאוז, מגדירה את האנייה כ"מלון צף". היא מדגישה את מגוון הפעילויות שמוצעות לילדים באניות שמותאמות לנופש משפחתי. "כל הפעילויות כלולות במחיר שכבר שולם ואין הפתעות במהלך החופשה".

מזמינים שנה מראש

נועם רון, מנהל השיווק של איסתא מזהה התייקרות מסוימת עקב הביקוש הגבוה בכל העולם ובעיקר בשוק האמריקאי. כאן שער הדולר הנמוך משחק לטובת הנוסע הישראלי. לדברי גיל רובין, מנהל הפיתוח העסקי של אופיר טורס, המחירים נותרו יחסית דומים למחירי פסח והקיץ בשנה שעברה, אולם, בכדי לבדל את עצמן בתחרות, יש חברות שמציעות הטבות לנוסעים: לדוגמה ילדים עד גיל 17 המפליגים חינם (למזמינים במהלך מארס בחברת NCL).

שנבל מדגיש את חשיבות ההזמנה המוקדמת. "מחירי השיט משתנים לפי היצע וביקוש בעולם, לכן בענף הזה כדאי להזמין מוקדם ככל האפשר על מנת לקבל את המחירים הטובים ביותר ואת זמינות החדרים הרחבה. האמריקאים מזמינים את החופשות שלהם 18 חודשים מראש, וגם קהל הלקוחות הישראלי למד עם הזמן לתכנן את חופשת השיט מראש ולא לחכות למחירי הרגע האחרון, שהם גבוהים יותר. כבר כעת יש לנו הזמנות לנופש ב-2015 ומעט הזמנות ל-2016. מי שמתכנן לצאת לחופשה בחגים יכול למצוא כעת מחירים אטרקטיביים להפלגות בקאריביים, מה שמוביל לביקוש גבוה".

עד כמה חשוב להזמין מוקדם? ניקח לדוגמה הפלגה שיוצאת ב-12 לאפריל עם ה-Oasis of the Seas, האנייה הגדולה בעולם: מי שהזמין באוגוסט שעבר שילם 700 דולר לאדם בחדר פנימי, וכעת אותה קטגוריה בדיוק עולה 1,178 דולר - פער של כמעט 500 דולר.

וינר מוסיפה כי "מבחינת קרוזים, 'הרגע האחרון' להזמנה נחשב חודשיים לפני מועד היציאה, ואז אם נשארו מקומות, המחירים גבוהים בכ-30% לעומת מי שהזמין 4-6 חודשים מראש".

עם זאת, גם לפסח אפשר עדיין למצוא הפלגות, למשל כאלה ששטות בין איי ייון ואיטליה, ומי שמתעתד לטוס לארה"ב, יוכל לשלב הפלגה היוצאת מניו-יורק או ממיאמי לכיוון הקריביים, בהאמאס או אלסקה.

רון מציין כי בשנתיים האחרונות יש גידול בביקוש להפלגות מאירופה, ובעיקר מנמלי ספרד ואיטליה. היתרון הוא כמובן קיצור המרחק והוזלת רכיב הטיסה מעלות הנופש. הוא מעריך ש-70% מהישראלים יצאו להפלגות מנמלי אירופה ובעוד ש-20% יפליגו מארה"ב והיתר יצאו מיעדים בדרום אמריקה, אלסקה והמזרח הרחוק.

מ-1,000 אירו לאדם

טווח המחירים רחב, ומושפע מפאר האנייה ומגודלה, מעונת ההפלגה ומהפינוקים המוצעים על הסיפון. גם בחירת החדר, פנימי, חיצוני עם או בלי מרפסת, משפיעה על המחיר. הפער מגיע ל-300 דולר לאדם בין חדר פנימי לעומת חדר עם מרפסת.

את ההבדלים במחיר בעונתיות מסביר שנבל: "תקופות השיא הן באפריל, תקופת פסח, פסחא וחופשת האביב באוניברסיטאות בארה"ב, במאי-אוגוסט (כשהאניות עוברות לאזורים אחרים בעולם ויש פחות אניות בקאריביים), ובספטמבר-אוקטובר שבהם יש חגים של יהודים ומוסלמים ויש ביקוש גדול לקאריביים. מובן שגם בדצמבר, חודש כריסטמס והשנה החדשה הביקוש הוא בשיא".

רוב הספינות לא יוצאות מנמלי ישראל, וברוב המקרים יש להוסיף את רכיב הטיסה ליעד ממנו מפליגה האנייה: להפלגות היוצאות מאירופה מציעים סוכני הנסיעות חבילות הכוללות טיסה, אולם להפלגות היוצאות מארה"ב - לא, כך שתוספת הטיסה היא בנפרד ועלותה תכפיל לפחות את מחיר הקרוז, כך לדוגמה, מחיר לקרוז היוצא ממיאמי לכיוון האיים הקריביים יעלה מ-750 דולר לאדם, כשטיסה למיאמי (למשל באמצע אפריל) תעלה 1,100-1,500 דולר.

לאן תפליגו השנה

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

מגמה מעורבת בוול סטריט; רשת הרהיטים RH מזנקת ב-16%, שיאומי ב-12%

נאסד"ק יורד ב-0.2% ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ●  אמזון השקיעה 2.75 מיליארד דולר באנטרופיק ● מחר "יום שישי הטוב" לא יתקיים מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש