*** הכתבה בשיתוף "לי מרשל"
יואל (שם בדוי) כבר היה מעורב בעסקת נדל"ן אחת, כשהחליט להרחיב את הפעילות שלו בתחום. אבל אז הוא נתקל בבעיה שמטרידה לא מעט משקיעים: העובדה שבתיק ההשקעות שלך יש כבר פרויקט מוצלח, לא אומרת שיש בידך את כל הכלים והידע לבחור את הפרויקט הבא. "הייתי מושקע בעסקת נדל"ן, ורציתי להרחיב את ההשקעה וחיפשתי אפיקים מתאימים", הוא מספר, "אבל גיליתי שאני לא בא מהתחום, לא 'דובר את השפה', בטח ובטח לא את הדקויות של רכישת קרקע חקלאית. לשמחתי נתקלתי באפשרות לשלב השקעה עם למידה".
יואל ליווה את ההשקעה שלו בהשתתפות בקורס של מכללת "לי מרשל". הוא יצא מרוצה, כיוון שלדבריו, "המתכונת בקורס מחייבת אותך ללוות את הלימודים העיוניים בפרויקט מעשי: לחקור הזדמנויות, לברר פרטים בעירייה. זה ערך מוסף שלא חוויתי קודם". לדברי יואל, בכל חברת נדל"ן שבה משתלבים כלקוחות, כדאי ליצור בסיס כזה של מפגשים אישיים. "כשאתה נשאר בקשר מתמיד עם החברה שעמה אתה עושה עסקים, זה מאפשר לך להיחשף בצורה יעילה ומידית לפרויקטים חדשים. כמשקיע, אני לא רוצה לחכות לפגישת עדכון או לניוזלטר. כשאתה שומר על קשר ומגיע למשרדי החברה בצורה סדירה, אתה מקבל דיווח על מיזמים באופן שוטף, והחברה מאפשרת לאנשים כמונו להיות הראשונים להצטרף. זה מה שקרה לי, ובהמשך עקבתי אחר אותם פרויקטים והייתי עד להצלחות בשטח".
"האספקטים המרכזיים של ההתנהלות שחשובים לי הם אמינות ונאמנות", אומר יואל. "בכל חברה שעמה אני עובד או אעבוד, אני אבחן את היחס למשקיעים בכנסים שהם מקיימים. חברה שלא מספקת את הקשר האישי הזה לא יכולה להיות אלטרנטיבה אמתית". לדברי יואל, הסטנדרטים האלה הפכו לתו התקן האישי שלו בהתנהלותו העסקית באופן כללי: "אופן ההתנהלות הזה הפך להיות הדרך שלאורה אני בודק כל עסקה: בלי שגר ושכח. אני מצטרף להסכם שיתוף, בודק שהחברה בעצמה מושקעת ומלווה את הפרויקט מאל"ף ועד ת"ו. בפרויקטים מסוימים מוכרים לך מגרש ואז משאירים אותך לבד. בלי גורם משמעותי ש'שומר לך על הגב' ומקדם את האינטרסים שלך, בשוק שמלא בגורמים חזקים עם אינטרסים מנוגדים לשלך. אני אעבוד רק עם חברה השומרת על קשר אישי איתי, שגורם חזק מלווה אותי ודואג לאינטרסים המשותפים".
יואל משוכנע שבשנים הקרובות, לפחות אחד משלושת הפרויקטים שבהם הוא מושקע יגיע לאקזיט. "כמובן שאני רוצה לראות כמה שיותר כסף, כמה שיותר מוקדם, אבל צריך להיות זהירים ולזכור שכל פרויקט הוא שונה. באחד יש פוטנציאל גבוה, אבל כך גם הסיכון. באחד הסיכון פחות, אבל התשואה סולידית. המטרה היא לממש את הפרויקט או לחילופין להתחיל לראות ממנו שכירות תוך שנים ספורות. בכל פרויקט יש כל מיני נקודות לאקזיט. באחד הפרויקטים שבהם אני מושקע הייתה לנו נקודת יציאה כזו לפני זמן מה, שבה יכולנו למכור ברווח נאה את הנכס שלנו. אבל החלטנו להמתין כיוון שאנחנו רואים את הפוטנציאל ארוך הטווח. גם זה דבר חשוב שמלמדים אותך - הטיימינג הנכון למימוש ההשקעה, בלי להיחפז ועם הרבה סבלנות".
גלובס לחודש היכרות – כל הכתבות, המאמרים וטורי הדעה אצלך מדי ערב >>